Sudanin sota on aiheuttanut yhden maailman suurimmista pakolaiskriiseistä. Äiti- ja lapsikuolleisuus on ennennäkemättömän korkea. Miljoonat ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa paetakseen taisteluita, ja lukematon määrä siviilejä on tapettu, kuollut tai vakavasti loukkaantunut.
Näin autamme Sudanissa
Yli tuhat työntekijäämme työskentelee sairaaloissa, perusterveydenhuollon laitoksissa ja klinikoilla kahdeksassa maan 18 osavaltiosta.
Tarjoamme kiireellistä sairaanhoitoa mm. leikkaamalla sotavammoja.
Hoidamme maan sisäisiä pakolaisia liikkuvilla klinikoilla.
Hoidamme tartuntatauteja.
Tarjoamme äitiys- ja lastenterveydenhuoltoa.
Hoidamme vakavaa akuuttia aliravitsemusta.
Kahjoitamme lääkkeitä ja lääkintätarvikkeita terveydenhuollon laitoksille sekä tuemme terveysministeriön henkilöstöä.
Tarjomme mielenterveystukea.
Tarjoamme vesi- ja sanitaatiopalveluja.
Sudan
Lääkärit Ilman Rajoja alkoi työskennellä maassa ensimmäisen kerran vuonna 1979.
Esimerkkejä työstämme Sudanissa vuonna 2023
697600
poliklinikkavastaanottoa.
4608
kirurgista operaatiota.
7300
synnytystä.
Raskaat ja odottamattomat taistelut alkoivat 15. huhtikuuta 2023 Sudanin armeijan ja puolisotilaallisten Rapid Support Forces -joukkojen (RSF) välillä Sudanin pääkaupungissa Khartumissa. Koko maa joutui kaaoksen valtaan, kun väkivalta levisi ympäri maata ja jätti jälkeensä kymmeniä tuhansia uhreja sekä pakotti miljoonat jättämään kotinsa. Maassa oli jo ennestään paljon maan sisäisiä pakolaisia sekä pakolaisia naapurimaista.
Vastaanotimme 136 haavoittunutta potilasta taisteluiden ensimmäisten 48 tunnin aikana. Tukemamme South-sairaala El Fasherissa, Pohjois-Darfurissa, vastaanotti 136 haavoittunutta potilasta taisteluiden ensimmäistenkahden vuorokauden aikana.
Rakensimme pieneen äitiysyksikköön leikkaussalin. South-sairaalassa potilaita jouduttiin hoitamaan lattioilla ja käytävillä, koska sairaalassa ei ollut tilaa. Sairaala oli pieni äitiysyksikkö, jossa ei ollut leikkaussaleja. Seuraavien viikkojen aikana rakensimme sairaalaan leikkaussalin ja päivystyksen, jotta se pystyisi vastaamaan monipotilastilanteisiin.
Mukautimme nopeasti toimintaamme vastataksemme tarpeisiin. Suurin osa Khartumin sairaaloista lopetti toimintansa, ja ne terveydenhuollon laitokset, jotka pystyivät jatkamaan toimintaansa, olivat nopeasti ylikuormitettuja. Khartumissa asuvat työntekijämme hyödynsivät taisteluiden välisiä taukoja ja lahjoittivat lääkinnällisiä tarvikkeita sairaaloille sekä arvioivat, mitä sairaaloita voisimme tukea.
Tuimme sairaaloiden leikkaussaleja. Toukokuun alkuun mennessä toimme kokonaisen leikkaustiimin Bashairin opetussairaalaan. Kesäkuuhun 2023 mennessä olimme täysin toimintakykyisiä Turkkilaisessa sairaalassa, joka oli alun perin pieni äitiys- ja lastentautien yksikkö, jossa ei ollut leikkaussaleja.
Hoidimme potilaita useissa paikoissa. Kesäkuussa 2023 aloitimme Al-Naon sairaalan tukemisen Omdurmanissa. Hoidimme potilaita, joilla oli ampumavammoja, puukotushaavoja sekä pommituksista syntyneitä vammoja, sekä muita potilaita. Kohtasimme An-Nil al-Abyadin osavaltiossa ylikuormitetuilla pakolaisleireillä valtavasti lapsia, joiden epäiltiin sairastavan tuhkarokkoa tai aliravitsemusta.
Sudanin konflikti on yksi pahimmista kriiseistä, mitä maailma on nähnyt vuosikymmeniin.
Christos Christoukansainvälinen puheenjohtaja, Lääkärit Ilman Rajoja
Kun sodan syttymisestä oli kulunut vuosi, ja maan terveydenhuolto oli romahtanut. Ennen sotaa maassa toimi kymmeniä kansainvälisiä avustusjärjestöjä, mutta vuoden jälkeen olimme monilla alueilla ainoa läsnä oleva avustusjärjestö. Olemme suorittaneet hengenpelastavia leikkauksia, auttaneet synnytyksissä ja keisarinleikkauksissa sekä yrittäneet pelastaa aliravittuja lapsia lastenklinikoillamme siitä huolimatta, että maassa on erittäin haastavaa toimia.
Väkivaltaisuudet ovat kohdistuneet myös terveydenhuoltoon. Väkivaltaisuudet kiihtyivät ympäri maata, ja konfliktin tunnusmerkiksi nousi terveydenhuollon laitosten ryöstöt sekä hyökkäykset terveydenhuoltoa ja terveydenhuollon työntekijöitä kohtaan. Maailman terveysjärjestö WHO dokumentoi 63 tapausta vuoden 2023 aikana. Moni niistä tapahtui meidän tiloissamme.
Aloimme työskennellä Sudanissa ensimmäisen kerran vuonna 1979. Laajensimme toimintaamme vuonna 2019, kun entisen presidentti Omar al-Bashirin syökseminen vallasta johti sekasortoon. Vuonna 2023 alkanut sota ajoi maan kaaoksen valtaan, kun väkivalta levisi ympäri maata aiheuttaen kymmeniä tuhanseja uhreja ja pakottaen miljoonat jättämään kotinsa.
Lue lisää Sudanista
Sudanin pääkaupungissa sijaitsevassa sairaalassa joka kuudes haavoittunut potilas on lapsi
Uutinen
Sodat ja konfliktit
Tuhansia lapsia vaarassa kuolla lähiviikkoina ilman humanitaarisen avun lisäämistä Sudaniin