Hiv-, hepatiitti C- ja tuberkuloosiklinikka.
© Alessandro Penso/MAPS
Hiv-, hepatiitti C- ja tuberkuloosiklinikka Yangonissa, Myanmarissa.

Myanmar

Myanmarin syventyneen poliittisen kriisin seurauksena Lääkärit Ilman Rajoja työskentelee yhdessä viranomaisten kanssa ja pyrkii vastaamaan julkisen terveydenhuollon aukkoihin.

Myanmarin armeija kaappasi vallan helmikuussa 2021 demokraattisesti valitulta hallitukselta, vangitsi sen johtajat ja julisti maahan hätätilaan. Vallankaappauksen seurauksena lääkintähenkilökunta protestoi vallankaappausta vastaan kävelemällä ulos työpaikoiltaan ja kannusti kaikkia hallituksen työntekijöitä menemään lakkoon. Tuhannet lääkärit ja sairaanhoitajat ovat nyt tukalassa asemassa ja piilottelevat hyökkäyksen tai pidätyksen pelossa.

Hi-viruksen ja tuberkuloosin hoito on keskeytynyt, perusterveydenhuollon palveluja on rajoitettu ja lähetteiden saaminen erikoissairaanhoitoon on ollut vaikeaa. Kesäkuussa 2021 sairaalat ylikuormittuivat nopeasti covid-19-potilaista ja kymmeniä tuhansia ihmisiä kuoli ilman hoitoon pääsyä.

Rakhinen osavaltiota asuttavat rohingavähemmistön asukkaat kohtaavat edelleen syrjintää, erottelua, kiristystä ja liikkumisrajoitteita. Pääsy terveydenhuollon piiriin on evätty. Liikkuvat klinikkamme tarjoavat perusterveydenhuoltoa, sairaalalähetteitä, terveyskasvatusta, psykososiaalista tukea ja hoitavat seksuaalisen ja sukupuolittuneen väkivallan uhreja.

Lue lisää

msf.org

Lisätietoa työstämme maailmalla löydät msf.org -sivuilta englanniksi.

Cookie Settings