Tiedote

Kaikista haavoittuvimmassa asemassa olevat siirtolaiset evakuoitava Libyasta turvallisiin maihin

Tiedote
20.06.2022

”Libyassa suurin osa siirtolaisista joutuu mielivaltaisen säilöönoton, kidutuksen, väkivallan ja seksuaalisen väkivallan uhriksi”, sanoo Claudia Lodesani, järjestön Libyan toiminnan johtaja.   ”Siirtolaisilla on äärimmäisen rajalliset mahdollisuudet saada fyysistä ja oikeudellista suojelua Libyassa. Sen vuoksi hengenvaarallinen reitti Välimeren kautta on usein heidän ainoa ulospääsynsä”, Lodesani sanoo.   Euroopan unioni ja sen jäsenmaat ovat rahoittaneet Libyan rannikkovartiostoa vuosien ajan…

Lue lisää

Lääkärit Ilman Rajoja varoittaa hälyttävästä ravitsemuskriisistä Etiopiassa

Tiedote
15.06.2022

”Ukrainan humanitaarinen tilanne puhuttaa ymmärrettävästi Suomessa. Tapaamisissa olen huomannut, että suomalaiset ovat yhtä lailla huolestuneita muista humanitaarisista kriiseistä. Yksi näistä on ravitsemuskriisi Afarin alueella Etiopiassa. Tilanne on musertava ja vaatii kiireellistä humanitaarisen toiminnan laajentamista”, Christos Christou sanoo. Sadat tuhannet konfliktia paenneet ihmiset ovat Afarin alueella Etiopian koillisosissa ilman puhdasta juomavettä, ruokaa tai pääsyä terveydenhuollon piiriin. Lääkärit Ilman…

Lue lisää

Yli 2500 ihmisen pitkittynyt säilöönotto Liettuassa on lopetettava heti

Tiedote
19.05.2022

Yli 2 500 turvapaikanhakijaa ja siirtolaista pidetään epäinhimillisissä olosuhteissa Liettuassa vielä yhdeksän kuukautta sen jälkeen, kun he tulivat maahan Valko-Venäjän rajan yli. Lääkärit Ilman Rajoja on erittäin huolissaan pitkittyneen säilöönoton vaikutuksesta turvapaikanhakijoiden ja siirtolaisten mielenterveyteen ja kehottaa Liettuan viranomaisia lopettamaan mielivaltaisen säilöönoton välittömästi. Järjestö on todistanut säilöönoton aiheuttamia fyysisiä ja mielenterveyteen liittyviä ongelmia. Turvapaikkahakemusten käsittely…

Lue lisää

Koronarokotteiden ja -lääkkeiden patenttivapaus halutaan vesittää – vuodettu tekstiluonnos ei lupaa hyvää

Tiedote
21.04.2022

Yli kaksi vuotta jatkunut covid-19-pandemia on vaatinut tähän mennessä yli kuusi miljoonaa ihmishenkeä. Intia ja Etelä-Afrikka ehdottivat jo lokakuussa 2020, että testeillä, hoidoilla ja rokotteilla ei olisi patentteja pandemian aikana. Yli 100 maata tukee ehdotusta WTO:ssa, mutta maat, joilla on vahva lääketeollisuus, vastustavat ehdotusta yhä. Maaliskuussa 2022 vuodetun dokumentin mukaan EU:n, Yhdysvaltojen, Intian ja Etelä-Afrikan…

Lue lisää

Lääkärit Ilman Rajoja todisti sairaalan pommitusta Mykolajivissa, Ukrainassa

Ajankohtaista Tiedote
06.04.2022

Neljä Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työntekijää vieraili 4. huhtikuuta Mykolajivissa tapaamassa kaupungin ja alueen terveysviranomaisia. Noin kello 15.30, ryhmän saapuessa kaupungin syöpäsairaalaan, joka on hoitanut sodan alusta lähtien haavoittuneita, sairaalan ympäristö joutui tulituksen alle. “Henkilöstömme välittömässä läheisyydessä tapahtui useita räjähdyksiä noin 10 minuutin aikana”, kertoo Michel-Olivier Lacharité, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Ukrainan toiminnan johtaja, joka…

Lue lisää

Siviilien pääsy sairaanhoitoon taattava – Mariupolin humanitaarinen katastrofi pahenee

Ajankohtaista Tiedote Uutinen Varainhankinta
10.03.2022

Olemme järkyttyneitä tiedosta, että sairaala Mariupolissa vaurioitui eilen illalla hyökkäyksessä. Sairaalaan kuului myös synnytysosasto. Vaikka emme voi vahvistaa, että kyseessä olisi ollut kohdennettu hyökkäys, paikan päällä olevan henkilökuntamme mukaan taloja ja sairaaloita on vaurioitunut taistelujen aikana viime päivinä. Tulitukset, tulitaistelut ja ilmapommitukset ovat jatkuneet Mariupolissa, ja hakeutuminen sairaanhoitoon on muuttunut yhä vaikeammaksi. Erityisen vaikeaa se…

Lue lisää

Kysymyksiä ja vastauksia humanitaarisesta avusta Ukrainassa

Ajankohtaista Tiedote
04.03.2022

Linda Konate, Lääkärit Ilman Rajoja Suomen osaston toiminnanjohtaja kertoo humanitaarisen työn haasteista ja tarpeista Ukrainan sodan synnyttämässä tilanteessa. Miten Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työskentely Ukrainassa onnistuu? Lääkärit Ilman Rajoja on ollut Ukrainassa jo vuosia tarjoamassa hoitoa tuberkuloosia ja hiv:tä sairastaville ihmisille, joten meillä on jo paikallista ja kansainvälistä henkilökuntaa alueella. Viikko sitten alkaneen sodan vuoksi…

Lue lisää
Sadat ihmiset pakenevat Ukrainan sotaa Lvivin juna-asemalla Ukrainassa.

Tutkimuksen mukaan 91 prosenttia suomalaisista pitää ihmishenkien pelastamista voitontavoittelua tärkeämpänä pandemiassa

Tiedote
02.02.2022

Lääkärit Ilman Rajoja teetti galluptutkimuksen suomalaisten asenteista koronarokotteiden maailmanlaajuiseen saatavuuteen. Tutkimus osoittaa suomalaisten luottavan rokotteisiin keinona päättää pandemia. Kyselyyn vastanneet pitävät myös tärkeänä, että rokotteet jaetaan maailmanlaajuisesti tasa-arvoisesti. Gallupin mukaan: Suomalaisista 86 prosenttia ajattelee, että koska rokotukset on pitkälti kehitelty julkisin varoin, niiden tulisi olla kaikkien saatavilla tasapuolisesti. Vastaajista 84 prosenttia katsoo, että elämää pelastaviin…

Lue lisää

Humanitaarisen avun tarve on suurempi kuin vuosikymmeniin – Lääkärit Ilman Rajoja täyttää tänään 50 vuotta

Tiedote
22.12.2021

Maailmaa koetteleva koronapandemia on kärjistänyt monet humanitaariset kriisit. Tänään 50 vuotta täyttävä Lääkärit Ilman Rajoja jatkaa sairaanhoitoa humanitaarisissa kriiseissä. Avun tarve on suurempi kuin koskaan. Covid-19-tauti alkoi levitä kaksi vuotta sitten, eikä maailma ole sen jälkeen ollut ennallaan. Pandemia ei ole kuitenkaan pysäyttänyt humanitaarisia kriisejä ja avun tarvetta. YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimisto OCHA:n raportin mukaan…

Lue lisää

Uusi virusmutantti osoitus koronavirusrokotteiden patenttien purkamisen kiireellisyydestä

Tiedote
29.11.2021

Sen jälkeen kun Intia ja Etelä-Afrikka esittivät yli vuosi sitten poikkeuksia koronavirusrokotteiden ja muiden lääketieteellisten työkalujen patentteihin, on yli neljä miljoonaa ihmistä kuollut covid-19-viruksen vuoksi. Koko pandemian aikana yli viisi miljoonaa ihmistä on menehtynyt virukseen. Yli 100 maata on antanut tukensa Intian ja Etelä-Afrikan ehdotukselle, eli yli puolet maailman hallituksista pitää ehdotuksen täytäntöönpanoa tehokkaana välineenä…

Lue lisää

Väitteitä ja faktaa koronarokotteista

   Kuulemme toistuvasti argumentteja, joiden mukaan koronarokotteiden patentteihin ei pitäisi tehdä poikkeuksia pandemian aikana. Pureuduimme myytteihin ja kokosimme vastauksia yleisimpiin väitteisiin. VÄITE: Patenttien purkaminen ei ratkaise rokotepulaa matalan ja keskitulotason maissa Totta ja tarua. Kaikkien maiden tasapuolinen pääsy edullisiin covid-19-taudin torjunnassa käytettäviin rokotteisiin, lääkkeisiin, teknologiaan ja hoitoon on ainoa ulospääsykeino pandemiasta. Patenteista luopuminen on tärkeä ensimmäinen askel, joka mahdollistaisi rokotteiden valmistamisen kaikkialla. Se ei kuitenkaan yksin riitä.  Patenttien purkamisen lisäksi on jaettava rokoteteknologiaa. Patenttien…
© Gabriella N. Báez
Cookie Settings