© Jérôme Tubiana/MSF

Kaikista haavoittuvimmassa asemassa olevat siirtolaiset evakuoitava Libyasta turvallisiin maihin

Lääkärit Ilman Rajoja kehottaa turvallisia maita, kuten Suomea ja muita Euroopan maita, tarjoamaan suojelua Libyassa loukossa oleville siirtolaisille. Haavoittuvimmassa asemassa olevien ihmisten evakuointia on nopeutettava välittömästi vahvistamalla olemassa olevia mekanismeja ja avaamalla vaihtoehtoisia reittejä pois maasta, järjestö vaatii. Kansainvälistä pakolaispäivää vietetään 20. kesäkuuta. 

”Libyassa suurin osa siirtolaisista joutuu mielivaltaisen säilöönoton, kidutuksen, väkivallan ja seksuaalisen väkivallan uhriksi”, sanoo Claudia Lodesani, järjestön Libyan toiminnan johtaja.  

”Siirtolaisilla on äärimmäisen rajalliset mahdollisuudet saada fyysistä ja oikeudellista suojelua Libyassa. Sen vuoksi hengenvaarallinen reitti Välimeren kautta on usein heidän ainoa ulospääsynsä”, Lodesani sanoo.  

Euroopan unioni ja sen jäsenmaat ovat rahoittaneet Libyan rannikkovartiostoa vuosien ajan ja tukeneet sitä kautta siirtolaisten palauttamista väkisin takaisin Libyaan.  

Näillä mailla on nyt velvollisuus auttaa väkivallan uhrien evakuoinnissa välittömästi.  

Lääkärit Ilman Rajoja julkaisee tänään Out of Libya -raportin, jossa kuvataan, miten heikkoja nykyiset suojamekanismit ovat. Libyassa jumissa oleville ihmisille tarkoitetut mekanismit eivät suojele ihmisiä riittävällä tasolla.  

YK:n pakolaisjärjestön (UNHCR) ja Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön (IOM) tarjoamat harvat lailliset reitit turvallisiin maihin ovat hitaita ja rajoittavia. Rekisteröityminen on mahdollista vain yhdeksän maan kansalaisille. Rekisteröityminen Tripolin ulkopuolella ja säilöönottokeskuksissa on käytännössä mahdotonta. Paikkoja siirroille turvallisiin maihin on rajallinen määrä.  

Viime vuonna UNHCR:n uudelleensijoittamisohjelmaan rekisteröityneistä noin 40 000 ihmisestä vain 1 662 lähti Libyasta, kun taas IOM:n vapaaehtoisen paluun ohjelman kautta lähti noin 3 000 ihmistä. Yhteensä Libyassa asuu noin 600 000 siirtolaista.  

”On selvää, että nämä keinot eivät riitä. Ihmiset elävät turvattomissa, epäinhimillisissä ja terveydelle vaarallisissa oloissa säilöönottokeskuksissa. He eivät voi odottaa”, sanoo järjestön Suomen toimiston viestintäpäällikkö Kaisa Väkiparta

Lääkärit Ilman Rajoja esittää myös muita ratkaisuja Libyasta pois pääsyyn, kuten avustusjärjestöjen ja valtioiden välinen yhteistyö. Italiassa on jo avattu humanitaarinen käytävä, jonka avulla voidaan evakuoida kaikista haavoittuvimmassa asemassa olevia ja suojelua tarvitsevia ihmisiä, kuten Lääkärit Ilman Rajoja hoitamia potilaita. Ranskassa keskustellaan viranomaisten kanssa kidutuksesta ja väkivallasta selviytyneiden ja vakavista sairauksista kärsivien evakuoinnista niin, että Lääkärit Ilman Rajoja huolehtisi heistä Ranskaan saapumisen jälkeen. Lääkärit Ilman Rajoja esittää vastaavan mekanismin ottamista käyttöön muissakin maissa. 

”Olemme myös vedonneet Suomeen ja sisäministeri Krista Mikkoseen ihmisten välittömäksi evakuoimiseksi Libyasta. Keinolla ei ole väliä: mielivaltaisesti säilöön otetut ihmiset on saatava turvaan viipymättä”, sanoo Kaisa Väkiparta.  

”Mahdollisuutemme auttaa heitä Libyassa ovat rajalliset: lääketieteellisen hoidon tarjoaminen säilöönoton kaltaisissa olosuhteissa on monin tavoin ongelmallista. Jotta voimme todella auttaa haavoittuvimmassa asemassa olevia ihmisiä, meidän on ennen kaikkea saatava heidät mahdollisimman pian pois säilöönottokeskuksista – ja pois maasta”, Väkiparta jatkaa.  

Lääkärit Ilman Rajoja on yksi harvoista Libyassa toimivista kansainvälisistä avustusjärjestöistä. Järjestö tarjoaa yleistä terveydenhuoltoa ja psykososiaalista tukea säilöönottokeskuksiin suljetuille ja tilapäismajoituksessa asuville siirtolaisille. Järjestö myös järjestää vakavasti sairaiden siirrot sairaalaan ja auttaa halukkaita rekisteröitymään UNHCR:n ja IOM:in ohjelmiin auttaakseen heitä pääsemään pois maasta. 

Lääkärit Ilman Rajoja on toiminut Libyassa vuodesta 2016. 

Lue englanninkielinen Out of Libya -raportti (pdf) täältä.

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tiedote

Sudan

Sota Sudanissa kestänyt vuoden: Lääkärit Ilman Rajoja vaatii välitöntä humanitaarisen avun lisäämistä

Lue lisää
Haiti

Väkivalta Haitissa lisääntyy entisestään, Lääkärit Ilman Rajoja laajentaa sairaanhoidon apuaan pääkaupunki Port-au-Princessä

Lue lisää
Ruskeahiuksinen nainen, jolla on Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustettu paita, pitää käsiä huopaan kääriytyneen naisen ympärillä.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti kertoo pushbackien ja EU-politiikan kuolettavista vaikutuksista

Lue lisää
Palestiina

Isku sairaalaan Gazassa: Kaksi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön lääkäriä kuoli

Lue lisää
Palestiina

Lääkärit Ilman Rajoja vaatii Gazaan tulitaukoa välittömästi

Lue lisää
Ihmisiä rakennusten raunioiden keskellä.
Palestiina

Gazassa ei turvaa missään, haavoittuneiden vammat vaativat useita leikkauksia

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logo t-paidassa. Paidan vieressä stetoskooppi.
Armenia

Lääkärit Ilman Rajoja valmistautuu tukemaan Vuoristo-Karabahista paenneita

Lue lisää
Sudan

Lääkärit ja potilaat eivät pääse Sudanissa sairaaloihin väkivaltaisuuksien takia, lääkkeet ja veri loppumassa

Lue lisää
Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja todistanut miinoja Ukrainassa sairaaloiden sisällä

Lue lisää
Bangladesh

Bangladesh: Cox’s Bazarin pakolaisleirillä hälyttävä tilanne jo ennen tulipaloa – leirillä asuvien pakolaisten ruoka-annoksia vähennetty

Lue lisää

Lääkärit Ilman Rajoja tukee Crotonen haaksirikosta selviytyneitä Italiassa

Lue lisää
Kirurgit leikkaavat potilasta.
Syyria

Maanjäristyksen seurannaisvaikutukset Syyriassa vakavia, alueelle tarvitaan rajanylityspaikkoja ja lisää humanitaarista apua

Lue lisää
Syyria

Maanjäristys synnytti heti valtavan humanitaarisen tarpeen: Lääkärit Ilman Rajoja paikan päällä luoteisessa Syyriassa

Lue lisää
Välimeri

Italian uusi lakiasetus haittaa meripelastusta ja aiheuttaa kuolemia

Lue lisää
Syyria

Lapsia kuolee Al-Holin leirillä sairaanhoidon puutteen takia, kertoo Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti

Lue lisää

Kolera leviää hälyttävästi, rokotteista huutava pula

Lue lisää
Cookie Settings