Ihmisiä täpötäydessä puisessa veneessä Välimerellä. Puisen veneen laidalla on pelastusvene, joka on jakanut ihmisille pelastusliivit.
© Candida Lobes/MSF
99 ihmistä pelastettiin tältä puiselta veneeltä Välimereltä marraskuun 16. päivänä 2021. Veneen alakannelta löytyi 10 menehtynyttä ihmistä.

10 henkeä lisää menetettynä Välimerellä – myös pelastettujen lasten määrä ollut syksyllä entistä suurempi

Aina emme ehdi paikalle ajoissa.

Geo Barents -pelastusaluksemme sai marraskuun 16. päivänä hälytyksen Välimerellä merihätään joutuneesta puisesta veneestä. Vettä oli jo alkanut valua veneeseen, ja pelastuksen aikana muutama ihminen putosi yli laidan. Pelastusalus ehti onneksi paikalle ennen veneen uppoamista, ja työntekijämme saivat pelastettua veteen tippuneet henkilöt. Tragedia oli kuitenkin ehtinyt jo tapahtua.

Veneessä olleet ihmiset kertoivat hätiin tulleille työntekijöillemme, että veneen alakannella oli ihmisiä, jotka eivät enää reagoineet puheeseen. Kun 99 ihmistä saatiin siirrettyä turvaan Geo Barentsille, alakannelta löytyi kymmenen kuollutta ihmistä. Hengissä selviytyneet kertoivat, että he olivat olleet yli 13 tuntia veneen ahtaalla alakannella ja hengittäneet polttoaineen höyryjä. Kymmenen henkilön uskotaan kuolleen tukehtumalla.

“Pelastimme ensin 99 ihmistä ja näimme sitten veneen pohjalla 10 ruumista”, kertoo Fulvia Conte, joka toimii Geo Barentsin etsintä- ja pelastustoiminnan apulaisjohtajana. ”Meillä meni melkein 2 tuntia saada ruumiit aluksen kyytiin, jotta kuolleet ihmiset tulisivat arvokkaasti haudatuksi maissa.”

”Tilanne oli samaan aikaan kammottava ja vihastuttava”, sanoo Conte. ”Tämä on jälleen kerran tragedia, joka olisi voitu välttää.”

“He ovat veljiäni, me olemme kotoisin samasta paikasta ja kuljimme Libyan läpi yhdessä. Minun täytyy kertoa heidän perheillensä, että he ovat kuolleet.”

Yksi puuveneestä pelastetuista ihmisistä oli Abdoulaye*. Hän oli hädin tuskin ehtinyt ymmärtää, mitä muille veneessä oleville oli tapahtunut, kun pelastustyöntekijämme jo ottivat häntä kädestä kiinni ja auttoivat pelastusveneeseen.

“Antakaa minun nähdä heidän ruumiinsa. He ovat veljiäni, me olemme kotoisin samasta paikasta ja kuljimme Libyan läpi yhdessä”, Abdoulaye aneli ääni väristen heti päästyään Geo Barentsille. ”Minun täytyy kertoa heidän perheillensä, että he ovat kuolleet. Olkaa kilttejä ja antakaa minun nähdä heidät.”

Marraskuun 15.–16. päivän aikana Geo Barents pelasti kansainvälisiltä vesiltä yhteensä 186 ihmistä. Vaikka helpotus pelastetuksi tulemisesta on suuri, myös akuutti stressi ja trauma näkyvät pelastetuissa. Ihmiset ovat kauhuissaan vaarallisen matkansa jälkeen, ja osa näki esimerkiksi pikkuveljensä tai ystävänsä kuolevan puuveneessä vain tunteja aikaisemmin. Perheenjäsenet ja läheiset joutuivat Geo Barentsilla tunnistamaan 10 menehtynyttä ihmistä.

Geo Barentsin etsintä- ja pelastushenkilökunta seuraa hiljaa, kun Italian viranomaiset kantavat kymmenen menehtynyttä henkilöä maihin. Menehtyneet tuotiin pelastusalukselle, jotta he voisivat saada maissa ihmisarvoisen hautauksen.

”Tämä on jälleen kerran esimerkki Euroopan haluttomuudesta tehdä etsintä- ja pelastustoimintaa keskisellä Välimerellä”, sanoo projektikoordinaattori Caroline Willemen.

Ihmiset kärsivät kammottavista ihmisoikeusloukkauksista Libyassa, ja usein ainoa keino paeta on lähteä vaaralliselle matkalle keskisen Välimeren yli.”

Pelastettujen joukossa on myös vanhempia pienten lasten kanssa – nuorin pelastettu on vain 10 kuukauden ikäinen. Pelastetuista yhteensä 61 on lapsia. Pelastettujen lasten määrä kiinnitti työntekijöidemme huomion jo viime kuussa, kun lokakuun lopulla pelastamistamme ihmisistä jopa 40 % olivat alaikäisiä.

*nimi muutettu henkilöllisyyden turvaamiseksi

Lääkärit Ilman Rajoja aloitti etsintä- ja pelastustoiminnan Välimerellä vuonna 2015, ja yhteensä autettuja ihmisiä on yli 82 000. Nykyinen Geo Barents -pelastusalus lähti ensi kertaa vesille toukokuussa 2021. Yhteensä 1303 ihmistä on kuollut tai kadonnut yrittäessään vaarallista matkaa keskisen Välimeren yli tänä vuonna. Viime viikolla tämä jo valmiiksi korkea luku kasvoi kymmenellä hengellä lisää.

Avustustyöntekijä avustaa miestä nousemaan puisesta veneestä pelastusveneeseen.
Libya

Pelko ja epätoivo ajavat yrittämään matkaa Välimeren yli: “Meidät palkattiin keräämään meressä kelluvia kuolleita ruumiita”

Miksi niin moni pyrkii keskisen Välimeren yli?
Lue lisää
© Vincent Haiges
Jaa sosiaalisessa mediassa:

Uutinen

Kolme työntekijää, joilla on yllään Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön liivi, sekä kolme paikallista ensihoitajaa kävelee kadulla kuvan oikealla puolella selkä kohti kameraa. Vasemmalla näkyy ambulanssi.
Palestiina

Paljon “punaisia” potilaita – väkivalta Länsirannalla kiihtyy hälyttävästi

Lue lisää
Potilas ja sairaanhoitaja junassa.
Ukraina

Sisua vaativa matka: 36 tuntia potilaiden hoitoa junassa

Lue lisää
Työntekijä puhuu radiopuhelimeen Geo Barents -meripelastusaluksessa.

Tuhannet vetoavat kanssamme: eduskunnan ja hallituksen pitää turvata humanitaariset periaatteet

Lue lisää
Palestiina

Lääkärit Ilman Rajoja Gazassa: sairaalat täynnä, ambulanssit eivät pääse liikkeelle iskujen vuoksi 

Lue lisää

Marokon maanjäristys: arviointiryhmämme on paikalla

Lue lisää
Sudan

Kirje työntekijältämme: “Tilanne on katastrofaalinen”

Lue lisää
Palestiina

Israelin pakkotoimet heikentävät ihmisten terveyttä Masafer Yattassa

Lue lisää
Haiti

Toimintamme Haitissa on uhattuna Port-au-Princen turvallisuusongelmien vuoksi

Lue lisää
Äiti syöttää lapselleen aliravitsemuksen hoitoon kehitettyä ravinnerikasta maitoa ruiskun avulla Absin sairaalassa sijaitsevassa terapeuttisessa ruokintakeskuksessa Jemenissä.
Jemen

Jemenin lapsilla on paljon akuuttia aliravitsemusta – 5 syytä tilanteeseen

Lue lisää
Kongon demokraattinen tasavalta

Hiv/aids Kongon demokraattisessa tasavallassa: Vaikka edistystä on tapahtunut, haasteita on yhä valtavasti 

Lue lisää
Haiti

Haiti on terveyskatastrofin partaalla

Lue lisää
Somalia

Viisi faktaa kuivuudesta, aliravitsemuksesta ja tautien leviämisestä Somaliassa

Lue lisää
Uganda

Neljä kysymystä ja vastausta Ugandan ebolatilanteesta

Lue lisää
Ukraina

Yli 200 psykiatrista potilasta evakuoitu lääkintäjunalla Harkovasta Kiovaan

Lue lisää

Maailman ensimmäinen hepatiitti E -rokotuskampanja järjestettiin Etelä-Sudanissa

Lue lisää
Nigeria

Ravitsemuskriisi uhkaa lasten henkeä Nigeriassa

Lue lisää
Cookie Settings