Sadat ihmiset pakenevat Ukrainan sotaa Lvivin juna-asemalla Ukrainassa.
© Emin Ozmen/Magnum Photos
Sadat ihmiset pakenevat Ukrainan sotaa Lvivin juna-asemalla Ukrainassa.

Kysymyksiä ja vastauksia humanitaarisesta avusta Ukrainassa

Samaan aikaan, kun kuolleiden ja loukkaantuneiden määrä Ukrainassa kasvaa ja sadat tuhannet ihmiset etsivät turvaa naapurimaista, Lääkärit Ilman Rajoja työskentelee rajanylityspaikoilla toimittaakseen henkilökuntaa ja tarvikkeita alueille, joihin Venäjän sotilaalliset vihamielisyydet ovat vaikuttaneet eniten.

Linda Konate, Lääkärit Ilman Rajoja Suomen osaston toiminnanjohtaja kertoo humanitaarisen työn haasteista ja tarpeista Ukrainan sodan synnyttämässä tilanteessa.

Miten Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työskentely Ukrainassa onnistuu?

Lääkärit Ilman Rajoja on ollut Ukrainassa jo vuosia tarjoamassa hoitoa tuberkuloosia ja hiv:tä sairastaville ihmisille, joten meillä on jo paikallista ja kansainvälistä henkilökuntaa alueella. Viikko sitten alkaneen sodan vuoksi olemme nyt joutuneet laittamaan aiemmat projektimme tauolle ja suuntaamaan toimintamme uudelleen vastaamaan laajamittaisten taistelujen synnyttämiin lääketieteellisiin tarpeisiin. Olemme siirtymässä kiireellisen hoidon järjestämiseen rutiininomaisen lääketieteellisen avun tarjoamisen sijaan. Siksi meidän on mukautettava henkilöresurssejamme ja kutsuttava hätäavun asiantuntijoitamme apuun voidaksemme työskennellä konfliktista eniten kärsineiden ihmisten kanssa. Tämä on prioriteettimme tällä hetkellä.

Minkä koette erityisen haastavaksi?

Haastavinta tällä hetkellä on selvittää, miten päästä parhaiten alueille, joihin taistelut ovat vaikuttaneet eniten. Meillä on ollut tiimejä naapurimaissa – Puolassa, Moldovassa, Romaniassa sekä Venäjällä ja Valko-Venäjällä maanantaista (28.2.) lähtien. Ukrainan raja-alueiden tilanne on kaoottinen. Sadat tuhannet ihmiset pakenevat sotaa, ja on vaikeaa selvittää, mitkä rajanylityspaikat ovat parhaita Ukrainaan pääsyyn. Pyrimme kuljettamaan tarvikkeita ja työntekijöitä, kuten kirurgeja ja anestesialääkäreitä, tukemaan jo paikalla olevaa henkilökuntaa ja aloittamaan toiminnan niin pian kuin mahdollista.

Miten lääkkeiden ja tarvikkeiden kuljetus maahan onnistuu?

Valmistelemme parhaillaan logistisissa keskuksissamme mm. Belgiassa ja Ranskassa lääkintäpakkauksia, jotka sisältävät lääkkeitä ja lääketieteellisiä tarvikkeita. Pakkaukset kulkevat Ukrainaan naapurimaiden kautta. Puolalaiset yhdistykset ovat ilmoittaneet meille puuttuvista tarvikkeista, joten hankimme myös Puolassa tavaroita toimittaaksemme materiaalipaketteja vastaamaan heidän tarpeisiinsa.

Rakennamme Ukrainassa varastotilaa maan länsiosaan tavaroiden vastaanottamiseksi. Pyrimme perustamaan vastaavanlaisia varastoja myös muille alueille tarjontakapasiteetin laajentamiseksi, jos se on mahdollista.

Miten arvioitte tarpeita paikan päällä?

Sota muuttuu ja taistelujen paikat vaihtuvat nopeasti, jopa tunneittain. Meille on tärkeää ymmärtää taistelujen dynamiikkaa, arvioida ihmisten tarpeita, mutta myös olla vaarantamatta työntekijöitämme. Meillä on henkilökuntaa Kiovassa ja useissa maan tärkeimmissä kaupungeissa, kuten Zytomyrissä ja Severodonetskissa, sekä lääkäreiden verkosto sairaaloissa ja terveyskeskuksissa useilla alueilla, joiden avulla rakennamme kuvaa maan tarpeista.

Kokoamme erityisesti tietoa loukkaantuneiden määrästä sekä valmiuksista tarjota sairaanhoitoa paikan päällä vastataksemme lääketieteellisiin tarpeisiin asianmukaisesti.

Meillä on vielä paljon kysymyksiä selvitettävänä : Onko riittävästi terveysasemia? Miten loukkaantuneiden lähettäminen eteenpäin onnistuu? Onko potilaita mahdollista siirtää sairaalasta toiseen? Millä sairaala-alueilla voisimme nopeasti aloittaa erityisesti kirurgisen toimintamme? Nämä ovat tärkeimpiä kysymyksiä, joita esitämme itsellemme ja joihin yritämme saada luotettavia, selkeitä ja tarkkoja vastauksia.

Minkälaista tukea annatte kotoaan paenneille ihmisille raja-alueilla?

Olemme lahjoittaneet välttämättömiä tarvikkeita vastaanottokeskukseen Puolassa ja pyrimme tehostamaan toimiamme. Suunnittelemme lääketieteellisen tuen lähettämistä sekä peittojen ja hygieniatarvikkeiden jakelun lisäämistä. Pakolaiset ovat saaneet paljon kansainvälistä huomiota ja tukea, ja meidän on varmistettava, että myös Ukrainaan jääneitä ihmisiä autetaan.

Linda Konate on Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Suomen osaston toiminnanjohtaja. Hän on työskennellyt useaan kertaan järjestön avustustyössä maailman kriisialueilla, kuten Afganistanissa ja Etiopiassa.

Lue uutisia Ukrainasta:

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tunnuksella varustettuun liiviin pukeutunut mies sairaalan leikkaussalissa.
Lääkärit Ilman Rajoja

Khassan El-Kafarna

Lue lisää
Ukraina

Kahden rintaman välissä – puoliksi ukrainalainen, puoliksi palestiinalainen

Potilas ja sairaanhoitaja junassa. Lue lisää
Ukraina

Sisua vaativa matka: 36 tuntia potilaiden hoitoa junassa

Lue lisää
Ukraina

Myönteisiä tarinoita sodan keskeltä?

Lue lisää
Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja todistanut miinoja Ukrainassa sairaaloiden sisällä

Lue lisää
Ukraina

Babushkat rintamalinjojen välissä – ikääntyneet naiset ilman terveydenhuoltoa Ukrainassa

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ajankohtaista

Viisi työasuista hymyilevää ihmistä ottaa ryhmäselfietä. Osalla on kaulassaan kimaltava virheä kauha ja kädessä diplomi.

Kuin renkaat vedessä: koulutuksen vaikutukset kantautuvat kauas 

Lue lisää

Graafinen suunnittelija

Lue lisää
Neljä Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työntekijää keskustelevat telttasairaalassa. Heillä on valkoiset, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustetut liivit.
Sudan

“Yksi pahimmista kriiseistä vuosikymmeniin” – kansainvälinen puheenjohtajamme vetoaa avun kiireellisen laajentamisen puolesta Sudanissa

Lue lisää
Sudan

Sota Sudanissa kestänyt vuoden: Lääkärit Ilman Rajoja vaatii välitöntä humanitaarisen avun lisäämistä

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tunnuksella varustettuun liiviin pukeutunut mies sairaalan leikkaussalissa.
Lääkärit Ilman Rajoja

Khassan El-Kafarna

Ukraina

Kahden rintaman välissä – puoliksi ukrainalainen, puoliksi palestiinalainen

Lue lisää
Haiti

Väkivalta Haitissa lisääntyy entisestään, Lääkärit Ilman Rajoja laajentaa sairaanhoidon apuaan pääkaupunki Port-au-Princessä

Lue lisää
Ruskeahiuksinen nainen, jolla on Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustettu paita, pitää käsiä huopaan kääriytyneen naisen ympärillä.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti kertoo pushbackien ja EU-politiikan kuolettavista vaikutuksista

Lue lisää
Poika, jolla on päänsä ympärillä side, halaa isäänsä.

Vuosi kuvina: Luonnonmullistuksia, konflikteja ja epidemioita – mutta myös toivoa

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja

Paula Kamppuri-Oporta

Kolumbia

Suomalainen sairaanhoitaja lähti parantamaan terveyspalveluiden saatavuutta Kolumbiaan ja oppi, mikä avustustyössä on parasta

Lue lisää
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

Haiti

Lääkärinä Haitissa: ”Kuvittele Helsinki, jossa Punavuori, Töölö ja Kallio ovat kaikki sodassa keskenään”

Lue lisää
Palestiina

Avoin kirje päättäjille: vaadimme välitöntä ja jatkuvaa tulitaukoa Gazaan

Lue lisää
Palestiina

Isku sairaalaan Gazassa: Kaksi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön lääkäriä kuoli

Lue lisää
Kolme työntekijää, joilla on yllään Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön liivi, sekä kolme paikallista ensihoitajaa kävelee kadulla kuvan oikealla puolella selkä kohti kameraa. Vasemmalla näkyy ambulanssi.
Palestiina

Paljon “punaisia” potilaita – väkivalta Länsirannalla kiihtyy hälyttävästi

Lue lisää
Potilas ja sairaanhoitaja junassa.
Ukraina

Sisua vaativa matka: 36 tuntia potilaiden hoitoa junassa

Lue lisää
Palestiina

Lääkärit Ilman Rajoja vaatii Gazaan tulitaukoa välittömästi

Lue lisää
Työntekijä puhuu radiopuhelimeen Geo Barents -meripelastusaluksessa.

Tuhannet vetoavat kanssamme: eduskunnan ja hallituksen pitää turvata humanitaariset periaatteet

Lue lisää
Cookie Settings