© Davide Arcuri
Anestesiologi Stefano hoitaa koronaviruspotilasta Italian Lodissa keväällä 2020. Kuva: Davide Arcuri.

Uusi virusmutantti osoitus koronavirusrokotteiden patenttien purkamisen kiireellisyydestä

Rikkaiden maiden on lopetettava hidastamistaktiikat. Poikkeuksia patentteihin tarvitaan enemmän kuin koskaan.

Sen jälkeen kun Intia ja Etelä-Afrikka esittivät yli vuosi sitten poikkeuksia koronavirusrokotteiden ja muiden lääketieteellisten työkalujen patentteihin, on yli neljä miljoonaa ihmistä kuollut covid-19-viruksen vuoksi. Koko pandemian aikana yli viisi miljoonaa ihmistä on menehtynyt virukseen.

Yli 100 maata on antanut tukensa Intian ja Etelä-Afrikan ehdotukselle, eli yli puolet maailman hallituksista pitää ehdotuksen täytäntöönpanoa tehokkaana välineenä covid-19-tartuntatautia vastaan. Viimeisimpänä tukensa ehdotukselle on antanut Norja. Neuvottelut eivät etene, koska ryhmä korkean tulotason maita vastustaa maailmanlaajuista solidaarisuutta. Tässä joukossa on myös Suomi osana EU:ta.

Lääkärit Ilman Rajoja on koko pandemian ajan varoittanut, että niin kauan kuin pandemiaa ei saada kuriin kaikkialla maailmassa, virus jatkaa mutatoitumistaan.

”On erittäin turhauttavaa nähdä, että juuri näin on käynyt. Virus on jatkanut mutatoitumistaan kaikkien ennustusten mukaisesti. Pandemia ei ole missään ennen kuin se on ohi kaikkialla”, sanoo Linda Konate, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Suomen toimiston toiminnanjohtaja.

Uusimman omicron-mutaation on arvioitu olevan erittäin tarttuva. Tälle viikolle suunniteltu Maailman kauppajärjestö WTO:n 12. ministerikonferenssi on nyt lykätty tartuntavaaran ja rajasääntöjen muutosten vuoksi. Uutta ajankohtaa ei ole sovittu.

”Kun miljoonia ihmishenkiä on vaakalaudalla, maailmalla ei ole varaa tuhlata enempää aikaa. Kehotamme maita, jotka vastustavat tätä poikkeusta, lopettamaan hidastamistaktiikat ja ryhtymään kiireellisiin toimenpiteisiin kattavan poikkeuksen hyväksymiseksi. Covid-19-rokotteiden, lääkkeiden ja testien sekä muiden terveysteknologioiden monipuolisempaa ja laajempaa tuotantoa ja tarjontaa on helpotettava välittömästi. Patenteista luopumista tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan”, sanoo Linda Konate.

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tiedote

Haiti

Väkivalta Haitissa lisääntyy entisestään, Lääkärit Ilman Rajoja laajentaa sairaanhoidon apuaan pääkaupunki Port-au-Princessä

Lue lisää
Ruskeahiuksinen nainen, jolla on Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustettu paita, pitää käsiä huopaan kääriytyneen naisen ympärillä.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti kertoo pushbackien ja EU-politiikan kuolettavista vaikutuksista

Lue lisää
Palestiina

Isku sairaalaan Gazassa: Kaksi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön lääkäriä kuoli

Lue lisää
Palestiina

Lääkärit Ilman Rajoja vaatii Gazaan tulitaukoa välittömästi

Lue lisää
Ihmisiä rakennusten raunioiden keskellä.
Palestiina

Gazassa ei turvaa missään, haavoittuneiden vammat vaativat useita leikkauksia

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logo t-paidassa. Paidan vieressä stetoskooppi.
Armenia

Lääkärit Ilman Rajoja valmistautuu tukemaan Vuoristo-Karabahista paenneita

Lue lisää
Sudan

Lääkärit ja potilaat eivät pääse Sudanissa sairaaloihin väkivaltaisuuksien takia, lääkkeet ja veri loppumassa

Lue lisää
Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja todistanut miinoja Ukrainassa sairaaloiden sisällä

Lue lisää
Bangladesh

Bangladesh: Cox’s Bazarin pakolaisleirillä hälyttävä tilanne jo ennen tulipaloa – leirillä asuvien pakolaisten ruoka-annoksia vähennetty

Lue lisää

Lääkärit Ilman Rajoja tukee Crotonen haaksirikosta selviytyneitä Italiassa

Lue lisää
Kirurgit leikkaavat potilasta.
Syyria

Maanjäristyksen seurannaisvaikutukset Syyriassa vakavia, alueelle tarvitaan rajanylityspaikkoja ja lisää humanitaarista apua

Lue lisää
Syyria

Maanjäristys synnytti heti valtavan humanitaarisen tarpeen: Lääkärit Ilman Rajoja paikan päällä luoteisessa Syyriassa

Lue lisää
Välimeri

Italian uusi lakiasetus haittaa meripelastusta ja aiheuttaa kuolemia

Lue lisää
Syyria

Lapsia kuolee Al-Holin leirillä sairaanhoidon puutteen takia, kertoo Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti

Lue lisää

Kolera leviää hälyttävästi, rokotteista huutava pula

Lue lisää
Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja kouluttaa Ukrainassa hoitohenkilökuntaa hoitamaan seksuaalista väkivaltaa kokeneita

Lue lisää

Väitteitä ja faktaa koronarokotteista

   Kuulemme toistuvasti argumentteja, joiden mukaan koronarokotteiden patentteihin ei pitäisi tehdä poikkeuksia pandemian aikana. Pureuduimme myytteihin ja kokosimme vastauksia yleisimpiin väitteisiin. VÄITE: Patenttien purkaminen ei ratkaise rokotepulaa matalan ja keskitulotason maissa Totta ja tarua. Kaikkien maiden tasapuolinen pääsy edullisiin covid-19-taudin torjunnassa käytettäviin rokotteisiin, lääkkeisiin, teknologiaan ja hoitoon on ainoa ulospääsykeino pandemiasta. Patenteista luopuminen on tärkeä ensimmäinen askel, joka mahdollistaisi rokotteiden valmistamisen kaikkialla. Se ei kuitenkaan yksin riitä.  Patenttien purkamisen lisäksi on jaettava rokoteteknologiaa. Patenttien…
© Gabriella N. Báez
Cookie Settings