Kolme sairaanhoitohenkilökunnan jäsentä suorittavat leikkausta.
© Tom Casey/MSF
Potilas saa hoitoa Boostin sairaalan leikkaussalissa Lashkar Gahissa toukokuussa 2021.

Puolueettomuus kriisitilanteessa takaa työn jatkumisen Afganistanissa

Humanitaaristen toimijoiden on suunniteltava toimintansa tiukasti todellisten tarpeiden perusteella eikä antautua vaihtuvien poliittisten tuulten vietäväksi.

Viime kuussa seurasimme uutisia kymmenien tuhansien ihmisten evakuoinneista Afganistanista. Länsimaalaiset ja länsimaiden lähetystöille työskennelleet olivat evakuointilistojen kärkipäässä. Afganistanista. Lääkärit Ilman Rajoja ja kourallinen muita järjestöjä on jäänyt maahan, jatkanut toimintaansa ja antanut elintärkeää hoitoa sairaille ja haavoittuneille. Miten se on ollut mahdollista?

Periaatteemme aseellisten konfliktien yhteydessä on aina sama: työskentelemme ainoastaan, jos meillä on kaikkien konfliktin osapuolten selkeä suostumus. Neutraaliuden, riippumattomuuden ja puolueettomuuden periaatteemme voivat vaikuttaa abstrakteilta, mutta Afganistanissa niitä toteutettiin käytännössä keskustelemalla kaikkien osapuolten kanssa, kieltäytymällä valtiollisesta rahoituksesta ja ilmaisemalla selkeästi, että meillä ei ole poliittisia intressejä.

Sairaalamme ovat aseettomia alueita. Joudumme usein pyytämään sotilaita poistumaan ja palaamaan ilman aseitaan, jos he haluavat käydä sairaalassa.

Lääkärit Ilman Rajoja on työskennellyt Afganistanissa vuodesta 1980. Hallinnot ovat vaihtuneet. Olemme selittäneet sairaaloissamme Yhdysvaltojen, Afganistanin, Talebanin ja muiden paikallisten ryhmittymien sotilaille, että otamme kaikki potilaat vastaan riippumatta siitä, onko kyseessä taistelussa haavoittunut hallituksen joukkojen sotilas, kolarissa loukkaantunut siviili vai Talebanin taistelija. Sairaalamme luokittelevat potilaita ainoastaan hoidon tarpeen perusteella. Työmme perustuu lääketieteelliseen etiikkaan, ei siihen, määritelläänkö potilaamme rikollisiksi, sotilaiksi tai siviileiksi. Sairaalamme ovat aseettomia alueita. Joudumme usein pyytämään sotilaita poistumaan ja palaamaan ilman aseitaan, jos he haluavat käydä sairaalassa.

LÄHESTYMISTAPAMME ei ole kuitenkaan aina suojellut meitä. Vuonna 2015 Yhdysvaltojen erikoisjoukot pommittivat sairaalaamme Kunduzissa Talebanin vallattua hetkellisesti maakunnan. Sairaala tuhoamisen jälkeen keskustelimme jälleen kaikkien konfliktin osapuolten kanssa sodankäynnin pelisäännöistä ja varmistimme, että sairaanhoitoa kunnioitetaan. Työmme nauttima laaja tuki suojeli meitä jatkossa iskuilta. Yhdysvallat maksoivat iskusta myös kovan poliittisen hinnan.

Neuvottelujen tärkeydestä kertoo se, että toukokuussa 2020 ryhmä, jonka kanssa emme olleet käyneet dialogia, hyökkäsi julmasti äitiysosastollemme Dasht-e-Barchissa, Kabulissa. Hyökkääjät tappoivat 16 äitiä, kaksi lasta, yhden Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön kätilön ja kuusi muuta paikalla ollutta henkilöä. Hyökkäyksen jälkeen teimme kipeän päätöksen lopettaa äitiysosaston tukeminen kyseisessä sairaalassa.

KUN Taleban otti Afganistanissa vallan elokuussa 2021, jatkoimme potilaiden hoitamista. Sairaat ja haavoittuneet saivat hoitoa laitoksissa, jotka oli mukautettu selviämään intensiivisissä taisteluolosuhteissa. Tiimimme ovat jatkaneet työtään Helmandissa, Kandaharissa, Kunduzissa, Heratissa ja Khostissa. Tällä hetkellä sairaalamme ovat täynnä potilaita. 

Tämän vuoksi pyrimme neuvottelemaan kaikkien konfliktin osapuolten kanssa. Siten ammattilaisemme voivat toimittaa apua, kun sitä tarvitaan eniten. Usein nämä hetket sijoittuvat keskelle vallanvaihdoksia ja hallinnan muutoksia. Juuri sen vuoksi vastustamme yrityksiä liittää toimintamme valtion rakentamisen poliittisiin prosesseihin. Siksi korotamme äänemme, kun tilojamme ja henkilökuntaamme vahingoitetaan.

AFGANISTANIN tulevaisuus on epävarma, ja toimimme paineen alla. Haasteet muuttuvat, ja työntekijöidemme ja potilaidemme turvallisuus herättää huolta. Selvitäkseen Afganistanissa tulevaisuudessakin, humanitaaristen toimijoiden on suunniteltava toimintansa tiukasti todellisten tarpeiden perusteella eikä antautua vaihtuvien poliittisten tuulten vietäväksi. 

Humanitaaristen toimijoiden tehtävä on pelastaa ihmishenkiä olemalla mahdollisimman itsenäisiä sekä silloin kun valtiota rakennetaan että sen romahtaessa. Siksi jatkamme sairaanhoitoa Afganistanissa myös tänään.

Hoitohenkilökunta nostaa potilasta sairaalasängyltä

Haluatko auttaa?

Afganistanissa hoidettavien potilaiden määrä kasvaa ja pula lääke- ja muista tarvikkeista on huutavan suuri. Auta potilaita nyt ja lahjoita suoraan Afganistanissa tekemäämme työhön.
Lue lisää

Uutinen

Ihmisiä täpötäydessä puisessa veneessä Välimerellä. Puisen veneen laidalla on pelastusvene, joka on jakanut ihmisille pelastusliivit.
Välimeri

10 henkeä lisää menetettynä Välimerellä – myös pelastettujen lasten määrä ollut syksyllä entistä suurempi

Lue lisää

Väitteitä ja faktaa koronarokotteista

Lue lisää
Keski-Afrikan tasavalta

Kylä vailla tukea – ”Ainoa desinfiointiaine synnytyksessä oli sitruuna”

Lue lisää
Kuva kolmesta pojasta, jotka pitävät isoa lehteä kasvojensa edellä
Keski-Afrikan tasavalta

Väkivallankin keskellä lapsilla on unelmia Keski-Afrikan tasavallassa: ”Isona minusta tulee presidentti”

Lue lisää
Avustustyöntekijä avustaa miestä nousemaan puisesta veneestä pelastusveneeseen.
Libya

Pelko ja epätoivo ajavat yrittämään matkaa Välimeren yli: “Meidät palkattiin keräämään meressä kelluvia kuolleita ruumiita”

Lue lisää
Hoitohenkilökunta nostaa potilasta sairaalasängyltä
Afganistan

Lääkärimme juoksivat kaduilla taisteluiden välissä hoitaakseen loukkaantuneita Afganistanissa

Lue lisää
Naisen silmät
Kreikka

Vuosi Morian tulipaloista: Eurooppa ei vieläkään tarjoa ihmisarvoista kohtelua turvaa hakeville ihmisille

Lue lisää
Afganistan

Afganistanissa työskennellyt lääkäri seuraa uutisia täysin eri silmin

Lue lisää
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

”Vaikeinta avustustyössä on, kun tiedostaa, että ihmishenki olisi Suomessa voitu pelastaa”

Lue lisää
Kaksi miestä hoitaa paareilla makaavaa loukkaantunutta miestä. Miehen verinen käsi on paketoitu.
Afganistan

Loukkaantuneiden ja sotaa paenneiden määrät kasvavat, kun väkivaltaisuudet leviävät ympäri Afganistania

Lue lisää
Mies ja nainen istuvat vierekkäin ja pitävät toisiaan kädestä kiinni. Miehellä on käsi naisen ympärillä, ja kumpikin hymyilee.
Ukraina

Rakkautta ja muita parannuskeinoja: “Haluan kertoa tarinani, koska minä olen hengissä”

Lue lisää
Poika makaa sairaalasängyssä. Hänen päänsä ympärillä on kääreitä.
Afganistan

Afganistanin yhteenotot yhä intensiivisempiä: “Tilanne on ollut kauhea jo kuukausia, mutta nyt se on pahentunut entisestään”

Lue lisää
Valkoiseen kaapuun ja kasvomaskiin pukeutunut mies jakaa pieniä pähkinätahnapusseja hänen ympärilleen kokoontuneelle joukolle naisia ja lapsia.
Somalia

Sairautta, tulvia ja kuivuutta: eteläisessä Somaliassa toistuvia hätätiloja

Lue lisää

Rinnakkaislääketuotanto laskee lääkkeiden hintoja – lääkepatentit estävät rinnakkaislääkkeiden valmistusta

Lue lisää
Joukko ihmisiä kulkee raunioiden keskellä. Osa juoksee, osa katselee ympärilleen. Taustalla näkyy sortunut talo, jonka vieressä on muutamia vielä pystyssä oleva talo.
Palestiina

Kokemuksia Gazasta: “Elämme yötä päivää kauhun vallassa.”

Lue lisää
Kuva kerrostalon raunioista.
Palestiina

Kymmeniä siviilejä kuoli ja Lääkärit Ilman Rajoja -klinikka vaurioitui Israelin ilmaiskussa Gazaan

Lue lisää
Cookie Settings