© MAX CABELLO ORCASITAS
Sairaanhoitaja Maryuri Garcia Valladares antaa koronarokotteen venezuelalaiselle siirtolaiselle Perun ja Ecuadorin rajalla. Perussa koronavirukseen on kuollut yli 200 000 ihmistä. Kuva: Max Cabello Orcasitas.

Koronarokotteiden ja -lääkkeiden patenttivapaus halutaan vesittää – vuodettu tekstiluonnos ei lupaa hyvää

Yli 11 000 suomalaista vetoaa Suomen hallitukseen koronarokotteiden, -lääkkeiden ja testien patenteista luopumiseksi

Yli kaksi vuotta jatkunut covid-19-pandemia on vaatinut tähän mennessä yli kuusi miljoonaa ihmishenkeä. Intia ja Etelä-Afrikka ehdottivat jo lokakuussa 2020, että testeillä, hoidoilla ja rokotteilla ei olisi patentteja pandemian aikana. Yli 100 maata tukee ehdotusta WTO:ssa, mutta maat, joilla on vahva lääketeollisuus, vastustavat ehdotusta yhä.

Maaliskuussa 2022 vuodetun dokumentin mukaan EU:n, Yhdysvaltojen, Intian ja Etelä-Afrikan välillä keskustellaan tekstiluonnoksesta. Lääkärit Ilman Rajoja on analysoinut raportoidun tekstin, eikä usko, että se parantaa ihmisten pääsyä covid-19-lääkinnällisiin tuotteisiin.

”Ehdotettu teksti on vesitetty versio laajaa kannatusta saaneesta Intian ja Etelä-Afrikan ehdotuksesta. Se ei tarjoa todellista ratkaisua henkeä pelastavien tuotteiden saatavuuden lisäämiseen pandemian aikana”, sanoo Linda Konate, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön toiminnanjohtaja.

Esitys sisältää vain rokotteet, ei hoitoja, diagnostiikkaa ja muita lääketieteellisiä tuotteita. Esitys voisi sulkea pois useita matalan ja keskitulotason maita. Esitys kattaa vain patentit, eikä siinä oteta huomioon muita tekijänoikeuksien suojan muotoja.

Lääkärit Ilman Rajoja kehottaa Suomea ja muita WTO:n jäseniä hylkäämään nykyisen tekstin ja pyrkimään kunnianhimoisempaan lopputulokseen, joka tukee kaikkia ihmisiä kaikkialla sekä kaikkia lääketieteellisiä työkaluja Intian ja Etelä-Afrikan alkuperäisen ehdotuksen mukaisesti.

Suomalaiset tukevat patenttipoikkeamaa

Lääkärit Ilman Rajoja on luovuttanut kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarille yli 11 000:n suomalaisen allekirjoittaman vetoomuksen, jonka mukaan pandemian aikana lääkinnällisillä covid-19-tuotteilla ei pitäisi olla patentteja, ja että Suomen on oltava aktiivisesti vaatimassa patenttien vapauttamista.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön teettämän tutkimuksen mukaan suomalaiset kannattavat poikkeuksia koronarokotteisiin. Tutkimuksen suoritti Kantar Public tammikuussa 2022. Tutkimuksen mukaan 91 prosenttia suomalaisista pitää ihmishenkien pelastamista voitontavoittelua tärkeämpänä pandemiassa.

Vastaajista 83 prosenttia pitää rokotteen ottamista tärkeänä, jotta pandemia saadaan päätökseen. Peräti 86 prosenttia suomalaisista ajattelee, että koska rokotukset on pitkälti kehitelty julkisin varoin, niiden tulisi olla kaikkien saatavilla tasapuolisesti.

Lääkärit Ilman Rajoja on nähnyt 50 vuoden kokemuksella yhä uudelleen, kuinka henkiä pelastavien lääkkeiden saatavuuden viivästyminen patentteihin liittyvien esteiden vuoksi aiheuttaa turhia kuolemia matalan ja keskitulotason maissa.

”Tutkimus ja yli 11 000 suomalaisen vetoomus osoittavat, että ministerillä on vahva mandaatti kansalta ajaa patenttipoikkeamaa pandemian aikana”, muistuttaa Konate.

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tiedote

Palestiina

Gazan terveydenhuoltojärjestelmän tuhoaminen on ”hiljaista tappamista”

Lue lisää
Sudan

Sota Sudanissa kestänyt vuoden: Lääkärit Ilman Rajoja vaatii välitöntä humanitaarisen avun lisäämistä

Lue lisää
Haiti

Väkivalta Haitissa lisääntyy entisestään, Lääkärit Ilman Rajoja laajentaa sairaanhoidon apuaan pääkaupunki Port-au-Princessä

Lue lisää
Ruskeahiuksinen nainen, jolla on Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustettu paita, pitää käsiä huopaan kääriytyneen naisen ympärillä.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti kertoo pushbackien ja EU-politiikan kuolettavista vaikutuksista

Lue lisää
Palestiina

Isku sairaalaan Gazassa: Kaksi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön lääkäriä kuoli

Lue lisää
Palestiina

Lääkärit Ilman Rajoja vaatii Gazaan tulitaukoa välittömästi

Lue lisää
Ihmisiä rakennusten raunioiden keskellä.
Palestiina

Gazassa ei turvaa missään, haavoittuneiden vammat vaativat useita leikkauksia

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logo t-paidassa. Paidan vieressä stetoskooppi.
Armenia

Lääkärit Ilman Rajoja valmistautuu tukemaan Vuoristo-Karabahista paenneita

Lue lisää
Sudan

Lääkärit ja potilaat eivät pääse Sudanissa sairaaloihin väkivaltaisuuksien takia, lääkkeet ja veri loppumassa

Lue lisää
Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja todistanut miinoja Ukrainassa sairaaloiden sisällä

Lue lisää
Bangladesh

Bangladesh: Cox’s Bazarin pakolaisleirillä hälyttävä tilanne jo ennen tulipaloa – leirillä asuvien pakolaisten ruoka-annoksia vähennetty

Lue lisää

Lääkärit Ilman Rajoja tukee Crotonen haaksirikosta selviytyneitä Italiassa

Lue lisää
Kirurgit leikkaavat potilasta.
Syyria

Maanjäristyksen seurannaisvaikutukset Syyriassa vakavia, alueelle tarvitaan rajanylityspaikkoja ja lisää humanitaarista apua

Lue lisää
Syyria

Maanjäristys synnytti heti valtavan humanitaarisen tarpeen: Lääkärit Ilman Rajoja paikan päällä luoteisessa Syyriassa

Lue lisää
Välimeri

Italian uusi lakiasetus haittaa meripelastusta ja aiheuttaa kuolemia

Lue lisää
Syyria

Lapsia kuolee Al-Holin leirillä sairaanhoidon puutteen takia, kertoo Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti

Lue lisää
Jemen

“Meillä on paljon potilaita, jotka kuolevat hyvin nopeasti” – COVID-19 tekee tuhoaan Jemenissä

Auto ajoi matalan valkoisen rakennuksen eteen, jossa Lääkärit Ilman Rajoja pyörittää COVID-19-hoitokeskusta Adenissa, Lounais-Jemenissä. Autossa oli noin 60-vuotias mies, joka yski ja haukkoi henkeään. Hän sai kammettua itsensä pyörätuoliin, jonka jälkeen työntekijät veivät hänet teho-osastolle ja antoivat happea. Neljä tuntia myöhemmin mies oli kuollut. Näin nopeasti COVID-19 tekee tuhoaan Adenissa, joka on viruksen vuoksi katastrofin…
Cookie Settings