Sota ja väkivaltaisuudet, luonnonkatastrofit ja epidemiat sekä kiihtyvä inflaatio ja nousevat hinnat kasvattivat humanitaarisen avun tarvetta viime vuonna.
Haiti on tällä hetkellä yksi haastavimmista toimintaympäristöistä avustusjärjestöille.
Haitin turvallisuustilanne ja talous heikentyivät entisestään vuonna 2022. Vaikka maan tilanne on ollut huono jo pitkään ja sen yhteiskunta on romahduksen partaalla, kansainvälinen huomio ja tuki on jäänyt vähäiseksi. Kokonaisia yhteisöjä jäi ilman ruokaa, vettä ja terveydenhuoltoa Port-au-Princen väkivaltaisuuksien vuoksi.
Tarjosimme sairaanhoitoa liikkuvilla klinikoilla, ja ylläpidimme kolmea terveyskeskusta pääkaupungin alueella. Kärjistyneet väkivaltaisuudet kuormittivat traumasairaalamme Tabarressa ja kahta muuta sairaalaa etenkin toukokuussa 2022.
Epävakaa turvallisuustilanne loi myös henkilökuntaamme ja tarvikkeisiin kohdistuvia riskejä. Jouduimme keskeyttämään Drouillardin sairaalamme toiminnan useasti Cité Soleilin alueen jatkuvien aseellisten yhteenottojen vuoksi.
Ukrainan sota kärjistyi
Olemme toimineet itäisessä Ukrainassa vuodesta 2014 lähtien. Helmikuussa Venäjä käynnisti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan ja sen seurauksena sota eskaloitui. Vastasimme tilanteeseen nopeasti muun muassa tarjoamalla tarvikkeita ja koulutusta paikallisille terveydenhoidon ammattilaisille.
Tarjosimme sairaanhoitoa ja mielenterveyspalveluja niin koteihinsa jääneille ihmisille kuin maan sisäisille pakolaisillekin, sekä naapurimaihin paenneille.
Kärjistynyt sota loi toiminnallemme uusia haasteita ja vaati nopeaa toiminnan laajentamista. Henkisten ja fyysisten traumojen hoidon lisäksi väestön jo olemassa olevat terveydelliset tarpeet, kuten krooniset sairaudet, vaativat resursseja. Tämän lisäksi meidän piti sopeutua nopeasti muuttuvaan tilanteeseen, sekä muuttuviin rintamalinjoihin.
Tätä varten otimme käyttöön sairaanhoitoon ja potilaiden kuljettamiseen erikoistuneita sairaalajunia, liikkuvia klinikoita sekä puhelinvastaanottoja kroonisia sairauksia sairastaville.
Covid-19 –pandemia jätti pysyviä vaikutuksia
Covid-19-pandemia jatkui jo kolmatta vuotta. Jatkoimme hoidon tarjoamista muun muassa Irakissa ja Swazimaassa, sekä annoimme rokotuksia Libanonissa, Etelä Afrikassa ja Ugandassa.
Vaikka covid-19-pandemian vaatima avustustyö on viimeisen vuoden aikana vähentynyt, sen jälkivaikutuksia hoidetaan yhä. Terveydenhuollonjärjestelmien ylikuormittuminen johti muun muassa rokoteohjelmien keskeytymiseen, mistä seurasi pieniempiä paikallisia epidemioita. Siksi jatkamme paikallisten terveyskeskusten ja sairaaloiden tukemista.
Maailmanlaajuinen pandemia myös osoitti, miten epätasa-arvoisesti lääkeresurssit jakautuvat. Access-kampanjamme jatkaa työtä elintärkeiden lääkkeiden patenteista luopumiseksi.
Koleratapaukset lisääntyivät merkittävästi
Jopa kolmessakymmenessä maassa raportoitiin koleraa vuonna 2022. Koleraa esiintyi myös maissa, joissa sitä ei ollut todettu vuosiin. Esimerkiksi Haitissa puhkesi merkittävä koleraepidemia kolmen vuoden tauon jälkeen. Vuoden loppuun mennessä sairastuneita oli yli 15 000. Suurin osa heistä sai hoitoa kauttamme. Avustimme myös rokoteohjelman toteuttamisessa.
Hoidimme kolerapotilaita myös muun muassa Nigeriassa, Syyriassa, Kamerunissa ja Keniassa. Luonnonkatastrofit, ilmastonmuutos, pula vedestä sekä humanitaariset kriisit, kuten konfliktit, ovat kasvattaneet koleratapausten määrää jälleen maailmanlaajuisesti.
Maailmanlaajuisen rokotepulan vuoksi kolerarokotteiden hätätoimituksia hallinnoiva, Maailman terveysjärjestö WHO:n alaisuudessa toimiva kansainvälinen koordinaatioryhmä ICG joutui tekemään poikkeuksellisen päätöksen: kolerarokoteohjelmassa suositeltiin väliaikaisesti yhtä rokoteannosta kahden sijaan, millä mahdollistettiin edes osittainen suoja suuremmalle osalle väestöä.
Ilmastokriisin vaikutukset näkyivät työssämme
Ilmastokriisi on myös terveyskriisi ja humanitaarinen kriisi. Tarjoamme sairaanhoitoa monissa maissa, joihin ilmastonmuutos vaikuttaa suhteettoman paljon. Se vaikuttaa ihmisten terveyteen monin tavoin esimerkiksi lisääntyvien sään ääri-ilmiöiden myötä.
Toimitimme apua muun muassa Etelä-Sudanin ja Etelä Afrikan tulviin, Somalian kuivuuteen sekä Madagaskarin ja Filippiinien hirmumyrskyihin.
Tarjosimme tammikuussa hoitoa aliravitsemukseen N’Djamenan kaupungin laitamilla Tšadissa. Kuukausia myöhemmin samalla alueella oli poikkeuksellisia rankkasateita, jotka johtivat tulviin ja pakottivat tuhannet jättämään kotinsa.
Kesäkuussa myös Pakistanissa oli vakavia tulvia, jotka pyyhkäisivät suuren osan maasta alleen. Katastrofin seurauksena 30 miljoonaa ihmistä joutui jättämään kotinsa, tuhansia loukkaantui tai menehtyi. Tarjosimme terveydenhoitoa, ruokaa, vettä sekä sanitaatio- ja hygieniapalveluita Sidhin ja Balochistanin maakunnissa.
Aloimme myös työskennellä Kiribatissa, jossa terveydellisten haasteiden lisäksi väestöä uhkaa merenpinnan nousu.
Lasten aliravitsemus lisääntyi
Aliravitsemusta oli edelleen huolestuttavan paljon.
Aliravitsemuksen lisääntymiseen vaikuttavat monet syyt ja tekijät. Esimerkiksi kuivuus, heikot sadot, romahtanut talous, konfliktit ja ruoan hintojen nousu vaikuttavat aliravitsemuksen lisääntymiseen. Hoidimme vuonna 2022 suuria määriä aliravitsemusta sairastavia lapsia.
Muun muassa Nigeriassa, Etiopiassa, Keniassa, Afganistanissa, Tsadissa ja Jemenissä todettiin hälyttävä määrä aliravitsemusta.
Näimme, kuinka siirtolaisiin kohdistui pushbackeja eli laittomia palautuksia
YK:n pakolaisjärjestö UNHCR arvioi jopa sadan miljoonan ihmisen joutuneen jättämään kotinsa vuonna 2022. Monen matka tyssäsi Euroopassa Valko-Venäjän ja Latvian, sekä Liettuan ja Puolan välisille rajoille. Siellä siirtolaisiin kohdistui jatkuvasti pushbackeja eli laittomia palautuksia.
Helmikuussa kärjistynyt sota Ukrainassa paljasti eurooppalaisten pakolaislinjausten kaksinaismoralismin. Kun miljoonat ukrainalaiset pakenivat konfliktia, heidän pääsynsä EU-maihin järjestettiin pikaisesti. Samaan aikaan muualta konfliktia paenneet ovat yhä jumissa Valko-Venäjän rajalla. Tämän lisäksi olemme kohdanneet haasteita auttaa ihmisiä raja-alueilla.
Moni joutuu tekemään ensin erittäin vaarallisen matkan Välimeren yli. Syyskuussa 2022 Malta pakotti aluksen viemään keskiseltä Välimereltä pelastetut ihmiset meri- ja kansainvälisen lain vastaisesti Egyptiin. Pakolaisia on palautettu lakien vastaisesti myös Libyaan EU:n tukemana, vaikka YK ja EU:n komissio ovat myöntäneet, ettei maahan ole turvallista palauttaa ihmisiä.
Pushbackeja tehtiin myös Meksikon pohjoisella rajalla nojaamalla Yhdysvaltojen vuosikymmeniä vanhaan sääntö 42:een, joka otettiin laajalti käyttöön toukokuussa 2020 covid-19-pandemian vaatimaan rajanylitysten tiukentamiseen vedoten.
Pakolaiset kohtaavat ihmisoikeuksiaan loukkaavaa kohtelua myös Aasiassa. Viisi vuotta sitten yli 750 000 rohingaa joutui pakenemaan äärimmäisen väkivallan seurauksena Rakhinen osavaltiosta Myanmarista, eikä heidän tilanteensa ole parantunut vieläkään.
Tuberkuloosin hoito kehittyi
Loppuvuodesta julkaistiin tutkimus, jossa selvitettiin puoli vuotta kestävän suun kautta otettavan lääkityksen tehokkuutta ja turvallisuutta lääkeresistentin tuberkuloosin hoidossa.
Lääkekuuri paransi 90 prosenttia potilaista. Ero aiempiin tuberkuloosin lääkehoitoihin on suuri: ne kestivät yleensä kaksi vuotta, ja vain puolet potilaista parantui.
Uusi hoito on nyt päivitetty osaksi kansainvälisen terveysjärjestön (WHO) tuberkuloosin hoito-ohjetta. Lyhyempien suun kautta otettavien tuberkuloosilääkekuurien laaja käyttöönotto tulee edistämään merkittävästi ihmisten hoitoon pääsyä ja parantumista. Tämä on kuitenkin mahdollista vain, jos lääkkeiden hinnat ovat edullisia.
Humanitaarisen työn tarjoaminen oli yhä vaikeampaa
Toimintamme on vaikeutunut entisestään muun muassa kansalaisjärjestöihin kohdistuvat vastustuksen vuoksi.
Jouduimme lopettamaan projektimme Mamfessa, Kamerunissa, mikä vaikutti terveydenhuollon saatavuuteen alueella, jossa tarpeet sille ovat suuret. Myös Tigrayssa ja muualla Etiopiassa sairaanhoidon tarjoaminen on ollut vaikeaa. Humanitaarisen avun toimittamista on jopa kriminalisoitu, muun muassa Malissa ja Nigerissä, mikä on vaikeuttanut merkittävästi konfliktien keskellä elävien ihmisten auttamista.
Afganistanin islamilainen emiraatti rajoitti tyttöjen ja naisten kouluttautumista, sekä kielsi naisia työskentelemästä kansalaisjärjestöissä. Toistaiseksi olemme voineet pitää naishenkilökuntamme maassa. Uusi lainsäädäntö estää naispuolisia lääketieteen ja terveydenhoitoalan opiskelijoita myös suorittamasta tutkintojaan loppuun. Tämän seurauksena suuri osa ylikuormittuneen terveydenhuoltojärjestelmän kipeästi tarvitsemista ammattilaisista jää työllistymättä.
Lue lisää
Lisätietoa työstämme maailmalla löydät msf.org -sivuilta englanniksi.