© Frederic Bonnot/MSF
Sisäänkäynti toimistoon ja psykososiaaliseen yksikköön.

Kabulin sairaalahyökkäyksen tarkoitus oli tappaa mahdollisimman monta äitiä: “He tulivat tappamaan äidit”

Viime päivinä on tullut selväksi, että Kabulissa tiistaina 12.5. tapahtuneessa hyökkäyksessä Dasht-e-Barchin sairaalaan oli kyse tarkoituksellisesta, kylmäverisestä äitien tappamisesta.

“Menin takaisin sairaalaan hyökkäyksen jälkeisenä päivänä, ja se mitä näin, osoitti systemaattista äitien ampumista”, kertoo Frederic Bonnot, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Afganistanin ohjelmajohtaja.

“Hyökkääjät olivat kulkeneet äitiysosastolla huoneesta toiseen, ampuen naisia sänkyihinsä. Se oli järjestelmällistä. Seinät olivat ammusten värittämiä, lattiat veressä, ajoneuvoja poltettu ja ikkunoista ammuttu läpi.”

Virallisten tietojen mukaan 24 ihmistä kuoli ja ainakin 20 haavoittui, suurin osa heistä potilaita. Lääkärit Ilman Rajoja, joka on tukenut sairaalaa viimeisten kuuden vuoden ajan, vahvistaa että 26 äitiä oli sairaalahoidossa hyökkäyksen aikaan. Kymmenen äitiä onnistui pelastautumaan turvahuoneisiin yhdessä monien työntekijöiden kanssa. 16 äitiä joutui hyökkäyksen kohteeksi: heistä 11 kuoli, kolme heistä synnytyshuoneessa syntymättömien vauvojensa kanssa, ja viisi haavoittui.

Kuolleiden joukossa on kaksi nuorta poikaa ja Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön afganistanilainen kätilö. Kaksi vastasyntynyttä vauvaa haavoittui, toinen heistä siirrettiin hätäleikkaukseen, koska häntä oli ammuttu jalkaan. Myös kolme paikallista Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työntekijää haavoittui.

Vastasyntyneiden osasto hyökkäyksen jälkeen. Lattialla on verta.
Vastasyntyneiden osasto hyökkäyksen jälkeen.

Hyökkääjät rynnistivät sisään sairaalan pääsisäänkäynnistä vähän kymmenen jälkeen aamulla. Hyökkääjien tarkka luku ei ole vielä tiedossa. Sisäänkäyntiä lähempänä oli muita rakennuksia ja osastoja, mutta paikalla olleen Lääkärit Ilman Rajoja henkilökunnan mukaan hyökkääjät suuntasivat suoraan äitiysosastollemme.

Hyökkäys kesti kauhistuttavat neljä tuntia, jonka aikana potilaat ja henkilökunta etsivät suojaa.

“Kuulimme turvahuoneeseen ammuskelua ja räjähdyksiä”, kertoo Frederic Bonnot.

“Tämä on järkyttävää. Tiedämme, että tämä alue on kärsinyt hyökkäyksistä aiemmin, mutta kukaan ei uskonut, että he hyökkäisivät äitiysosastolle. He tulivat tappamaan äidit.”

Hyökkäyksen alkaessa töissä oli 102 paikallista työntekijäämme ja kourallinen kansainvälisiä avustustyöntekijöitä. Hyökkäyksen aiheuttamassa kaaoksessa oli erittäin vaikeaa selvittää potilaiden ja henkilökunnan sijainti, kun ihmiset juoksivat turvaan ja monia muita siirrettiin nopeasti turvaan muihin sairaaloihin.

“Tämä maa on valitettavasti tottunut kauhistuttaviin tapahtumiin, mutta se mitä tapahtui tiistaina, on sanoinkuvaamatonta”, sanoo Bonnot.

Lääkärit Ilman Rajoja aloitti työskentelemisen Afganistanissa vuonna 1980. Järjestöllä ei ollut toimintaa maassa vuosien 2004 ja 2009 välillä, kun viisi sen henkilökuntaan kuulunutta ihmistä surmattiin Badghisin maakunnassa. Vuonna 2019 Lääkärit Ilman Rajoja -järjestöllä oli maassa seitsemän projektia kuudessa maakunnassa. Vuoden aikana järjestöllä oli maassa yli 100 000 potilaskonsultaatiota, auttoi yli 60 000 synnytyksessä ja teki lähes 10 000 kirurgista toimenpidettä. Emme hyväksy minkään valtion rahoitusta Afganistanissa tehtävään työhömme. Toimintamme perustuu täysin yksittäisten ihmisten lahjoituksiin.

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tiedote

Palestiina

Gazan terveydenhuoltojärjestelmän tuhoaminen on ”hiljaista tappamista”

Lue lisää
Sudan

Sota Sudanissa kestänyt vuoden: Lääkärit Ilman Rajoja vaatii välitöntä humanitaarisen avun lisäämistä

Lue lisää
Haiti

Väkivalta Haitissa lisääntyy entisestään, Lääkärit Ilman Rajoja laajentaa sairaanhoidon apuaan pääkaupunki Port-au-Princessä

Lue lisää
Ruskeahiuksinen nainen, jolla on Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustettu paita, pitää käsiä huopaan kääriytyneen naisen ympärillä.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti kertoo pushbackien ja EU-politiikan kuolettavista vaikutuksista

Lue lisää
Palestiina

Isku sairaalaan Gazassa: Kaksi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön lääkäriä kuoli

Lue lisää
Palestiina

Lääkärit Ilman Rajoja vaatii Gazaan tulitaukoa välittömästi

Lue lisää
Ihmisiä rakennusten raunioiden keskellä.
Palestiina

Gazassa ei turvaa missään, haavoittuneiden vammat vaativat useita leikkauksia

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logo t-paidassa. Paidan vieressä stetoskooppi.
Armenia

Lääkärit Ilman Rajoja valmistautuu tukemaan Vuoristo-Karabahista paenneita

Lue lisää
Sudan

Lääkärit ja potilaat eivät pääse Sudanissa sairaaloihin väkivaltaisuuksien takia, lääkkeet ja veri loppumassa

Lue lisää
Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja todistanut miinoja Ukrainassa sairaaloiden sisällä

Lue lisää
Bangladesh

Bangladesh: Cox’s Bazarin pakolaisleirillä hälyttävä tilanne jo ennen tulipaloa – leirillä asuvien pakolaisten ruoka-annoksia vähennetty

Lue lisää

Lääkärit Ilman Rajoja tukee Crotonen haaksirikosta selviytyneitä Italiassa

Lue lisää
Kirurgit leikkaavat potilasta.
Syyria

Maanjäristyksen seurannaisvaikutukset Syyriassa vakavia, alueelle tarvitaan rajanylityspaikkoja ja lisää humanitaarista apua

Lue lisää
Syyria

Maanjäristys synnytti heti valtavan humanitaarisen tarpeen: Lääkärit Ilman Rajoja paikan päällä luoteisessa Syyriassa

Lue lisää
Välimeri

Italian uusi lakiasetus haittaa meripelastusta ja aiheuttaa kuolemia

Lue lisää
Syyria

Lapsia kuolee Al-Holin leirillä sairaanhoidon puutteen takia, kertoo Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti

Lue lisää
Cookie Settings