© Mario Fawaz/MSF
Sairaanhoitaja antaa rokotteen tytölle Libanonissa. Kuva Mario Fawaz.

Rinnakkaislääketuotanto laskee lääkkeiden hintoja – lääkepatentit estävät rinnakkaislääkkeiden valmistusta

Patentit vaikuttavat lääkkeiden korkeisiin hintoihin, eikä matalan ja keskitulotason mailla ole aina mahdollisuutta ostaa kansalaistensa tarvitsemaansa hoitoa.

Viime aikoina on keskusteltu paljon rokotteiden ja lääkkeiden saatavuudesta. Matalan tulotason maiden lisäksi myös keskitulon maat kamppailevat terveysbudjettinsa kanssa.

“Vaikka nämä valtiot ovat paremmassa asemassa moniin Saharan eteläpuolisen Afrikan valtioihin nähden, niin esimerkiksi Keski-Aasian maissa on paljon tuberkuloosia sairastavaa väestöä. Jos valtioiden on ostettava lääkkeitä ja hoitoa länsimaisilta yrityksiltä, niiden terveysbudjetti ei kata kallista hoitoa”, kertoo Pieter-Jan van Eggermont, joka työskentelee humanitaarisena neuvonantajana Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Ruotsin toimistossa.

Van Eggermontin mukaan on erityisen tärkeää, että valtiot voisivat hyödyntää halvempia rinnakkaislääkkeitä.

”Rinnakkaislääke on lääke, joka on kehitetty ja tuotu markkinoille alkuperäislääkkeen patenttisuojan umpeuduttua. Juuri rinnakkaislääkkeiden tuotanto on osoittautunut tehokkaimmaksi tavaksi laskea lääkkeiden hintoja ja se on ollut yksi tekijä, joka on helpottanut matalan tulotason maiden mahdollisuuksia hankkia lääkkeitä”, Eggermont avaa.

Esimerkiksi Intian kansallisen lääketeollisuuden kapasiteetti on valtava. Intiassa valmistetaan suurin osa maailman rinnakkaislääkkeistä. Intiaa onkin kutsuttu köyhien apteekiksi.

“Tällä hetkellä suurilla lääkeyhtiöillä on kontrolli hintoihin. Yhtiöt saattavat myöntää joillekin valtioille lisenssin, joka mahdollistaa tietyn lääkkeen valmistuksen. Kuitenkin tehokkaimmin lääkkeiden hinnat laskevat, jos uusia tuottajia päästetään markkinoille.”

Monella matalan ja keskitulotason valtiolla olisi pitkällä tähtäimellä tuotantokapasiteettia valmistaa rokotteita, jos ne saisivat tarvittavaa teknologiaa, tietotaitoa – ja oikeuden valmistukseen.

Van Eggermont toteaa, että hinta ei ole aina suurin ongelma. Esimerkiksi koronavirusrokotteen kohdalla pääasiallinen este on hinnan sijaan tuotantokapasiteetin puute. Monella matalan ja keskitulotason valtiolla saattaisi pitkällä tähtäimellä olla tuotantokapasiteettia valmistaa rokotteita, jos ne saisivat tarvittavaa teknologiaa, tietotaitoa – ja oikeuden valmistukseen. Intian lisäksi tällaisia maita ovat esimerkiksi Nigeria, Kenia, Indonesia, Senegal ja Vietnam.

Valtiot, joilla on tuotantokapasiteettia ja vakiintunut biolääketieteellinen teollisuus, voisivat tuottaa itse lääkeittä ja rokotteita, jos ne pääsisivät käsiksi rokotetuotantoon vaadittavaan teknologiaan ja tietotaitoon. Käytännössä tämä onnistuisi esimerkiksi myöntämällä vapaaehtoisesti uusia lisenssejä ja hyödyntämällä patenttilainsäädännön poikkeustapauksissa mahdollistamia joustoja. Tuotannosta olisi mahdollisesti valtava hyöty kyseisille valtioille sen sijaan, että ne ovat riippuvaisia lääkkeiden maahantuonnista tai kansainvälisestä avusta.

Pienillä muutoksilla saadaan patenttien elinikää jatkettua lähes loputtomiin

Lääkepatentteihin yleisesti liittyy eräs ongelmallinen piirre, josta käytetään termiä evergreening. Sillä tarkoitetaan käytäntöä, jossa lääkettä muutetaan vain hieman, jotta sille saadaan uusi patentti.

“Tällä tavalla patenttia voidaan jatkaa lähes loputtomasti”, van Eggermont toteaa.

Uuden patentin voi saada esimerkiksi niin, että vanha lääke muokataan kahden annoksen sijaan annosteltavaksi kolmessa annoksessa tai että tablettimuotoista lääkettä aletaan valmistaa nestemäisenä.

Välillä lääkkeen muokkauksesta voi olla myös hyötyä. Esimerkiksi Saharan eteläpuolisen Afrikan maaseudulla rokotteita saatetaan joutua hakemaan kolmen tunnin kävelymatkan päästä. Edestakaiseen matkaan saattaa mennä lähes kokonainen päivä. Joskus rokotteet vaativat kolme erikseen annettavaa annosta. 

“Tällaisissa tapauksissa olisi hyvä, että lääkettä muokattaisiin esimerkiksi yhdeksi annokseksi tai lämpöä kestävään muotoon”, van Eggermont sanoo.

Patentit mahdollistavat lääkeyhtiöille suuremman liikevoiton

Pieter-Jan Van Eggermontin mukaan lääketeollisuuden terapeuttiselta merkitykseltään suuret läpimurrot ovat vähentyneet viime vuosikymmenten aikana. Samaan aikaa patentteja on haettu merkittävästi enemmän. Tästä syystä lääkeyhtiöt ovat kasvaneet jättimäisiksi. Suuret yhtiöt ovat myös ostaneet pienempiä ja sulauttaneet niitä omaan toimintaansa.

Varakkaat maat ovat neuvotelleet patenttien käyttöä koskevista sopimuksista yhdessä lääkeyhtiöiden kanssa. Patenteilla on merkittävä rooli tässä, sillä ne mahdollistavat lääkkeiden kalliit hinnat eikä matalan ja keskitulon mailla ole aina mahdollisuutta ostaa tarvitsemiaan lääkkeitä ja rokotteita markkinahintaan. Sen sijaan ne ovat riippuvaisia kansainvälisen avun mekanismeista. Patentit ovat pohjimmiltaan markkinamekanismi voiton maksimoimiseksi, kun taas lääkkeiden perimmäinen tarkoitus ehkäistä ja parantaa sairauksia jää sivurooliin.

Tekijät: Karoliina Kakko, Artturi Siromaa, Vertti Kanerva

Ajankohtaista

Valkoiseen kaapuun ja kasvomaskiin pukeutunut mies jakaa pieniä pähkinätahnapusseja hänen ympärilleen kokoontuneelle joukolle naisia ja lapsia.
Somalia

Sairautta, tulvia ja kuivuutta: eteläisessä Somaliassa toistuvia hätätiloja

Lue lisää
Myanmar

Myanmarin terveydenhoitojärjestelmä romahtanut vallankaappauksen jälkeen

Lue lisää
Joukko ihmisiä kulkee raunioiden keskellä. Osa juoksee, osa katselee ympärilleen. Taustalla näkyy sortunut talo, jonka vieressä on muutamia vielä pystyssä oleva talo.
Palestiina

Kokemuksia Gazasta: “Elämme yötä päivää kauhun vallassa.”

Lue lisää
Kuva kerrostalon raunioista.
Palestiina

Kymmeniä siviilejä kuoli ja Lääkärit Ilman Rajoja -klinikka vaurioitui Israelin ilmaiskussa Gazaan

Lue lisää
Pieni lapsi nojautuu auki olevalle ikkunalle. Hän katsoo suoraan kameraan.
Etiopia

Siviilit ammuskelun kohteena Etiopiassa: “Käännyin ympäri ja aloin juosta, sitten minua ammuttiin”

Lue lisää

EU:n ja Suomen tulee ottaa mallia Yhdysvalloista: ihmisten terveys lääkeyhtiöiden voittojen edelle

Lue lisää
Kaksi lääkäriä tutkivat tutkimuspöydällä makaavaa lasta.
Nigeria

Nigerialainen lääkäri vetoaa: hoidamme oman osuutemme, mutta ilman rokotteita emme pysty päättämään tätä pandemiaa

Lue lisää
Sairaanhoitaja kirjoittaa muistiinpanoja potilaan sängyn vieressä olevaan kansioon. Potilas makaa sairaalasängyssä ja hänellä on happimaski. Vieressä kaksi muuta miestä, joilla on kasvomaskit.
Irak

Yhä useampia kuolleita, yhä nuorempia uhreja – Kun sairaala tulvii potilaita, lääkäri joutuu valitsemaan, kuka saa hoitoa ja kuka ei

Lue lisää
Kaksi sairaalahKaksi potilasta makaa sairaalasängyissä. Vierellä on sairaalalaitteita.

Epäonnistuneet koronatoimet ovat ajaneet Brasilian humanitaariseen katastrofiin

Lue lisää
Toisiinsa nojailevat miehet näyttävät peace-merkkiä. Heillä on päässään moottoripyöräkypärät ja he seisovat mutaisella polulla keskellä peltoa.
Kuva Päivi Kovalaisesta

Päivi Kovalainen

Keski-Afrikan tasavalta

Henkilöstöpäällikkönä Keski-Afrikan tasavallassa – paikallisten kollegojen merkitys korostui

Lue lisää
Mies kävee romumetallikasan päällä. Hän kantaa olallaan valtavaa säkkiä.
Libya

“Äitini täytyy tietää, että olen elossa” – työntekijämme kohtasi Tripolin pidätyskeskuksissa pakolaisten ja siirtolaisten kärsimystä

Lue lisää
Pieni tyttö seisoo palaneen auton rungon päällä. Hänellä on päällään mekko, ja säären ympärille on kääritty sideharsoa.

Vuosikymmen sotaa syyrialaisten silmin: 5 tarinaa selviytymisestä

Lue lisää
Etiopia

Tigrayn kriisi: ”Kärsimme lääketieteellisen hoidon puutteesta”

Lue lisää
Etiopia

Terveyspalvelut hyökkäyksen kohteena Tigrayssa, Etiopiassa

Lue lisää
Kaksi naista istuvat sairaalan pihalla. Kummallakin on sylissään vauva.

Koronapandemia uhkaa naisten ja tyttöjen terveyttä

Lue lisää
Mies tanssii yhdessä lasten kanssa. Miehellä on päällään liivi, jossa on Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logo.

Info Evening Webinar: HR and Medical Roles in Aid Work

Lue lisää

6 keinoa, joilla varmistetaan, että valmis COVID-19-rokote on kaikkien saatavilla

COVID-19-taudin pysäyttämiseksi tehdään valtavasti ympäri maailmaa. Hallitukset ja hyväntekijät ovat lahjoittaneet miljardeja tutkimukseen koronarokotteen kehittämiseksi. Kansainvälinen rokoteallianssi Gavi on hiljattain käynnistänyt the COVAX Facility -rahaston ostaakseen etukäteen COVID-19-rokotteita. Mutta tiesitkö, että tämä julkinen raha myönnetään lääkeyrityksille melkein ilman mitään ehtoja? Valtioiden johtajat ympäri maailmaa ovat puhuneet, että tulevien koronarokotteiden on oltava kaikkien saatavilla – riippumatta…
© Yann Libessart/MSF
Cookie Settings