Ajankohtaista

Humanitaarisen avun tarve on suurempi kuin vuosikymmeniin – Lääkärit Ilman Rajoja täyttää tänään 50 vuotta

Tiedote
22.12.2021

Maailmaa koetteleva koronapandemia on kärjistänyt monet humanitaariset kriisit. Tänään 50 vuotta täyttävä Lääkärit Ilman Rajoja jatkaa sairaanhoitoa humanitaarisissa kriiseissä. Avun tarve on suurempi kuin koskaan. Covid-19-tauti alkoi levitä kaksi vuotta sitten, eikä maailma ole sen jälkeen ollut ennallaan. Pandemia ei ole kuitenkaan pysäyttänyt humanitaarisia kriisejä ja avun tarvetta. YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimisto OCHA:n raportin mukaan…

Lue lisää

Uusi virusmutantti osoitus koronavirusrokotteiden patenttien purkamisen kiireellisyydestä

Tiedote
29.11.2021

Sen jälkeen kun Intia ja Etelä-Afrikka esittivät yli vuosi sitten poikkeuksia koronavirusrokotteiden ja muiden lääketieteellisten työkalujen patentteihin, on yli neljä miljoonaa ihmistä kuollut covid-19-viruksen vuoksi. Koko pandemian aikana yli viisi miljoonaa ihmistä on menehtynyt virukseen. Yli 100 maata on antanut tukensa Intian ja Etelä-Afrikan ehdotukselle, eli yli puolet maailman hallituksista pitää ehdotuksen täytäntöönpanoa tehokkaana välineenä…

Lue lisää

10 henkeä lisää menetettynä Välimerellä – myös pelastettujen lasten määrä ollut syksyllä entistä suurempi

Uutinen
23.11.2021

Aina emme ehdi paikalle ajoissa. Geo Barents -pelastusaluksemme sai marraskuun 16. päivänä hälytyksen Välimerellä merihätään joutuneesta puisesta veneestä. Vettä oli jo alkanut valua veneeseen, ja pelastuksen aikana muutama ihminen putosi yli laidan. Pelastusalus ehti onneksi paikalle ennen veneen uppoamista, ja työntekijämme saivat pelastettua veteen tippuneet henkilöt. Tragedia oli kuitenkin ehtinyt jo tapahtua. Veneessä olleet ihmiset…

Lue lisää
Ihmisiä täpötäydessä puisessa veneessä Välimerellä. Puisen veneen laidalla on pelastusvene, joka on jakanut ihmisille pelastusliivit.

Väitteitä ja faktaa koronarokotteista

Uutinen
18.11.2021

   VÄITE: Patenttien purkaminen ei ratkaise rokotepulaa matalan ja keskitulotason maissa Totta ja tarua. Kaikkien maiden tasapuolinen pääsy edullisiin covid-19-taudin torjunnassa käytettäviin rokotteisiin, lääkkeisiin, teknologiaan ja hoitoon on ainoa ulospääsykeino pandemiasta. Patenteista luopuminen on tärkeä ensimmäinen askel, joka mahdollistaisi rokotteiden valmistamisen kaikkialla. Se ei kuitenkaan yksin riitä.  Patenttien purkamisen lisäksi on jaettava rokoteteknologiaa. Patenttien purkaminen tekee rokotteiden valmistamisen oikeudellisesti mahdolliseksi, mutta ei vielä takaa riittävää osaamista.   Patenteista luopuminen ei myöskään ratkaise sitä ongelmaa, että tälläkin hetkellä lääkeyhtiöt myyvät…

Lue lisää

Kylä vailla tukea – ”Ainoa desinfiointiaine synnytyksessä oli sitruuna”

Uutinen
04.11.2021

Väkivallan kierre on pakottanut ihmiset pakenemaan toistuvasti Nzackon kylässä, Keski-Afrikan tasavallassa. Rose ja Jean-Marie lapsineen joutuivat piileskelemään metsässä neljä kuukautta, kun väkivaltaisuudet edellisen kerran jatkuivat vuoden alussa. Nzackon maisema on karu: Purettuja ja kasvillisuuden valtaamia rakennuksia. Poltettuja autoja. Hylättyjä toreja ja kauppoja. Kyläläiset joutuivat pakenemaan, kun väkivaltaisuudet alkoivat uudelleen vuoden 2020 lopussa olleiden vaalien jälkeen.…

Lue lisää

Väkivallankin keskellä lapsilla on unelmia Keski-Afrikan tasavallassa: ”Isona minusta tulee presidentti”

Ajankohtaista Uutinen
19.10.2021

“Kun minusta tulee iso, haluan olla joku tärkeä ihminen, jotta voisin lopettaa sodan.” Bambarin kylässä kaduilla kulkee nuoria poikia, jotka myyvät kolapähkinöitä saadakseen vähän rahaa perheelleen. Heistä jokainen on menettänyt ainakin yhden vanhemman. Siitä huolimatta heistä jokaisella on unelmia. “Unelmani on, että minusta tulee vielä jonain päivänä Keski-Afrikan tasavallan presidentti”, julistaa 12-vuotias Amadou. ”Sitä varten…

Lue lisää
Kuva kolmesta pojasta, jotka pitävät isoa lehteä kasvojensa edellä

Puolueettomuus kriisitilanteessa takaa työn jatkumisen Afganistanissa

Uutinen
23.09.2021

Viime kuussa seurasimme uutisia kymmenien tuhansien ihmisten evakuoinneista Afganistanista. Länsimaalaiset ja länsimaiden lähetystöille työskennelleet olivat evakuointilistojen kärkipäässä. Afganistanista. Lääkärit Ilman Rajoja ja kourallinen muita järjestöjä on jäänyt maahan, jatkanut toimintaansa ja antanut elintärkeää hoitoa sairaille ja haavoittuneille. Miten se on ollut mahdollista? Periaatteemme aseellisten konfliktien yhteydessä on aina sama: työskentelemme ainoastaan, jos meillä on kaikkien…

Lue lisää
Kolme sairaanhoitohenkilökunnan jäsentä suorittavat leikkausta.

Pelko ja epätoivo ajavat yrittämään matkaa Välimeren yli: “Meidät palkattiin keräämään meressä kelluvia kuolleita ruumiita”

Uutinen
16.09.2021

“Tripolissa on Mohata-niminen paikka, jossa ihmiset odottavat paikallisten tarjoamia työkeikkoja. Työ voi olla mitä tahansa. Lokakuussa 2020 kolme meistä palkattiin keräämään meressä kelluvia kuolleita ruumiita. Muistan keränneeni 16 ruumista. Kaivoimme autiomaalle vajaan metrin syvyisiä hautoja, joihin hautasimme ruumiit. Aseistetut poliisit univormuissa valvoivat, kun laitoin ruumiita ruumispusseihin. He sanoivat, että minun täytyy auttaa mustia afrikkalaisia veljiäni…

Lue lisää
Avustustyöntekijä avustaa miestä nousemaan puisesta veneestä pelastusveneeseen.

Lääkärimme juoksivat kaduilla taisteluiden välissä hoitaakseen loukkaantuneita Afganistanissa

Uutinen
09.09.2021

Lääkärit Ilman Rajoja jatkoi toimintaansa läpi taisteluiden Afganistanissa, ja sairaanhoitotyömme jatkuu edelleen kaikissa viidessä projektissamme ympäri maata. Lääkärimme Kunduzista ja Heratista kertoivat, minkälaista oli työskennellä pahimpien taisteluiden keskellä. Lääkärit juoksivat Kunduzissa kaduilla hoitaakseen taisteluissa loukkaantuneita Yhteenottojen aikana muutimme Kunduzin toimistotilan tilapäiseksi traumayksiköksi hoitaakseemme loukkaantuneita. Yksikkö on nyt suljettu, ja kaikki potilaat on siirretty lähes valmiiseen…

Lue lisää
Hoitohenkilökunta nostaa potilasta sairaalasängyltä

Vuosi Morian tulipaloista: Eurooppa ei vieläkään tarjoa ihmisarvoista kohtelua turvaa hakeville ihmisille

Uutinen
07.09.2021

“Tulevaisuus Kreikassa näyttää yhä dystooppisemmalta, kun meren yli selvinneet joutuvat elämään huonoissa olosuhteissa Kreikan saariston leireillä. On traagisella tavalla ironista, että samaan aikaan, kun maailma seuraa silmä kovana Afganistanin tapahtumia, EU ja Kreikka ottavat käyttöön uuden vankilamaisen keskuksen, jolla turvaa hakevat ihmiset jätetään loukkuun Samoksen saarelle. Tämä on räikein esimerkki EU:n siirtolaispolitiikan julmuudesta”, sanoo Konstantinos…

Lue lisää
Naisen silmät
Cookie Settings