Vaikka Suomessa ja maailmalla höllennetään koronarajoituksia, menee todennäköisesti pitkään ennen kuin edessä on paluu täysin normaaliin. Maskin käyttämisessä, turvavälien pitämisessä ja etätöissä on monille opettelemista. Monet avustustyöntekijöistämme ovat kokeneet saman: epidemia- ja konfliktialueilla täytyy noudattaa tarkkoja turvallisuusohjeita. Kysyimme avustustyöntekijöiltämme vinkkejä siitä, miten jaksaa rajoituksien kanssa.
Pidä työ- ja vapaa-aika erillään mahdollisuuksien mukaan
Etätyössä työ- ja vapaa-aika limittyvät helposti. Silloin työstä voi olla vaikeampi palautua.
Kun Julian Blom työskenteli henkilöstö- ja taloushallinnossa Syyriassa, toimisto ja majoitustilat olivat samassa rakennuksessa. Käynnissä olevan konfliktin vuoksi liikkuminen oli vapaa-ajallakin hyvin rajoitettua. Työ- ja vapaa-ajan erottelussa auttoivat rutiinit.
”Työvuoron alkaessa vaihdoin aina työvaatteet päälle ja menin alakertaan – majoitus ja toimisto olivat onneksi edes eri kerroksissa. Vapaa-ajalla auttoi päiväkirjan pitäminen. Sai purettua päässä pyöriviä ajatuksia”, Julian kertoo.
Kun koko perhe tekee töitä tai opiskelee kotoa käsin, oma aika voi olla kortilla koronakaranteenissa.
Avustustyössä majoitustilat jaetaan usein muiden avustustyöntekijöiden kanssa, jolloin puheenaiheet luisuvat helposti työasioihin myös yhdessä elokuvia katsellessa. Työskennellessään Pakistanissa Kaisa Loikkanen pyrki varaamaan itselleen aina myös omaa aikaa.
”Suomalaisena tarvitsin enemmän omaa aikaa kuin monet kollegoistani. Minua jopa kiiteltiin rohkeudestani, kun vetäydyin omaan huoneeseeni! Silloin kuuntelin musiikkia, luin kirjoja ja katsoin sarjoja.”
Joskus avustustyössä täytyy jakaa telttamajoitus, jolloin oman ajan löytäminen voi olla vielä hankalampaa. Kirurgi Matti Rauvala ratkaisee asian järjestämällä pieniä mikrotaukoja.
”Itselleen voi järjestää hieman yksityisyyttä hiippailemalla esimerkiksi lounastauolla omaan tilaan, kun muut vielä ruokailevat. Jo kymmenen minuuttia omaa aikaa voi auttaa taas jaksamaan.”
Hyvä ruoka tekee ihmeitä – ja muista herkut
Kukaan ei selviä ilman ruokaa – edes karanteenissa. Ruoka ei ole kuitenkaan pelkkää ravintoa, vaan siitä saa myös lohtua vaikeina aikoina.
Avustustyön parhaita puolia ovat kollegat kaikista maailman kolkista. Kun vapaa-ajalla laitetaan yhdessä ruokaa, pääsee tutustumaan eri maiden ruokakulttuureihin. Kun Matti työskenteli Pakistanissa, hänellä oli kollega Japanista:
”Laitoimme kerran yhdessä hänen johdollaan sushia. Näki, kuinka tarkkaa puuhaa se oli.”
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Koska Islamabadissa, Pakistanissa liikkuminen oli rajoitettua, kaupassakäynti oli yleensä viikon kohokohta. Kauppalistoja alettiin yleensä suunnitella jo hyvissä ajoin, Kaisa puolestaan muistelee.
Ruoka ei tuota iloa pelkästään syödessä. Myös uuden ruokalajin opettelu tai opettaminen voi tuoda vaihtelua rajoitettuun arkeen.
”Yksi avustustyöntekijöistä oli kenialainen logistikko, joka ei osannut laittaa yhtään ruokaa. Siis yhtään. Edes keittää vettä. Hän otti projektikseen opetella vapaa-ajalla ruoanlaittoa. Minä opetin häntä paistamaan lettuja”, Kaisa kertoo.
Muista, miksi olet eristyksessä –
Avustustyöntekijät sitoutuvat aina noudattamaan tiukkoja turvallisuusohjeita. Kun työskentelee sairaalassa, joka on lähellä taisteluja, syy tiukkoihin turvatoimiin on helppo muistaa. Mutta kun tiedot samassa kaupungissa tapahtuvista iskuista tulevat pelkästään uutisten välityksellä, ne alkavat helposti tuntua etäisiltä.
Työskennellessään henkilöstöhallinnossa Afganistanissa vuonna 2017 Linda Konaten yksi tehtävistä oli muistuttaa avustustyöntekijöitä turvallisuusohjeiden tärkeydestä:
”Koska toimiston ja majoitustilojen alueella tuntui niin turvalliselta, saattoi helposti unohtua, että todellisuus niiden ulkopuolella on toinen. Silloin myös turvallisuusohjeiden noudattaminen voi alkaa turhauttaa.”
Riskiarviot ovat vaikeita, eikä kukaan tee niitä mielellään, Linda huomauttaa. Järjestönä meidän on tehtävä, mitä voimme ja liikkumisrajoitukset ovat osa tätä.
Vaikka tekee kaikkensa, aina ikäviä asioita ei voi estää tapahtumasta. Siitä huolimatta on tärkeää tehdä parhaansa ja muistaa, että omalla käytöksellä voi olla vaikutuksia niin omaan, työkavereiden kuin potilaidenkin turvallisuuteen.
”Luin vapaa-ajalla paljon Afganistanin historiasta. Se auttoi laittamaan turvaohjeistukset kontekstiin”, Linda lisää.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
– ja hyväksy vallitseva tilanne
Ennen kuin COVID-19 vastaan on toimiva rokote, rajoitukset tulevat todennäköisesti tavalla tai toisella olemaan läsnä elämässämme. Niiden kanssa on helpompi elää, kun hyväksyy vallitsevan tilanteen.
Pohjois-Pakistanissa avustustyöntekijät eivät päässeet liikkumaan jalkaisin minnekään. Silloin oli keskityttävä siihen, mitä voi tehdä, Anne Karjalainen korostaa. Hän työskenteli Pakistanissa henkilöstöhallinnossa.
”Eristystä ja liikkumisrajoituksia oli helpompi kestää, kun ei miettinyt ’kunpa pääsisi’ tai ’kunpa voisi’, vaan keskittyi siihen, mitä voi tehdä. Koska ulos ei päässyt, urheilin juoksemalla katolla ympyrää ja joogasin erilaisten applikaatioiden avulla. Välillä auttoi myös musta huumori”, Anne muistelee.
Eristyksissäkin voi pitää silmät auki erilaisille mahdollisuuksille. Linda muistelee, miten Afganistanissa otettiin ilo irti lumisateesta:
”Kerran rakensimme jopa lumiukon – joka selvisi vain noin viisi minuuttia, kunnes projektikoiramme Chupy tuhosi sen. Chupysta huolehtiminen auttoi monia avustustyöntekijöitä jaksamaan eristystä. Se oli adoptoitu Kunduzista ja toi suurta iloa majapaikkaamme ja toimistoomme, joissa se vaelteli vapaasti.”
Auta pysäyttämään pandemia – lahjoita COVID-19 kriisirahastoon
Lääkärit Ilman Rajoja auttaa koronapandemiassa kaikista haavoittuvimmassa asemassa olevia ihmisiä. Auttaaksemme siellä missä hätä on suurin, avustustyöntekijämme ovat valmiita työskentelemään kriisialueilla ympäri maailmaa.
Lääkärit Ilman Rajoja avasi kansainvälisen COVID-19-kriisirahaston pandemian pysäyttämiseksi. Tavoitteenamme on kerätä yhteensä 150 miljoonaa euroa, joka käytetään työhömme viruksen leviämisen hidastamiseksi ympäri maailmaa.
Lahjoituksellasi:
- hoidamme COVID-19-potilaita
- pidämme huolta, että tarvittavia suojavarusteita ja muita hoitovälineitä on saatavilla ja suojaamme terveydenhuollon henkilökuntaa
- jaamme asiantuntemustamme epidemioiden hallinnassa
- koulutamme ja tuemme infektioiden torjunnassa ja ehkäisyssä ja pystytämme eristystiloja
- rakennamme vesi- ja saniteettitiloja tartuntojen ehkäisemiseksi.