Yli 24 500 ihmisen allekirjoittama vetoomus luovutettiin joulukuussa ulkoministeri Elina Valtoselle.
Tulitauko Gazaan nyt — tätä viestiä olemme toistaneet yli vuoden ajan. Pysyvää tulitaukoa ei ole vieläkään nähty. Toistuvat hyökkäykset, terveydenhuoltojärjestelmän ja muun infrastruktuurin tuhoaminen, saartotoimet ja humanitaarisen avun pääsyn järjestelmällisen estäminen ovat tehneet gazalaisten elämästä lähestulkoon mahdotonta.
Gazassa vieraillut kansainvälinen pääsihteerimme Christopher Lockyear kuvaili oloja apokalyptisiksi.
Tulitauko – nyt
Vaadimme välitöntä ja pysyvää tulitaukoa siviilien ja potilaiden suojelemiseksi. Tulitauko tarvitaan, jotta humanitaarisen avun turvallinen pääsy Gazaan on mahdollista. Puheet siviilien kunnioittamisesta eivät riitä. Tarvitaan konkreettisia tekoja.
Esteetön humanitaarinen apu varmistettava
Humanitaarisen avun riittävä vienti Gazaan on sallittava välittömästi. Ilman ruokaa, vettä, polttoainetta ja lääkinnällisiä tarvikkeita menetetään lisää ihmishenkiä. Avustustyöntekijöiden turvallisuus on taattava.
Sairaalat ja siviilit eivät saa olla iskujen kohteena
Vaikka humanitaariset ja sairaanhoidon tarpeet Gazassa ovat valtavat, avun ja henkilöstön on äärimmäisen vaikeaa päästä sitä eniten tarvitsevien ihmisten luo. Toimiaksemme alueella tarvitsemme varmuuden siitä, että terveydenhuollon laitoksia ja henkilökuntaa suojellaan.
Gazasta on tullut kuolemanloukku
Vetoomuksen luovutuksen aikaan julkaistussa raportissa kerroimme, kuinka Israel tuhoaa elämisen edellytykset Gazassa jatkuvilla iskuilla ja saartotoimilla.
“Viimeaikaiset hyökkäykset Gazan pohjoisosissa ovat karu osoitus julmasta sodasta, jota Israel käy Gazassa. Näemme selviä merkkejä etnisestä puhdistuksesta, kun palestiinalaisia pakkosiirretään, ajetaan loukkuun ja pommitetaan”, Lockyear sanoi joulukuussa.
Sodan vaikutukset tulisivat olemaan ennennäkemättömät, vaikka sotilaalliset hyökkäykset päättyisivät tänään. Infektiot, amputaatiot ja pysyvä vammautuminen uhkaavat hälyttävän monia haavoittuneita. Monet tarvitsevat vuosia kestävää kuntoutusta. Sodan fyysisten ja henkisten traumojen vaikutukset tulevat näkymään sukupolvien ajan.
Tekoja tarvitaan viipymättä
Tulitauko tarvitaan välittömästi ihmishenkien suojaamiseksi ja humanitaarisen avun turvaamiseksi. Tätä vaatii myös YK:n yleiskokous päätöslauselmallaan, joka hyväksyttiin ylivoimaisella enemmistöllä. Myös Suomi äänesti päätöslauselman puolesta.
Nyt tarvitaan tekoja. Jokainen päivä epäinhimillistä sotaa on liikaa.
Israelin on lopetettava siviileihin kohdistetut iskut, ja sen liittolaisten on toimittava viipymättä palestiinalaisten henkien suojelemiseksi ja sodan sääntöjen kunnioittamiseksi. Vaadimme myös Suomen hallitusta käyttämään kaikkia käytettävissä olevia keinoja tulitauon saamiseksi ja siviilien suojelemiseksi.