Lapsi makaa paareilla.

Kolera

© Giorgia Girometti/MSF
Nieleka saapui kolerahoitokeskukseemme mummonsa Véron saattamana.

Vaikka koleran ennaltaehkäisy ja hoito on yksinkertaista, neljä miljoonaa ihmistä sairastaa ja 140 000 ihmistä kuolee sairauteen vuosittain. 

Kolera on vedessä syntyvä bakteeri-infektio, joka tarttuu ihmiseen saastuneen ruuan ja veden tai jätösten ja oksennuksen välityksellä.

Sairaus aiheuttaa pahan ripulin ja oksentelua, ja potilaan tila voi hoitamattomana huonontua henkeä uhkaavaksi tunneissa. Potilas voi menettää jopa 20 litraa nestettä päivässä.

Kolera on täysin hoidettavissa – silti yli 100 000 ihmistä menehtyy siihen joka vuosi. Useimmat potilaista reagoivat hyvin suun kautta helposti annosteltaviin nestetytyssuoloihin. Vakavammissa tapauksissa tarvitaan suonensisäistä nesteytystä. 

Miten koleraa hoidetaan?

Kolera on useimmissa tapauksissa yksinkertaista hoitaa. Lievistä ja kohtalaisista oireista kärsivät toipuvat yleensä helposti annosteltavilla nesteytyssuoloilla ja muulla nesteytyksellä.

Pahasta nestehukasta kärsivät voivat tarvita suonensisäistä nesteytystä. Nämä potilaat tulee ohjata erilliseen koleran hoitokeskukseen (Cholera Treatment Centre, CTC).

Ilman hoitoa taudin kuolleisuus on jopa 50 prosenttia, tarvittavalla hoidolla alle kaksi prosenttia. 

Miten koleran hoitokeskus toimii?

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön suunnittelemalla koleran hoitokeskuksella on ollut keskeinen merkitys koleraepidemioiden hoitamisessa. Keskukset toimivat itsenäisesti ja ne sijoitetaan varsinaisen sairaalan ulkopuolelle, jotta tauti ei leviäisi.

Harvaan asutuilla alueilla hoidon on oltava mahdollisimman lähellä tartunnan saaneita. Tällöin keskuksia voidaan hajauttaa pienempiin yksiköihin ja nesteytyspisteisiin, joiden työtä tuetaan liikkuvien klinikoiden avulla.

Tutustu alla olevasta grafiikasta, miten hoitokeskus järjestetään.

Miten koleraa ehkäistään?

Koleraa esiintyy alueilla, joilla yleinen hygienian taso, jätehuolto ja puhtaan juomaveden saatavuus on puutteellista. Kun luonnonkatastrofit tai konfliktit ovat ajaneet ihmisiä pois kodeistaan ja tuhonneet infrastruktuuria, riski taudin leviämiselle on suuri. Tarjoamalla puhdasta juomavettä ja kunnollisia saniteettitiloja koleran leviämistä voidaan estää ja hillitä.

Vaikka suun kautta otettavat rokotteet ovat osoittautuneet tehokkaaksi tavaksi estää taudin leviämistä epidemian aikana, nykyinen kahden rokoteannoksen strategia on hätätilanteissa logistisesta haastava. Kokemus ja tieteellinen tutkimus kuitenkin osoittavat, että suun kautta otettavan, yhden rokotteen strategia voi myös estää tai vähentää taudin leviämistä epidemian aikana. 

Miten Lääkärit Ilman Rajoja taistelee koleraa vastaan?

Koleran lähtiessä leviämään on toimittava nopeasti. Terveysneuvonnan ja vesi- ja sanitaatiohuollon tukeminen sekä hoitopaikkojen ja rokotuspisteiden järjestäminen voivat yhdessä rajoittaa epidemian leviämistä ja vähentää sairastuneiden ja kuolleiden määrää.

Osana epidemiatyötä vesi- ja sanitaatiotyön ammattilaisemme jakavat ihmisille vedenpuhdistusvälineitä, kuljettavat puhdasta vettä, ja asentavat, korjaavat sekä siivoavat saniteettitiloja kuten käymälöitä, jotka sijaitsevat tartunta-alueilla. Myös hyvästä hygieniasta tiedottaminen hillitsee taudin leviämistä.

Pystytämme myös hoitokeskuksia, joissa huolehdimme potilaista.

Mitä muita sairauksia hoidamme?

Tutustu, mitä sairauksia hoidamme projekteissamme.
Tutustu!
Jaa sosiaalisessa mediassa:
Cookie Settings