Näin lahjoituksesi auttaa Gazassa

© Mariam Abu Dagga/MSF
Vastaava kätilö Rita Botelho de Costa tarkastaa vastasyntyneen vointia El-Emiratin synnytyssairaalassa, Etelä-Gazassa. Olemme lisänneet vuodepaikkoja sairaalassa, jotta äidit ja vastasyntyneet voisivat olla mahdollisimman pitkään sairaalassa ennen kuin heidän täytyy palata epähygieenisiin oloihin telttoihin ja leireihin.

Lahjoittajiemme tuella työntekijämme tekevät pieniä kirurgisia toimenpiteitä, tarjoavat haavahoitoa, fysioterapiaa, synnytyksen jälkeistä hoitoa, perusterveydenhuoltoa, rokotuksia ja mielenterveyspalveluja Gazassa.

Puoli vuotta sodan alkamisen jälkeen potilaiden tilanne Gazassa jatkuu erittäin vaikeana, minkä lisäksi sotatoimet rajoittavat avustusjärjestöjen mahdollisuuksia toimia. Lahjoittajiemme tuella hoito voi kuitenkin jatkua lähes mahdottomista olosuhteista huolimatta.

Tällä hetkellä suurin osa projekteistamme on Etelä-Gazassa, jonne yli miljoona ihmistä on paennut sotatoimia. Tämän lisäksi meillä on joitain projekteja Gazan kaistaleen keskiosissa.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tarjoama hoito keskittyy tällä hetkellä pieniin kirurgisiin toimenpiteisiin, ortopediseen leikkaushoitoon ja leikkauksen jälkeiseen hoitoon, fysioterapiaan, rokotuksiin, perusterveydenhuoltoon, synnytyksen jälkeiseen hoitoon sekä mielenterveyspalveluihin. Seulomme myös alle 5-vuotiailta lapsilta ja raskaana olevilta ja imettäviltä äideiltä aliravitsemusta ja aloitamme tarvittaessa hoidon. Lisäksi jaamme puhdasta vettä.

Lahjoittajiemme tuella olemme sodan aikana

 • jakaneet 100 tonnia

  lääkinnällisiä tarvikkeita kuten kirurgin pakkauksia

 • jakaneet päivittäin 240 000 litraa

  puhdasta vettä

 • tehneet yli 74 300

  potilasvastaanottoa*

* Sodan kolmelta ensimmäiseltä kuukaudelta meillä ei ole tarkkaa tietoa hoitamiemme potilaiden määrästä johtuen tilanteen kaoottisuudesta. Potilaiden todellinen lukumäärä on tätä isompi.

Toimimme muun muassa Rafahin Indonesialaisessa sairaalassa

Hala Ismael Al Talla tuli konsultaatiokäynnille leikkauksen jälkeen. Hänen jalkansa loukkaantui iskussa, ja hän haki hoitoa ensin Al Aqsan sairaalasta, joka jouduttiin evakuoimaan:

“Kun Lääkärit Ilman Rajoja tarkistivat vammani ja näkivät, kuinka vakava tilani oli, he ottivat minut hoitoon. Lääkärit sanoivat, että minut on leikattava. Niinpä ne [ukko- ja kolmas varvas] poistettiin. Haavani puhdistettiin ja suljettiin toisen leikkauksen aikana. Odotan kolmatta leikkausta, joka on ihonsiirto jalkaani ja jalkaterääni.”

Gazassa oleviin valtaviin sairaanhoidollisiin tarpeisiin nähden toimintamme paikan päällä ei ole tarpeeksi suurta. Työtä rajoittavat kohdentamattomat hyökkäykset, jotka osuvat niin siviileihin kuin sairaaloihin sekä evakuointimääräykset. Jatkamme vaikuttamistyötä sen puolesta, jotta humanitaarista apua saataisiin vielä paljon enemmän alueelle.

Tarjoamme hoitoa myös Länsirannalla

Lokakuusta 2023 alkaen hoitoon pääsy on ollut monin tavoin vaikeampaa myös Länsirannalla. Olemme vastanneet kasvaviin tarpeisiin.

Mobiiliklinikat ja perusterveydenhuolto: Hebronissa, Nablusissa ja Jeninissä olemme voineet laajentaa mobiiliklinikoidemme toimintaa ja tarjota perusterveydenhuoltopalveluita alueiden asukkaille. Lahjoituksenne mahdollistavat lääketieteellisen avun tarjoamisen kaukaisimmillekin alueille, joilla ihmisillä ei olisi muuten pääsyä terveydenhuoltopalveluihin.

Mielenterveyspalvelut: Tarjoamme yksilö- ja ryhmämielenterveysistuntoja sekä psykiatrisia konsultaatioita Nablusissa, Qalqiliyassa ja Tubasissa. Tämä tuki on korvaamatonta niille, jotka kamppailevat trauman ja stressin kanssa konfliktin varjossa.

Jatkamme vaikuttamistyötä potilaiden ja sairaanhoidon turvaamiseksi

Sodan sääntöjen mukaan sairaalat, potilaat ja terveydenhuollon henkilökunta ovat sodassa suojeltuja. Siitä huolimatta olemme joutuneet evakuoitumaan useammasta sairaalasta ja terveydenhuollon toimipisteestä sodan aikana.

 • Al-Shifan sairaala evakuoitiin marraskuussa 2023; viimeinen Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työntekijä lähti helmikuussa 2024. Ennen evakuointia olimme laajentaneet toimintaamme sairaalassa avaamalla leikkaussalin 10. lokakuuta.
 • Indonesialainen sairaala evakuoitiin lokakuussa 2023.
 • Nasserin sairaala Khan Younisissa evakuoitiin; viimeinen Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työntekijä lähti 15. helmikuuta. Annoimme hätäapua ja kirurgista hoitoa, myös palovammapotilaille.
 • Toiminta Gazan eurooppalaisessa sairaalassa, Khan Younisissa lopetettiin maaliskuussa turvattomuuden vuoksi. Teimme kirurgisia toimenpiteitä ja vaihdoimme haavojen sidoksia.
 • Tarjosimme Beni Suhailan klinikalla perusterveydenhuoltoa, haavojen sidontaa ja mielenterveyskonsultaatioita, kunnes Israelin joukot määräsivät ihmiset evakuoimaan alueen 1. joulukuuta.

Jatkamme vaikuttamistyötä, jotta hädässä olevien ihmisten tarpeisiin Gazassa voidaan vastata täysimääräisesti. Vaadimme Gazan tulitaukoa ihmishenkien ja humanitaarisen avun turvaamiseksi. Voit allekirjoittaa vetoomuksemme tulitauon puolesta täällä.

Cookie Settings