© MSF/Dalila Mahdawi

Lääkärit ja potilaat eivät pääse Sudanissa sairaaloihin väkivaltaisuuksien takia, lääkkeet ja veri loppumassa

Lääkärit Ilman Rajoja vastaanottanut 136 haavoittunutta, joista 11 kuoli sairaalassa. Haavoittuneiden joukossa on paljon lapsia.

Lauantaista 15. huhtikuuta lähtien Sudanin SAF-asevoimien ja puolisotilaallisten RSF-joukkojen välillä on käyty kiivaita taisteluita Khartumissa ja muualla Sudanissa.

Monet ihmiset, myös terveydenhuollon työntekijät, ovat tällä hetkellä loukussa. Tilanne on vakava: viimeisten 48 tunnin aikana Lääkärit Ilman Rajoja on vastaanottanut yhteensä 183 haavoittunutta potilasta tukemassaan sairaalassa El Fasherissa, Pohjois-Darfurissa. 25 potilaista on jo kuollut vammoihinsa.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön projektikoordinaattori El Fasherin kaupungissa Cyrus Paye kuvailee tilannetta:

“Suurin osa haavoittuneista on ristituleen joutuneita siviilejä. Heidän joukossaan on paljon lapsia. Heillä on erittäin vakavia vammoja, eikä sairaalassa ollut lauantai-iltapäivään asti leikkauskapasiteettia. Kaikki muut Pohjois-Darfurin sairaalat on jouduttu sulkemaan joko siksi, että ne ovat lähellä taisteluita, tai siksi, että henkilökunta ei ole päässyt sinne väkivaltaisuuksien vuoksi. Emme siis voineet ohjata potilaita minnekään hoitoon. Tämän seurauksena 11 vastaanottamistamme potilaista kuoli vammoihinsa konfliktin ensimmäisten 48 tunnin aikana.

Joitain leikkauksia on pystytty tekemään. Sairaalasta on kuitenkin nopeasti loppumassa lääkintätarvikkeet eloonjääneiden hoitamiseksi. Lääkkeet ja veri ovat loppumassa. Kaupungissa on ollut sähkökatkoksia taistelujen alusta lähtien, ja myös sairaalan generaattorin polttoaine on loppumassa. Olemme saaneet luettelon kirurgisista tarvikkeista, joita kirurgiryhmä tarvitsee kiireellisesti, ja etsimme turvallista reittiä, jotta voimme kuljettaa ne sairaalaan kahden ambulanssimme avulla.

Konfliktin vuoksi lentokenttä on ollut suljettuna lauantaista lähtien, ja on elintärkeää, että se avataan uudelleen, jotta voimme tuoda maahan lisää lääkintätarvikkeita ja mahdollisesti leikkaustiimin tukemaan tällä hetkellä töissä olevia kirurgeja. Muuten ihmishenkiä menetetään lisää.”

Muualla maassa ja erityisesti Khartumissa, Darfurissa, Pohjois-Kordofanin ja Gedarefin osavaltioissa Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työntekijät kohtaavat vakavia haasteita. Järjestön toimitilat Nyalassa Etelä-Darfurissa on ryöstetty, mukaan lukien yksi varasto. Khartumissa useimmat työntekijät ovat jääneet vaikeiden taistelujen loukkuun, eivätkä pääse varastoihin toimittamaan elintärkeitä lääkintätarvikkeita sairaaloihin. Jopa ambulansseja käännytetään takaisin. Niitä ei päästetä kulkemaan, jotta ne voisivat kuljettaa haavoittuneita sairaalaan tai noutaa ruumiita kaduilta.

Olemme valmiita toimittamaan tarvikkeita ja lääkintähenkilöstöä keskeisiin, tukea tarvitseviin terveydenhuoltolaitoksiin, mutta tällä hetkellä kenenkään on liian vaarallista liikkua Khartumissa ja muissa kaupungeissa. Monet ihmiset eivät myöskään pääse mihinkään avoinna oleviin terveyspalveluihin, koska väkivaltaisuudet jatkuvat ja he pelkäävät turvallisuutensa puolesta.

Lääkärit Ilman Rajoja vaatii, että siviilejä suojellaan jatkuvilta mielivaltaisilta ja suhteettomilta hyökkäyksiltä. Kehotamme kaikkia konfliktin osapuolia takaamaan hoitohenkilökunnan ja potilaiden turvallisuuden, jotta he voivat päästä terveydenhuoltolaitoksiin pelkäämättä henkensä puolesta. Pyydämme lisäksi, että kaikki konfliktin osapuolet varmistavat, että kaikkia terveydenhuollon laitoksia, mukaan lukien sairaalat, klinikat, varastot ja ambulanssit, suojellaan. Ne eivät saisi koskaan joutua maalitauluksi.

Lääkärit Ilman Rajoja tarjoaa Sudanissa hengenpelastavaa ja puolueetonta sairaanhoitoa kaikille sitä tarvitseville lääketieteellisen tarpeen perusteella, mutta tällä hetkellä emme voi liikkua konfliktin eskaloitumisen vuoksi. Pyydämme kaikkia väkivaltaisuuksiin osallistuvia kunnioittamaan terveydenhuollon henkilökuntaa, terveydenhuoltolaitoksia ja ambulansseja.

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ajankohtaista

Palestiina

Avoin kirje päättäjille: vaadimme välitöntä ja jatkuvaa tulitaukoa Gazaan

Lue lisää
Palestiina

Isku sairaalaan Gazassa: Kaksi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön lääkäriä kuoli

Lue lisää
Kolme työntekijää, joilla on yllään Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön liivi, sekä kolme paikallista ensihoitajaa kävelee kadulla kuvan oikealla puolella selkä kohti kameraa. Vasemmalla näkyy ambulanssi.
Palestiina

Paljon “punaisia” potilaita – väkivalta Länsirannalla kiihtyy hälyttävästi

Lue lisää
Potilas ja sairaanhoitaja junassa.
Ukraina

Sisua vaativa matka: 36 tuntia potilaiden hoitoa junassa

Lue lisää
Palestiina

Lääkärit Ilman Rajoja vaatii Gazaan tulitaukoa välittömästi

Lue lisää
Työntekijä puhuu radiopuhelimeen Geo Barents -meripelastusaluksessa.

Tuhannet vetoavat kanssamme: eduskunnan ja hallituksen pitää turvata humanitaariset periaatteet

Lue lisää
Neljä ambulanssia, joiden ympärillä ihmisiä.
Palestiina

Työntekijät mahdottoman edessä: Gazan terveydenhuolto on romahtamispisteessä

Lue lisää
Lapsia vesikanisterien vieressä.
Palestiina

Inhimillisyys on palautettava Gazaan

Lue lisää
Palestiina

Gazan humanitaarinen kriisi

Lue lisää
Ihmisiä rakennusten raunioiden keskellä.
Palestiina

Gazassa ei turvaa missään, haavoittuneiden vammat vaativat useita leikkauksia

Lue lisää
Palestiina

Lääkärit Ilman Rajoja Gazassa: sairaalat täynnä, ambulanssit eivät pääse liikkeelle iskujen vuoksi 

Lue lisää
Armenia

Lääkärit Ilman Rajoja valmistautuu tukemaan Vuoristo-Karabahista paenneita

Lue lisää

Marokon maanjäristys: arviointiryhmämme on paikalla

Lue lisää

Mielipide: Humanitaarista työtä tarvitaan enemmän kuin koskaan

Lue lisää

Vuosi 2022 pähkinänkuoressa

Lue lisää
Välimeri

Kannanotto: EU ei saa olla osallisena ihmishenkien menettämiseen Välimerellä

Lue lisää
Cookie Settings