Idlibin maakunta Luoteis-Syyriassa on pitkään ollut alue, jolle Syyrian kapinalliset hakeutuvat turvaan maan armeijan hyökkäyksiltä. Monet Idlibissä asuvat ovat yhdeksän vuotta kestäneen Syyrian sodan jälkeen joutuneet lähtemään pakoon jo neljä tai viisi kertaa. Nyt Idlibissäkään ei ole enää turvallista.
Yksi alue, joka on pysynyt melko rauhallisena, on Takadin kylä Aleppon länsipuolella. Takadin terveysasemaa johtava lääkäri Mustafa Ajaj on asunut perheineen kylässä kolmen vuoden ajan. Hän kertoo väestön kasvaneen kylässä ja sen läheisillä kukkuloilla viime viikkojen aikana 20 000:sta 30 000:een.
Pommitusten lähestyessä ihmisiä on alkanut paeta myös Takadista.
”Joka päivä tulee lisää väkeä”, hän kertoo. ”Mutta ihmiset myös pelkäävät lähestyviä ilmaiskuja ja jatkavat pian matkaansa.”
Ajaj kertoo pommitusten Takadin lähellä alkaneen toissaviikolla.
Teltat peittävät kylän katuja ja sitä ympäröiviä kukkuloita, koska kyläläisten kodeissa ei ole tarpeeksi tilaa kaikkien tulijoiden majoittamiseen.
“Suurin osa ihmisistä ei löydä kattoa päänsä päälle, joten heidän ainoaksi vaihtoehdokseen jää nukkua taivasalla”, tohtori Ajaj kertoo, ja lisää telttojen määrän lisääntyvän mitä lähemmäksi siirtyy Turkin rajaa.
Talvi pahentaa alueen humanitaarista kriisiä. Ihmiset värjöttelevät huopiin kääriytyneinä taivasalla.
”Tänään satoi lunta ja aamulla oli viisi astetta pakkasta”, Ajaj kuvailee.
”Ihmiset pelkäävät. Kuka lähtisi lumisateeseen, ellei hänen olisi pakko?”
Venäjän kanssa liittoutunut Syyrian armeija on hyökännyt rajusti yhä uudestaan eteläisessä Idlibissä sijaitseville alueille, jotka ovat olleet kapinallisten hallinnassa.
”Pommitukset kohdistuvat nyt Takadin eteläpuolelle. Suhteellisesti katsottuna, täällä on nyt turvallisinta, joten ihmiset pakenevat pommituksia tänne. Mutta jos meitä pommitetaan seuraavaksi, ihmiset joutuvat pakenemaan myös täältä”, tohtori Ajaj pohtii.
”Eilen tapasimme perheen, joka oli joutunut siirtymään paikasta toiseen seitsemän kertaa. Ensin Alepposta Idlibiin, sitten kylästä toiseen turvaa etsien.”
Lääkärin sukulaiset pelkäsivät pahinta ja pakenivat myös Takadista. ”Heitä pelotti. He sanoivat olevansa väsyneitä pakenemiseen.”
”Maansisäisiä pakolaisia on valtavasti. Eilen ajoin 35 kilometrin päähän Atmehin kaupunkiin, jonne ajomatka kestää yleensä tunnin suuntaansa. Ihmisiä oli niin paljon, että minulla kesti viisi tuntia päästä perille ja yhtä pitkä aika palata”, lääkäri kertoo.
Monet Lääkärit Ilman Rajoja -klinikalta hoitoa etsivät ihmiset kärsivät ankaran sään aiheuttamista hengitystietulehduksista, toiset taas etsivät hoitoa ruoansulatuskanavan tulehduksiin. Suurin osa potilaista tarvitsee psykologien tukea.
Lääkäri itse on joutunut vaihtamaan paikkaa kolme kertaa Syyrian sodan aikana.
“En ole vielä ajatellut lähteä Takadista. Olen täällä palvelemassa näitä vahvoja ihmisiä, jotka ovat päättäneet jäädä. Me olemme tottuneet tähän.”
“Minulla on viisi lasta: kolme poikaa ja kaksi tyttöä. He eivät ole pyytäneet meitä lähtemään. He haluavat meidän jäävän. He ovat sitkeämpiä kuin minä.”
Turvallisuustilanteen huonontuessa lääkärin lapset pysyvät kotona. ”Koulut ovat nyt kiinni, koska niiden pelätään joutuvan iskun kohteeksi”, tohtori Ajaj kertoo.
Kouluja on pommitettu useasti Syyrian sodan aikana.
Vain tunteja tämän haastattelun antamisen jälkeen, tohtori Ajajin vaimo ja lapset lähtivät Takadista vaimon vanhempien luokse lähialueelle.
“Pommitus alkoi torstaina 13. helmikuuta. Kaikki, joilla on auto, lähtivät.”
Vaikka tohtori Ajaj on pitkään vastustanut lähtemistä, hänen on ollut pakko muuttaa mielipidettään. ”Siirrämme tarvikkeitamme läheiseen kylään. Etsin yhä turvallista paikkaa jatkaa toimintaamme. Takadiin jääneille harvoille asukkaille olemme jättäneet joitain peruslääkintätarvikkeita.
“Tämä on nyt todella vaikeaa,” hän huokaa.
humanitaarinen kriisi syyriassa
Syyrian hallituksen joukot hyökkäävät parhaillaan Luoteis-Syyriassa Idlibin maakunnan alueelle.
Joulukuun jälkeen yli 875 000 ihmistä on joutunut pakenemaan tulitusta ja ilmaiskuja. Monet heistä ovat paenneet jo useita kertoja.
Tulilinjan liikkuessa sairaiden on entistä vaikeampi päästä hoitoon. Suuri määrä sairaaloita on pommitettu ja tuhottu.
Lääkärit Ilman Rajoja tukee Syyrian maansisäisiä pakolaisia jakamalla hätäapua kuten huopia ja lämmittimiä sekä viemällä paikalle juomavettä ja puhtaita käymälöitä. Sairaaloihin olemme toimittaneet hoitotarvikkeita.Lääkärit Ilman Rajoja tukee Syyrian maansisäisiä pakolaisia jakamalla hätäapua kuten huopia ja lämmittimiä sekä viemällä paikalle juomavettä ja puhtaita käymälöitä. Sairaaloihin olemme toimittaneet hoitotarvikkeita.