Siirry sisältöön
Osallistu Joulun toivelahja -keräykseen ja autat potilaita konfliktialueilla Lahjoita
Vuosi tuhoisaa sotaa gazalaisia vastaan

Näin lahjoituksesi auttaa Gazassa

Sota Gazassa on jatkunut yli vuoden. Lähes mahdottomista olosuhteista huolimatta yli 800 työntekijäämme jatkavat auttamista pelastaakseen ihmishenkiä. Lahjoittajiemme tuella työntekijämme tekevät pieniä kirurgisia toimenpiteitä, tarjoavat haavahoitoa, fysioterapiaa, raskauden seurantaa, synnytyksen jälkeistä hoitoa, perusterveydenhuoltoa, rokotuksia ja mielenterveyspalveluja Gazassa.

Tällä hetkellä suurin osa projekteistamme on Etelä-Gazassa, jonne yli miljoona ihmistä on paennut Israelin sotatoimia. Tämän lisäksi meillä on joitain projekteja Gazan kaistaleen keskiosissa.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tarjoama hoito keskittyy tällä hetkellä pieniin kirurgisiin toimenpiteisiin, ortopediseen leikkaushoitoon ja leikkauksen jälkeiseen hoitoon, fysioterapiaan, rokotuksiin, perusterveydenhuoltoon, synnytyksen jälkeiseen hoitoon sekä mielenterveyspalveluihin. Seulomme myös alle 5-vuotiailta lapsilta ja raskaana olevilta ja imettäviltä äideiltä aliravitsemusta ja aloitamme tarvittaessa hoidon. Lisäksi jaamme puhdasta vettä.

Sodassa Gazan terveydenhuoltojärjestelmä on tuhottu, samaan aikaan kun tarve sairaanhoidolle on lisääntynyt räjähdysmäisesti. Vaadimme pysyvää ja välitöntä tulitaukoa ihmishenkien pelastamiseksi ja sairaanhoidon turvaamiseksi.

Lahjoittajiemme tuella

27546

VÄKIVALTAISUUKSISSA LOUKKAANTUNUTTA

potilasta on saanut hoitoa

7510

KIRURGISTA TOIMENPIDETTÄ

19662

RASKAUDENAIKAISTA KONSULTAATIOTA

14465

POTILASTA OSASTOHOIDOSSA

18363

YKSILÖMIELENTERVEYSTAPAAMISTA

Sodan kolmelta ensimmäiseltä kuukaudelta meillä ei ole tarkkaa tietoa hoitamiemme potilaiden määrästä johtuen tilanteen kaoottisuudesta. Potilaiden todellinen lukumäärä on tätä isompi.

Vuosi kuvina Gazassa

Ihmiset hakivat apua Nasserin sairaalasta raskaiden pommitusten jälkeen lokakuussa 2023 Khan Younisissa.
Palestiinalaislääkärit leikkaavat sodassa loukkaantunutta potilasta Nasserin sairaalassa, marraskuussa 2023.
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön vesi- ja sanitaatiotyöntekijä Youssef Al-Khishawi valvoo vesijakelua Rafahissa, tammikuussa 2024: ”Normaalitilanteessa yksi henkilö tarvitsee kahdesta kolmeen litraa juomavettä päivässä. Pulan vuoksi kuusihenkiselle perheelle on tarjolla vain yksi gallona (3,8 litraa) vettä.” ”Suurin haaste veden jakelussa on polttoaineen puute veden pumppaamiseen ja kuljettamiseen”, Al-Khishawi sanoo. ”Toinen on kunnollisten teiden puute, joilla kuorma-automme voisivat ajaa. Kolmas on se, että vedenjakelupisteitä ei ole – niitäkin on pommitettu. Vesiputket, kadut ja infrastruktuurit on tuhottu.” Kuva: Lääkärit Ilman Rajoja
Fysioterapeuttimme Mia kuntouttaa 6-vuotiasta poikaa terveyspisteellä Al-Mawasissa, helmikuussa 2024. Vasemmalla on pojan isä. Kuva: Mariam Abu Dagga
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön pääsihteeri Christopher Lockyear pitelee kädessään kuvaa tuhotusta suojasta YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa helmikuussa 2024. Työntekijämme vaimo ja miniä kuolivat, kun Israelin tankki tulitti suojaa, joka oli selkeästi merkitty Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tunnuksilla 20. helmikuuta.
Psykologimme Mahmoud El Belbesi pitää lapsille mielenterveysistuntoa Al Mawasin terveyspisteellä maaliskuussa 2024: “Yksi isoimmista haasteista, erityisesti lapsille on se, että missään ei ole turvallista. Ilman turvaa toipumisprosessi ei voi alkaa. Ilman tulitaukoa heidän on todella vaikea päästä yli tästä.” Kuva: Mariam Abu Dagga/MSF
Tuhoa Khan Younisin alueella Gazassa, toukokuussa 2024. Viemärijärjestelmä on tuhoutunut Israelin pommituksissa ja jätevesi tulvii kaduilla. Kuva: Ben Milpas/MSF
Kesäkuun 8. päivä 2024 Israelin joukot pommittivat Gazan keskiosaa mukaan lukien Al-Nuseiratin pakolaisleiriä. Ainakin 270 palestiinalaista kuoli ja 700 haavoittui paikallisten terveysviranomaisten mukaan. Työntekijämme olivat mukana hoitamassa iskuissa loukkaantuneita potilaita Al-Aqsan sairaalassa: “Sairaalassa oli täysi kaaos”, kuvaili Karin Huster, lääketieteellinen päällikkö. Kuva: Karin Huster/MSF

Nasserin sairaala maaliskuussa 2024 sen jälkeen, kun Israelin joukot tuhosivat sen.

Yhteistyössä paikallisten terveysviranomaisten ja muiden järjestöjen kanssa kunnostimme Nasserin sairaalan, joka avautui uudestaan potilaille toukokuussa 2024. Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön vastaava kätikö Hin So tarkastaa vastasyntyneen vointia Nasserin äitiysosastolla kesäkuussa 2024.

Tarjoamme hoitoa myös Länsirannalla

Lokakuusta 2023 alkaen hoitoon pääsy on ollut monin tavoin vaikeampaa myös Länsirannalla. Olemme vastanneet kasvaviin tarpeisiin.

Mobiiliklinikat ja perusterveydenhuolto: Hebronissa, Nablusissa ja Jeninissä olemme voineet laajentaa mobiiliklinikoidemme toimintaa ja tarjota perusterveydenhuoltopalveluita alueiden asukkaille. Lahjoituksenne mahdollistavat lääketieteellisen avun tarjoamisen kaukaisimmillekin alueille, joilla ihmisillä ei olisi muuten pääsyä terveydenhuoltopalveluihin.

Mielenterveyspalvelut: Tarjoamme yksilö- ja ryhmämielenterveysistuntoja sekä psykiatrisia konsultaatioita Nablusissa, Qalqiliyassa ja Tubasissa. Tämä tuki on korvaamatonta niille, jotka kamppailevat trauman ja stressin kanssa konfliktin varjossa.

Jatkamme vaikuttamistyötä potilaiden ja sairaanhoidon turvaamiseksi

Sodan sääntöjen mukaan sairaalat, potilaat ja terveydenhuollon henkilökunta ovat sodassa suojeltuja. Siitä huolimatta olemme joutuneet evakuoitumaan useammasta sairaalasta ja terveydenhuollon toimipisteestä sodan aikana.

  • Al-Shifan sairaala evakuoitiin marraskuussa 2023; viimeinen Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työntekijä lähti helmikuussa 2024. Ennen evakuointia olimme laajentaneet toimintaamme sairaalassa avaamalla leikkaussalin 10. lokakuuta.
  • Indonesialainen sairaala evakuoitiin lokakuussa 2023.
  • Nasserin sairaala Khan Younisissa evakuoitiin; viimeinen Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työntekijä lähti 15. helmikuuta. Annoimme hätäapua ja kirurgista hoitoa, myös palovammapotilaille. Yhteistyössä terveysviranomaisten ja muiden järjestöjen kanssa kunnostimme sairaalan ja se avautui potilaille toukokuussa.
  • Toiminta Gazan eurooppalaisessa sairaalassa, Khan Younisissa lopetettiin maaliskuussa turvattomuuden vuoksi. Teimme kirurgisia toimenpiteitä ja vaihdoimme haavojen sidoksia.
  • Tarjosimme Beni Suhailan klinikalla perusterveydenhuoltoa, haavojen sidontaa ja mielenterveyskonsultaatioita, kunnes Israelin joukot määräsivät ihmiset evakuoimaan alueen 1. joulukuuta.

Jatkamme vaikuttamistyötä, jotta hädässä olevien ihmisten tarpeisiin Gazassa voidaan vastata täysimääräisesti. Vaadimme Gazan tulitaukoa ihmishenkien ja humanitaarisen avun turvaamiseksi. Voit allekirjoittaa vetoomuksemme tulitauon puolesta täällä.