© MSF/Dalila Mahdawi

Lääkärit ja potilaat eivät pääse Sudanissa sairaaloihin väkivaltaisuuksien takia, lääkkeet ja veri loppumassa

Lääkärit Ilman Rajoja vastaanottanut 136 haavoittunutta, joista 11 kuoli sairaalassa. Haavoittuneiden joukossa on paljon lapsia.

Lauantaista 15. huhtikuuta lähtien Sudanin SAF-asevoimien ja puolisotilaallisten RSF-joukkojen välillä on käyty kiivaita taisteluita Khartumissa ja muualla Sudanissa.

Monet ihmiset, myös terveydenhuollon työntekijät, ovat tällä hetkellä loukussa. Tilanne on vakava: viimeisten 48 tunnin aikana Lääkärit Ilman Rajoja on vastaanottanut yhteensä 183 haavoittunutta potilasta tukemassaan sairaalassa El Fasherissa, Pohjois-Darfurissa. 25 potilaista on jo kuollut vammoihinsa.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön projektikoordinaattori El Fasherin kaupungissa Cyrus Paye kuvailee tilannetta:

“Suurin osa haavoittuneista on ristituleen joutuneita siviilejä. Heidän joukossaan on paljon lapsia. Heillä on erittäin vakavia vammoja, eikä sairaalassa ollut lauantai-iltapäivään asti leikkauskapasiteettia. Kaikki muut Pohjois-Darfurin sairaalat on jouduttu sulkemaan joko siksi, että ne ovat lähellä taisteluita, tai siksi, että henkilökunta ei ole päässyt sinne väkivaltaisuuksien vuoksi. Emme siis voineet ohjata potilaita minnekään hoitoon. Tämän seurauksena 11 vastaanottamistamme potilaista kuoli vammoihinsa konfliktin ensimmäisten 48 tunnin aikana.

Joitain leikkauksia on pystytty tekemään. Sairaalasta on kuitenkin nopeasti loppumassa lääkintätarvikkeet eloonjääneiden hoitamiseksi. Lääkkeet ja veri ovat loppumassa. Kaupungissa on ollut sähkökatkoksia taistelujen alusta lähtien, ja myös sairaalan generaattorin polttoaine on loppumassa. Olemme saaneet luettelon kirurgisista tarvikkeista, joita kirurgiryhmä tarvitsee kiireellisesti, ja etsimme turvallista reittiä, jotta voimme kuljettaa ne sairaalaan kahden ambulanssimme avulla.

Konfliktin vuoksi lentokenttä on ollut suljettuna lauantaista lähtien, ja on elintärkeää, että se avataan uudelleen, jotta voimme tuoda maahan lisää lääkintätarvikkeita ja mahdollisesti leikkaustiimin tukemaan tällä hetkellä töissä olevia kirurgeja. Muuten ihmishenkiä menetetään lisää.”

Muualla maassa ja erityisesti Khartumissa, Darfurissa, Pohjois-Kordofanin ja Gedarefin osavaltioissa Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työntekijät kohtaavat vakavia haasteita. Järjestön toimitilat Nyalassa Etelä-Darfurissa on ryöstetty, mukaan lukien yksi varasto. Khartumissa useimmat työntekijät ovat jääneet vaikeiden taistelujen loukkuun, eivätkä pääse varastoihin toimittamaan elintärkeitä lääkintätarvikkeita sairaaloihin. Jopa ambulansseja käännytetään takaisin. Niitä ei päästetä kulkemaan, jotta ne voisivat kuljettaa haavoittuneita sairaalaan tai noutaa ruumiita kaduilta.

Olemme valmiita toimittamaan tarvikkeita ja lääkintähenkilöstöä keskeisiin, tukea tarvitseviin terveydenhuoltolaitoksiin, mutta tällä hetkellä kenenkään on liian vaarallista liikkua Khartumissa ja muissa kaupungeissa. Monet ihmiset eivät myöskään pääse mihinkään avoinna oleviin terveyspalveluihin, koska väkivaltaisuudet jatkuvat ja he pelkäävät turvallisuutensa puolesta.

Lääkärit Ilman Rajoja vaatii, että siviilejä suojellaan jatkuvilta mielivaltaisilta ja suhteettomilta hyökkäyksiltä. Kehotamme kaikkia konfliktin osapuolia takaamaan hoitohenkilökunnan ja potilaiden turvallisuuden, jotta he voivat päästä terveydenhuoltolaitoksiin pelkäämättä henkensä puolesta. Pyydämme lisäksi, että kaikki konfliktin osapuolet varmistavat, että kaikkia terveydenhuollon laitoksia, mukaan lukien sairaalat, klinikat, varastot ja ambulanssit, suojellaan. Ne eivät saisi koskaan joutua maalitauluksi.

Lääkärit Ilman Rajoja tarjoaa Sudanissa hengenpelastavaa ja puolueetonta sairaanhoitoa kaikille sitä tarvitseville lääketieteellisen tarpeen perusteella, mutta tällä hetkellä emme voi liikkua konfliktin eskaloitumisen vuoksi. Pyydämme kaikkia väkivaltaisuuksiin osallistuvia kunnioittamaan terveydenhuollon henkilökuntaa, terveydenhuoltolaitoksia ja ambulansseja.

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ajankohtaista

Viisi työasuista hymyilevää ihmistä ottaa ryhmäselfietä. Osalla on kaulassaan kimaltava virheä kauha ja kädessä diplomi.

Kuin renkaat vedessä: koulutuksen vaikutukset kantautuvat kauas 

Lue lisää

Graafinen suunnittelija

Lue lisää
Neljä Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työntekijää keskustelevat telttasairaalassa. Heillä on valkoiset, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustetut liivit.
Sudan

“Yksi pahimmista kriiseistä vuosikymmeniin” – kansainvälinen puheenjohtajamme vetoaa avun kiireellisen laajentamisen puolesta Sudanissa

Lue lisää
Sudan

Sota Sudanissa kestänyt vuoden: Lääkärit Ilman Rajoja vaatii välitöntä humanitaarisen avun lisäämistä

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tunnuksella varustettuun liiviin pukeutunut mies sairaalan leikkaussalissa.
Lääkärit Ilman Rajoja

Khassan El-Kafarna

Ukraina

Kahden rintaman välissä – puoliksi ukrainalainen, puoliksi palestiinalainen

Lue lisää
Haiti

Väkivalta Haitissa lisääntyy entisestään, Lääkärit Ilman Rajoja laajentaa sairaanhoidon apuaan pääkaupunki Port-au-Princessä

Lue lisää
Ruskeahiuksinen nainen, jolla on Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustettu paita, pitää käsiä huopaan kääriytyneen naisen ympärillä.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti kertoo pushbackien ja EU-politiikan kuolettavista vaikutuksista

Lue lisää
Poika, jolla on päänsä ympärillä side, halaa isäänsä.

Vuosi kuvina: Luonnonmullistuksia, konflikteja ja epidemioita – mutta myös toivoa

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja

Paula Kamppuri-Oporta

Kolumbia

Suomalainen sairaanhoitaja lähti parantamaan terveyspalveluiden saatavuutta Kolumbiaan ja oppi, mikä avustustyössä on parasta

Lue lisää
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Haiti

Lääkärinä Haitissa: ”Kuvittele Helsinki, jossa Punavuori, Töölö ja Kallio ovat kaikki sodassa keskenään”

Lue lisää
Palestiina

Avoin kirje päättäjille: vaadimme välitöntä ja jatkuvaa tulitaukoa Gazaan

Lue lisää
Palestiina

Isku sairaalaan Gazassa: Kaksi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön lääkäriä kuoli

Lue lisää
Kolme työntekijää, joilla on yllään Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön liivi, sekä kolme paikallista ensihoitajaa kävelee kadulla kuvan oikealla puolella selkä kohti kameraa. Vasemmalla näkyy ambulanssi.
Palestiina

Paljon “punaisia” potilaita – väkivalta Länsirannalla kiihtyy hälyttävästi

Lue lisää
Potilas ja sairaanhoitaja junassa.
Ukraina

Sisua vaativa matka: 36 tuntia potilaiden hoitoa junassa

Lue lisää
Palestiina

Lääkärit Ilman Rajoja vaatii Gazaan tulitaukoa välittömästi

Lue lisää
Työntekijä puhuu radiopuhelimeen Geo Barents -meripelastusaluksessa.

Tuhannet vetoavat kanssamme: eduskunnan ja hallituksen pitää turvata humanitaariset periaatteet

Lue lisää
Cookie Settings