Siirry sisältöön
Osallistu Joulun toivelahja -keräykseen ja autat potilaita konfliktialueilla Lahjoita

Perustamassa COVID-19-eristysosastoa Pakistanissa

Blogi
Shoaib ja Sajjad vuorossa koronavirusseulonnassa Timergaran sairaalassa.

Anne Karjalainen

Henkilöstöhallinto varmistaa, että sairaalassa on uudessa tilanteessa tarpeeksi osaavaa henkilöstöä

Timergaran kaupunki Pakistanissa on vuoristoista, karua ja jylhää seutua. Joen varrella sijaitsevassa kaupungissa näkyy kauniita lumihuippuisia vuoria. Talvet ovat kylmiä, kesät kuumia. Kaupunkia halkoo yksi maantie jossa on koko ajan liikennettä ihmisistä, vuohista ja lehmistä kuorma-autoihin. Kadut olivat täynnä erilaisten asioiden kaupustelijoita, sillä isoja ostoskeskuksia ei ollut. Köyhällä alueella nähdään joka vuosi tuhkarokko-, vesiripuli- ja polioepidemioita.

Lääkärit Ilman Rajoja tukee Timergarassa sairaalaa, jossa on synnytysosasto ja vastasyntyneiden osasto. Puolen vuoden ajan vastasin sairaalan rekrytoinnista. Vastuullani oli, että sairaalalla oli tarpeeksi työvoimaa ja reservissä oli tarpeeksi ammattitaitoista väkeä sijaisuuksien varalle. Puolen vuoden aikana olin hoitamassa yli sataa rekrytointia.

Alue on konservatiivista, mikä näkyy esimerkiksi pukeutumisessa. Sekä miehet että naiset käyttävät perinteistä shalwar kameez -asua ja naisilla on lisäksi joko burka, niqab tai hijab. Haasteensa rekrytointiin tuo se, että kulttuurisista syistä sekä miehille että naisille on löydyttävä samaa sukupuolta olevia lääkärejä ja hoitajia.

Suuria muutoksia salamannopeasti

Maaliskuussa, kun selvisi, että COVID-19 lähtee leviämään myös Pakistanissa, Lääkärit Ilman Rajoja päätti nopeasti paikallisten viranomaisten kanssa, että sairaalaan avataan eristysosasto COVID-19-taudin varalle.

Tehtäväni oli varmistaa sairaanhoidon esimiesten kanssa, että meillä on osaavaa henkilökuntaa pyörittämässä triagea eli hoidontarpeen arviointia ja eristysosastoa, jolle COVID-19-tartuntatautia sairastavat henkilöt siirretään.

Kävimme nopeasti läpi kaikki sairaalan tärkeimmät tehtävät. Tarvitsemmeko uutta henkilöstöä eristysosastolle? Onko heitä jo reservissämme? Vai onko meillä jo tarpeeksi työntekijöitä, jotka pystyvät toimimaan eristysosastolla?

Sillä hetkellä kaikki muut koulutukset vedettiin minimiin, keskityttiin työntekijöiden suojeluun ja taudin leviämisen ehkäisemiseen.

Olin todella ylpeä siitä, miten nopeasti eristysosasto perustettiin, miten ammattitaitoista henkilöstöä meillä on ja kuinka tottuneita työntekijät ovat toimimaan erilaisten epidemioiden kanssa. Vain viikossa eristysosasto ja hoidontarpeen arviointi oli perustettu!

Katso videolta, miten koronavirusseulonta käytännössä toimii!

Videosisällön kuvaus:

Tulossa myöhemmin.

Sisältöä ei voida näyttää ilman evästeiden hyväksyntää.

Elementti ohitettu

Oma kysymyksensä oli etätyö, jota Pakistanissa ei juuri tunnettu. Muutamassa päivässä jouduimme menemään hallinnon osalta etätyömoodiin. Kävimme tehtävä tehtävältä läpi, mitkä tehtävät on mahdollista tehdä kotona ja mitkä on pakko tehdä sairaalassa. Ennen kuin mitään voitiin tehdä kotona, minun oli esimerkiksi selvitettävä, onko työntekijän kotona nettiyhteys. Pakistanissa on myös tavallista asua hyvin tiiviisti. Samassa talossa voi asua kolme tai neljäkin perhettä. Onko työntekijällä mitään rauhallista paikkaa työn teolle? Meillä Suomessa on totuttu tekemään paljon asioita sähköisesti, mutta Pakistanissa on vielä totuttu leimasimiin. Kaikki tämä vaati nopeaa totuttelua ja työtapojen muokkaamista.

Olin jo nuorena kiinnostunut sairaanhoidosta, mutta lakiopinnot veivät lopulta pidemmän korren. Työurani olen tehnyt henkilöstöhallinnon tehtävissä. Ikinä en olisi arvannut, että avustustyöntekijänä pääsen mukaan mahdollistamaan sairaanhoidon toteutumista näin kriittisissä olosuhteissa.

Kiinnostaako avustustyö?

Etsimme jatkuvasti uusia avustustyöntekijöitä. Käy tutustumassa!

Pakistan

Pakistan

Lääkärit Ilman Rajoja alkoi työskennellä maassa ensimmäisen kerran vuonna 1986.

Blogi

  • Pelastettu vauva ja osaston täydeltä malariasta toipuvia lapsia

    Blogi
    Epidemiat
  • ”Yksi pahimmista kriiseistä vuosikymmeniin” – vetoamme avun kiireellisen laajentamisen puolesta Sudanissa

    Blogi
    Sodat ja konfliktit
  • Kahden rintaman välissä – puoliksi ukrainalainen, puoliksi palestiinalainen

    Blogi
    Sodat ja konfliktit
  • Sairaanhoitaja lähti parantamaan terveyspalveluiden saatavuutta Kolumbiaan ja oppi, mikä avustustyössä on parasta

    Blogi
    Sairaanhoito
  • Lääkärinä Haitissa: ”Kuvittele Helsinki, jossa Punavuori, Töölö ja Kallio ovat kaikki sodassa keskenään”

    Blogi
    Avustustyö
  • Haluan uskoa, että suomalaiset ovat valmiita auttamaan ihmisiä riippumatta siitä, missä tai keitä he ovat

    Blogi
    Vetoomukset ja kannanotot
  • Kunduzin uusi traumasairaala on lähes valmis ja takaa entistä monipuolisemman hoidon

    Blogi
    Avustustyö
  • Arkkitehti avustustyössä – suunnittelemassa synnytyssairaalaa

    Blogi
    Avustustyö
  • Päivän mittaan malariaa sairastava poika alkoi availla silmiään – avustustyöntekijän päivä sudanilaisessa kenttäsairaalassa

    Blogi
    Avustustyö
  • Lasten malariaa, nuoren miehen tuberkuloosi, käärmeen puremia – opittavaa on paljon

    Blogi
    Pakolaiset ja siirtolaiset
  • ”Vaikeinta avustustyössä on, kun tiedostaa, että ihmishenki olisi Suomessa voitu pelastaa”

    Blogi
    Avustustyö
  • Henkilöstöpäällikkönä Keski-Afrikan tasavallassa – paikallisten kollegojen merkitys korostui

    Blogi
    Avustustyö