© Florent Vergnes
Lapsi juoksee Al-Holin leirillä Syyriassa. Kuva Florent Vergnes, Lääkärit Ilman Rajoja.

Lapsia kuolee Al-Holin leirillä sairaanhoidon puutteen takia, kertoo Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti

Viime vuonna 79 lasta kuoli Al Holin leirillä Syyriassa. Moni olisi voitu pelastaa riittävällä sairaanhoidolla. Yli 30 000 lasta menettää lapsuutensa vaarallisessa ja väkivaltaisessa ulkoilmavankilassa.

Helmikuussa 2021 seitsemänvuotias poika, jolla oli toisen asteen palovammoja kasvoissa ja käsivarsissa, tuotiin Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön klinikalle. Henkeä pelastavaa hoitoa olisi ollut tarjolla vain tunnin ajomatkan päässä leiristä, mutta leirin viranomaisilla kesti kaksi päivää hyväksyä pojan siirto sairaalaan. Poika kuoli tuskissaan matkalla sairaalaan, erotettuna äidistään. Mukana oli vain aseistettu vartija.

Saman vuoden toukokuussa järjestön klinikalle tuotiin viisivuotias, rekan alle jäänyt poika. Lääkärit Ilman Rajoja suositteli hänen lähettämistään sairaalaan saamaan kiireellistä leikkaushoitoa. Hätätilanteesta huolimatta leirin viranomaisilla kesti jälleen tunteja myöntää lupa pojan siirrolle sairaalaan leirin ulkopuolelle. Poika kuoli matkalla sairaalaan, tajuttomana ja yksin.

Viime vuonna Al-Holin leirillä Syyriassa kuoli 79 lasta, kertoo Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti. Leirillä pidetään suljettuina yli 50 000 ihmistä, joista suurin osa on lapsia. Vuonna 2021 leirillä kuolleista 35 prosenttia oli alle 16-vuotiaita lapsia.

“Sairaalaan meneminen on Al-Holissa eläville lapsille ja heidän huoltajilleen karmea koettelemus. Aseistettu vartija saattaa sairaanhoitoa tarvitsevat lapset sairaalaan noin tunnin ajomatkan päähän leiristä. Useimmiten lapset joutuvat menemään sairaalaan yksin, koska huoltajille annetaan vain harvoin lupa mennä lastensa mukana”, kertoo Martine Flokstra, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Syyrian työn päällikkö.
Nuoria poikia on väkisin otettu pois äideiltään poikien tullessa noin 11 vuoden ikään. Tietoa siitä, mihin pojat on viety, on vähän tai ei lainkaan.

”Al-Hol on käytännössä valtava ulkoilmavankila, jonka asukkaista suurin osa on lapsia. Monet lapset ovat syntyneet leirillä, heiltä on varastettu heidän lapsuutensa ja heidät on tuomittu elämään väkivallalle ja hyväksikäytölle alttiina. Lapset eivät saa koulutusta ja heillä on vain rajallinen pääsy sairaanhoitoon”, Flokstra jatkaa.

Kun leiri aikanaan perustettiin, sen oli tarkoitus tarjota Syyriasta ja Irakista pakeneville turvallinen, väliaikainen majoitus ja humanitaarista apua. Sen jälkeen, kun ihmisiä siirrettiin Al-Holiin Isisin hallitsemilta alueilta joulukuussa 2018, leirin luonne ja tarkoitus on muuttunut turvattomaksi ja epähygieeniseksi ulkoilmavankilaksi.

”Valtioiden, joiden kansalaisia on edelleen Al-Holissa ja pidätyskeskuksissa tai leireillä Koillis-Syyriassa, on kannettava vastuunsa ja löydettävä vaihtoehtoisia ratkaisuja leirillä oleville ihmisille.
Nämä maat ovat hylänneet kansalaisensa. Valtiot ovat viivytelleet tai yksinkertaisesti kieltäytyneet ottamasta takaisin kansalaisiaan, ja joissakin tapauksissa ne ovat jopa riistäneet heiltä kansalaisuuden ja tehneet heistä kansalaisuudettomia”, sanoo Martine Flokstra.

Al-Holin väkivaltaisista ja vaarallisista olosuhteista huolimatta leirin sulkemisessa ei ole edistytty riittävästi.

“Vielä ei ole olemassa pitkän aikavälin vaihtoehtoja tämän mielivaltaisen ja määrittelemättömän pidätyksen lopettamiseksi. Mitä pidempään ihmisiä pidetään Al-Holissa, sitä pahemmaksi tilanne muuttuu. Leirillä kasvava uusi sukupolvi jätetään alttiiksi hyväksikäytölle, ilman minkäänlaisia mahdollisuuksia väkivallattomaan lapsuuteen”, Flokstra toteaa.

Faktaa Al-Holista

  • Vuonna 2021 Al-Holin leirillä kuolleista 35 prosenttia oli alle 16-vuotiaita lapsia. Lapset ovat esimerkiksi jääneet vettä kuljettavien autojen alle, pudonneet likaveteen tai kuolleet väkivallan seurauksena. Vankileirin vaarallisuuden lisäksi on useita raportteja siitä, että ulkomaalaisille tarkoitetulla leirin Annex-alueella teini-ikää lähestyvät pojat on väkisin erotettu äideistään tai huoltajistaan. Siitä, minne heidät viedään tai mitä heille tapahtuu seuraavaksi, on vain vähän tai ei lainkaan tietoa.
  • Al-Holin väestöstä 64 prosenttia on lapsia, ja puolet leirillä asuvista on alle 12-vuotiaita.
  • Al-Holin kuolemantapauksista 38 prosenttia liittyi rikollisuuteen, mikä aiheutti viime vuonna eniten kuolemia. Näiden 85 rikokseen liittyvän kuoleman lisäksi leirillä raportoitiin myös 30 murhayritystä.
  • Al-Hol on nyt käytännössä ulkoilmavankila, jossa ihmisiltä on riistetty heidän oikeutensa ja jossa he ovat alttiina väkivallalle ja turvattomuudelle. Suurin osa leirillä asuvista on lapsia, jotka eivät ole tehneet mitään ansaitakseen tämän kohtalon. Al-Holissa ja muilla Syyrian vankileireillä arvellaan olevan kansalaisia lähes 60 maasta, muun muassa Yhdistyneestä kuningaskunnasta, Australiasta, Kiinasta, Espanjasta, Ranskasta, Sveitsistä, Tadžikistanista, Turkista, Ruotsista, Malesiasta ja Suomesta. Joidenkin palautusten ja kotiuttamisten jälkeen leirin kokonaisväestö on nyt noin 53 000, joista noin 11 000 on ulkomaiden kansalaisia, jotka on sijoitettu leirin “The Annex” -nimiseen erilliseen osaan.
  • Lokakuun 2020 jälkeen noin 53 000 pidätetystä henkilöstä yli 1 300 syyrialaisperhettä on lähtenyt Al-Holin leiriltä kotiseuduilleen, mutta jonotuslistat ovat pitkiä ja poistumislupaprosessi on vaikeaselkoinen. Elokuuhun 2022 mennessä noin 3 000 irakilaista oli palautettu takaisin Irakiin.
  • Lääkärit Ilman Rajoja on työskennellyt leirillä vuodesta 2019. Järjestö hoitaa kroonisia sairauksia sairastavia, hoitaa potilaita eri puolilla leiriä ja toimittaa leirille puhdasta juomavettä.
Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tiedote

Sudan

Sota Sudanissa kestänyt vuoden: Lääkärit Ilman Rajoja vaatii välitöntä humanitaarisen avun lisäämistä

Lue lisää
Haiti

Väkivalta Haitissa lisääntyy entisestään, Lääkärit Ilman Rajoja laajentaa sairaanhoidon apuaan pääkaupunki Port-au-Princessä

Lue lisää
Ruskeahiuksinen nainen, jolla on Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustettu paita, pitää käsiä huopaan kääriytyneen naisen ympärillä.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti kertoo pushbackien ja EU-politiikan kuolettavista vaikutuksista

Lue lisää
Palestiina

Isku sairaalaan Gazassa: Kaksi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön lääkäriä kuoli

Lue lisää
Palestiina

Lääkärit Ilman Rajoja vaatii Gazaan tulitaukoa välittömästi

Lue lisää
Ihmisiä rakennusten raunioiden keskellä.
Palestiina

Gazassa ei turvaa missään, haavoittuneiden vammat vaativat useita leikkauksia

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logo t-paidassa. Paidan vieressä stetoskooppi.
Armenia

Lääkärit Ilman Rajoja valmistautuu tukemaan Vuoristo-Karabahista paenneita

Lue lisää
Sudan

Lääkärit ja potilaat eivät pääse Sudanissa sairaaloihin väkivaltaisuuksien takia, lääkkeet ja veri loppumassa

Lue lisää
Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja todistanut miinoja Ukrainassa sairaaloiden sisällä

Lue lisää
Bangladesh

Bangladesh: Cox’s Bazarin pakolaisleirillä hälyttävä tilanne jo ennen tulipaloa – leirillä asuvien pakolaisten ruoka-annoksia vähennetty

Lue lisää

Lääkärit Ilman Rajoja tukee Crotonen haaksirikosta selviytyneitä Italiassa

Lue lisää
Kirurgit leikkaavat potilasta.
Syyria

Maanjäristyksen seurannaisvaikutukset Syyriassa vakavia, alueelle tarvitaan rajanylityspaikkoja ja lisää humanitaarista apua

Lue lisää
Syyria

Maanjäristys synnytti heti valtavan humanitaarisen tarpeen: Lääkärit Ilman Rajoja paikan päällä luoteisessa Syyriassa

Lue lisää
Välimeri

Italian uusi lakiasetus haittaa meripelastusta ja aiheuttaa kuolemia

Lue lisää

Kolera leviää hälyttävästi, rokotteista huutava pula

Lue lisää
Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja kouluttaa Ukrainassa hoitohenkilökuntaa hoitamaan seksuaalista väkivaltaa kokeneita

Lue lisää
Syyria

Al-Holin leirillä pula vedestä eikä juurikaan sairaanhoitoa tarjolla – seuraukset tuhoisat

Koillis-Syyriassa COVID-19 on sulkenut monia terveyspalveluita katastrofaalisin seurauksin. Vain yhden elokuun viikon aikana seitsemän alle viisivuotiasta lasta kuoli Al-holin leirillä, koska terveyspalveluita ei ollut saatavilla. Alueelle tarvitaan lisää humanitaarista apua. Vielä toukokuussa Al-holin leirillä oli 24 terveyskeskusta; elokuun alkuun mennessä niitä oli vain 15. Tällä hetkellä vain viisi näistä klinikoista on toiminnassa, mukaan lukien Lääkärit…
© Ricardo Garcia Vilanova
Cookie Settings