Kirjeitä maailmalta

“Yksi pahimmista kriiseistä vuosikymmeniin” – kansainvälinen puheenjohtajamme vetoaa avun kiireellisen laajentamisen puolesta Sudanissa

Ajankohtaista Kirjeitä maailmalta
16.04.2024

Sudanin konflikti on yksi pahimmista kriiseistä, mitä maailma on nähnyt vuosikymmeniin. Kärsimyksen määrä on valtava. Tarpeet kasvavat päivä päivältä, mutta humanitaarista apua ei ole saatavilla läheskään riittävästi. Kuluneen vuoden aikana Sudanissa olemme usein ottaneet vastaan suuria määriä potilaita kerralla. Olemme suorittaneet hengenpelastavia leikkauksia, auttaneet synnytyksissä ja keisarinleikkauksissa sekä yrittäneet pelastaa aliravittuja lapsia lastenklinikoillamme. Olemme kehittäneet…

Lue lisää
Neljä Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työntekijää keskustelevat telttasairaalassa. Heillä on valkoiset, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustetut liivit.

Kahden rintaman välissä – puoliksi ukrainalainen, puoliksi palestiinalainen

Ajankohtaista Kirjeitä maailmalta
27.03.2024

Meillä ei ole aikaa olla surullisia tai vihaisia. Meidän on oltava hyödyksi. Emme koskaan saa ennakkovaroitusta suuresta määrästä loukkaantuneita. Ensimmäinen merkki, jonka saamme, on sairaalaan saapuva ajoneuvo täynnä loukkaantuneita potilaita. He kertovat meille, mitä on tapahtunut, ja että meidän tulisi odottaa lisää potilaita. Sitten haavoittuneet saapuvat aaltoina. Työskentelen kirurgina Kostjantynivkan sairaalassa Donetskin alueella, itäisessä Ukrainassa.…

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tunnuksella varustettuun liiviin pukeutunut mies sairaalan leikkaussalissa.

Suomalainen sairaanhoitaja lähti parantamaan terveyspalveluiden saatavuutta Kolumbiaan ja oppi, mikä avustustyössä on parasta

Ajankohtaista Kirjeitä maailmalta
25.01.2024

Olen edelleen Kolumbiassa, muistutan itseäni. Matka Kolumbian pääkaupungista Bogotásta maan länsiosaan Chocóon on hätkähdyttävä. Kuin olisin saapunut aivan eri maailmaan.   Bógota on suurkaupunki pilvenpiirtäjineen ja kauppakeskuksineen. Chocó sen sijaan on maan köyhimpiä alueita. Seudulla ei ole kunnollista viemäri-, sähkö- tai vesijohtoverkkoa, vaikka alue on yksi maailman sateisimmista. Syrjäisissä joenvarsikylissä juomavesi kerätään sadevedestä ja likavedet johdetaan…

Lue lisää

Lääkärinä Haitissa: ”Kuvittele Helsinki, jossa Punavuori, Töölö ja Kallio ovat kaikki sodassa keskenään”

Ajankohtaista Kirjeitä maailmalta
08.01.2024

”Täällä on pimeää ja kylmää”, hän sanoo puhelimeen. Tosiaan. Marraskuu on saapunut Suomeen mukanaan märkä, pimeä ja kylmä. Sitä on vaikea käsittää täältä käsin. ”Täällä on aurinkoista, lämmintä ja kuolemaa”, vastaan. ”Loukkaantuneita ja kuolemaa.” Hyvästelemme nopeasti ja lähden kävelemään kohti konteista rakennettua sairaalaa. Lounastauko on ohi, samoin päivittäinen puheluni kotiin.  Kuuma ja tukahduttavan kostea ilma…

Lue lisää

Kunduzin uusi traumasairaala on lähes valmis ja takaa entistä monipuolisemman hoidon

Kirjeitä maailmalta
03.10.2022

Afganistanin vallanvaihtoa seurannut mediakohu on jo laantunut, mutta avun tarve maassa on vain kasvanut. Lääkärit Ilman Rajoja on jatkanut sairaanhoidon antamista Afganistanissa katkeamatta muun muassa Kunduzin kaupungissa, jossa olen itsekin avustustyössä traumapotilaita hoitavan sairaalan rakennusprojektissa. Kunduzin traumasairaalassa hoidetaan monenlaisen trauman ja väkivallan uhreja, niin väkivallan seurauksena kuin liikenneonnettomuuksissakin loukkaantuneita. Potilaita saapuu naapurimaakunnista asti, koska vastaavaa…

Lue lisää
Arkkitehti Erika Alatalo Kunduzin traumasairaalan rakennustyömaalla

Arkkitehti avustustyössä – suunnittelemassa synnytyssairaalaa

Kirjeitä maailmalta
14.07.2022

Kun ensimmäisen kerran saavuin ravitsemuskeskukseen, jota Lääkärit Ilman Rajoja pyörittää Nigerian koillisosissa Maidugurissa, potilasmäärät olivat korkeimmillaan. Olin alueella, jossa vuosia jatkunut väkivalta Bornon osavaltiossa on pakottanut yli miljoona ihmistä jättämään kotinsa maaseudulla ja pakenemaan Maidugurin kaupunkiin. Nämä ihmiset eivät ole päässeet viljelemään peltojaan, mikä on johtanut siihen, että aliravitsemuksesta on tullut yleinen ongelma kodeistaan paenneiden,…

Lue lisää

Päivän mittaan malariaa sairastava poika alkoi availla silmiään – avustustyöntekijän päivä sudanilaisessa kenttäsairaalassa

Kirjeitä maailmalta
18.05.2022

Aloitin työt täällä Sudanissa pakolaisleirillä helmikuussa. Heti ensimmäisenä päivänä oli paljon opittavaa. Maaliskuussa alkoi kuuma kausi, ja lämpötila nousi korkeimmillaan 45 asteeseen. Telttasairaalan sisällä on vielä hieman kuumempaa. Päivä alkoi aamukierrolla. Teen potilastyötä yhdessä lääkärien, hoitajien ja tulkkien kanssa. Aamuisin ja iltaisin näemme kaikki sairaalamme potilaat päivystyksessä, osastolla ja äitiysosastolla. Kierrolla keskustellaan tarpeen mukaan potilaan…

Lue lisää
Sudanissa pakolaisleirillä sijaitsevan kenttäsairaalan työntekijöitä aamukierrolla.

Lasten malariaa, nuoren miehen tuberkuloosi, käärmeen puremia – opittavaa on paljon

Kirjeitä maailmalta
17.02.2022

Ajamme savannin halki pölyistä hiekkatietä. Matkan aikana näkyi lehmiä, vuohia, kameleita ja paimenia. Ohitamme kylän, jossa talot ovat pyöreitä saviseinäisiä kaislakatoilla. Matka asuinnoiltamme pakolaisleiriin kestää 20 minuuttia. Pakolaisleiri sijaitsee kukkuloiden ympäröimänä. Leirillä asuu 20 000 Pohjois-Etiopian Tigrayn alueen pakolaista. Leirin asumukset ovat kaislasta ja pressuista rakennettuja. Kun näin leirin, ahdistus levisi rintaani. Elinolosuhteet näyttivät kurjilta.…

Lue lisää

Henkilöstöpäällikkönä Keski-Afrikan tasavallassa – paikallisten kollegojen merkitys korostui

Kirjeitä maailmalta
08.04.2021

Vietin kuusi kuukautta Keski-Afrikan tasavallassa Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön henkilöstöpäällikkönä. Henkilöstöhallinnossa yhteistyö tiimien välillä korostuu. Koordinoin uusien työntekijöiden rekrytointia, perehdyttämistä, ja ihmisten liikkumista paikasta toiseen, joka konfliktiympäristössä ei ole mikään läpihuutojuttu. Kaikkein tärkeimmäksi työksi itselleni nousi kuitenkin työntekijöiden ammatillinen kehittyminen. Kilpailu osaavimmista työntekijöistä on organisaatioiden välillä kovaa, ja tästäkin syystä heihin tulee panostaa. Eräs nuori…

Lue lisää
Toisiinsa nojailevat miehet näyttävät peace-merkkiä. Heillä on päässään moottoripyöräkypärät ja he seisovat mutaisella polulla keskellä peltoa.

Sota ei muutu koskaan: viattomat ja puolustuskyvyttömät kärsivät Jemenissä eniten, eikä sota näytä loppuvan

Kirjeitä maailmalta
05.03.2021

Hyvä ystäväni, anestesialääkäri ja avustustyöntekijä itsekin, sanoi joskus: “Olen ollut viidessä sodassa, ja ne ovat kaikki edelleen käynnissä.” Allekirjoitan surullisena tuon toteamuksen myös omalta osaltani. Ensimmäinen maailmansota käytiin neljässä vuodessa, toinen kuudessa. Vietnamin sota kesti yhdeksäntoista. Näetkö jo kaavan? Jemenin sota alkoi viisi vuotta sitten, eikä näytä lähestyvän loppuaan lähiaikoina. Samalla ihmisten kärsimys sodan ja…

Lue lisää
Teini-ikäinen poika makaa sairaalasängyssä.
Cookie Settings