© MSF/Dalila Mahdawi

Lääkärit ja potilaat eivät pääse Sudanissa sairaaloihin väkivaltaisuuksien takia, lääkkeet ja veri loppumassa

Lääkärit Ilman Rajoja vastaanottanut 136 haavoittunutta, joista 11 kuoli sairaalassa. Haavoittuneiden joukossa on paljon lapsia.

Lauantaista 15. huhtikuuta lähtien Sudanin SAF-asevoimien ja puolisotilaallisten RSF-joukkojen välillä on käyty kiivaita taisteluita Khartumissa ja muualla Sudanissa.

Monet ihmiset, myös terveydenhuollon työntekijät, ovat tällä hetkellä loukussa. Tilanne on vakava: viimeisten 48 tunnin aikana Lääkärit Ilman Rajoja on vastaanottanut yhteensä 183 haavoittunutta potilasta tukemassaan sairaalassa El Fasherissa, Pohjois-Darfurissa. 25 potilaista on jo kuollut vammoihinsa.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön projektikoordinaattori El Fasherin kaupungissa Cyrus Paye kuvailee tilannetta:

“Suurin osa haavoittuneista on ristituleen joutuneita siviilejä. Heidän joukossaan on paljon lapsia. Heillä on erittäin vakavia vammoja, eikä sairaalassa ollut lauantai-iltapäivään asti leikkauskapasiteettia. Kaikki muut Pohjois-Darfurin sairaalat on jouduttu sulkemaan joko siksi, että ne ovat lähellä taisteluita, tai siksi, että henkilökunta ei ole päässyt sinne väkivaltaisuuksien vuoksi. Emme siis voineet ohjata potilaita minnekään hoitoon. Tämän seurauksena 11 vastaanottamistamme potilaista kuoli vammoihinsa konfliktin ensimmäisten 48 tunnin aikana.

Joitain leikkauksia on pystytty tekemään. Sairaalasta on kuitenkin nopeasti loppumassa lääkintätarvikkeet eloonjääneiden hoitamiseksi. Lääkkeet ja veri ovat loppumassa. Kaupungissa on ollut sähkökatkoksia taistelujen alusta lähtien, ja myös sairaalan generaattorin polttoaine on loppumassa. Olemme saaneet luettelon kirurgisista tarvikkeista, joita kirurgiryhmä tarvitsee kiireellisesti, ja etsimme turvallista reittiä, jotta voimme kuljettaa ne sairaalaan kahden ambulanssimme avulla.

Konfliktin vuoksi lentokenttä on ollut suljettuna lauantaista lähtien, ja on elintärkeää, että se avataan uudelleen, jotta voimme tuoda maahan lisää lääkintätarvikkeita ja mahdollisesti leikkaustiimin tukemaan tällä hetkellä töissä olevia kirurgeja. Muuten ihmishenkiä menetetään lisää.”

Muualla maassa ja erityisesti Khartumissa, Darfurissa, Pohjois-Kordofanin ja Gedarefin osavaltioissa Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työntekijät kohtaavat vakavia haasteita. Järjestön toimitilat Nyalassa Etelä-Darfurissa on ryöstetty, mukaan lukien yksi varasto. Khartumissa useimmat työntekijät ovat jääneet vaikeiden taistelujen loukkuun, eivätkä pääse varastoihin toimittamaan elintärkeitä lääkintätarvikkeita sairaaloihin. Jopa ambulansseja käännytetään takaisin. Niitä ei päästetä kulkemaan, jotta ne voisivat kuljettaa haavoittuneita sairaalaan tai noutaa ruumiita kaduilta.

Olemme valmiita toimittamaan tarvikkeita ja lääkintähenkilöstöä keskeisiin, tukea tarvitseviin terveydenhuoltolaitoksiin, mutta tällä hetkellä kenenkään on liian vaarallista liikkua Khartumissa ja muissa kaupungeissa. Monet ihmiset eivät myöskään pääse mihinkään avoinna oleviin terveyspalveluihin, koska väkivaltaisuudet jatkuvat ja he pelkäävät turvallisuutensa puolesta.

Lääkärit Ilman Rajoja vaatii, että siviilejä suojellaan jatkuvilta mielivaltaisilta ja suhteettomilta hyökkäyksiltä. Kehotamme kaikkia konfliktin osapuolia takaamaan hoitohenkilökunnan ja potilaiden turvallisuuden, jotta he voivat päästä terveydenhuoltolaitoksiin pelkäämättä henkensä puolesta. Pyydämme lisäksi, että kaikki konfliktin osapuolet varmistavat, että kaikkia terveydenhuollon laitoksia, mukaan lukien sairaalat, klinikat, varastot ja ambulanssit, suojellaan. Ne eivät saisi koskaan joutua maalitauluksi.

Lääkärit Ilman Rajoja tarjoaa Sudanissa hengenpelastavaa ja puolueetonta sairaanhoitoa kaikille sitä tarvitseville lääketieteellisen tarpeen perusteella, mutta tällä hetkellä emme voi liikkua konfliktin eskaloitumisen vuoksi. Pyydämme kaikkia väkivaltaisuuksiin osallistuvia kunnioittamaan terveydenhuollon henkilökuntaa, terveydenhuoltolaitoksia ja ambulansseja.

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ajankohtaista

Ukraina

Myönteisiä tarinoita sodan keskeltä?

Lue lisää

Haluan uskoa, että suomalaiset ovat valmiita auttamaan ihmisiä riippumatta siitä, missä tai keitä he ovat

Lue lisää
Sudan

Sudanin konflikti

Lue lisää
Sudan

Kirje työntekijältämme: “Tilanne on katastrofaalinen”

Lue lisää
Palestiina

Israelin pakkotoimet heikentävät ihmisten terveyttä Masafer Yattassa

Lue lisää
Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja todistanut miinoja Ukrainassa sairaaloiden sisällä

Lue lisää
Kongon demokraattinen tasavalta

Tuhkarokko Kongon demokraattisessa tasavallassa: loputon taistelu yhtä maailman helpoimmin tarttuvaa tautia vastaan?

Lue lisää

Naisten hyvää seksuaaliterveyttä edistetään tabuja voittamalla

Lue lisää
Bangladesh

Bangladesh: Cox’s Bazarin pakolaisleirillä hälyttävä tilanne jo ennen tulipaloa – leirillä asuvien pakolaisten ruoka-annoksia vähennetty

Lue lisää
Haiti

Toimintamme Haitissa on uhattuna Port-au-Princen turvallisuusongelmien vuoksi

Lue lisää

Lääkärit Ilman Rajoja tukee Crotonen haaksirikosta selviytyneitä Italiassa

Lue lisää
Kirurgit leikkaavat potilasta.
Syyria

Maanjäristyksen seurannaisvaikutukset Syyriassa vakavia, alueelle tarvitaan rajanylityspaikkoja ja lisää humanitaarista apua

Lue lisää
Syyria

Syyria: Sairaalat täynnä loukkaantuneita ja ruumiita

Lue lisää

Maanjäristys Turkissa ja Syyriassa

Lue lisää
Syyria

Maanjäristys synnytti heti valtavan humanitaarisen tarpeen: Lääkärit Ilman Rajoja paikan päällä luoteisessa Syyriassa

Lue lisää
Äiti syöttää lapselleen aliravitsemuksen hoitoon kehitettyä ravinnerikasta maitoa ruiskun avulla Absin sairaalassa sijaitsevassa terapeuttisessa ruokintakeskuksessa Jemenissä.
Jemen

Jemenin lapsilla on paljon akuuttia aliravitsemusta – 5 syytä tilanteeseen

Lue lisää
Cookie Settings