Tutkimuksen mukaan 91 prosenttia suomalaisista pitää ihmishenkien pelastamista voitontavoittelua tärkeämpänä pandemiassa. Viisi vastaajaa ei osannut sanoa ja vain neljä oli eri mieltä.

Tutkimuksen mukaan 91 prosenttia suomalaisista pitää ihmishenkien pelastamista voitontavoittelua tärkeämpänä pandemiassa

Lääkärit Ilman Rajoja selvitti suomalaisten asenteita koronarokotteisiin. Vastaajista 83 prosenttia pitää rokotteen ottamista tärkeänä, jotta pandemia saadaan päätökseen. Peräti 86 prosenttia suomalaisista ajattelee, että koska rokotukset on pitkälti kehitelty julkisin varoin, niiden tulisi olla kaikkien saatavilla tasapuolisesti.

Lääkärit Ilman Rajoja teetti galluptutkimuksen suomalaisten asenteista koronarokotteiden maailmanlaajuiseen saatavuuteen. Tutkimus osoittaa suomalaisten luottavan rokotteisiin keinona päättää pandemia. Kyselyyn vastanneet pitävät myös tärkeänä, että rokotteet jaetaan maailmanlaajuisesti tasa-arvoisesti. Gallupin mukaan:

Suomalaisista 86 prosenttia ajattelee, että koska rokotukset on pitkälti kehitelty julkisin varoin, niiden tulisi olla kaikkien saatavilla tasapuolisesti.

Vastaajista 84 prosenttia katsoo, että elämää pelastaviin lääkkeisiin ja rokotteisiin liittyvä teknologia ja osaaminen tulisi jakaa maailmanlaajuisesti, jotta niistä hyötyisi mahdollisimman moni ihminen maailmassa.

Suomalaisista 83 prosenttia uskoo rokotteen ottamisen olevan tärkeää, jotta pandemia saadaan päätökseen.
78 prosenttia suomalaisista katsoo, että kunkin maan pitäisi ostaa vain tarvitsemansa määrä rokotteita, ei enempää.

Suomalaisista 69 prosenttia on sitä mieltä, että korkean tulotason maiden, kuten Suomen, sekä lääkeyhtiöiden, tulisi varmistaa rokotteiden tasapuolinen jakaminen maailman väestölle.

Tutkimusta varten tehtyyn kyselyyn osallistui 1 001 täysi-ikäistä suomalaista ajanjaksolla 13.—20.1.2022.

Hyväntekeväisyys ei riitä maailmanlaajuisen rokotekattavuuden takaamiseksi

Lääkärit Ilman Rajoja on tehnyt pandemian aikana covid-19-viruksen vastaista työtä 76 maassa. Monissa matalan tulotason maissa vaikea koronakriisi jatkuu. Esimerkiksi Afganistanissa, Jemenissä, Irakissa ja Syyriassa rokotekattavuus on hyvin matala, ja lisäksi terveydenhuoltojärjestelmä on heikko. Monet potilaat kuolevat, koska heille kehittyy vakava tautimuoto.

Koska rokotteita on tuotettu rajallisesti ja rikkaat maat ovat ostaneet rokotteita yli oman tarpeensa, koronarokotukset ovat jakautuneet maailmassa äärimmäisen epätasa-arvoisesti. Matalan tulotason mailla ei ole käytännössä ollut mahdollisuutta ostaa rokotteita ja suojella väestöään.

Suomessa 74,9 prosenttia väestöstä on saanut vähintään kaksi annosta koronarokotusta, kun esimerkiksi Etiopiassa vastaava luku on 1,4 prosenttia. Matalan tulotason maissa keskimäärin viisi prosenttia väestöstä on saanut täyden koronarokotesuojan.

Suomi on sitoutunut lahjoittamaan matalan tulotason maille 3,6 miljoonaa Suomessa ylijäänyttä rokotetta COVAX-ohjelman kautta. Rokoteannoksista kolme miljoonaa on Astra Zenecan rokotteita.

”Ei ole riittävää, että Suomi lahjoittaa rokotteita, joita emme enää itse tarvitse. Suomen olisi edistettävä rokotteiden valmistamiseen liittyvän teknologian ja osaamisen jakamista matalan ja keskitulotason maihin, joissa on tuotantokapasiteettia valmistaa rokotteita paikallisesti”, sanoo Linda Konate, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Suomen toimiston toiminnanjohtaja.

”Tutkimus osoittaa, että suomalaisten tuki olisi vahva hallituksen toimille tasa-arvoisemman rokotesaatavuuden puolesta”, Konate jatkaa.

Tarvitaan patenttioikeuden väliaikainen keskeytys

Pandemiassa on kuollut yli 5,6 miljoonaa ihmistä. Olennainen askel pandemian lopettamiseksi on rokotteiden tuotantokapasiteetin lisääminen. Tämä on mahdollista vain teknologian siirtojen kautta ja jos koronarokotteiden olemassa oleva patenttioikeus poistetaan väliaikaisesti.

Intia ja Etelä-Afrikka ehdottivat jo lokakuussa 2020 Maailman kauppajärjestö WTO:ssa väliaikaisen poikkeuksen tekemistä koronarokotteiden ja -lääkkeiden patentteihin. Yli 100 maata on liittynyt tukemaan Intian ja Etelä-Afrikan ehdotusta. Ehdotusta tukevat Yhdysvallat, Australia, Venäjä sekä suurin osa Afrikan, Aasian ja Etelä-Amerikan maista. Suomi osana EU:ta vastustaa edelleen poikkeusta patentteihin.

”Rokottaminen vain korkean tulotason maissa lisää koronaviruksen uhreja. Virus jatkaa mutatoitumistaan niin kauan kunnes se saadaan kuriin kaikkialla maailmassa. Pandemia on ohi vasta kun se on ohi kaikkialla”, Linda Konate sanoo.

Tutkimuksen suoritti tutkimustoimisto Kantar Public Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön toimeksiannosta. Tutkimusta varten tehtyyn kyselyyn osallistui 1 001 täysi-ikäistä suomalaista ajanjaksolla 13.—20.1.2022. Tutkimukseen vastanneet edustavat maamme 18 vuotta täyttänyttä väestöä (pl. Ahvenanmaan maakunnassa asuvat). Tulosten tilastollinen virhemarginaali on koko aineiston tasolla noin +3,1 prosenttiyksikköä.

Pandemia ei ole ohi missään ennen kuin se on ohi kaikkialla! Allekirjoita vetoomus ja vaadi patenttien – yli rajojen. Allekirjoita vetoomus tästä.

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tiedote

Sudan

Sota Sudanissa kestänyt vuoden: Lääkärit Ilman Rajoja vaatii välitöntä humanitaarisen avun lisäämistä

Lue lisää
Haiti

Väkivalta Haitissa lisääntyy entisestään, Lääkärit Ilman Rajoja laajentaa sairaanhoidon apuaan pääkaupunki Port-au-Princessä

Lue lisää
Ruskeahiuksinen nainen, jolla on Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logolla varustettu paita, pitää käsiä huopaan kääriytyneen naisen ympärillä.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti kertoo pushbackien ja EU-politiikan kuolettavista vaikutuksista

Lue lisää
Palestiina

Isku sairaalaan Gazassa: Kaksi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön lääkäriä kuoli

Lue lisää
Palestiina

Lääkärit Ilman Rajoja vaatii Gazaan tulitaukoa välittömästi

Lue lisää
Ihmisiä rakennusten raunioiden keskellä.
Palestiina

Gazassa ei turvaa missään, haavoittuneiden vammat vaativat useita leikkauksia

Lue lisää
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön logo t-paidassa. Paidan vieressä stetoskooppi.
Armenia

Lääkärit Ilman Rajoja valmistautuu tukemaan Vuoristo-Karabahista paenneita

Lue lisää
Sudan

Lääkärit ja potilaat eivät pääse Sudanissa sairaaloihin väkivaltaisuuksien takia, lääkkeet ja veri loppumassa

Lue lisää
Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja todistanut miinoja Ukrainassa sairaaloiden sisällä

Lue lisää
Bangladesh

Bangladesh: Cox’s Bazarin pakolaisleirillä hälyttävä tilanne jo ennen tulipaloa – leirillä asuvien pakolaisten ruoka-annoksia vähennetty

Lue lisää

Lääkärit Ilman Rajoja tukee Crotonen haaksirikosta selviytyneitä Italiassa

Lue lisää
Kirurgit leikkaavat potilasta.
Syyria

Maanjäristyksen seurannaisvaikutukset Syyriassa vakavia, alueelle tarvitaan rajanylityspaikkoja ja lisää humanitaarista apua

Lue lisää
Syyria

Maanjäristys synnytti heti valtavan humanitaarisen tarpeen: Lääkärit Ilman Rajoja paikan päällä luoteisessa Syyriassa

Lue lisää
Välimeri

Italian uusi lakiasetus haittaa meripelastusta ja aiheuttaa kuolemia

Lue lisää
Syyria

Lapsia kuolee Al-Holin leirillä sairaanhoidon puutteen takia, kertoo Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti

Lue lisää

Kolera leviää hälyttävästi, rokotteista huutava pula

Lue lisää

Uusi virusmutantti osoitus koronavirusrokotteiden patenttien purkamisen kiireellisyydestä

Rikkaiden maiden on lopetettava hidastamistaktiikat. Poikkeuksia patentteihin tarvitaan enemmän kuin koskaan. Sen jälkeen kun Intia ja Etelä-Afrikka esittivät yli vuosi sitten poikkeuksia koronavirusrokotteiden ja muiden lääketieteellisten työkalujen patentteihin, on yli neljä miljoonaa ihmistä kuollut covid-19-viruksen vuoksi. Koko pandemian aikana yli viisi miljoonaa ihmistä on menehtynyt virukseen. Yli 100 maata on antanut tukensa Intian ja Etelä-Afrikan…
© Davide Arcuri
Cookie Settings