Lääkärit Ilman Rajoja täyttää tänään 50 vuotta. Olemme jo viiden vuosikymmenen ajan hoitaneet potilaita humanitaarisissa kriiseissä ympäri maailmaa. Emme tiedä vielä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, mutta tiedämme, että autamme jatkossakin potilaita siellä, missä hätä on suurin.
1972–1981
Lääkärit Ilman Rajoja perustettiin virallisesti 22 . joulukuuta 1971. Silloin järjestö koostui 300 vapaaehtoisesta: lääkäreistä, sairaanhoitajista ja muusta henkilökunnasta, mukaan lukien perustajajäsenet, 13 lääkäriä ja toimittajaa.
Järjestön ensimmäinen sairaanhoidon projekti oli Nicaraguassa, jossa tuhoisa maanjäristys tappoi eri arvioiden mukaan 10 000–30 000 ihmistä. Seuraavaksi autoimme Hondurasissa, jossa hurrikaani Fifi aiheutti valtavia tulvia ja tappoi tuhansia ihmisiä.
Vuonna 1975 aloitimme ensimmäisen laajan sairaanhoidon projektin auttaaksemme pakolaisia. Tarjosimme sairaanhoitoa kambodžalaisille ihmisille, jotka pakenivat Pol Potin hirmuhallintoa. Kun sota alkoi Libanonissa, tarjosimme myös hengenpelastavaa hoitoa konfliktissa loukkaantuneille.
1982–1991
Toimintamme kasvoi 80-luvulla, kun vastaamme nälänhätään Etiopiassa. Kritisoimme voimakkaasti Etiopian hallitusta, joka pakkosiirsi väestöjä ja häiritsi humanitaarisen avun toimintaa. Tämän vuoksi osa henkilökunnastamme poistettiin maasta. Annoimme laajasti apua Armeniassa 1988, kun maanjäristyksen seurauksena yli 50 000 ihmistä kuoli ja tuhannet haavoittuivat. Aloitamme myös sairaanhoidon muun muassa Afganistanissa, Norsunluurannikolla ja Liberiassa.
1992–2001
Sodat ympäri maailmaa tuhoavat ihmisten elämiä, ja vastaamme hätään useassa maassa. Jugoslavian sisällissodan aikana annamme sairaanhoitoa ja tuomitsemme 8 000 siviilin joukkomurhan serbialaisten joukkojen käsissä Srebrenicassa.
Vastaamme myös hätään Ruandan kansanmurhan aikana, kun 800 000 tutsia ja maltillista hutua tapetaan Ruandan sisällissodassa. Voimattomina todistamiemme kauheuksien edessä teemme täysin poikkeuksellisen päätöksen 18. kesäkuuta 1994 ja pyydämme kansainvälistä aseellista väliintuloa: ”Lääkärit eivät voi pysäyttää kansanmurhaa.”
Vuonna 1999 Lääkärit Ilman Rajoja -järjestölle myönnetään Nobelin rauhanpalkinto. Komitea myöntää palkinnon ”tunnustuksena järjestön edelläkävijyydestä humanitaarisessa työssä usealla mantereella.” Palkintorahoilla perustamme Access-kampanjan, jonka tarkoitus on purkaa laillisia ja poliittisia esteitä, jotka estävät potilaita saamasta elintärkeitä lääkkeitä.
2002–2011
Työntekijämme alkavat hoitaa hiv-potilaita antiretroviraalilääkkeillä seitsemässä maassa 2000-luvun alussa. Jatkamme malarian hoitamista ympäri Afrikkaa, ja vastaamme nälänhätään Angolassa.
Vuonna 2002 alamme työskennellä Italiassa, Lampedusan vastaanottokeskuksessa ja tarjota sairaanhoitoa ihmisille, jotka ovat ylittäneet Välimeren Eurooppaan. Samaan aikaan tarjoamme hoitoa ihmisille, joiden elämää sota ja konflikti varjostavat Irakissa, Afganistanissa ja Sri Lankassa. Olemme yksiä ensimmäisiä toimijoita, jotka vastaavat Kaakkois-Aasian tsunamiin vuonna 2004 ja Haitin tuhoisaan maanjäristykseen 2010.
2012–2021
Kun arabikevät alkaa Lähi-Idässä ja Pohjois-Afrikassa, vastaamme ihmisten hätään konflikteissa. Työskentelemme erityisesti Syyriassa, Jemenissä ja Irakissa läpi vuosikymmenen akuutti- ja erikoissairaanhoidon parissa. Vastaamme myös tappaviin epidemioihin, kuten tuhkarokkoon ja koleraan, ympäri maailmaa. Vuosina 2014–2016 johdamme Länsi-Afrikassa työtä historian tuhoisinta ebolaepidemiaa vastaan, jossa yli 25 000 ihmistä saa tartunnan ja yli 11 000 ihmistä kuolee.
Kun covid-19-tauti alkaa levitä, työntekijämme ympäri maailmaa, myös Euroopassa, vastaavat pandemiaan yli 80 maassa vuoden 2020 aikana.
Tue työtämme ja lahjoita heti!