Hiv-, hepatiitti C- ja tuberkuloosiklinikka.
© Alessandro Penso/MAPS
Hiv-, hepatiitti C- ja tuberkuloosiklinikka Yangonissa, Myanmarissa.

Myanmar

Myanmarin syventyneen poliittisen kriisin seurauksena 1,2 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa. Lääkärit Ilman Rajoja työskentelee yhdessä viranomaisten kanssa ja pyrkii vastaamaan paikallisten hoidontarpeisiin.

Helmikuun 2021 vallankaappauksen seurauksena kaatunut terveydenhuollon järjestelmä on yhä ongelmissa. Vallanvaihdosta protestoidakseen terveydenhuollon ammattilaiset kävelivät ulos työpaikoiltaan ja kannustivat muitakin valtion työntekijöitä menemään lakkoon.

Pandemia-aikana sairaalat ylikuormittuivat nopeasti covid-19-potilaista ja kymmeniä tuhansia ihmisiä kuoli ilman hoitoon pääsyä. Hi-viruksen ja tuberkuloosin hoito keskeytyi ja perusterveydenhuollon palveluja rajoitettiin. Vastasimme tilanteeseen laajentamalla tuberkuloosin hoitoon erikoistunutta toimintaamme. Tuemme sairaaloita yhä tuberkuloosipotilaiden hoidossa ja kasvatamme paikallisten yhteisöjen tietämystä sairaudesta. Lisäksi työskentelemme yhteistyössä Myanmarin terveysministeriön kanssa hiv-potilaiden hoitamiseksi.

Rakhinen osavaltiota asuttavat rohingya-vähemmistön asukkaat kohtaavat edelleen syrjintää, erottelua, kiristystä ja liikkumisrajoituksia. Pääsy terveydenhuollon piiriin on evätty. Liikkuvat klinikkamme tarjoavat perusterveydenhuoltoa, sairaalalähetteitä, terveyskasvatusta, psykososiaalista tukea ja hoitavat seksuaalisen ja sukupuolittuneen väkivallan uhreja.

Lue lisää

msf.org

Lisätietoa työstämme maailmalla löydät msf.org -sivuilta englanniksi.

Cookie Settings