Hoitaja pitelee vastasyntynyttä pukeutuneena huiviin kulttuurin edellyttämällä tavalla.
© Andrea Bruce/Noor Images
Vastasyntyneiden hoitaja Isabelle Arnould tarkkailee vauvan vointia Khostin synnytyssairaalassa.

Khostissa sijaitsee vilkkain synnytyssairaalamme: ”Hei sisko! Minä pidän sinusta huolta”

Afganistan on yksi maailman vaarallisimmista maista synnyttää. Vastatakseen tarpeeseen Lääkärit Ilman Rajoja perusti Khostin kaupunkiin synnytyssairaalan vuonna 2012. Nyt yhdessä maailman kiireisimmistä synnytyssairaaloista syntyy yli 2 000 vauvaa kuukaudessa.

Gynekologi Séverine Caluwaerts oli paikalla, kun ensimmäinen vauva syntyi sairaalassa:

”Tarkoituksenamme oli avata sairaala 30. joulukuuta 2012, mutta 29. päivä ensimmäinen potilas seisoi portilla. Hän oli juuri synnyttämäisillään. Otimme hänet sisään ja hän synnytti terveen poikavauvan.”

Ensimmäinen vauva sairaalassa syntyi ennen kuin se oli edes auki. Tämä todella osoitti, että sairaalalle oli kysyntää.

Caluwaerts oli paikalla myös, kun sairaalassa juhlittiin 100 000:tta syntymää. Khostin synnytyssairaalassa ensimmäisen parkaisunsa maailmaan on huutanut jo yli 130 000 vauvaa – ja lisää syntyy koko ajan.

Katso videolta, miten Caluwaerts kuvaa synnytyssairaalan arkea:

Naisilta naisille

Ennen kuin sairaala perustettiin Khostiin, äidit ja vastasyntyneet kuolivat alueella helposti ehkäistävissä oleviin sairauksiin ja komplikaatioihin.

Sairaalan suosiota ei selitä pelkästään laadukas hoito, vaan se, että se toimii naisilta naisille -periaatteella: kaikki synnytysosastolla työskentelevät lääkärit ja kätilöt ovat naisia.

Tämä on erittäin tärkeää alueella, jossa on voimassa tarkka sukupuolierottelu. Osastolla vallitseekin luottavainen tunnelma. Naiset voivat riisua burkhansa ja imettää vauvojaan, koska paikalla ei ole yhtään miestä.

Henkilökunta tervehtii potilaita sanomalla ”Ay Zma Khory”, mikä tarkoittaa suomeksi ”hei siskoni”. Tervehdys on tapa kertoa potilaalle, että sinä olet minun siskoni ja minä pidän sinusta huolta.

Lääkärit Ilman Rajoja on myös yksi suurimmista naisten työllistäjistä Khostissa. Sairaalassa työskentelee noin 430 ihmistä, joista suurin osa on naisia. He työskentelevät siivoojina, sairaanhoitajina, kätilöinä, lastenhoitajina ja lääkäreinä.

Koska isolla osalla henkilökunnasta on omia lapsia, sairaalaan on avattu myös päiväkoti, jotta äitien ei tarvitse jäädä kotiin hoitamaan lapsia. Tämä auttaa pitämään hyvästä henkilökunnasta kiinni.

Kulttuurisista syistä Khostin synnytyssairaalaan pääsee vain harvoin kameran kanssa. Katso yhden potilaan tarinasta tehty animaatio:

Osa potilaista jää mieleen

“Khostissa työskenteleminen on muuttanut elämäni”, Caluwaerts kertoo. Monta potilasta onkin jäänyt sairaalasta mieleen henkilökunnallemme.

”Hän kuolee käsiini ja jättää jälkeensä yksitoista lasta”

Caluwaerts muistaa vieläkin, kun eräänä aamuna verta vuotava ja tajuton nainen tuotiin sairaalaan:

”Hän tuli sairaalaamme synnytettyään 11. lapsensa kotonaan. Hän alkoi vuotaa verta yön aikana, koska istukka ei ollut irronnut.

Hänen olisi pitänyt saada hoitoa jo tunteja sitten, kun vuoto alkoi. Mutta yöaikaan ajaminen oli liian vaarallista, eikä hänen perheellään ollut muuta vaihtoehtoja kuin odottaa muutamia tunteja aamun sarastusta.

Kun häntä tuotiin sairaalan porteista kalpeana ja täysin liikkumattomana, vilkaisin häntä kerran ja ajattelin hänen olevan jo kuollut. Yritimme siitä huolimatta elvyttää hänet.

Veimme hänet kiireesti sisään sairaalaan – en tuntenut pulssia ja hänen verenpaineensa oli olematon. Aloitimme elvyttämisen. Suunnittelin jo lopettavani 20 minuutin kohdalla – tiesin, että elvyttäminen oli hyödytöntä. Hän oli jo poissa.

Tämä on niin surullista, ajattelin. Hän kuolee käsiini ja jättää jälkeensä yksitoista lasta.

Ja sitten yhtäkkiä – hyvin heikko pulssi.

Ja sitten yhtäkkiä – hyvin heikko pulssi.

Annamme hänelle verensiirron, sitten toisen ja kolmannen, kunnes neljä yksikköä on siirretty häneen. Hänen verenpaineensa alkaa kohota ja siirrämme hänet nopeasti leikkaussaliin. Hän vuotaa koko ajan verta. Meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin poistaa hänen kohtunsa.

Ihmeen kaupalla hänen tilansa alkaa vakiintua. Verenvuoto hidastuu ja sitten lakkaa kokonaan. Annamme hänelle lopulta yhteensä kymmenen veriyksikköä pitääksemme hänet hengissä.

Hän pääsee kotiinsa viisi päivää myöhemmin, enkä vieläkään pysty uskomaan sitä. En uskonut, että hän selviäisi. Mutta hän oli taistelija niin kuin niin monet naiset, jotka olen tavannut Afganistanissa.”

”Hän pääsi lopulta yhdessä pienen tyttärensä kanssa kotiin”

Henriikka leikkaussalissa Khostin synnytyssairaalassa.

Suomalainen anestesiologi Henriikka työskenteli Khostissa vuonna 2018. Hänen mieleensä jäi erityisesti Samira*, joka oli 28-vuotias ensisynnyttäjä.

”Samiran kaksi aiempaa raskautta olivat päättyneet keskenmenoon. Hän hakeutui sairaalaan ylävatsakivun, päänsäryn ja turvotusten vuoksi seitsemännellä kuulla.

Oireet olivat niin vakavat, että synnytys päätettiin käynnistää. Hänelle annettiin kortisonia sikiön keuhkojen kypsyttämiseksi.

Synnytys ei kuitenkaan käynnistynyt ja oireet pahenivat. Hänelle tehtiin keisarinleikkaus ja syntyi pieni, mutta virkeä 1,7 kiloinen tyttö. Hänet siirrettiin leikkaussalista suoraan vastasyntyneiden osastolle.

Samiran täytyi kuitenkin jäädä tarkkailtavaksi heräämöön. Raskausmyrkytyksen vuoksi hänen munuaistoimintansa ja virtsantulonsa oli heikentynyt. Jos munuaisten toiminta ei käynnistyisi uudelleen, meidän pitäisi lähettää tuore äiti Kabuliin erikoissairaanhoitoon.

Tämä tarkoittaisi sitä, että pieni tyttö jäisi voimistumaan sairaalaamme, kun äiti lähtisi kuuden tunnin ajomatkan päähän Kabuliin.

Samiran ja pienen tytön kohtalo mietitytti minua. Kun keisarinleikkauksesta oli kulunut vuorokausi, menin heräämöön tarkastamaan äidin tilanteen. Olin yksin, sillä kaikki muut olivat kiireisiä toisen potilaan vuoksi.

Heräämössä huomasin ilokseni, että munuaisten toiminta oli käynnistynyt. Seuraavana aamuna hänet voitiin siirtää vuodeosastolle jatkamaan toipumista ja hän pääsi lopulta yhdessä pienen tyttärensä kanssa kotiin.”

*nimi muutettu

Uutinen

Lääkärit Ilman Rajoja 50 vuotta

Lue lisää
Ihmisiä täpötäydessä puisessa veneessä Välimerellä. Puisen veneen laidalla on pelastusvene, joka on jakanut ihmisille pelastusliivit.
Välimeri

10 henkeä lisää menetettynä Välimerellä – myös pelastettujen lasten määrä ollut syksyllä entistä suurempi

Lue lisää

Väitteitä ja faktaa koronarokotteista

Lue lisää
Keski-Afrikan tasavalta

Kylä vailla tukea – ”Ainoa desinfiointiaine synnytyksessä oli sitruuna”

Lue lisää
Kuva kolmesta pojasta, jotka pitävät isoa lehteä kasvojensa edellä
Keski-Afrikan tasavalta

Väkivallankin keskellä lapsilla on unelmia Keski-Afrikan tasavallassa: ”Isona minusta tulee presidentti”

Lue lisää
Kolme sairaanhoitohenkilökunnan jäsentä suorittavat leikkausta.
Afganistan

Puolueettomuus kriisitilanteessa takaa työn jatkumisen Afganistanissa

Lue lisää
Avustustyöntekijä avustaa miestä nousemaan puisesta veneestä pelastusveneeseen.
Libya

Pelko ja epätoivo ajavat yrittämään matkaa Välimeren yli: “Meidät palkattiin keräämään meressä kelluvia kuolleita ruumiita”

Lue lisää
Hoitohenkilökunta nostaa potilasta sairaalasängyltä
Afganistan

Lääkärimme juoksivat kaduilla taisteluiden välissä hoitaakseen loukkaantuneita Afganistanissa

Lue lisää
Naisen silmät
Kreikka

Vuosi Morian tulipaloista: Eurooppa ei vieläkään tarjoa ihmisarvoista kohtelua turvaa hakeville ihmisille

Lue lisää
Afganistan

Afganistanissa työskennellyt lääkäri seuraa uutisia täysin eri silmin

Lue lisää
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

”Vaikeinta avustustyössä on, kun tiedostaa, että ihmishenki olisi Suomessa voitu pelastaa”

Lue lisää
Kaksi miestä hoitaa paareilla makaavaa loukkaantunutta miestä. Miehen verinen käsi on paketoitu.
Afganistan

Loukkaantuneiden ja sotaa paenneiden määrät kasvavat, kun väkivaltaisuudet leviävät ympäri Afganistania

Lue lisää
Mies ja nainen istuvat vierekkäin ja pitävät toisiaan kädestä kiinni. Miehellä on käsi naisen ympärillä, ja kumpikin hymyilee.
Ukraina

Rakkautta ja muita parannuskeinoja: “Haluan kertoa tarinani, koska minä olen hengissä”

Lue lisää
Poika makaa sairaalasängyssä. Hänen päänsä ympärillä on kääreitä.
Afganistan

Afganistanin yhteenotot yhä intensiivisempiä: “Tilanne on ollut kauhea jo kuukausia, mutta nyt se on pahentunut entisestään”

Lue lisää
Valkoiseen kaapuun ja kasvomaskiin pukeutunut mies jakaa pieniä pähkinätahnapusseja hänen ympärilleen kokoontuneelle joukolle naisia ja lapsia.
Somalia

Sairautta, tulvia ja kuivuutta: eteläisessä Somaliassa toistuvia hätätiloja

Lue lisää

Rinnakkaislääketuotanto laskee lääkkeiden hintoja – lääkepatentit estävät rinnakkaislääkkeiden valmistusta

Lue lisää
Cookie Settings