Pakolaisia Zintanin pidätyskeskuksen portilla Libyassa.
© Jérôme Tubiana/MSF
Pakolaisia Zintanin pidätyskeskuksen portilla Libyassa. Osa heistä pitää maskia tuberkuloositartunnan pelossa.

Poissa näkyvistä, poissa mielestä – pakolaiset epätoivon, sairauden ja kuoleman keskellä Libyan pidätyskeskuksissa

Libyan pidätyskeskuksissa on mielivaltaisesti pidätettynä viidestä kuuteen tuhatta pakolaista ja siirtolaista. Kuvareportaasimme kertoo oloista Zintanin ja Gharyanin pidätyskeskuksissa.

Huhtikuun alusta asti Libyan väliaikaishallituksen (GNA) ja Libyan National Armyn (LNA) välillä raivonnut konflikti on tehnyt heidän tilanteestaan vieläkin vaarallisemman. Huolimatta toistuvista vaatimuksista, että pakolaiset ja siirtolaiset saisivat suojelua ja heidät evakuoitaisiin pidätyskeskuksista, näköpiirissä ei ole turvaa. Samaan aikaan EU:n tukema Libyan rannikkovartiosto palauttaa ihmisiä tähän väkivallan ja vankeuden kierteeseen.

Aiemmin tänä vuonna noin 50 heikoimmassa kunnossa olevaa siirtolaista siirrettiin Zintanin pidätyskeskuksesta Gharyanin pidätyskeskukseen. Taistelut kuitenkin valtasivat alueen, kun LNA otti sen haltuunsa osana hyökkäystään Tripoliin huhtikuussa.

Vielä 29 ihmistä oli jumissa Gharyanin pidätyskeskuksessa, kun GNA:n joukot ottivat kaupungin uudelleen haltuunsa raskaiden taisteluiden jälkeen 26. kesäkuuta. Gharyanissa jäljellä olevat ihmiset eivät voineet paeta taisteluita mihinkään ja he pelkäsivät henkensä edestä.

Viikkoa myöhemmin heidät viimein siirrettiin Tripoliin: kahdeksan siirrettiin Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön sairaalaan ja 21 siirettiin kansalaisjärjestön pyörittämään ensisuojaan.

Sen sijaan, että he saisivat pääsyn pois ja kansainvälistä suojelua, mihin heillä on oikeus, nämä pakolaiset ovat tuomittuja väkivallan ja vankeuden kierteeseen.

Niin kauan kuin potilaamme ovat samassa pitkittyneessä tilanteessa ilman kansainvälistä suojelua, lääkärimme pystyvät lievittämään heidän kärsimystään vain hyvin rajallisesti.

Pidätyskeskuksissa saatavilla oleva ruoka on lähinnä leipää ja pastaa, mikä on pitkittyneessä tilanteessa huonoa ravintoa erityisesti heille, joilla on muutenkin heikko terveys. Lisäksi tuberkuloosi voi aiheuttaa aliravitsemusta ja aliravitsemus puolestaan kasvattaa tuberkuloosin riskiä.

Pakolaisia ja turvapaikanhakijoita on otettava vastaan ja evakuoitava kiireellisesti lisää. Monille pidätyskeskuksissa olevista ihmisistä kyse on elämästä ja kuolemasta.

Kuvat: Jérôme Tubiana / MSF

Jaa sosiaalisessa mediassa:
Isä ja poika odottavat laivan saapumista Italiaan öisen pelastusoperaation jälkeen.

Pakolaiset ja siirtolaiset

Lääkärit Ilman Rajoja työskentelee ympäri maailman tarjotakseen pakolaisille sairaanhoitoa tai psykologista tukea. Pystytämme sairaaloita pakolaisleireille, autamme äitejä synnyttämään turvallisesti, rokotamme lapset epidemioita vastaan ja järjestämme puhdasta vettä. Noin 108,4 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa. He pakenevat konfliktia tai vainoa. Etnisen taustan, uskonnon, kansalaisuuden tai poliittisen mielipiteen vuoksi oma kotimaa ei ole enää turvallinen, eikä…
© Kevin McElvaney
Cookie Settings