© Diala Ghassan/MSF
Kybartain entinen vankila Liettuassa on toiminut syyskuusta 2021 siirtolaisten säilöönottokeskuksena. Tällä hetkellä keskuksessa pidetään noin 420 miestä.

Yli 2500 ihmisen pitkittynyt säilöönotto Liettuassa on lopetettava heti

Lääkärit Ilman Rajoja todistaa kaltoinkohtelua, väkivaltaa ja säilöön otettujen mielenterveysongelmia.

Yli 2 500 turvapaikanhakijaa ja siirtolaista pidetään epäinhimillisissä olosuhteissa Liettuassa vielä yhdeksän kuukautta sen jälkeen, kun he tulivat maahan Valko-Venäjän rajan yli.

Lääkärit Ilman Rajoja on erittäin huolissaan pitkittyneen säilöönoton vaikutuksesta turvapaikanhakijoiden ja siirtolaisten mielenterveyteen ja kehottaa Liettuan viranomaisia lopettamaan mielivaltaisen säilöönoton välittömästi. Järjestö on todistanut säilöönoton aiheuttamia fyysisiä ja mielenterveyteen liittyviä ongelmia.

Turvapaikkahakemusten käsittely Liettuassa ei ole oikeudenmukaista, eikä psyykkisiin ongelmiin tai kidutuksesta ja seksuaalisesta väkivallasta selviytyneille tarjota asiantuntija-apua.

”Liettuan epäinhimillinen ja pitkittynyt tilanne on osoitus siitä, miten epätasa-arvoisesti EU kohtelee siirtolaisia”, sanoo Kaisa Väkiparta, Lääkärit Ilman Rajoja Suomen toimiston viestintäpäällikkö.

”On hienoa, että ukrainalaisille pakolaisille on nopeasti löytynyt ratkaisuja ja vastaanotto on järjestetty inhimillisesti ja ihmisarvoa kunnioittaen. Tämä sama kohtelu tulisi ulottaa kaikkiin siirtolaisiin riippumatta siitä, mistä he ovat kotoisin ja minne he ovat päätyneet”, Väkiparta sanoo.

Lääkärit Ilman Rajoja antaa lääketieteellistä ja mielenterveyteen liittyvää hoitoa Liettuassa kahdessa säilöönottokeskuksessa. Useimmat on otettu säilöön vuonna 2021, kun Valko-Venäjän rajan yli Puolaan, Liettuaan ja Latviaan pyrkivien ihmisten määrä lisääntyi rajusti. Säilössä olevat ihmiset ovat kotoisin Irakista, Kongosta, Syyriasta, Kamerunista ja Afganistanista. Monet ovat kertoneet järjestön työntekijöille pelkäävänsä vainoa tai kuolemaa, jos he palaavat kotimaahansa.

Lääkärit Ilman Rajoja on hoitanut lähes 100 potilasta, joista 60 prosentilla oli ahdistukseen liittyviä ongelmia. Suurin osa potilaista kertoi ahdistuksensa liittyvän säilöönoton olosuhteisiin. Myös epävarmuus ja oikeudellisen avun vähäisyys aiheuttavat paljon stressiä. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ovat erityisen alttiita syrjinnälle. Jotkut ovat yrittäneet jopa itsemurhaa.

Säilöönoton olosuhteet eivät riitä turvaa hakevien ihmisten terveydestä ja turvallisuudesta huolehtimiseen. Monet kertovat myös vartijoiden käyttäytyvän väkivaltaisesti ja alentavasti. Ihmisiä on teljetty eristykseen, eikä järjestön hoitajia ole päästetty heitä hoitamaan. Lääkärit Ilman Rajoja on myös tukenut säilöön oton aikana seksuaalisen väkivallan kohteeksi joutuneita siirtolaisia sekä tukenut yli 50 ihmistä, jotka ovat kokeneet kidutusta tai seksuaalista tai sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa lähtömaassaan ennen pakenemista.

”Siirtolaisten mielivaltainen, pitkittynyt säilöönotto Liettuassa on lopetettava välittömästi. Kaikille siirtolaisille Liettuassa on taattava suojaa ja säilöönotolle on tarjottava vaihtoehtoja pikimmiten”, sanoo Kaisa Väkiparta.


sairaanhoitoa säilöönottokeskuksissa

Syyskuussa 2021 Lääkärit Ilman Rajoja tarjosi ensin psykologista tukea ja terveyden edistämistä sekä jakoi avustustarvikkeita yhdeksällä rajatarkastusasemalla olevalla vastaanottoalueella Liettuassa. Tammikuusta 2022 alkaen järjestö on antanut perusterveydenhuoltoa ja psykologista tukea kahdessa säilöönottokeskuksessa Liettuassa. Medininkaissa on väliaikainen konttimajoitus rajavartijakoulun yhteydessä yksin tulleille miehille ja naisille ja aikuisille perheille. Kybartaissa entisessä vankilassa pidetään tällä hetkellä yksin tulleita aikuisia miehiä.

Tammikuusta maaliskuuhun 2022 Lääkärit Ilman Rajoja antoi 2 636 sairaanhoidon konsultaatiota. Suurin osa liittyi psykologiseen ensiapuun ja psykosomaattisiin ongelmiin, jotka johtuvat säilössä pidosta ja välttämättömyystarvikkeiden, kuten käsikauppalääkkeiden, puuttumisesta. Mielenterveyshoitoon erikoistuneet tiimimme tarjosivat 214 neuvontakäyntiä 98 ihmiselle, jotka kärsivät säilöönotosta, vapauden rajoittamisesta ja tulevaisuutensa ja turvapaikkaprosessin epävarmuudesta sekä pelkäsivät kotimaahan palauttamista.

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tiedote

Palestiina

Viimeisimmät verilöylyt Gazassa osoitus palestiinalaisten täydellisestä epäinhimillistämisestä

Lue lisää
Palestiina

Gazan terveydenhuoltojärjestelmän tuhoaminen on ”hiljaista tappamista”

Lue lisää
Sudan

Sota Sudanissa kestänyt vuoden: Lääkärit Ilman Rajoja vaatii välitöntä humanitaarisen avun lisäämistä

Lue lisää
Haiti

Väkivalta Haitissa lisääntyy entisestään, Lääkärit Ilman Rajoja laajentaa sairaanhoidon apuaan pääkaupunki Port-au-Princessä

Lue lisää
Ruskeahiuksinen nainen, jolla on Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustettu paita, pitää käsiä huopaan kääriytyneen naisen ympärillä.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti kertoo pushbackien ja EU-politiikan kuolettavista vaikutuksista

Lue lisää
Palestiina

Isku sairaalaan Gazassa: Kaksi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön lääkäriä kuoli

Lue lisää
Palestiina

Lääkärit Ilman Rajoja vaatii Gazaan tulitaukoa välittömästi

Lue lisää
Ihmisiä rakennusten raunioiden keskellä.
Palestiina

Gazassa ei turvaa missään, haavoittuneiden vammat vaativat useita leikkauksia

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logo t-paidassa. Paidan vieressä stetoskooppi.
Armenia

Lääkärit Ilman Rajoja valmistautuu tukemaan Vuoristo-Karabahista paenneita

Lue lisää
Sudan

Lääkärit ja potilaat eivät pääse Sudanissa sairaaloihin väkivaltaisuuksien takia, lääkkeet ja veri loppumassa

Lue lisää
Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja todistanut miinoja Ukrainassa sairaaloiden sisällä

Lue lisää
Bangladesh

Bangladesh: Cox’s Bazarin pakolaisleirillä hälyttävä tilanne jo ennen tulipaloa – leirillä asuvien pakolaisten ruoka-annoksia vähennetty

Lue lisää

Lääkärit Ilman Rajoja tukee Crotonen haaksirikosta selviytyneitä Italiassa

Lue lisää
Kirurgit leikkaavat potilasta.
Syyria

Maanjäristyksen seurannaisvaikutukset Syyriassa vakavia, alueelle tarvitaan rajanylityspaikkoja ja lisää humanitaarista apua

Lue lisää
Syyria

Maanjäristys synnytti heti valtavan humanitaarisen tarpeen: Lääkärit Ilman Rajoja paikan päällä luoteisessa Syyriassa

Lue lisää
Välimeri

Italian uusi lakiasetus haittaa meripelastusta ja aiheuttaa kuolemia

Lue lisää
Cookie Settings