Sadat ihmiset pakenevat Ukrainan sotaa Lvivin juna-asemalla Ukrainassa.
© Emin Ozmen/Magnum Photos
Sadat ihmiset pakenevat Ukrainan sotaa Lvivin juna-asemalla Ukrainassa.

Kysymyksiä ja vastauksia humanitaarisesta avusta Ukrainassa

Samaan aikaan, kun kuolleiden ja loukkaantuneiden määrä Ukrainassa kasvaa ja sadat tuhannet ihmiset etsivät turvaa naapurimaista, Lääkärit Ilman Rajoja työskentelee rajanylityspaikoilla toimittaakseen henkilökuntaa ja tarvikkeita alueille, joihin Venäjän sotilaalliset vihamielisyydet ovat vaikuttaneet eniten.

Linda Konate, Lääkärit Ilman Rajoja Suomen osaston toiminnanjohtaja kertoo humanitaarisen työn haasteista ja tarpeista Ukrainan sodan synnyttämässä tilanteessa.

Miten Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työskentely Ukrainassa onnistuu?

Lääkärit Ilman Rajoja on ollut Ukrainassa jo vuosia tarjoamassa hoitoa tuberkuloosia ja hiv:tä sairastaville ihmisille, joten meillä on jo paikallista ja kansainvälistä henkilökuntaa alueella. Viikko sitten alkaneen sodan vuoksi olemme nyt joutuneet laittamaan aiemmat projektimme tauolle ja suuntaamaan toimintamme uudelleen vastaamaan laajamittaisten taistelujen synnyttämiin lääketieteellisiin tarpeisiin. Olemme siirtymässä kiireellisen hoidon järjestämiseen rutiininomaisen lääketieteellisen avun tarjoamisen sijaan. Siksi meidän on mukautettava henkilöresurssejamme ja kutsuttava hätäavun asiantuntijoitamme apuun voidaksemme työskennellä konfliktista eniten kärsineiden ihmisten kanssa. Tämä on prioriteettimme tällä hetkellä.

Minkä koette erityisen haastavaksi?

Haastavinta tällä hetkellä on selvittää, miten päästä parhaiten alueille, joihin taistelut ovat vaikuttaneet eniten. Meillä on ollut tiimejä naapurimaissa – Puolassa, Moldovassa, Romaniassa sekä Venäjällä ja Valko-Venäjällä maanantaista (28.2.) lähtien. Ukrainan raja-alueiden tilanne on kaoottinen. Sadat tuhannet ihmiset pakenevat sotaa, ja on vaikeaa selvittää, mitkä rajanylityspaikat ovat parhaita Ukrainaan pääsyyn. Pyrimme kuljettamaan tarvikkeita ja työntekijöitä, kuten kirurgeja ja anestesialääkäreitä, tukemaan jo paikalla olevaa henkilökuntaa ja aloittamaan toiminnan niin pian kuin mahdollista.

Miten lääkkeiden ja tarvikkeiden kuljetus maahan onnistuu?

Valmistelemme parhaillaan logistisissa keskuksissamme mm. Belgiassa ja Ranskassa lääkintäpakkauksia, jotka sisältävät lääkkeitä ja lääketieteellisiä tarvikkeita. Pakkaukset kulkevat Ukrainaan naapurimaiden kautta. Puolalaiset yhdistykset ovat ilmoittaneet meille puuttuvista tarvikkeista, joten hankimme myös Puolassa tavaroita toimittaaksemme materiaalipaketteja vastaamaan heidän tarpeisiinsa.

Rakennamme Ukrainassa varastotilaa maan länsiosaan tavaroiden vastaanottamiseksi. Pyrimme perustamaan vastaavanlaisia varastoja myös muille alueille tarjontakapasiteetin laajentamiseksi, jos se on mahdollista.

Miten arvioitte tarpeita paikan päällä?

Sota muuttuu ja taistelujen paikat vaihtuvat nopeasti, jopa tunneittain. Meille on tärkeää ymmärtää taistelujen dynamiikkaa, arvioida ihmisten tarpeita, mutta myös olla vaarantamatta työntekijöitämme. Meillä on henkilökuntaa Kiovassa ja useissa maan tärkeimmissä kaupungeissa, kuten Zytomyrissä ja Severodonetskissa, sekä lääkäreiden verkosto sairaaloissa ja terveyskeskuksissa useilla alueilla, joiden avulla rakennamme kuvaa maan tarpeista.

Kokoamme erityisesti tietoa loukkaantuneiden määrästä sekä valmiuksista tarjota sairaanhoitoa paikan päällä vastataksemme lääketieteellisiin tarpeisiin asianmukaisesti.

Meillä on vielä paljon kysymyksiä selvitettävänä : Onko riittävästi terveysasemia? Miten loukkaantuneiden lähettäminen eteenpäin onnistuu? Onko potilaita mahdollista siirtää sairaalasta toiseen? Millä sairaala-alueilla voisimme nopeasti aloittaa erityisesti kirurgisen toimintamme? Nämä ovat tärkeimpiä kysymyksiä, joita esitämme itsellemme ja joihin yritämme saada luotettavia, selkeitä ja tarkkoja vastauksia.

Minkälaista tukea annatte kotoaan paenneille ihmisille raja-alueilla?

Olemme lahjoittaneet välttämättömiä tarvikkeita vastaanottokeskukseen Puolassa ja pyrimme tehostamaan toimiamme. Suunnittelemme lääketieteellisen tuen lähettämistä sekä peittojen ja hygieniatarvikkeiden jakelun lisäämistä. Pakolaiset ovat saaneet paljon kansainvälistä huomiota ja tukea, ja meidän on varmistettava, että myös Ukrainaan jääneitä ihmisiä autetaan.

Linda Konate on Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Suomen osaston toiminnanjohtaja. Hän on työskennellyt useaan kertaan järjestön avustustyössä maailman kriisialueilla, kuten Afganistanissa ja Etiopiassa.

Lue uutisia Ukrainasta:

Lue lisää
Ukraina

Myönteisiä tarinoita sodan keskeltä?

Lue lisää
Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja todistanut miinoja Ukrainassa sairaaloiden sisällä

Lue lisää
Ukraina

Babushkat rintamalinjojen välissä – ikääntyneet naiset ilman terveydenhuoltoa Ukrainassa

Lue lisää
Ukraina

Yli 200 psykiatrista potilasta evakuoitu lääkintäjunalla Harkovasta Kiovaan

Lue lisää
Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja kouluttaa Ukrainassa hoitohenkilökuntaa hoitamaan seksuaalista väkivaltaa kokeneita

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ajankohtaista

Ukraina

Myönteisiä tarinoita sodan keskeltä?

Lue lisää

Haluan uskoa, että suomalaiset ovat valmiita auttamaan ihmisiä riippumatta siitä, missä tai keitä he ovat

Lue lisää
Sudan

Sudanin konflikti

Lue lisää
Sudan

Kirje työntekijältämme: “Tilanne on katastrofaalinen”

Lue lisää
Sudan

Lääkärit ja potilaat eivät pääse Sudanissa sairaaloihin väkivaltaisuuksien takia, lääkkeet ja veri loppumassa

Lue lisää
Palestiina

Israelin pakkotoimet heikentävät ihmisten terveyttä Masafer Yattassa

Lue lisää
Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja todistanut miinoja Ukrainassa sairaaloiden sisällä

Lue lisää
Kongon demokraattinen tasavalta

Tuhkarokko Kongon demokraattisessa tasavallassa: loputon taistelu yhtä maailman helpoimmin tarttuvaa tautia vastaan?

Lue lisää

Naisten hyvää seksuaaliterveyttä edistetään tabuja voittamalla

Lue lisää
Bangladesh

Bangladesh: Cox’s Bazarin pakolaisleirillä hälyttävä tilanne jo ennen tulipaloa – leirillä asuvien pakolaisten ruoka-annoksia vähennetty

Lue lisää
Haiti

Toimintamme Haitissa on uhattuna Port-au-Princen turvallisuusongelmien vuoksi

Lue lisää

Lääkärit Ilman Rajoja tukee Crotonen haaksirikosta selviytyneitä Italiassa

Lue lisää
Kirurgit leikkaavat potilasta.
Syyria

Maanjäristyksen seurannaisvaikutukset Syyriassa vakavia, alueelle tarvitaan rajanylityspaikkoja ja lisää humanitaarista apua

Lue lisää
Syyria

Syyria: Sairaalat täynnä loukkaantuneita ja ruumiita

Lue lisää

Maanjäristys Turkissa ja Syyriassa

Lue lisää
Syyria

Maanjäristys synnytti heti valtavan humanitaarisen tarpeen: Lääkärit Ilman Rajoja paikan päällä luoteisessa Syyriassa

Lue lisää
Cookie Settings