Kirjeitä maailmalta

Kunduzin uusi traumasairaala on lähes valmis ja takaa entistä monipuolisemman hoidon

Kirjeitä maailmalta
03.10.2022

Afganistanin vallanvaihtoa seurannut mediakohu on jo laantunut, mutta avun tarve maassa on vain kasvanut. Lääkärit Ilman Rajoja on jatkanut sairaanhoidon antamista Afganistanissa katkeamatta muun muassa Kunduzin kaupungissa, jossa olen itsekin avustustyössä traumapotilaita hoitavan sairaalan rakennusprojektissa. Kunduzin traumasairaalassa hoidetaan monenlaisen trauman ja väkivallan uhreja, niin väkivallan seurauksena kuin liikenneonnettomuuksissakin loukkaantuneita. Potilaita saapuu naapurimaakunnista asti, koska vastaavaa…

Lue lisää
Arkkitehti Erika Alatalo Kunduzin traumasairaalan rakennustyömaalla

Arkkitehti avustustyössä – suunnittelemassa synnytyssairaalaa

Kirjeitä maailmalta
14.07.2022

Kun ensimmäisen kerran saavuin ravitsemuskeskukseen, jota Lääkärit Ilman Rajoja pyörittää Nigerian koillisosissa Maidugurissa, potilasmäärät olivat korkeimmillaan. Olin alueella, jossa vuosia jatkunut väkivalta Bornon osavaltiossa on pakottanut yli miljoona ihmistä jättämään kotinsa maaseudulla ja pakenemaan Maidugurin kaupunkiin. Nämä ihmiset eivät ole päässeet viljelemään peltojaan, mikä on johtanut siihen, että aliravitsemuksesta on tullut yleinen ongelma kodeistaan paenneiden,…

Lue lisää

Päivän mittaan malariaa sairastava poika alkoi availla silmiään – avustustyöntekijän päivä sudanilaisessa kenttäsairaalassa

Kirjeitä maailmalta
18.05.2022

Aloitin työt täällä Sudanissa pakolaisleirillä helmikuussa. Heti ensimmäisenä päivänä oli paljon opittavaa. Maaliskuussa alkoi kuuma kausi, ja lämpötila nousi korkeimmillaan 45 asteeseen. Telttasairaalan sisällä on vielä hieman kuumempaa. Päivä alkoi aamukierrolla. Teen potilastyötä yhdessä lääkärien, hoitajien ja tulkkien kanssa. Aamuisin ja iltaisin näemme kaikki sairaalamme potilaat päivystyksessä, osastolla ja äitiysosastolla. Kierrolla keskustellaan tarpeen mukaan potilaan…

Lue lisää
Sudanissa pakolaisleirillä sijaitsevan kenttäsairaalan työntekijöitä aamukierrolla.

Lasten malariaa, nuoren miehen tuberkuloosi, käärmeen puremia – opittavaa on paljon

Kirjeitä maailmalta
17.02.2022

Ajamme savannin halki pölyistä hiekkatietä. Matkan aikana näkyi lehmiä, vuohia, kameleita ja paimenia. Ohitamme kylän, jossa talot ovat pyöreitä saviseinäisiä kaislakatoilla. Matka asuinnoiltamme pakolaisleiriin kestää 20 minuuttia. Pakolaisleiri sijaitsee kukkuloiden ympäröimänä. Leirillä asuu 20 000 Pohjois-Etiopian Tigrayn alueen pakolaista. Leirin asumukset ovat kaislasta ja pressuista rakennettuja. Kun näin leirin, ahdistus levisi rintaani. Elinolosuhteet näyttivät kurjilta.…

Lue lisää

Henkilöstöpäällikkönä Keski-Afrikan tasavallassa – paikallisten kollegojen merkitys korostui

Kirjeitä maailmalta
08.04.2021

Vietin kuusi kuukautta Keski-Afrikan tasavallassa Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön henkilöstöpäällikkönä. Henkilöstöhallinnossa yhteistyö tiimien välillä korostuu. Koordinoin uusien työntekijöiden rekrytointia, perehdyttämistä, ja ihmisten liikkumista paikasta toiseen, joka konfliktiympäristössä ei ole mikään läpihuutojuttu. Kaikkein tärkeimmäksi työksi itselleni nousi kuitenkin työntekijöiden ammatillinen kehittyminen. Kilpailu osaavimmista työntekijöistä on organisaatioiden välillä kovaa, ja tästäkin syystä heihin tulee panostaa. Eräs nuori…

Lue lisää
Toisiinsa nojailevat miehet näyttävät peace-merkkiä. Heillä on päässään moottoripyöräkypärät ja he seisovat mutaisella polulla keskellä peltoa.

Sota ei muutu koskaan: viattomat ja puolustuskyvyttömät kärsivät Jemenissä eniten, eikä sota näytä loppuvan

Kirjeitä maailmalta
05.03.2021

Hyvä ystäväni, anestesialääkäri ja avustustyöntekijä itsekin, sanoi joskus: “Olen ollut viidessä sodassa, ja ne ovat kaikki edelleen käynnissä.” Allekirjoitan surullisena tuon toteamuksen myös omalta osaltani. Ensimmäinen maailmansota käytiin neljässä vuodessa, toinen kuudessa. Vietnamin sota kesti yhdeksäntoista. Näetkö jo kaavan? Jemenin sota alkoi viisi vuotta sitten, eikä näytä lähestyvän loppuaan lähiaikoina. Samalla ihmisten kärsimys sodan ja…

Lue lisää
Teini-ikäinen poika makaa sairaalasängyssä.

Habibi: pienestä potilaasta tuli ystävä

Kirjeitä maailmalta
23.02.2021

Sähköverkosto on kaatunut, ja korjaamattomien teiden holtiton liikenne altistaa monille onnettomuuksille kaupungin öisillä, pimeillä kaduilla. Puutteellinen viemäröinti ruokkii kulkutauteja. Malaria ja Dengue-kuume ovat jatkuva riesa paikallisille. Aliravitsemus riski usealle. Paikallisen valtion sairaalan resurssit ovat suurelta osin puutteelliset hoitamaan sairastuneita, vaikka sairaalamme hoitaa vammat, muun kiireellisen kirurgian ja komplisoituneet synnytykset. Sairaalassa on alakouluikäinen poika. Hänen nimensä…

Lue lisää
Lapsi makaa sairaalasängyssä.

Vakavan paikan edessä Jemenissä: kranaatti-isku täytti sairaalan hetkessä

Kirjeitä maailmalta
19.02.2021

Leikkasimme potilaita taukoamatta samalla, kun nimiä ilmestyi listalle lisää: tulehtuneita umpilisäkkeitä, ampumavammoja, auto-onnettomuuksien uhreja. Lopulta ilta-seitsemältä, kun kaikki toimenpiteet oli tehty, lähdimme kirurgi Jean-Paulin kanssa kotiin. Huominen painoi jo raskaana mielissämme. Sairaalamme osastot olivat edelleen täynnä potilaita. Seuraavakin päivä tulisi olemaan kiireinen, mutta murehtisimme sitä huomenna. Olimme molemmat liian väsyneitä siihen nyt. Tällä hetkellä ainoa…

Lue lisää
Lääkäri tutkii loukkaantunutta lasta.

“Väärässä paikassa, väärään aikaan” – Jemenissä kärsii myös lapset ja nuoret

Kirjeitä maailmalta
03.02.2021

Tulikuuma tuuli puhaltaa sairaalan pihalla liikutellen pölyä, hiekkaa ja roskia ympäriinsä kuin vanhoissa lännenelokuvissa. Hikoilen läpi vaatteideni seisoskellessani sairaalan pihalla. Katselen sairaalaan portista saapuvia ambulansseja ja muita ajoneuvoja, jotka kuljettavat lähes jatkuvalla syötöllä uusia potilaita luoksemme: ampumavammoja, räjähdysvammoja, liikennevammoja, tulehtuneita umpilisäkkeitä, synnyttäviä äitejä ja sairaita lapsia. Osastokierrot on tehty ja toiminta on jo alkanut leikkaussalissa…

Lue lisää
Hoitohenkilökuntaa on kokoontunut potilaan ympärille

Mokkan sairaala on jäämässä pieneksi Jemenissä: “Oli aika avata toinen leikkauspöytä”

Kirjeitä maailmalta
13.01.2021

Sairaalamme on telttasairaala pienessä Mokkan kaupungissa aavikon ja meren välissä. Historia tuntuu täällä kaikkialla, niin varhainen kuin läheinenkin. Valitettavasti vain läheisen merkit ovat enää nähtävissä. Kaupunki on kokenut viime vuosina kaikki sodan kauheudet. Suuri osa rakennuksista on tuhoutunut taisteluissa. Infrastruktuuri on monelta osin romahtanut, mukaan lukien terveydenhuolto. Ihmiskärsimyksen määrä kaiken keskellä on käsin kosketeltavissa. Silti…

Lue lisää
Cookie Settings