Yuli pakeni vainoa Kuubasta ja asuu nyt Kreikassa, jossa hän toimii kuubalaisen transyhteisön puolestapuhujana.

Naisten hyvää seksuaaliterveyttä edistetään tabuja voittamalla

Hyvä seksuaali- ja lisääntymisterveys on tärkeää kaikkien ihmisten elämänlaadun kannalta. Silti sen takaamiseen cis- ja transnaisille sekä -tytöille liittyy edelleen lukemattomia haasteita ympäri maailman.

Ehkäisy, sukupuolitaudeilta suojautuminen, äitiysneuvolapalvelut, turvallinen abortti, neuvonta ja itsehoitovälineet ovat tärkeitä aktiivisen ja positiivisen seksielämän mahdollistajia naisille. Yhteisöjen, ystävien ja perheen ja jopa naisten itsensä ylläpitämät tabut ja pelot kuitenkin asettavat seksuaaliterveyden negatiiviseen valoon, ja luovat näin esteitä naisten hyvinvoinnille.

Naimattomat naiset, lapset ja tytöt, seksityöläiset, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat naiset, tai valmiiksi stigmatisoivassa tilanteessa olevat voivat jäädä paitsi informaatiosta, myös hoidosta ja tuesta.

Viime vuosina olemme tarttuneet näihin ongelmiin monipuolisin keinoin. Kreikassa, Hondurasissa ja Zimbabwessa olemme osoittaneet, että vahvistamalla naisten omaa toimijuutta ja yhteisön tukea voidaan saada aikaan positiivisia vaikutuksia, jotka heijastuvat koko yhteiskuntaan.

Naisilla, tytöillä, miehillä, vanhemmilla ja naapureilla näissä maissa on kerrottavanaan vaikuttava tarina muutokseen osallistumisesta.

Transnainen Yuli pakeni vainoja Kuubasta ja toimii nyt yhteisönsä puolestapuhujana Ateenassa, Kreikassa.

Kreikka: Turvapaikkaa hakevien transnaisten äänen esiin tuominen

Vaino on jo pitkään ajanut ihmisiä hakemaan turvapaikkaa kaukaa kotoa. Näin on myös pienen Kuubasta paenneen transnaisten yhteisön tapauksessa Kreikassa. Vaikka naisilla on nyt enemmän turvaa, he kamppailevat edelleen pääsystä terveydenhuoltoon.

“Suurimmalla osalla tänne saapuneista transihmisistä ei ole minkäänlaista lääkitystä. Heillä on sukupuolitauteja – se on osa elämää. Mutta on todella vaikeaa löytää terveydenhoitoa”, sanoo Yuli, yhteisönsä puolestapuhuja.

Olemme pyörittäneet päiväpoliklinikkaa Ateenassa vuodesta 2016 lähtien. Klinikka tarjoaa kattavasti monipuolisia palveluita maahanmuuttajille, turvapaikanhakijoille ja pakolaisille, sekä marginalisoiduille ryhmille, jotka tarvitsevat terveydenhuoltoa. Toimintaa tukee suuri joukko kulttuuri- ja kielitulkkeja. He ovat myös mukana ryhmässä, joka pyrkii ulottamaan palveluita mahdollisimman paljon kaupungin yhteisöille.

Yuli on ottanut tehtäväkseen rohkaista ja motivoida vertaisiaan asettamaan seksuaaliterveytensä etusijalle ja suojaamaan itseään.

Avasimme San Pedro Sulan klinikan heinäkuussa 2021 helpottaaksemme seksityöläisten sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen hoitoon pääsyä. Nadia on käynyt klinikalla kohta jo kaksi vuotta.

Honduras: Seksityöläisten seksuaaliterveyden puolesta puhuminen

San Pedro Sulan seksityöläisille pääsy lääkäriin ja mielenterveyspalveluiden piiriin on ollut rajoitettua sosiaalisen stigman ja inklusiivisten palveluiden puutteen takia. Yhteiskunnan taholta tuleva tuomitseminen on näkynyt myös terveydenhuollon työntekijöiden asenteessa, joka on väheksynyt informaatiota, hoitoa ja suojaa seksitaudeilta hakevia seksityöntekijöitä.

Avasimme San Pedro Sulan klinikan heinäkuussa 2021 helpottaaksemme seksityöläisten sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen hoitoon pääsyä. Nadia on käynyt klinikalla kohta jo kaksi vuotta.

“On ollut siunaus löytää Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön klinikka. Saan täältä kaiken: apua hiv:n, kupan ja muiden sukupuolitautien ehkäisyyn ja hallintaan, perhesuunnitteluun, sekä mielenterveystukea ja sosiaalityöntekijän tukea”, Nadia toteaa.

Vierailemme yhteisöissä torjuaksemme epäluottamusta ja väärää tietoa.

“Olen kärsinyt liian paljon silloin, kun en pitänyt huolta itsestäni”, Nadia sanoo. “Tajusin, että kaikella on hintansa, mutta itsestä huolehtiminen on korvaamatonta.”

Marvellous toimii vertaistukihenkilönä teiniäitien kerhossa, jonka perustimme vastaamaan raskaana olevien tyttöjen tarpeisiin.

Zimbabwe: Teiniäitien terveydenhuollon ja sosiaalisen tuen vahvistaminen

Teinityttöjen raskaudet ovat tabu Zimbabwessa, mutta heillä ei yleensä ole itsemääräämisoikeutta kehoihinsa ja elämiinsä. Oikean tiedon ja palveluiden saaminen on myös monesti hankalaa, ja tyttöjä varoitellaan sellaisen hankkimisesta.

Kun vuonna 2020 alkanut Covid-19-pandemia sulki koulut ja rajoitti työntekoa sekä vähensi tuloja ja liikkumista, suunnittelemattomien raskauksien määrä lisääntyi Zimbabwessa. Näin kävi myös Mbaressa ja Epworthissa sijaitsevien nuorten seksuaali- ja lisääntymisterveysklinikoidemme läheisissä yhteisöissä. Vastasimme raskaana olevien tyttöjen tarpeisiin perustamalla teiniäitien kerhon.

Kun Marvellous tuli raskaaksi juuri ennen uuden kouluvuoden alkua, hänen vanhempansa olivat shokissa.

“En tiennyt mitä tehdä tai kenen puoleen kääntyä”, hän sanoo. Kerhon löytäminen antoi hänelle kuitenkin mahdollisuuden tavata muita samanlaisessa tilanteessa olevia tyttöjä, saada tietoa raskauden alkuvaiheisiin liittyvistä riskeistä sekä ehkäisystä, turvallisesta seksistä ja raskaudesta. Marvellous toimii nyt kokemuksensa innoittamana kerhossa vertaistukihenkilönä.

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ajankohtaista

Ukraina

Myönteisiä tarinoita sodan keskeltä?

Lue lisää

Haluan uskoa, että suomalaiset ovat valmiita auttamaan ihmisiä riippumatta siitä, missä tai keitä he ovat

Lue lisää
Sudan

Sudanin konflikti

Lue lisää
Sudan

Kirje työntekijältämme: “Tilanne on katastrofaalinen”

Lue lisää
Sudan

Lääkärit ja potilaat eivät pääse Sudanissa sairaaloihin väkivaltaisuuksien takia, lääkkeet ja veri loppumassa

Lue lisää
Palestiina

Israelin pakkotoimet heikentävät ihmisten terveyttä Masafer Yattassa

Lue lisää
Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja todistanut miinoja Ukrainassa sairaaloiden sisällä

Lue lisää
Kongon demokraattinen tasavalta

Tuhkarokko Kongon demokraattisessa tasavallassa: loputon taistelu yhtä maailman helpoimmin tarttuvaa tautia vastaan?

Lue lisää
Bangladesh

Bangladesh: Cox’s Bazarin pakolaisleirillä hälyttävä tilanne jo ennen tulipaloa – leirillä asuvien pakolaisten ruoka-annoksia vähennetty

Lue lisää
Haiti

Toimintamme Haitissa on uhattuna Port-au-Princen turvallisuusongelmien vuoksi

Lue lisää

Lääkärit Ilman Rajoja tukee Crotonen haaksirikosta selviytyneitä Italiassa

Lue lisää
Kirurgit leikkaavat potilasta.
Syyria

Maanjäristyksen seurannaisvaikutukset Syyriassa vakavia, alueelle tarvitaan rajanylityspaikkoja ja lisää humanitaarista apua

Lue lisää
Syyria

Syyria: Sairaalat täynnä loukkaantuneita ja ruumiita

Lue lisää

Maanjäristys Turkissa ja Syyriassa

Lue lisää
Syyria

Maanjäristys synnytti heti valtavan humanitaarisen tarpeen: Lääkärit Ilman Rajoja paikan päällä luoteisessa Syyriassa

Lue lisää
Äiti syöttää lapselleen aliravitsemuksen hoitoon kehitettyä ravinnerikasta maitoa ruiskun avulla Absin sairaalassa sijaitsevassa terapeuttisessa ruokintakeskuksessa Jemenissä.
Jemen

Jemenin lapsilla on paljon akuuttia aliravitsemusta – 5 syytä tilanteeseen

Lue lisää
Cookie Settings