Humanitaaristen toimijoiden on suunniteltava toimintansa tiukasti todellisten tarpeiden perusteella eikä antautua vaihtuvien poliittisten tuulten vietäväksi.
Viime kuussa seurasimme uutisia kymmenien tuhansien ihmisten evakuoinneista Afganistanista. Länsimaalaiset ja länsimaiden lähetystöille työskennelleet olivat evakuointilistojen kärkipäässä. Afganistanista. Lääkärit Ilman Rajoja ja kourallinen muita järjestöjä on jäänyt maahan, jatkanut toimintaansa ja antanut elintärkeää hoitoa sairaille ja haavoittuneille. Miten se on ollut mahdollista?
Periaatteemme aseellisten konfliktien yhteydessä on aina sama: työskentelemme ainoastaan, jos meillä on kaikkien konfliktin osapuolten selkeä suostumus. Neutraaliuden, riippumattomuuden ja puolueettomuuden periaatteemme voivat vaikuttaa abstrakteilta, mutta Afganistanissa niitä toteutettiin käytännössä keskustelemalla kaikkien osapuolten kanssa, kieltäytymällä valtiollisesta rahoituksesta ja ilmaisemalla selkeästi, että meillä ei ole poliittisia intressejä.
Lääkärit Ilman Rajoja on työskennellyt Afganistanissa vuodesta 1980. Hallinnot ovat vaihtuneet. Olemme selittäneet sairaaloissamme Yhdysvaltojen, Afganistanin, Talebanin ja muiden paikallisten ryhmittymien sotilaille, että otamme kaikki potilaat vastaan riippumatta siitä, onko kyseessä taistelussa haavoittunut hallituksen joukkojen sotilas, kolarissa loukkaantunut siviili vai Talebanin taistelija. Sairaalamme luokittelevat potilaita ainoastaan hoidon tarpeen perusteella. Työmme perustuu lääketieteelliseen etiikkaan, ei siihen, määritelläänkö potilaamme rikollisiksi, sotilaiksi tai siviileiksi. Sairaalamme ovat aseettomia alueita. Joudumme usein pyytämään sotilaita poistumaan ja palaamaan ilman aseitaan, jos he haluavat käydä sairaalassa.
LÄHESTYMISTAPAMME ei ole kuitenkaan aina suojellut meitä. Vuonna 2015 Yhdysvaltojen erikoisjoukot pommittivat sairaalaamme Kunduzissa Talebanin vallattua hetkellisesti maakunnan. Sairaala tuhoamisen jälkeen keskustelimme jälleen kaikkien konfliktin osapuolten kanssa sodankäynnin pelisäännöistä ja varmistimme, että sairaanhoitoa kunnioitetaan. Työmme nauttima laaja tuki suojeli meitä jatkossa iskuilta. Yhdysvallat maksoivat iskusta myös kovan poliittisen hinnan.
Neuvottelujen tärkeydestä kertoo se, että toukokuussa 2020 ryhmä, jonka kanssa emme olleet käyneet dialogia, hyökkäsi julmasti äitiysosastollemme Dasht-e-Barchissa, Kabulissa. Hyökkääjät tappoivat 16 äitiä, kaksi lasta, yhden Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön kätilön ja kuusi muuta paikalla ollutta henkilöä. Hyökkäyksen jälkeen teimme kipeän päätöksen lopettaa äitiysosaston tukeminen kyseisessä sairaalassa.
KUN Taleban otti Afganistanissa vallan elokuussa 2021, jatkoimme potilaiden hoitamista. Sairaat ja haavoittuneet saivat hoitoa laitoksissa, jotka oli mukautettu selviämään intensiivisissä taisteluolosuhteissa. Tiimimme ovat jatkaneet työtään Helmandissa, Kandaharissa, Kunduzissa, Heratissa ja Khostissa. Tällä hetkellä sairaalamme ovat täynnä potilaita.
Tämän vuoksi pyrimme neuvottelemaan kaikkien konfliktin osapuolten kanssa. Siten ammattilaisemme voivat toimittaa apua, kun sitä tarvitaan eniten. Usein nämä hetket sijoittuvat keskelle vallanvaihdoksia ja hallinnan muutoksia. Juuri sen vuoksi vastustamme yrityksiä liittää toimintamme valtion rakentamisen poliittisiin prosesseihin. Siksi korotamme äänemme, kun tilojamme ja henkilökuntaamme vahingoitetaan.
AFGANISTANIN tulevaisuus on epävarma, ja toimimme paineen alla. Haasteet muuttuvat, ja työntekijöidemme ja potilaidemme turvallisuus herättää huolta. Selvitäkseen Afganistanissa tulevaisuudessakin, humanitaaristen toimijoiden on suunniteltava toimintansa tiukasti todellisten tarpeiden perusteella eikä antautua vaihtuvien poliittisten tuulten vietäväksi.
Humanitaaristen toimijoiden tehtävä on pelastaa ihmishenkiä olemalla mahdollisimman itsenäisiä sekä silloin kun valtiota rakennetaan että sen romahtaessa. Siksi jatkamme sairaanhoitoa Afganistanissa myös tänään.