Tutkimuksen mukaan 91 prosenttia suomalaisista pitää ihmishenkien pelastamista voitontavoittelua tärkeämpänä pandemiassa. Viisi vastaajaa ei osannut sanoa ja vain neljä oli eri mieltä.

Tutkimuksen mukaan 91 prosenttia suomalaisista pitää ihmishenkien pelastamista voitontavoittelua tärkeämpänä pandemiassa

Lääkärit Ilman Rajoja selvitti suomalaisten asenteita koronarokotteisiin. Vastaajista 83 prosenttia pitää rokotteen ottamista tärkeänä, jotta pandemia saadaan päätökseen. Peräti 86 prosenttia suomalaisista ajattelee, että koska rokotukset on pitkälti kehitelty julkisin varoin, niiden tulisi olla kaikkien saatavilla tasapuolisesti.

Lääkärit Ilman Rajoja teetti galluptutkimuksen suomalaisten asenteista koronarokotteiden maailmanlaajuiseen saatavuuteen. Tutkimus osoittaa suomalaisten luottavan rokotteisiin keinona päättää pandemia. Kyselyyn vastanneet pitävät myös tärkeänä, että rokotteet jaetaan maailmanlaajuisesti tasa-arvoisesti. Gallupin mukaan:

Suomalaisista 86 prosenttia ajattelee, että koska rokotukset on pitkälti kehitelty julkisin varoin, niiden tulisi olla kaikkien saatavilla tasapuolisesti.

Vastaajista 84 prosenttia katsoo, että elämää pelastaviin lääkkeisiin ja rokotteisiin liittyvä teknologia ja osaaminen tulisi jakaa maailmanlaajuisesti, jotta niistä hyötyisi mahdollisimman moni ihminen maailmassa.

Suomalaisista 83 prosenttia uskoo rokotteen ottamisen olevan tärkeää, jotta pandemia saadaan päätökseen.
78 prosenttia suomalaisista katsoo, että kunkin maan pitäisi ostaa vain tarvitsemansa määrä rokotteita, ei enempää.

Suomalaisista 69 prosenttia on sitä mieltä, että korkean tulotason maiden, kuten Suomen, sekä lääkeyhtiöiden, tulisi varmistaa rokotteiden tasapuolinen jakaminen maailman väestölle.

Tutkimusta varten tehtyyn kyselyyn osallistui 1 001 täysi-ikäistä suomalaista ajanjaksolla 13.—20.1.2022.

Hyväntekeväisyys ei riitä maailmanlaajuisen rokotekattavuuden takaamiseksi

Lääkärit Ilman Rajoja on tehnyt pandemian aikana covid-19-viruksen vastaista työtä 76 maassa. Monissa matalan tulotason maissa vaikea koronakriisi jatkuu. Esimerkiksi Afganistanissa, Jemenissä, Irakissa ja Syyriassa rokotekattavuus on hyvin matala, ja lisäksi terveydenhuoltojärjestelmä on heikko. Monet potilaat kuolevat, koska heille kehittyy vakava tautimuoto.

Koska rokotteita on tuotettu rajallisesti ja rikkaat maat ovat ostaneet rokotteita yli oman tarpeensa, koronarokotukset ovat jakautuneet maailmassa äärimmäisen epätasa-arvoisesti. Matalan tulotason mailla ei ole käytännössä ollut mahdollisuutta ostaa rokotteita ja suojella väestöään.

Suomessa 74,9 prosenttia väestöstä on saanut vähintään kaksi annosta koronarokotusta, kun esimerkiksi Etiopiassa vastaava luku on 1,4 prosenttia. Matalan tulotason maissa keskimäärin viisi prosenttia väestöstä on saanut täyden koronarokotesuojan.

Suomi on sitoutunut lahjoittamaan matalan tulotason maille 3,6 miljoonaa Suomessa ylijäänyttä rokotetta COVAX-ohjelman kautta. Rokoteannoksista kolme miljoonaa on Astra Zenecan rokotteita.

”Ei ole riittävää, että Suomi lahjoittaa rokotteita, joita emme enää itse tarvitse. Suomen olisi edistettävä rokotteiden valmistamiseen liittyvän teknologian ja osaamisen jakamista matalan ja keskitulotason maihin, joissa on tuotantokapasiteettia valmistaa rokotteita paikallisesti”, sanoo Linda Konate, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Suomen toimiston toiminnanjohtaja.

”Tutkimus osoittaa, että suomalaisten tuki olisi vahva hallituksen toimille tasa-arvoisemman rokotesaatavuuden puolesta”, Konate jatkaa.

Tarvitaan patenttioikeuden väliaikainen keskeytys

Pandemiassa on kuollut yli 5,6 miljoonaa ihmistä. Olennainen askel pandemian lopettamiseksi on rokotteiden tuotantokapasiteetin lisääminen. Tämä on mahdollista vain teknologian siirtojen kautta ja jos koronarokotteiden olemassa oleva patenttioikeus poistetaan väliaikaisesti.

Intia ja Etelä-Afrikka ehdottivat jo lokakuussa 2020 Maailman kauppajärjestö WTO:ssa väliaikaisen poikkeuksen tekemistä koronarokotteiden ja -lääkkeiden patentteihin. Yli 100 maata on liittynyt tukemaan Intian ja Etelä-Afrikan ehdotusta. Ehdotusta tukevat Yhdysvallat, Australia, Venäjä sekä suurin osa Afrikan, Aasian ja Etelä-Amerikan maista. Suomi osana EU:ta vastustaa edelleen poikkeusta patentteihin.

”Rokottaminen vain korkean tulotason maissa lisää koronaviruksen uhreja. Virus jatkaa mutatoitumistaan niin kauan kunnes se saadaan kuriin kaikkialla maailmassa. Pandemia on ohi vasta kun se on ohi kaikkialla”, Linda Konate sanoo.

Tutkimuksen suoritti tutkimustoimisto Kantar Public Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön toimeksiannosta. Tutkimusta varten tehtyyn kyselyyn osallistui 1 001 täysi-ikäistä suomalaista ajanjaksolla 13.—20.1.2022. Tutkimukseen vastanneet edustavat maamme 18 vuotta täyttänyttä väestöä (pl. Ahvenanmaan maakunnassa asuvat). Tulosten tilastollinen virhemarginaali on koko aineiston tasolla noin +3,1 prosenttiyksikköä.

Pandemia ei ole ohi missään ennen kuin se on ohi kaikkialla! Allekirjoita vetoomus ja vaadi patenttien – yli rajojen. Allekirjoita vetoomus tästä.

Tiedote

Välimeri

Italian uusi lakiasetus haittaa meripelastusta ja aiheuttaa kuolemia

Lue lisää
Syyria

Lapsia kuolee Al-Holin leirillä sairaanhoidon puutteen takia, kertoo Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti

Lue lisää

Kolera leviää hälyttävästi, rokotteista huutava pula

Lue lisää
Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja kouluttaa Ukrainassa hoitohenkilökuntaa hoitamaan seksuaalista väkivaltaa kokeneita

Lue lisää
Ukraina

Lääkintäjunan potilaiden vammat ja kertomukset osoittavat toistuvat hyökkäykset siviilejä vastaan Ukrainassa

Lue lisää
Libya

Kaikista haavoittuvimmassa asemassa olevat siirtolaiset evakuoitava Libyasta turvallisiin maihin

Lue lisää
Etiopia

Lääkärit Ilman Rajoja varoittaa hälyttävästä ravitsemuskriisistä Etiopiassa

Lue lisää
Liettua

Yli 2500 ihmisen pitkittynyt säilöönotto Liettuassa on lopetettava heti

Lue lisää

Koronarokotteiden ja -lääkkeiden patenttivapaus halutaan vesittää – vuodettu tekstiluonnos ei lupaa hyvää

Lue lisää
Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja todisti sairaalan pommitusta Mykolajivissa, Ukrainassa

Lue lisää
Ukraina

Siviilien pääsy sairaanhoitoon taattava – Mariupolin humanitaarinen katastrofi pahenee

Lue lisää
Sadat ihmiset pakenevat Ukrainan sotaa Lvivin juna-asemalla Ukrainassa.
Ukraina

Kysymyksiä ja vastauksia humanitaarisesta avusta Ukrainassa

Lue lisää

Humanitaarisen avun tarve on suurempi kuin vuosikymmeniin – Lääkärit Ilman Rajoja täyttää tänään 50 vuotta

Lue lisää

Uusi virusmutantti osoitus koronavirusrokotteiden patenttien purkamisen kiireellisyydestä

Lue lisää
Afganistan

Lääkärit Ilman Rajoja jatkaa työtä Afganistanissa – potilaiden määrä kasvanut järjestön sairaaloissa

Lue lisää
Myanmar

Myanmarin terveydenhoitojärjestelmä romahtanut vallankaappauksen jälkeen

Lue lisää

Uusi virusmutantti osoitus koronavirusrokotteiden patenttien purkamisen kiireellisyydestä

Rikkaiden maiden on lopetettava hidastamistaktiikat. Poikkeuksia patentteihin tarvitaan enemmän kuin koskaan. Sen jälkeen kun Intia ja Etelä-Afrikka esittivät yli vuosi sitten poikkeuksia koronavirusrokotteiden ja muiden lääketieteellisten työkalujen patentteihin, on yli neljä miljoonaa ihmistä kuollut covid-19-viruksen vuoksi. Koko pandemian aikana yli viisi miljoonaa ihmistä on menehtynyt virukseen. Yli 100 maata on antanut tukensa Intian ja Etelä-Afrikan…
© Davide Arcuri
Cookie Settings