Vuosi sitten EU lupasi uuden alun Välimeren siirtolaistilanteeseen. Syyskuun 8. ja 9. päivänä vuonna 2020 surullisen kuuluisa Morian siirtolaisleiri paloi maan tasalle, ja tapaus tuli tunnetuksi symbolina EU:n siirtolaispolitiikan totaalisesta epäonnistumisesta. Lupauksistaan huolimatta eurooppalaiset ja kreikkalaiset johtajat eivät edelleenkään takaa ihmisarvoista kohtelua Euroopasta turvaa etsiville ihmisille, vaan jatkavat suunnitelmiaan rakentaa Kreikan saaristoon vankilamaisia leirejä.
“Tulevaisuus Kreikassa näyttää yhä dystooppisemmalta, kun meren yli selvinneet joutuvat elämään huonoissa olosuhteissa Kreikan saariston leireillä. On traagisella tavalla ironista, että samaan aikaan, kun maailma seuraa silmä kovana Afganistanin tapahtumia, EU ja Kreikka ottavat käyttöön uuden vankilamaisen keskuksen, jolla turvaa hakevat ihmiset jätetään loukkuun Samoksen saarelle. Tämä on räikein esimerkki EU:n siirtolaispolitiikan julmuudesta”, sanoo Konstantinos Psykakos, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Kreikan projektin johtaja.
Lääkärit Ilman Rajoja siirtyi hiljattain uudelle paikalle lähelle Kara Tepen leiriä Lesboksella. Henkilökuntamme rokottaa lapsia yleisiä lapsuuden sairauksia vastaan ja tarjoaa pakolaisille lisääntymisterveyden palveluita. Samaan aikaan jatkamme mielenterveystyötämme aikuisten ja lasten parissa klinikallamme Mytilenessa.
POTILAAT kertovat jatkuvasti, kuinka välitilassa eläminen saarilla, mielivaltaiset ja nopeutetut turvapaikkaprosessit, karkotuksen pelko ja epävakaat elinolot vaikuttavat negatiivisesti terveydentilaan – mukaan lukien mielenterveyteen. Mielenterveyspalveluihin Lesboksella hakeutuvissa lapsissa näkyy usein reggressiivistä käytöstä, kuten esimerkiksi aggressiivisuutta, vetäytyneisyyttä, yökastelua tai viivästymistä kognitiivisessa, emotionaalisessa tai sosiaalisessa kehityksessä. Lääkärimme hoitavat erityisesti traumaperäisestä stressihäiriöstä tai masennuksesta kärsiviä potilaita: niin lapsi- kuin aikuispotilaidenkin osalta näiden häiriöiden esiintyvyys on yli 50 %.
Tulipaloissa tuhoutuneen Morian tilalle kyhättiin kiireellä uusi Kara Tepen leiri.
“Vanhan Morian leirin ja Kara Tepen välillä ei ole mitään eroa. Järjestelmä ja toimintatavat ovat samat. Olen sairas ja koen olotilani heikkenevän entisestään päivä päivältä. Euroopan parlamentti ja EU tietävät, mitä tällä häpeällisellä leirillä tapahtuu, mutta he eivät koe empatiaa”, kertoo Ali*. Kidutuksesta Syyriassa selvinnyt Ali on ollut Lesboksella puolentoista vuoden ajan.
“Mielenterveytemme tila on heikko. En tällä hetkellä tiedä, myönnetäänkö meille suojelua vai torjutaanko meidät uudestaan”, huolestuu Mariam*. Hän on afganistanilainen kaksivuotiaan tytön äiti, joka on ollut Lesboksella jo kahden vuoden ajan. Lisäksi Mariamille syntyy pian toinen lapsi. ”Tyttäreni ei ole koskaan ollut puistossa. On haastavaa saada lupa käydä leirin ulkopuolella. Pieni tyttöni käyttäytyy välillä aggressiivisesti täällä näkemiensä asioiden takia. Hän ei leiki, naura, puhu tai leiki nukeillansa”, Mariam suree.
LÄÄKÄRIT Ilman Rajoja vaatii Euroopan komissiota, Kreikkaa ja muita eurooppalaisia valtioita suojelemaan Euroopasta turvaa hakevia ihmisiä sen sijaan, että heitä estettäisiin, pysäytettäisiin ja karkotettaisiin. Ensimmäinen askel on lopettaa vankilamaisten keskusten rakentaminen Kreikan saaristoon ja siirtyä ihmisarvon tunnustavaan vastaanottopolitiikkaan. Kreikan saariston laitosten tulee toimia ainoastaan kiireellisen avun keskuksina, jotka pyrkivät uudelleensijoittamaan vasta saapuneet turvapaikanhakijat turvallisiin vastaanotto-oloihin ympäri Eurooppaa.
*nimet muutettu henkilöllisyyden suojaamiseksi