Tietoa testamenteista

Testamenttilahjoitus

Testamentilla lahjoittaminen on arvokas tapa varmistaa hengenpelastavan sairaanhoidon jatkuminen kriisi- ja konfliktialueilla.

Miten teen testamentin?

Testamentti on meistä lähes jokaiselle hyödyllinen asiakirja, jolla ilmaisemme tahtomme siitä, miten omaisuutemme jakautuu kuolemamme jälkeen. Yhä useampi sisällyttää testamenttiinsa myös lahjoituksen itselleen tärkeäksi kokemaansa toimintaan.

Testamentin laatiminen ja siinä lahjoittaminen voi kuitenkin tuntua työläältä ja monimutkaiselta prosessilta – usein täysin turhaan, sillä testamentin voi laatia meistä kuka tahansa. Testamentin tulee kuitenkin täyttää tietyt muotovaatimukset, jotta se on oikeudellisesti pätevä. 

Testamentin tekemisessä voi olla hyödyllistä noudattaa seuraavaa muistilistaa:

 

  1. Kirjaa ylös omaisuutesi ja arvioi sen arvo
  2. Kirjoita testamentti
  3. Tarkistuta testamentti asiantuntijalla
  4. Pyydä testamentillesi kaksi todistajaa
  5. Säilytä testamentti turvallisessa paikassa

Tilaa sähköinen testamenttiopas

Testamenttioppaasta löydät lisätietoja testamentin teosta ja toiminnastamme. Kiitos, että harkitset elämää pelastavan työn muistamista testamentissasi. Mikäli toivot paperista opasta, olethan meihin yhteydessä.

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Täyttämällä lomakkeen tilaat meidän uutiskirjeemme. Uutiskirjetilauksen voi helposti perua jokaisesta viestistä. Voit tutustua tietosuojaselosteeseemme täällä.
  • Hidden

Joka kuudes avustustehtävämme on mahdollinen testamenttilahjoituksen ansiosta

Kriisien ja konfliktien keskellä avun tarve voi muuttua hyvinkin nopeasti. Tekemällä testamenttilahjoituksen varmistat hengenpelastavan sairaanhoidon potilaille juuri siellä, missä hätä on suurin. Jokainen testamenttilahjoitus voi muuttaa apua kiireellisesti tarvitsevan potilaan tulevaisuuden.

Testamentilla autat siellä, missä apua eniten tarvitaan

  • Hoitoa kriiseistä ja konflikteista kärsiville

    Siviilit kärsivät sodista eniten: monet joutuvat jättämään kotinsa paetakseen henkensä edestä. Testamenttilahjoittana varmistat sodista kärsiville ensiapua, kirurgista hoitoa ja sairaanhoitoa potilaille sekä mielenterveyspalveluja traumatisoituneille ihmisille.

  • Yhä useammalle pääsy terveydenhuoltoon

    Eri puolilla maailmaa ihmisiä syrjitään julkisessa terveydenhuollossa esimerkiksi pakolaisuuden tai hiv-tartunnan vuoksi. Tekemällä testamenttilahjoituksen varmistat elintärkeän sairaanhoidon myös heille, jotka muuten jäisivät ilman.

  • Hätäapua luonnonkatastrofien keskellä – nopeasti

    Maanjäristykset, tsunamit ja tulvat voivat iskeä koska tahansa. Monet menettävät kaiken: kotinsa, omaisuutensa – jopa perheensä. Testamenttilahjoituksella voimme auttaa nopeasti antamalla ensipua, perustamalla sairaaloita ja varmistalla puhtaan veden saatavuuden.

Testamentin voi laatia luotettavasti myös verkossa

Yhteistyökumppanimme Lawlyn digitaalisen työkalun avulla testamentin laatiminen on nopeaa ja helppoa. Lawly on verkossa toimiva, perhe- ja testamenttioikeuteen erikoistunut lakitoimisto. Heidän palvelunsa Laillin avulla voit tehdä henkilökohtaisiin tarpeisiisi mukautetun ja oikeudellisesti pätevän testamentin tietokoneellasi, tabletillasi tai puhelimellasi. Jos sinulle herää testamentin laatimisen yhteydessä kysyttävää, Lawlyn juristit ovat tavoitettavissa chatin tai puhelimen kautta.
Laadi testamentti

Näin laadit testamentin verkossa

  • Vastaa kysymyksiin

    Vastaustesi perusteella sinulle laaditaan juuri sinun tilanteeseesi sopiva testamentti. Laillin juristit ovat tavoitettavissasi chatin tai puhelimen välityksellä.

  • Juristi laatii sopimuksen

    Laillin juristi auttaa sinua ja varmistaa, että testamenttisi vastaa sinun tahtoasi ja on oikeudellisesti pätevä.

  • Asiakirja toimitetaan sinulle

    Lataa testamentti suoraan verkosta tai valitse, että asiakirja lähetetään antamaasi osoitteeseen. Allekirjoita ja hanki todistajat saamiesi ohjeiden mukaisesti – valmista! 

Onko sinulle herännyt kysymyksiä testamenteista?

Vastaamme kysymyksiisi mielellämme! Otathan testamentteihin liittyvissä kysymyksissä yhteyttä:

Maiju Partanen

Sähköposti: maiju.partanen@helsinki.msf.org
Puhelin: 044 493 4253

Usein kysyttyä testamenttilahjoituksen tekemisestä

Lääkärit Ilman Rajoja ohjaa testamenttilahjoituksesi maailmanlaajuiseen potilastyöhön, jota tehdään siellä, missä hätä on suurin.

Emme suosittele testamenttilahjoituksen kohdentamista, koska silloin emme voi olla varmoja siitä, voimmeko auttaa niitä ihmisiä, jotka tarvitsevat apua eniten. Hätäapujärjestönä avun kohteet tai hoitamamme sairaudet voivat muuttua hyvinkin nopeasti. Jos testamenttilahjoitus on kohdennettu tiettyyn tarkoitukseen tai kohteeseen, joka ei ole enää ajankohtainen, emme voi ottaa lahjoitusta vastaan. Tällöin se palautuu kuolinpesälle. 

Voit myös testamentata haluamasi osuuden omaisuudestasi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestölle. Se voi olla esimerkiksi tietty summa tai prosenttiosuus koko omaisuudestasi. Lahjoitettava omaisuus on hyvä huolellisesti yksilöidä testamentissa. Otamme vastaan erilaista omaisuutta, kuten käteislahjoituksia, arvopapereita ja kiinteistöjä. 

Yleishyödyllisenä yhdistyksenä Lääkärit Ilman Rajoja ei maksa perintöveroa saamistaan testamenttilahjoituksista. Olemme vapautettu myös myyntivoittoverosta. Siten jos lahjoitat meille kiinteistön tai arvopapereita, myymme ne suoraan emmekä maksa veroa voitosta. 

Arvostamme kaikenkokoisia testamentteja.

Jos testamenttia ei ole tehty, noudatetaan perinnönjaossa perintökaaren säännöksiä perintöjärjestyksestä.  Alla on esimerkkejä siitä, mitä tapahtuu, jos et tee testamenttia.


Naimisissa, yhteisiä lapsia 

Omaisuuden perivät lapset eli rintaperilliset. Jos puolisoiden välillä ei ole tehty avioehtoa, leskellä on kuitenkin avio-oikeus puolisoiden yhteenlaskettuun omaisuuteen. Tämä määritetään osituksessa ennen perinnönjakoa. Vasta osituksen jälkeen muodostuu varsinainen kuolinpesä, joka menee yhteisille lapsille, ellei perittävä ole tehnyt lesken hyväksi testamenttia.  

Rintaperillisillä on kuitenkin aina oikeus lakiosaan. Lakiosa on puolet siitä perintöosasta, jonka rintaperillinen saisi ilman testamenttia.


Avopuoliso 

Avopuolisolla ei ole perintöoikeutta tai oikeutta perintöön, ellei perittävän ja avopuolison välillä ollut testamenttia.


Lapsia edellisestä suhteesta 

Leski perii vain, jos perittävällä ei ole lapsia eli rintaperillisiä. Jos perittävällä on lapsia edellisestä suhteesta, perivät nämä omaisuuden. Perittävä voi kuitenkin tehdä eläessään testamentin puolisonsa hyväksi, jolloin leski perii testamentin perusteella. Rintaperillisillä on tällöinkin oikeus vaatia lakiosaansa perittävästä omaisuudesta. Lesken kuoltua ensiksi kuolleen puolison rintaperillisillä ei ole perintöoikeutta tai oikeutta lesken perintöön. 


Ei lapsia 

Jos perittävällä ei ole lapsia, perii leski kaiken, ellei testamentilla ole toisin määrätty. Testamentilla voidaan sivuuttaa lesken perintöoikeus kokonaan. Testamenttimääräyksillä ei kuitenkaan voi vaikuttaa puolison avio-oikeuteen. Ainoastaan avioehdolla voidaan sulkea pois puolison avio-oikeus.


Serkut eivät peri 

Jos serkkuja lähempiä perillisiä ei ole eikä testamenttia ole tehty, omaisuus menee valtiolle.

Cookie Settings