© Frederic Bonnot/MSF
Sisäänkäynti toimistoon ja psykososiaaliseen yksikköön.

Kabulin sairaalahyökkäyksen tarkoitus oli tappaa mahdollisimman monta äitiä: “He tulivat tappamaan äidit”

Viime päivinä on tullut selväksi, että Kabulissa tiistaina 12.5. tapahtuneessa hyökkäyksessä Dasht-e-Barchin sairaalaan oli kyse tarkoituksellisesta, kylmäverisestä äitien tappamisesta.

“Menin takaisin sairaalaan hyökkäyksen jälkeisenä päivänä, ja se mitä näin, osoitti systemaattista äitien ampumista”, kertoo Frederic Bonnot, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Afganistanin ohjelmajohtaja.

“Hyökkääjät olivat kulkeneet äitiysosastolla huoneesta toiseen, ampuen naisia sänkyihinsä. Se oli järjestelmällistä. Seinät olivat ammusten värittämiä, lattiat veressä, ajoneuvoja poltettu ja ikkunoista ammuttu läpi.”

Virallisten tietojen mukaan 24 ihmistä kuoli ja ainakin 20 haavoittui, suurin osa heistä potilaita. Lääkärit Ilman Rajoja, joka on tukenut sairaalaa viimeisten kuuden vuoden ajan, vahvistaa että 26 äitiä oli sairaalahoidossa hyökkäyksen aikaan. Kymmenen äitiä onnistui pelastautumaan turvahuoneisiin yhdessä monien työntekijöiden kanssa. 16 äitiä joutui hyökkäyksen kohteeksi: heistä 11 kuoli, kolme heistä synnytyshuoneessa syntymättömien vauvojensa kanssa, ja viisi haavoittui.

Kuolleiden joukossa on kaksi nuorta poikaa ja Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön afganistanilainen kätilö. Kaksi vastasyntynyttä vauvaa haavoittui, toinen heistä siirrettiin hätäleikkaukseen, koska häntä oli ammuttu jalkaan. Myös kolme paikallista Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työntekijää haavoittui.

Vastasyntyneiden osasto hyökkäyksen jälkeen. Lattialla on verta.
Vastasyntyneiden osasto hyökkäyksen jälkeen.

Hyökkääjät rynnistivät sisään sairaalan pääsisäänkäynnistä vähän kymmenen jälkeen aamulla. Hyökkääjien tarkka luku ei ole vielä tiedossa. Sisäänkäyntiä lähempänä oli muita rakennuksia ja osastoja, mutta paikalla olleen Lääkärit Ilman Rajoja henkilökunnan mukaan hyökkääjät suuntasivat suoraan äitiysosastollemme.

Hyökkäys kesti kauhistuttavat neljä tuntia, jonka aikana potilaat ja henkilökunta etsivät suojaa.

“Kuulimme turvahuoneeseen ammuskelua ja räjähdyksiä”, kertoo Frederic Bonnot.

“Tämä on järkyttävää. Tiedämme, että tämä alue on kärsinyt hyökkäyksistä aiemmin, mutta kukaan ei uskonut, että he hyökkäisivät äitiysosastolle. He tulivat tappamaan äidit.”

Hyökkäyksen alkaessa töissä oli 102 paikallista työntekijäämme ja kourallinen kansainvälisiä avustustyöntekijöitä. Hyökkäyksen aiheuttamassa kaaoksessa oli erittäin vaikeaa selvittää potilaiden ja henkilökunnan sijainti, kun ihmiset juoksivat turvaan ja monia muita siirrettiin nopeasti turvaan muihin sairaaloihin.

“Tämä maa on valitettavasti tottunut kauhistuttaviin tapahtumiin, mutta se mitä tapahtui tiistaina, on sanoinkuvaamatonta”, sanoo Bonnot.

Lääkärit Ilman Rajoja aloitti työskentelemisen Afganistanissa vuonna 1980. Järjestöllä ei ollut toimintaa maassa vuosien 2004 ja 2009 välillä, kun viisi sen henkilökuntaan kuulunutta ihmistä surmattiin Badghisin maakunnassa. Vuonna 2019 Lääkärit Ilman Rajoja -järjestöllä oli maassa seitsemän projektia kuudessa maakunnassa. Vuoden aikana järjestöllä oli maassa yli 100 000 potilaskonsultaatiota, auttoi yli 60 000 synnytyksessä ja teki lähes 10 000 kirurgista toimenpidettä. Emme hyväksy minkään valtion rahoitusta Afganistanissa tehtävään työhömme. Toimintamme perustuu täysin yksittäisten ihmisten lahjoituksiin.

Tiedote

Kreikka

Kreikka: Lääkärit Ilman Rajoja pakotettu sulkemaan COVID-19-eristyskeskus Lesboksen saarella

Lue lisää
Afganistan

Vetäydymme Dasht-e-Barchin sairaalasta toukokuisen hyökkäyksen vuoksi, jossa tapettiin potilaita ja henkilökuntaa

Lue lisää
Jemen

Jemenissä paljastumassa COVID-19-katastrofi

Lue lisää
Kreikka

Kreikan saarien pakolaisleirit evakuoitava välittömästi covid-19-uhan vuoksi

Lue lisää
Syyria

Luoteis-Syyrian sotatoimet aiheuttaneet järkyttäviä seurauksia siviileille

Lue lisää
Kongon demokraattinen tasavalta

Suomalainen hyväntekijä tukee Lääkärit Ilman Rajoja -työtä sadalla tuhannella eurolla

Lue lisää
20.–21.8. välisenä yönä oli tyyntä ja Ocean Viking piirsi Välimereen viestin.
Välimeri

Etsintä- ja pelastusalus Ocean Viking pääsee rantautumaan Maltan satamaan tänään

Lue lisää
Ocean Viking -aluksen ensimmäinen pelastustehtävä suoritettiin vain kymmenen tuntia pelastusalueelle saapumisen jälkeen.
Välimeri

Lääkärit Ilman Rajoja vaatii turvallista satamaa merihädästä pelastetuille ihmisille

Lue lisää
Välimeri

Lääkärit Ilman Rajoja palaa Välimerelle etsintä- ja pelastustehtäviin

Lue lisää
Kongon demokraattinen tasavalta

Lääkärit Ilman Rajoja keskeyttää toimintaansa ebolakeskuksiin tehtyjen hyökkäysten seurauksena Kongon demokraattisessa tasavallassa

Lue lisää

Lääkärit Ilman Rajoja on avannut toimiston Suomessa

Lue lisää
Cookie Settings