Lääketieteellisen humanitaarisen avun tarve on valtava
Sota Ukrainassa eskaloitui kolme vuotta sitten, kun Venäjän joukot aloittivat täysimittaisen hyökkäyksen. Vuonna 2014 alkaneen sodan aikana ihmiset ovat menettäneet läheisiään sekä kotejaan, osa loukkaantuneista on menettänyt raajansa. Monet ovat saaneet fyysisiä ja psyykkisiä vammoja, jotka vaativat pitkällistä hoitoa.
Sodan aiheuttamat vakavat psyykkiset ja fyysiset vammat näkyvät projekteissamme Ukrainassa. Raajan amputoinnin jälkeistä kuntoutusta sekä hoitoa traumaperäiseen stressihäiriöön (PTSD) tarvitsevien potilaiden määrä on kasvanut.
Vuonna 2024 puolilla kaikista hoitamistamme potilaista diagnosoitiin PTSD tai masennus.

”He kokevat toivottomuutta, painajaisia, toistuvia takaumia, ahdistusta ja irrallisuutta muista ihmisistä. Nämä ovat normaaleja reaktioita epänormaaliin tilanteeseen. Jos oireet jatkuvat yli kolmesta kuuteen kuukautta, se on merkki siitä, että henkilöllä on PTSD”, sanoo tohtori Lilia Savchenko. ”Siitä eteenpäin tilanne todennäköisesti pahenee päivä päivältä.”
Kolmen vuoden täysimittaisen sodan jälkeen Ukrainan terveydenhuoltojärjestelmään kohdistuu valtavia paineita, kun se joutuu tasapainottelemaan hätäaputoimien ja perusterveydenhuollon välillä.
Suurin osa potilaistamme ovat ikääntyneitä, jotka ovat jääneet koteihinsa rintaman tuntumaan
Hoitajamme Ukrainassa
Viime vuonna liikkuville klinikoillemme tuli yhä enemmän potilaita, jotka kärsivät kroonisista sairauksista, kuten sydän- ja verisuonitaudeista, diabeteksesta ja syövästä.
”Suurin osa potilaistamme ovat ikääntyneitä, jotka ovat jääneet koteihinsa rintaman tuntumaan”, kuvailee sairaanhoitaja Nataliia Kelembet, joka työskentelee liikkuvalla klinikallamme yhdessä perhelääkärin ja gynekologin kanssa.
