Ihmisiä täpötäydessä puisessa veneessä Välimerellä. Puisen veneen laidalla on pelastusvene, joka on jakanut ihmisille pelastusliivit.
© Candida Lobes/MSF
99 ihmistä pelastettiin tältä puiselta veneeltä Välimereltä marraskuun 16. päivänä 2021. Veneen alakannelta löytyi 10 menehtynyttä ihmistä.

10 henkeä lisää menetettynä Välimerellä – myös pelastettujen lasten määrä ollut syksyllä entistä suurempi

Aina emme ehdi paikalle ajoissa.

Geo Barents -pelastusaluksemme sai marraskuun 16. päivänä hälytyksen Välimerellä merihätään joutuneesta puisesta veneestä. Vettä oli jo alkanut valua veneeseen, ja pelastuksen aikana muutama ihminen putosi yli laidan. Pelastusalus ehti onneksi paikalle ennen veneen uppoamista, ja työntekijämme saivat pelastettua veteen tippuneet henkilöt. Tragedia oli kuitenkin ehtinyt jo tapahtua.

Veneessä olleet ihmiset kertoivat hätiin tulleille työntekijöillemme, että veneen alakannella oli ihmisiä, jotka eivät enää reagoineet puheeseen. Kun 99 ihmistä saatiin siirrettyä turvaan Geo Barentsille, alakannelta löytyi kymmenen kuollutta ihmistä. Hengissä selviytyneet kertoivat, että he olivat olleet yli 13 tuntia veneen ahtaalla alakannella ja hengittäneet polttoaineen höyryjä. Kymmenen henkilön uskotaan kuolleen tukehtumalla.

“Pelastimme ensin 99 ihmistä ja näimme sitten veneen pohjalla 10 ruumista”, kertoo Fulvia Conte, joka toimii Geo Barentsin etsintä- ja pelastustoiminnan apulaisjohtajana. ”Meillä meni melkein 2 tuntia saada ruumiit aluksen kyytiin, jotta kuolleet ihmiset tulisivat arvokkaasti haudatuksi maissa.”

”Tilanne oli samaan aikaan kammottava ja vihastuttava”, sanoo Conte. ”Tämä on jälleen kerran tragedia, joka olisi voitu välttää.”

“He ovat veljiäni, me olemme kotoisin samasta paikasta ja kuljimme Libyan läpi yhdessä. Minun täytyy kertoa heidän perheillensä, että he ovat kuolleet.”

Yksi puuveneestä pelastetuista ihmisistä oli Abdoulaye*. Hän oli hädin tuskin ehtinyt ymmärtää, mitä muille veneessä oleville oli tapahtunut, kun pelastustyöntekijämme jo ottivat häntä kädestä kiinni ja auttoivat pelastusveneeseen.

“Antakaa minun nähdä heidän ruumiinsa. He ovat veljiäni, me olemme kotoisin samasta paikasta ja kuljimme Libyan läpi yhdessä”, Abdoulaye aneli ääni väristen heti päästyään Geo Barentsille. ”Minun täytyy kertoa heidän perheillensä, että he ovat kuolleet. Olkaa kilttejä ja antakaa minun nähdä heidät.”

Marraskuun 15.–16. päivän aikana Geo Barents pelasti kansainvälisiltä vesiltä yhteensä 186 ihmistä. Vaikka helpotus pelastetuksi tulemisesta on suuri, myös akuutti stressi ja trauma näkyvät pelastetuissa. Ihmiset ovat kauhuissaan vaarallisen matkansa jälkeen, ja osa näki esimerkiksi pikkuveljensä tai ystävänsä kuolevan puuveneessä vain tunteja aikaisemmin. Perheenjäsenet ja läheiset joutuivat Geo Barentsilla tunnistamaan 10 menehtynyttä ihmistä.

Geo Barentsin etsintä- ja pelastushenkilökunta seuraa hiljaa, kun Italian viranomaiset kantavat kymmenen menehtynyttä henkilöä maihin. Menehtyneet tuotiin pelastusalukselle, jotta he voisivat saada maissa ihmisarvoisen hautauksen.

”Tämä on jälleen kerran esimerkki Euroopan haluttomuudesta tehdä etsintä- ja pelastustoimintaa keskisellä Välimerellä”, sanoo projektikoordinaattori Caroline Willemen.

Ihmiset kärsivät kammottavista ihmisoikeusloukkauksista Libyassa, ja usein ainoa keino paeta on lähteä vaaralliselle matkalle keskisen Välimeren yli.”

Pelastettujen joukossa on myös vanhempia pienten lasten kanssa – nuorin pelastettu on vain 10 kuukauden ikäinen. Pelastetuista yhteensä 61 on lapsia. Pelastettujen lasten määrä kiinnitti työntekijöidemme huomion jo viime kuussa, kun lokakuun lopulla pelastamistamme ihmisistä jopa 40 % olivat alaikäisiä.

*nimi muutettu henkilöllisyyden turvaamiseksi

Lääkärit Ilman Rajoja aloitti etsintä- ja pelastustoiminnan Välimerellä vuonna 2015, ja yhteensä autettuja ihmisiä on yli 82 000. Nykyinen Geo Barents -pelastusalus lähti ensi kertaa vesille toukokuussa 2021. Yhteensä 1303 ihmistä on kuollut tai kadonnut yrittäessään vaarallista matkaa keskisen Välimeren yli tänä vuonna. Viime viikolla tämä jo valmiiksi korkea luku kasvoi kymmenellä hengellä lisää.

Avustustyöntekijä avustaa miestä nousemaan puisesta veneestä pelastusveneeseen.
Libya

Pelko ja epätoivo ajavat yrittämään matkaa Välimeren yli: “Meidät palkattiin keräämään meressä kelluvia kuolleita ruumiita”

Miksi niin moni pyrkii keskisen Välimeren yli?
Lue lisää
© Vincent Haiges

Uutinen

Väitteitä ja faktaa koronarokotteista

Lue lisää
Keski-Afrikan tasavalta

Kylä vailla tukea – ”Ainoa desinfiointiaine synnytyksessä oli sitruuna”

Lue lisää
Kuva kolmesta pojasta, jotka pitävät isoa lehteä kasvojensa edellä
Keski-Afrikan tasavalta

Väkivallankin keskellä lapsilla on unelmia Keski-Afrikan tasavallassa: ”Isona minusta tulee presidentti”

Lue lisää
Kolme sairaanhoitohenkilökunnan jäsentä suorittavat leikkausta.
Afganistan

Puolueettomuus kriisitilanteessa takaa työn jatkumisen Afganistanissa

Lue lisää
Avustustyöntekijä avustaa miestä nousemaan puisesta veneestä pelastusveneeseen.
Libya

Pelko ja epätoivo ajavat yrittämään matkaa Välimeren yli: “Meidät palkattiin keräämään meressä kelluvia kuolleita ruumiita”

Lue lisää
Hoitohenkilökunta nostaa potilasta sairaalasängyltä
Afganistan

Lääkärimme juoksivat kaduilla taisteluiden välissä hoitaakseen loukkaantuneita Afganistanissa

Lue lisää
Naisen silmät
Kreikka

Vuosi Morian tulipaloista: Eurooppa ei vieläkään tarjoa ihmisarvoista kohtelua turvaa hakeville ihmisille

Lue lisää
Afganistan

Afganistanissa työskennellyt lääkäri seuraa uutisia täysin eri silmin

Lue lisää
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

”Vaikeinta avustustyössä on, kun tiedostaa, että ihmishenki olisi Suomessa voitu pelastaa”

Lue lisää
Kaksi miestä hoitaa paareilla makaavaa loukkaantunutta miestä. Miehen verinen käsi on paketoitu.
Afganistan

Loukkaantuneiden ja sotaa paenneiden määrät kasvavat, kun väkivaltaisuudet leviävät ympäri Afganistania

Lue lisää
Mies ja nainen istuvat vierekkäin ja pitävät toisiaan kädestä kiinni. Miehellä on käsi naisen ympärillä, ja kumpikin hymyilee.
Ukraina

Rakkautta ja muita parannuskeinoja: “Haluan kertoa tarinani, koska minä olen hengissä”

Lue lisää
Poika makaa sairaalasängyssä. Hänen päänsä ympärillä on kääreitä.
Afganistan

Afganistanin yhteenotot yhä intensiivisempiä: “Tilanne on ollut kauhea jo kuukausia, mutta nyt se on pahentunut entisestään”

Lue lisää
Valkoiseen kaapuun ja kasvomaskiin pukeutunut mies jakaa pieniä pähkinätahnapusseja hänen ympärilleen kokoontuneelle joukolle naisia ja lapsia.
Somalia

Sairautta, tulvia ja kuivuutta: eteläisessä Somaliassa toistuvia hätätiloja

Lue lisää

Rinnakkaislääketuotanto laskee lääkkeiden hintoja – lääkepatentit estävät rinnakkaislääkkeiden valmistusta

Lue lisää
Joukko ihmisiä kulkee raunioiden keskellä. Osa juoksee, osa katselee ympärilleen. Taustalla näkyy sortunut talo, jonka vieressä on muutamia vielä pystyssä oleva talo.
Palestiina

Kokemuksia Gazasta: “Elämme yötä päivää kauhun vallassa.”

Lue lisää
Kuva kerrostalon raunioista.
Palestiina

Kymmeniä siviilejä kuoli ja Lääkärit Ilman Rajoja -klinikka vaurioitui Israelin ilmaiskussa Gazaan

Lue lisää
Cookie Settings