Tervedenhuollon työntekijät osallistuivat seksuaalista väkivaltaa käsittelevään koulutukseen Holovanivskissa, Ukrainassa. Kuva Igor Barbero, Lääkärit Ilman Rajoja.

Lääkärit Ilman Rajoja kouluttaa Ukrainassa hoitohenkilökuntaa hoitamaan seksuaalista väkivaltaa kokeneita

Lääkärit Ilman Rajoja muistuttaa seksuaalista väkivaltaa kokeneiden hoidon tärkeydestä kansainvälisenä humanitaarisen avun päivänä 19.8.

Seksuaalinen väkivalta on julma ja yleinen sodankäynnin ja vallankäytön väline, joka voi aiheuttaa sitä kokeneelle vaarallisia tauteja, ei toivottuja raskauksia ja mielenterveyden ongelmia.
Lääkärit Ilman Rajoja tukee Ukrainassa viranomaisia kouluttamalla psykologeja, hoitohenkilökuntaa ja ensihoitajia hoitamaan seksuaalista väkivaltaa kokeneita.

”Kahden päivän koulutus seksuaalisesta ja sukupuolittuneesta väkivallasta on tärkeä, sillä ensihoitajat ovat ensimmäinen kontakti maan sisäisille pakolaisille. Koulutuksen tavoitteena on levittää tietoisuutta aiheesta ja sen herkkyydestä ensihoitajien keskuudessa, jotta useampi ihminen löytäisi palveluiden pariin, kertoo Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön kätilö Florencia Francisconi.

Seksuaalista väkivaltaa kokenut tarvitsee hoitoa nopeasti, mutta usein heille suunnatuista terveydenhuollon palveluista on suuri pula tai hoitoon pääsy on byrokraattista. Tauteja ja ei toivottuja raskauksia voidaan ehkäistä, jos väkivaltaa kokenut saa hoitoa nopeasti, 72 tunnin sisällä raiskauksesta.
Seksuaalinen väkivalta aiheuttaa monesti myös vahvaa stigmaa. Konflikteissa ja kriiseissä tätä kokeneet eivät usein saa sairaanhoitoa. Siirtolaiset kokevat myös usein seksuaalista väkivaltaa, eivätkä saa tai uskalla hakea apua.

Monissa maissa, joissa Lääkärit Ilman Rajoja -järjestöllä on isoja projekteja ja pitkäaikaista toimintaa, seksuaalinen väkivalta on merkittävä ongelma – esimerkiksi Kongon demokraattisessa tasavallassa, Haitissa, Etiopiassa ja monissa muissa maissa. Vuonna 2021 järjestö hoiti eri puolilla maailmaa 34 800 seksuaalista väkivaltaa kokenutta ihmistä.

Seksuaalista väkivaltaa kokeneita voidaan hoitaa myös kun tapahtumasta on kulunut aikaa. Antamalla mielenterveyden tukea voidaan ehkäistä traumojen kroonistumista.

”Psykologinen tuki voi parantaa ihmisen elämänlaatua vielä vuosia tapahtuneen jälkeen”, kertoo kätilö ja avustustyöntekijä Pirianna Laukkanen, joka on hoitanut seksuaalista väkivaltaa kokeneita Lesboksen saarella, Kreikassa.
Kansainvälistä humanitaarisen avun päivää vietetään 19.8. Päivän tarkoituksena on kunnioittaa humanitaarista työtä tekeviä ihmisiä ja tahoja. Lääkärit Ilman Rajoja kiinnittää tänä vuonna huomion seksuaaliseen väkivaltaan ja sen hoitoon konflikteissa.

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tiedote

Sudan

Lääkärit ja potilaat eivät pääse Sudanissa sairaaloihin väkivaltaisuuksien takia, lääkkeet ja veri loppumassa

Lue lisää
Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja todistanut miinoja Ukrainassa sairaaloiden sisällä

Lue lisää
Bangladesh

Bangladesh: Cox’s Bazarin pakolaisleirillä hälyttävä tilanne jo ennen tulipaloa – leirillä asuvien pakolaisten ruoka-annoksia vähennetty

Lue lisää

Lääkärit Ilman Rajoja tukee Crotonen haaksirikosta selviytyneitä Italiassa

Lue lisää
Kirurgit leikkaavat potilasta.
Syyria

Maanjäristyksen seurannaisvaikutukset Syyriassa vakavia, alueelle tarvitaan rajanylityspaikkoja ja lisää humanitaarista apua

Lue lisää
Syyria

Maanjäristys synnytti heti valtavan humanitaarisen tarpeen: Lääkärit Ilman Rajoja paikan päällä luoteisessa Syyriassa

Lue lisää
Välimeri

Italian uusi lakiasetus haittaa meripelastusta ja aiheuttaa kuolemia

Lue lisää
Syyria

Lapsia kuolee Al-Holin leirillä sairaanhoidon puutteen takia, kertoo Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti

Lue lisää

Kolera leviää hälyttävästi, rokotteista huutava pula

Lue lisää
Ukraina

Lääkintäjunan potilaiden vammat ja kertomukset osoittavat toistuvat hyökkäykset siviilejä vastaan Ukrainassa

Lue lisää
Libya

Kaikista haavoittuvimmassa asemassa olevat siirtolaiset evakuoitava Libyasta turvallisiin maihin

Lue lisää
Etiopia

Lääkärit Ilman Rajoja varoittaa hälyttävästä ravitsemuskriisistä Etiopiassa

Lue lisää
Liettua

Yli 2500 ihmisen pitkittynyt säilöönotto Liettuassa on lopetettava heti

Lue lisää

Koronarokotteiden ja -lääkkeiden patenttivapaus halutaan vesittää – vuodettu tekstiluonnos ei lupaa hyvää

Lue lisää
Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja todisti sairaalan pommitusta Mykolajivissa, Ukrainassa

Lue lisää
Ukraina

Siviilien pääsy sairaanhoitoon taattava – Mariupolin humanitaarinen katastrofi pahenee

Lue lisää
Ukraina

“Olen piilottanut surun syvälle sieluuni” – Mielenterveydenhuollon tarpeet Ukrainassa

Olemme tarjonneet sekä yksilö- että ryhmäistuntoja kotoaan pakenemaan joutuneiden majoitustiloissa, liikkuvilla klinikoilla ja metroasemilla. Lisäksi olemme järjestäneet yli 100 mielenterveyskoulutusta terveydenhuollon ammattilaisille eri puolilla Ukrainaa. Mielenterveyspalveluille tarvitaan silti edelleen kipeästi tukea. “Tunnen pelkoa sielussani. Sormiani ja käsiäni kylmää”, kertoo Vira, iäkäs nainen, joka pakeni Donetskin alueelta ja etsii nyt turvaa maan lounaisosassa sijaitsevasta Ivano-Frankiviskista. “Olen huolissani…
© Nadiia Voloboieva/MSF
Cookie Settings