Siirry sisältöön
Osallistu Joulun toivelahja -keräykseen ja autat potilaita konfliktialueilla Lahjoita

Gazassa haavoittuneiden lasten pitkä tie toipumiseen 

Uutinen
Nuseiratin pakolaisleiriltä kotoisin oleva Karam, 17, saa fysioterapiaa sairaalassamme Ammanissa, Jordaniassa, elokuussa 2024.

Aurinko pilkistää sairaalahuoneen pienestä ikkunasta. Säteet laskeutuvat 17-vuotiaan Karamin kasvoille ja paljastavat valkoiset arvet hänen vasemmalla poskellaan.  Karam on potilaana sairaalassamme Ammanissa, Jordaniassa.

“Olen kuullut, että kuollessasi voit yhä kuulla ihmisten äänet, heidän rukouksensa ja askeleensa, kun he kävelevät pois viimeiseltä leposijaltasi”, Karam kertoo. 

”Ambulanssissa tunsin töyssyt, mutta en pystynyt avaamaan silmiäni. Kuulin edelleen ääniä, joten pelkäsin – pelkäsin, että ehkä olin jo kuollut.”

Helmikuussa Israelin ilmaisku tuhosi Karamin kodin Gazassa, Palestiinassa. Isku tappoi kaikki hänen perheenjäsenensä, paitsi seitsemänvuotiaan siskon Ghinan ja isän Ziadin. Karam loukkaantui vakavasti. Hänen kasvonsa ja vartalonsa paloivat. Karam vietiin Al-Aqsan sairaalaan, joka oli jo täynnä Nuseiratin leiriin tehtyjen pommitusten vuoksi. 

Kun Karam saapui sairaalalle, häntä elvytettiin. Elvytyksen luultiin epäonnistuneen. Tuntia myöhemmin Karamin setä, joka työskenteli sairaanhoitajana Al-Aqsan sairaalassa, huomasi, että hänen veljenpoikansa hengitti yhä. Hän kiidätti Karamin leikkaussaliin, jossa henkilökuntamme elvytti Karamin ja suoritti hätäleikkauksen – ja pelasti Karamin hengen. 

Nuseiratin pakolaisleiriltä kotoisin oleva Karam, 17, saa fysioterapiaa sairaalassamme Ammanissa, Jordaniassa, elokuussa 2024.

Pommi tappoi 13 perheenjäsentä 

Karamin isä Ziad  työskenteli pakolaiskeskuksessa YK:n palestiinalaisjärjestö UNRWA:n psykologina. Hän ryntäsi Al-Aqsan sairaalaan kuultuaan naapuriltaan, että Ghina ja Karam oli viety sairaalaan Israelin tekemän iskun seurauksena.  

”Kun pääsin ensiapupoliklinikalle, ruumiita oli kaikkialla. Löysin tyttäreni Ghinan; hänellä oli ensimmäisen asteen palovammoja kasvoissa, hartioissa ja selässä.”  

Pommi tappoi 13 Ziadin perheenjäsentä. 

”Kun Karam tuotiin ensiapuun, en aluksi tunnistanut poikaani”, Ziad sanoo. ”Hänessä ei ollut mitään tunnistettavia piirteitä. Hänellä ei ollut enää vaatteita. Hänen ruumiinsa oli täysin musta, ja hänen silmänsä olivat kiinni.”   

Karamin tilan vakauttamisen jälkeen työntekijämme ja terveysministeriön henkilökunta suorittivat kuusi plastiikkakirurgista operaatiota pahoin palaneelle Karamille. Hän oli seitsemän päivää koomassa. 

Karam evakuoitiin myöhemmin Egyptin kautta korjaavan kirurgian sairaalaamme Ammaniin, Jordaniaan. Ammanissa hän sai kuntoutusta yhdessä sisarensa ja muiden Gazasta evakuoitujen potilaiden kanssa. 

Tuhannet erikoissairaanhoitoa tarvitsevat potilaat jäävät loukkuun Gazaan 

Elintärkeä kuntoutusapu Ammanin sairaalassamme on vain pisara meressä suhteutettuna Gazan potilaiden tarpeisiin.  “Olemme hoitaneet Ammanin korjaavan kirurgian sairaalassa sotavammoja saaneita ihmisiä lähes 20 vuoden ajan. Tyypillisesti jopa neljä prosenttia sotavammoja saaneista tarvitsee korjausleikkauksia”, sanoo Jordanian toiminnanjohtajamme Moeen Mahmood Shaief. 

”Gazan tapauksessa puhumme lähes 100 000 vammoja saaneesta ihmisestä yli vuoden ajalta, ja jopa 4 000 ihmistä tarvitsee korjausleikkauksia ja kattavaa kuntoutusta”, hän sanoo. 

Gazassa on vuoden aikana Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan:

Syyskuu 2024

41000

Ihmistä kuollut

95000

Ihmistä loukkaantunut

12000

Ihmistä lääketieteellisen evakuoinnin tarpeessa

Haavoittuneiden potilaiden evakuointi on pitkä ja monimutkainen prosessi. Potilaat joutuvat usein odottamaan Israelin viranomaisilta kuukausia vastausta evakuoimispyyntöön. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan viranomaiset hylkäävät lähes 60 prosenttia pyynnöistä. 

Vetoamme Israelin viranomaisiin, jotta ne varmistaisivat erikoisairaanhoitoa tarvitsevien ja heidän huoltajiensa lääketieteelliset evakuoinnit sekä takaisivat potilaille ja heidän perheilleen turvallisen paluun takaisin Gazaan. Vetoamme myös Suomeen ja muihin EU-jäsenmaihin, jotta ne vastaanottaisivat erikoissairaanhoitoa vaativia potilaita. Sodassa vammautuneiden lisäksi hoitoa tarvitsevat esimerkiksi syöpään sairastuneet lapset.  

Karamin, 17, kaikki perheenjäsenet isää Ziadia ja siskoa Ghinaa lukuun ottamatta kuolivat Israelin ilmaiskussa. Karam sai vakavia palovammoja kasvoihin ja muualle kehoonsa sekä vakavan vamman käsivarteensa.

Karamin toipuminen 

Viisi kuukautta haavoittumisen jälkeen hän kävelee jälleen. Karam pystyy liikuttamaan vasenta kättään ja hänen vasen silmänsä on hitaasti avautumassa. Toipuminen on lähes ihmeellinen, kun otetaan huomioon, että Al-Aqsan sairaalan henkilökunta luuli alun perin hänen kuolleen. 

Tänään Karam hymyilee, kun hän päästää irti kainalosauvoistaan fysioterapiaosastolla ja tarttuu tankoihin ottaakseen muutaman askeleen. Ennen sotaa hän olisi halunnut ryhtyä hammaslääkäriksi isoveljensä tavoin, mutta loukkaantumisensa jälkeen hän ei ole varma, onko se mahdollista. 

“Otan askeleen kerrallaan”, Karam sanoo. ”Jos sota loppuu, jos Jumala suo, palaamme Gazaan. Se on minun maani, olen viettänyt siellä koko elämäni. Ystäväni ovat siellä. Mutta nyt olen täällä ja haluan parantua, sekunti kerrallaan.” 

Olosuhteet Gazassa ovat mahdottomat

Sodassa Gazan terveydenhuoltojärjestelmä on tuhottu samaan aikaan, kun tarve sairaanhoidolle on lisääntynyt räjähdysmäisesti. Olemme joutuneet lopettamaan toiminnan 14 terveydenhuollon laitoksessa iskujen vuoksi.

Jo ennen 7.10.2023 tuimme kestokyvyn rajoille venytettyä terveydenhuoltojärjestelmää. Terveydenhuolto potilaille, jotka eivät ole välittömässä hengenvaarassa, on jouduttu käytännössä lopettamaan. Gazassa teemme leikkauksia ilman nukutusta ja todistamme lasten kuolevan sairaaloiden lattioilla resurssipulan vuoksi. Vaikeasti haavoittuneiden määrä valtava.

Uutinen

  • Keskeytämme toimintamme Haitin pääkaupungissa Port-au-Princessä poliisien tekemien uhkauksien seurauksena

    Uutinen
    Sodat ja konfliktit
  • Pankkimme vaihtuu

    Uutinen
  • Vuosi tuhoisaa sotaa Gazassa

    Uutinen
    Sodat ja konfliktit
  • Humanitaarisen avun tarve Libanonissa kasvaa

    Uutinen
    Sodat ja konfliktit
  • Israelin on lopetettava täysimittainen sota gazalaisia vastaan, ja sen liittolaisten on lopetettava sodan mahdollistaminen

    Uutinen
    Sodat ja konfliktit
  • Lisäämme hätäapua Libanonissa

    Uutinen
    Sodat ja konfliktit
  • Tuhansia lapsia vaarassa kuolla lähiviikkoina ilman humanitaarisen avun lisäämistä Sudaniin

    Uutinen
    Aliravitsemus
  • Uusi rokote puolittaa kuolleisuuden ebolassa

    Uutinen
    Epidemiat
  • Kannanotto: Kansainvälistä humanitaarista oikeutta ja kansainvälisen tuomioistuimen päätöksiä on noudatettava

    Uutinen
    Vetoomukset ja kannanotot
  • Kannanotto: Gazaan tarvitaan välitön ja pysyvä tulitauko

    Uutinen
    Vetoomukset ja kannanotot
  • Kuin renkaat vedessä: koulutuksen vaikutukset kantautuvat kauas 

    Uutinen
    Sairaanhoito
  • Vuosi kuvina: Luonnonmullistuksia, konflikteja ja epidemioita – mutta myös toivoa

    Uutinen
    Avustustyö