Siirry sisältöön
Allekirjoita vetoomus: tulitauko Gazaan nyt! Allekirjoita

Al-Holin leirillä pula vedestä eikä juurikaan sairaanhoitoa tarjolla – seuraukset tuhoisat

Uutinen
Tyttö Al-Holin leirillä, Koillis-Syyriassa.

Koillis-Syyriassa COVID-19 on sulkenut monia terveyspalveluita katastrofaalisin seurauksin. Vain yhden elokuun viikon aikana seitsemän alle viisivuotiasta lasta kuoli Al-holin leirillä, koska terveyspalveluita ei ollut saatavilla. Alueelle tarvitaan lisää humanitaarista apua.

Vielä toukokuussa Al-holin leirillä oli 24 terveyskeskusta; elokuun alkuun mennessä niitä oli vain 15. Tällä hetkellä vain viisi näistä klinikoista on toiminnassa, mukaan lukien Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön klinikka.

Klinikoiden sulkemisella on ollut traagiset seuraukset. Vain yhden viikon aikana elokuussa seitsemän alle viisivuotiasta lasta kuoli Al-Holin leirillä.

”Kuulimme kauhistuttavia raportteja äideistä, jotka menivät klinikalta klinikalle etsien epätoivoisesti aukiolevaa paikkaa”, kertoo Will Turner, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön hätäavun johtaja Koillis-Syyriassa.

Yli 65 000 naista ja lasta on asunut Koillis-Syyriassa Al-holin leirillä jo lähes kahden vuoden ajan. Yli 90 prosenttia leirin asukkaista on naisia ​​ja lapsia; kaksi kolmasosaa on alle 18-vuotiaita.

Vesipula johtaa ripuliepidemiaan ja lasten aliravitsemukseen

Vedensaanti alueella on kriisissä. Alueen tärkein vesilaitos, jonka vedestä puoli miljoonaa ihmistä on riippuvaisia, tuhoutui pahasti viime vuoden lokakuussa, jolloin vedentulo koko alueelle katkesi. Vaikka vesilaitos on sittemmin korjattu, veden tulo on katkennut useasti vuoden 2020 aikana.

Vesipulan vuoksi leirillä on jatkuva ripuliepidemia. Ripulin seurauksena monet lapset kärsivät aliravitsemuksesta. Lääkärit Ilman Rajoja pyörittää leirillä aliravitsemuksen hoitokeskusta, jonne tulevien lasten määrä on heinäkuussa kasvanut merkittävästi. 80 prosentilla aliravitsemuksen hoitokeskukseen tulevista alle viisivuotiaista potilaista on vetinen ripuli.

Vesipulan vuoksi leirillä on jatkuva ripuliepidemia. Ripulin seurauksena monet lapset kärsivät aliravitsemuksesta.

Toimitimme heinäkuussa leirille 15,2 miljoonaa litraa kloorattua vettä ja puhdistimme lisäksi 69,3 miljoonaa litraa, jotka muut tahot toimittivat perille. Puhdas vesi on elintärkeää missä tahansa hätätilanteessa, mutta pandemiatilanteessa on erityisen tärkeää, että ihmiset pääsevät pesemään käsiään.

Koronaviruksen leviäminen alueella sulkee terveysasemia

Al-Holin asukkaiden keskuudessa on vahvistettu yksi COVID-19-tartunta.

”Olemme huolissamme siitä, mitä seuraavaksi tapahtuu”, Turner sanoo.

Al-Holin leiri on puutteellisesti valmistautunut koronaepidemian puhkeamiseen. Eristyslaitos on rakennettu, mutta se ei ole käyttövalmis. Siellä ei ole tarpeeksi koulutettua henkilökuntaa, eikä sillä ole perus vesi- ja sanitaatioinfrastruktuuria eikä riittäviä infektioiden ehkäisy- ja torjuntatoimenpiteitä. Lääkkeissä ja lääkinnällisissä laitteissa, mukaan lukien happituki, on ongelmia. Ei ole yllättävää, että kun leirillä tavattiin ihmisiä, joilla oli hengitystieinfektion oireita, he olivat haluttomia menemään eritysosastolle. Tämä vaikeuttaa tilannetta entisestään, jos virus pääsee leviämään leirillä.

Leirillä on arviolta 1900 riskiryhmiin kuuluvaa henkilöä, joista monilla on kroonisia sairauksia, kuten diabetes, korkea verenpaine, astma tai sydänsairaus. Teemme kaikkemme tarjotaksemme heille heidän tarvitsemansa lääkkeet, saippuaa ja muita välttämättömiä tuotteita, koska he eivät pysty poistumaan leirin ulkopuolelle ostamaan niitä itse. Leirin ahtaudessa on myös mahdotonta pitää turvaetäisyyttä.

Koillis-Syyriassa COVID-19 leviää erityisesti terveydenhuollon henkilökunnan parissa

COVID-19 tapausten määrä Koillis-Syyriassa kasvaa. Elokuun lopussa alueella varmistettiin vain muutaman päivän aikana 394  tartuntaa – näistä lähes viidennes on terveydenhuollon henkilöstön keskuudessa.

Testauskapasiteetti alueella on rajallinen, mutta testatuista noin puolet on positiivisia. Tämä viittaa siihen, että virus leviää nopeasti ja testausta tarvitaan paljon enemmän.

Erittäin huolestuttavaa on tartuntojen korkea määrä terveydenhuollon työntekijöiden parissa.

”Yksi huoli on tietysti vaikutus heihin itseensä ja heidän perheisiinsä. Toiseksi, tartunnan saaneiden on jäätävä pois töistä ja heihin lähikontaktissa olleet kollegat on asetettava karanteenii”, Turner kertoo.

Tämän vuoksi on täytynyt sulkea terveydenhuollon palveluita, jotka olivat jo ennestään rajalliset. Joissakin paikoissa terveydenhuollon työntekijät kertovat olevansa liian peloissaan mennä töihin.

Viime aikoihin asti suurin osa alueen terveydenhuollon työntekijöistä on työskennellyt samaan aikaan useammassa työpaikassa. Monet ovat työskennelleet sekä julkisella sektorilla että humanitaaristen järjestöjen klinikoilla, kuten Al-Holin leirillä. Nyt kun tartuntojen määrät ovat kasvaneet, paikallisviranomaiset ovat kieltäneet henkilöstöä työskentelemästä useammassa kuin yhdessä terveyshoidon laitoksessa, mikä entisestään pahentaa työvoimapulaa.

Apua tarvitaan kiireesti lisää

Kuten koko maa, myös Koillis-Syyria on kärsinyt yli yhdeksän vuotta kestäneestä sodasta. Koillis-Syyriassa yli 700 000 ihmistä on paennut kodeistaan, ja suurin osaa elää täysin humanitaarisen avun varassa. Monet heistä asuvat ahtaasti, virallisilla tai epävirallisilla leireillä, tai hökkeleissä kouluissa ja toreilla. Kymmenet tuhannet asuvat paikallisten kodeissa.

Tietojemme mukaan Hassakehin ja Qamishlin kaupungeissa on eniten COVID-19-tartuntoja. Olemme huolissamme taudin mahdollisesta leviämisestä Raqqaan, alueelle, jossa asutaan tiheästi, ja jossa asuu paljon maansisäisiä pakolaisia. Terveydenhuollon palvelut ovat harvassa, vettä on vähän ja sanitaatiotilanne heikko. Alueella on rajallisesti paikkoja eritystä tai tehohoitoa vaativille potilaille. Lääkärit Ilman Rajoja tekee yhteistyötä Kurdien Punaisen Puolikuun kanssa tukien Koillis-Syyrian ainoaa koronasairaalaa Hassakehin kaupungin ulkopuolella. Sairaalassa on myös joitain tehohoidon paikkoja.

”Riippumatta ihmisten oletetuista poliittisista sitoumuksista, pääsy lääketieteellisen ja humanitaarisen avun piiriin on perusoikeus.”

Osana paikallisten terveysviranomaisten johtamaa COVID-19-ryhmää olemme myös järjestäneet koulutusta koko alueella ja auttaneet kunnostamaan 48 vuoteen eristysosastoa Hassakehin sairaalassa, joka on alueen suurin sairaala.

Alueelle tarvitaan lisää humanitaarista apua. Lääkärit Ilman Rajoja pyrkii vastamaan mahdollisimman monien ihmisten tarpeisiin ja tukemaan muiden organisaatioiden työtä.

”Mutta apua tarvitaan paljon enemmän. Leiriin liitetty alue on maailman hylkäämä. Riippumatta ihmisten oletetuista poliittisista sitoumuksista, pääsy lääketieteellisen ja humanitaarisen avun piiriin on perusoikeus”, Turner muistuttaa.


Mikä al-hol?

Al-Holin leiri Hassakehin maakunnassa lähellä Irakin rajaa on Koillis-Syyrian suurin leiri. Nykyään siellä pidetään noin 65 400 ihmistä – suurin osa heistä viimeisimmistä taisteluista IS-ryhmän ja Syyrian demokraattisten joukkojen välillä vuoden 2019 alussa.

Al-Hol on suljettu leiri, eli ihmiset eivät voi liikkua vapaasti sisään ja ulos. Turvallisuusjoukot vartioivat tarkoin piikkilanka-aitojen ympäröimän leirin sisäänkäyntejä.  Leiri on ääriään myöten täynnä, ja keskimäärin seitsemän ihmistä on ahdettu vaatimattoman kokoisiin telttoihin.

Liikkumisrajoituksia, jotka olivat tiukkoja jo ennen COVID-19:ta, on kiristetty entisestään pandemian seurauksena.

Suurin osa leirin asukkaista, syyrialaisista tai irakilaisista, asuu pääleirillä. Tähän pääleiriin on liitetty toinen osa. Tällä erillisellä ja vieläkin vartioidummalla alueella elää lähes 10 000 ihmistä. Jotkut hallitukset ja humanitaariset järjestöt ovat olleet haluttomia tarjoamaan tällä alueella asuville palveluita, siellä pidettyjen henkilöiden oletettujen sidoksien vuoksi. Lääkärit Ilman Rajoja toimii myös tällä alueella.

Syyria

Syyria

Lääkärit Ilman Rajoja alkoi työskennellä maassa ensimmäisen kerran vuonna 2009.

Luoteis-Syyria: humanitaarinen tilanne Idlibissä oli katastrofaalinen jo kauan ennen koronapandemiaa

Monet järjestöt tekevät nyt kaikkensa Luoteis-Syyriassa. Se ei kuitenkaan riitä, jos uusi koronavirus alkaa levitä Idlibissä: kansainvälistä apua tarvitaan nopeasti lisää, minkä havainnollistaa potilastarina pääsiäisviikolta. Cristian Reynders, Luoteis-Syyrian avustustyön koordinaattori Syyrian sota jatkuu kymmenettä vuotta ja tällä hetkellä konflikti näkyy eniten juuri Idlibissä. Muutamassa kuukaudessa taistelut ovat ajaneet lähes miljoona ihmistä pois kodeistaan. Pelkästään vuoden…