Tuberkuloosi

© Viviane Dalles
Valkovenäläiset Vadim ja Alyona tapasivat sairaalassa, jossa he saivat hoitoa tuberkuloosiin. Nyt he ovat yhdessä.

Tuberkuloosi on Myobacterium tuberculosis -bakteerin aiheuttama tauti. Se on yksi maailman vaarallisimmista tartuntataudeista. Vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä sairastuu tuberkuloosiin ja 1,5 miljoonaa kuolee.

Suurin osa tuberkuloosista ilmenee keuhkotuberkuloosina, jolloin oireina on yskä, joka saattaa olla myös veristä, rintakivut, kuumeilu ja laihtuminen. Verenkierron mukana tuberkuloosi voi levitä minne tahansa kehoon.

Tuberkuloosi voi olla oireettomana keuhkoissa useita vuosia ja puhjeta vasta, kun jokin toinen tauti, esimerkiksi hiv-infektio aiheuttaa vastustuskyvyn alenemisen. Kaikille tuberkuloosia kantaville ei tule koskaan oireita.

Tuberkuloosi tarttuu pisaratartuntana esimerkiksi yskän mukana. Taudin tarttuminen vaatii kuitenkin yleensä pidempiaikaista oleskelua samoissa tiloissa tartunnan saaneen henkilön kanssa.

Tuberkuloosiin sairastuu Suomessa enää harva, vaikka vielä 1900-luvun alkuvuosikymmeninä se oli suomalaisten yleisin kuolinsyy.

Maailmanlaajuistesti tuberkuloosi kuitenkin tappaa enemmän kuin mikään muu tauti. Mistä se johtuu?

1. Tuberkuloosin diagnosoiminen on vaikeaa

Matalan tulotason maissa tuberkuloosi diagnosoidaan yleisimmin tarkastelemalla potilaan ysköstä mikroskoopilla – diagnosointitapa, joka on kehitetty 140 vuotta sitten.

Tarkastelemalla ysköstä mikroskoopilla noin puolet tuberkuloositapauksista jää huomaamatta. Sillä ei myöskään voida diagnosoida lapsia tai hiv-potilaita, joilla on vaikeuksia muodostaa ysköstä. Myös tuberkuloosin mahdollista monilääkeresistenssiä ei pystytä tunnistamaan tällä testillä.

Jos tautia ei diagnosoida, ei lääkitystäkään pystytä aloittamaan. Uusia diagnosointimenetelmiä, kuten Xpert MTB/RIF, löytyy, mutta sitä ei voida käyttää olosuhteissa, joissa resurssit ovat niukat.

2. Vaikea hoitaa

Tuberkuloosin hoitaminen vaatii ainakin kuuden kuukauden lääkekuurin. Jos kyseessä on monilääkeresistentti tuberkuloosi, hoito voi viedä yli kaksi vuotta ja tarkoittaa jopa kahdenkymmenen eri lääkkeen ottamista päivittäin.

On tärkeää, että potilas ottaa koko lääkekuurin, vaikka alkaisikin voimaan paremmin. Kesken jääneet kuurit lisäävät riskiä siitä, että tuberkuloosi muuttuu lääkeresistentiksi tai jopa monilääkeresistentiksi tuberkuloosiksi.

3. Kuolettava monilääkeresistentti tuberkuloosi

Kun potilaalla on tuberkuloosi, joka on resistentti vähintään kahdelle yleisimmällä antibiootille, joita käytetään tuberkuloosin hoitoon (rifampisiini ja isoniatsidi), heillä on monilääkeresistentti tuberkuloosin muoto.

Monilääkeresistentin tuberkuloosin hoito vie pitkään. Potilaat saattavat joutua ottamaan 20 pilleriä päivässä kahden vuoden ajan. Lääkkeiden sivuvaikutuksina saattaa olla muun muassa psykoosi ja kuurous. Pitkästä hoidosta huolimatta vain puolet paranee.

Jos monilääkeresistentin tuberkuloosin hoito ei tepsi, potilaalla on erittäin monilääkeresistentti tuberkuloosin muoto. Alle kolmas erittäin monilääkeresistenttiin tuberkuloosiin sairastuneista paranee.

4. Uudet paremmat lääkkeet eivät ole kaikkien saatavilla

Suurin osa vanhoista tuberkuloosilääkkeistä on toksisia ja niillä on vakavia sivuvaikutuksia. Koska suurin osa tuberkuloosiin sairastuneista asuu matalan tulotason maissa, lääkeyhtiöt eivät nähneet uusien lääkkeiden kehittämistä houkuttelevana.

Nyt on kuitenkin kehitetty lupaavia uusia lääkkeitä, kuten bedakiliini, delamanidi ja pretomaniidi, joilla ei ole vakavia sivuvaikutuksia ja jotka voidaan nauttia lyhyempinä kuurina suun kautta. Nämä lääkkeet ovat kuitenkin todella kalliita, ja ne ovat vain harvojen niitä tarvitsevien saatavilla. Lääkärit Ilman Rajoja tekee vaikuttamistyötä sen puolesta, että uusien, tehokkaiden tuberkuloosilääkkeiden hinnat laskisivat.

Koska tuberkuloosi leviää herkimmin oloissa, joissa eletään ahtaasti, kuten esimerkiksi vankiloissa tai asuntoloissa, tauti iskee jo valmiiksi pahimmin köyhiin.

Miten Lääkärit Ilman Rajoja taistelee tuberkuloosia vastaan?

Lääkärit Ilman Rajoja hoitaa vuosittain yhteensä noin 20 000 tuberkuloosipotilasta, joilla aloitetaan joko tavallisen tuberkuloosin lääkitys tai monilääkeresistentin tuberkuloosin lääkitys. Osallistumme myös kliinisiin tutkimuksiin, joiden tavoitteena on kehittää uusia lääkkeitä tuberkuloosia vastaan.

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Sairaanhoito

Kulttuuritulkki Dooa Jabari näyttää käsillään sydämen merkkiä lapselle.

Mielenterveys

Lue lisää

Vesi ja sanitaatio

Lue lisää

Aliravitsemus

Lue lisää

Äiti- ja lapsiterveys

Lue lisää
Lapsi ja teini seisovat osaston ovilla. Kummallakin on kasvoissa epämuodostumia ja haavasiteitä.

Laiminlyödyt trooppiset sairaudet

Lue lisää
Lapsi makaa paareilla.

Kolera

Lue lisää
Sairaalasängyssä makaava lapsi pitää hoitajan kädestä kiinni

Malaria

Lue lisää

Tuhkarokko

Lue lisää

Antibioottiresistenssi

Lue lisää
Työntekijä kantaa suojapuvussa ebolanhoitokeskuksessa lasta, jolla epäillään olevan ebola.

Ebola

Lue lisää
Cookie Settings