Avustustyöntekijä avustaa miestä nousemaan puisesta veneestä pelastusveneeseen.
© Vincent Haiges
Etsintä- ja pelastustyöntekijämme pelastivat tästä puisesta veneestä 25 ihmistä, joista 12 oli alaikäisiä.

Pelko ja epätoivo ajavat yrittämään matkaa Välimeren yli: “Meidät palkattiin keräämään meressä kelluvia kuolleita ruumiita”

“Tripolissa on Mohata-niminen paikka, jossa ihmiset odottavat paikallisten tarjoamia työkeikkoja. Työ voi olla mitä tahansa. Lokakuussa 2020 kolme meistä palkattiin keräämään meressä kelluvia kuolleita ruumiita. Muistan keränneeni 16 ruumista. Kaivoimme autiomaalle vajaan metrin syvyisiä hautoja, joihin hautasimme ruumiit. Aseistetut poliisit univormuissa valvoivat, kun laitoin ruumiita ruumispusseihin. He sanoivat, että minun täytyy auttaa mustia afrikkalaisia veljiäni hautaamalla heidät. Meille kolmelle maksettiin työstä yhteensä 30 Libyan dinaria (noin 5,6 euroa).”

Näin 28-vuotias nigerialainen Emenike kuvaili kokemuksiaan Libyassa, minne hän pakeni kotimaassaan kokemaansa uhkaa tammikuussa 2020.

“Luulin ensin, että Libya olisi kotiani parempi paikka, mutta lopulta se oli paljon pahempi. Libyassa ei ole ihmisoikeuksia tai tasavertaisia oikeuksia. Kukaan ei ole siellä turvassa”, Emenike selittää.

KUN kaksi haaksirikkoa Italian Lampedusan edustalla vaativat satojen ihmisten hengen vuonna 2013, eurooppalaisten päättäjät vannoivat, että samaa ei tapahtuisi enää koskaan. Vastuullista turvapaikkapolitiikkaa on peräänkuulutettu jo vuosia.

Siitä huolimatta pelkästään tänä vuonna ainakin 1103 ihmistä on saanut surmansa tai kadonnut keskisellä Välimerellä. Libyaan on palautettu meriltä heinäkuuhun mennessä yli 14 000 ihmistä, mikä on enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä.

“Libyassa kuolee paljon ihmisiä. Kaikkien tulee tietää tämä tosiasia.”

Geo Barents -pelastusaluksemme pelasti elokuun aikana 322 ihmistä keskiseltä Välimereltä. Yksi heistä oli Emenike. Hän kertoi maksaneensa 5000 Libyan dinaria (noin 940 euroa) salakuljettajalle, joka lupasi viedä hänet Välimeren yli puisessa veneessä. Veneessä olevat ihmiset joutuivat kuitenkin pian merihätään, ja kun Lääkärit Ilman Rajoja löysi heidät ajelehtimasta mereltä, vettä valui jo veneen sisään.

VENEESTÄ pelastettiin myös 26-vuotias Abebi. Abebi kertoo, että myös hän on joutunut kamppailemaan selviytymisestään Libyan epäinhimillisissä ja vaarallisissa olosuhteissa.

“Kun saavuimme Libyaan, meidät myytiin. Joidenkin kuukausien jälkeen poliisit vapauttivat meidät vain sulkeakseen meidät vankilaan Tripolissa. Toukokuussa jotkut ihmiset yrittivät paeta pidätyskeskuksesta, ja vartijat alkoivat ampua. He ampuivat jopa niitä, jotka eivät yrittäneet paeta. Osa ihmisistä kuoli, ja minä sain osuman nilkkaani.”

Abebi oli yrittänyt jo kertaalleen kulkea Välimeren yli, mutta vene joutui tuolloin Libyan rannikkovartioston käännyttämäksi. Silloin Abebi joutui uudestaan pidätyskeskukseen, jossa elinolot ovat kammottavia.

“Ruokaa ei ole, ja vesi on likaista. Edes vauvat, lapset tai raskaana olevat naiset eivät saaneet ruokaa. Meitä pidettiin huoneissa, joissa oli yhteensä tuhansia ihmisiä. Joskus näimme kalterien takaa YK:n työntekijöitä, mutta me emme saaneet puhua heille. Meidät lukittiin huoneisiin heidän käyntiensä ajaksi”, Abebi kuvailee.

Kun Abebi pääsi lopulta turvaan, helpotus oli suuri: “On ihme, että selvisin lopulta hengissä. Niin monet muut hukkuvat merellä.”

“Olen nähnyt kidutettujen kuolevan vammoihinsa. Kidutuksen tavoitteena on saada lunnaita, ja jos jollain ei ole varaa maksaa, hän kuolee.”

NIGERIALAINEN Samuel päätti lähteä Libyaan ystävänsä kanssa, koska hän pelkäsi henkensä olevan uhattuna. Samuelin isä ja vanhempi veli oli jo tapettu perhekiistan takia, ja Samuel pelkäsi olevansa seuraavana vuorossa. Uusi maa ei kuitenkaan ollut turvallinen.

“Libyassa kuolee paljon ihmisiä. Kaikkien tulee tietää tämä tosiasia. Kun saavuin Libyaan, jouduin pimeään huoneeseen, jossa minua ja muita vankina olevia hakattiin ja kidutettiin. Saavuin alun perin ystäväni kanssa, mutta jouduin hänestä eroon. En tiedä vieläkään, onko hän elossa vai kuollut”, Samuel suree.

Samuel joutui kidutuksen uhriksi pian Libyaan saapumisen jälkeen. “Jalkojani roikotettiin ilmassa ja niitä iskettiin puisilla kepeillä lähes 200 kertaa. Jouduin kidutuksen seurauksena ryömimään lattialla kuin pieni vauva. Pidän itseäni kuitenkin onnekkaana: pääsin vapaaksi, mutta olen nähnyt kidutettujen kuolevan vammoihinsa. Kidutuksen tavoitteena on saada lunnaita, ja jos jollain ei ole varaa maksaa, hän kuolee. Myös seksuaalinen väkivalta on yleistä, ja se kohdistuu naisten lisäksi myös miehiin.”

Samuel kertoo uskovansa, ettei hänen henkensä merkitse paikallisille ihmisille mitään hänen ihonvärinsä takia. Ryöstetyksikin joutunut Samuel koki, että jokainen päivä Libyassa oli uusi riski. Siksi hän alkoi säästää rahaa, jotta voisi yrittää päästä Välimeren yli. Myös Samuel pelastui lopulta Geo Barents -aluksellemme.

Puinen vene kelluu meressä.
Emenike, Abebi ja Samuel pelastettiin tästä puisesta veneestä. Veneessä oli 25 ihmistä. Vettä valui jo sisään, kun etsintä- ja pelastustyöntekijät saapuivat.

GEO BARENTS pääsi elokuun lopulla turvallisesti Italiaan, jossa Emenike, Abebi, Samuel ja muut elokuun aikana Välimereltä pelastamamme ihmiset pääsivät nousemaan turvallisesti maihin. Nyt alus on jälleen matkalla Välimerelle pelastamaan ihmishenkiä.

“En halua mitään muuta kuin turvallisen paikan, mielenrauhaa ja mahdollisuuden nukkua ilman painajaisia. Toivon eurooppalaisten ihmisten tietävän, että minä olen vain ihminen, joka haluaa saada apua. Antakaa minulle mahdollisuus, ja minä näytän teille: haluan tehdä maailmasta paremman paikan”, Emenike kiteyttää.

Mies kävee romumetallikasan päällä. Hän kantaa olallaan valtavaa säkkiä.
Libya

“Äitini täytyy tietää, että olen elossa”

Työntekijämme kohtasi Tripolin pidätyskeskuksissa pakolaisten ja siirtolaisten kärsimystä.
Lue lisää
© Giulio Piscitelli

Uutinen

Kuva kolmesta pojasta, jotka pitävät isoa lehteä kasvojensa edellä
Keski-Afrikan tasavalta

Väkivallankin keskellä lapsilla on unelmia Keski-Afrikan tasavallassa: ”Isona minusta tulee presidentti”

Lue lisää
Kolme sairaanhoitohenkilökunnan jäsentä suorittavat leikkausta.
Afganistan

Puolueettomuus kriisitilanteessa takaa työn jatkumisen Afganistanissa

Lue lisää
Hoitohenkilökunta nostaa potilasta sairaalasängyltä
Afganistan

Lääkärimme juoksivat kaduilla taisteluiden välissä hoitaakseen loukkaantuneita Afganistanissa

Lue lisää
Naisen silmät
Kreikka

Vuosi Morian tulipaloista: Eurooppa ei vieläkään tarjoa ihmisarvoista kohtelua turvaa hakeville ihmisille

Lue lisää
Afganistan

Afganistanissa työskennellyt lääkäri seuraa uutisia täysin eri silmin

Lue lisää
Kariantti Kallio Keski-Afrikan tasavallassa

Kariantti Kallio

”Vaikeinta avustustyössä on, kun tiedostaa, että ihmishenki olisi Suomessa voitu pelastaa”

Lue lisää
Kaksi miestä hoitaa paareilla makaavaa loukkaantunutta miestä. Miehen verinen käsi on paketoitu.
Afganistan

Loukkaantuneiden ja sotaa paenneiden määrät kasvavat, kun väkivaltaisuudet leviävät ympäri Afganistania

Lue lisää
Mies ja nainen istuvat vierekkäin ja pitävät toisiaan kädestä kiinni. Miehellä on käsi naisen ympärillä, ja kumpikin hymyilee.
Ukraina

Rakkautta ja muita parannuskeinoja: “Haluan kertoa tarinani, koska minä olen hengissä”

Lue lisää
Poika makaa sairaalasängyssä. Hänen päänsä ympärillä on kääreitä.
Afganistan

Afganistanin yhteenotot yhä intensiivisempiä: “Tilanne on ollut kauhea jo kuukausia, mutta nyt se on pahentunut entisestään”

Lue lisää
Valkoiseen kaapuun ja kasvomaskiin pukeutunut mies jakaa pieniä pähkinätahnapusseja hänen ympärilleen kokoontuneelle joukolle naisia ja lapsia.
Somalia

Sairautta, tulvia ja kuivuutta: eteläisessä Somaliassa toistuvia hätätiloja

Lue lisää

Rinnakkaislääketuotanto laskee lääkkeiden hintoja – lääkepatentit estävät rinnakkaislääkkeiden valmistusta

Lue lisää
Joukko ihmisiä kulkee raunioiden keskellä. Osa juoksee, osa katselee ympärilleen. Taustalla näkyy sortunut talo, jonka vieressä on muutamia vielä pystyssä oleva talo.
Palestiina

Kokemuksia Gazasta: “Elämme yötä päivää kauhun vallassa.”

Lue lisää
Kuva kerrostalon raunioista.
Palestiina

Kymmeniä siviilejä kuoli ja Lääkärit Ilman Rajoja -klinikka vaurioitui Israelin ilmaiskussa Gazaan

Lue lisää
Pieni lapsi nojautuu auki olevalle ikkunalle. Hän katsoo suoraan kameraan.
Etiopia

Siviilit ammuskelun kohteena Etiopiassa: “Käännyin ympäri ja aloin juosta, sitten minua ammuttiin”

Lue lisää
Kaksi lääkäriä tutkivat tutkimuspöydällä makaavaa lasta.
Nigeria

Nigerialainen lääkäri vetoaa: hoidamme oman osuutemme, mutta ilman rokotteita emme pysty päättämään tätä pandemiaa

Lue lisää
Sairaanhoitaja kirjoittaa muistiinpanoja potilaan sängyn vieressä olevaan kansioon. Potilas makaa sairaalasängyssä ja hänellä on happimaski. Vieressä kaksi muuta miestä, joilla on kasvomaskit.
Irak

Yhä useampia kuolleita, yhä nuorempia uhreja – Kun sairaala tulvii potilaita, lääkäri joutuu valitsemaan, kuka saa hoitoa ja kuka ei

Lue lisää
Cookie Settings