Siirry sisältöön
Allekirjoita vetoomus: tulitauko Gazaan nyt! Allekirjoita

Ukrainaan on vietävä sitä, mitä siellä tarvitaan: lääkkeitä, tarvikkeita ja tietoa

Uutinen
Edward Chu ja Joachim Gruber Lääkärit Ilman Rajoja -järjestöstä kouluttavat Lvivissä sijaitsevassa sairaalassa lääkäreitä vastaamaan tilanteisiin, joissa potilaita saapuu sairaalaan kerralla erittäin suuri määrä maaliskuussa 2022. Kuva: Peter Braeunig.

Avustustyö Ukrainassa on paikallisen terveydenhuoltojärjestelmän tukemista

Saamme paljon kyselyitä siitä, kuinka monta suomalaista työntekijää teillä on paikan päällä Ukrainassa, kuinka monta klinikkaa olette perustaneet Ukrainaan ja voiko kauttanne lähettää tarvikkeita maahan.
Viemme maahan sitä, mitä ukrainalaiset sairaanhoidon ammattilaiset kertovat tarvitsevansa.

Avustustyö räätälöidään tarpeiden mukaisesti

On maita, joissa vuosikymmenten aseellinen konflikti on tuhonnut lääketieteellisen koulutuksen ja ajanut terveydenhuollon ammattilaiset pakolaisiksi. Tällaisiin maihin Lääkärit Ilman Rajoja rakentaa terveysasemia, klinikoita ja jopa sairaaloita. Vaikeimpiin tilanteisiin lääkärit ja osa hoitajista on tuotava muista maista.

Ukrainan tilanne on toisenlainen. Ukrainassa on laadukas lääketieteellinen koulutus, ja maassa onkin lääkäreitä ja hoitajia. Ukrainassa on myös kattava terveydenhuoltojärjestelmä sairaaloista terveysasemiin. Järjestelmässä voi olla puutteita, mutta verrattuna matalan tulotason maihin, terveydenhuollon infrastruktuuri on kuitenkin olemassa.

Kun sota Ukrainassa alkoi, Lääkärit Ilman Rajoja ei siis lähettänyt paikalle kiireen vilkkaa lääkäreitä ja sairaanhoitajia vaan arviointiryhmiä. Ennen kuin lähetimme varsinaista humanitaarista apua paikalle, arviointiryhmämme kävivät paikan päällä selvittämässä, minkälaista apua Ukrainassa juuri tässä tilanteessa tarvitaan. Arviointien perusteella räätälöimme avun juuri tarpeeseen ja tilanteeseen sopivaksi.

Lääkkeistä ja tarvikkeista pulaa

Viesti Ukrainasta oli selvä. Tällä kertaa meiltä ei ole pyydetty lääkäreitä samalla tavalla kuin esimerkiksi Syyriassa. Juuri nyt ukrainalaiset pyytävät meiltä lääkkeitä ja tarvikkeita, jotta voivat itse hoitaa omat potilaansa.

Tilanne voi muuttua hyvinkin nopeasti, joten olemme valmiudessa lähettämään paikalle lisää ammattilaisia, jos tilanne sitä vaatii.

Normaali toimitusketju Ukrainaan on nyt katki, sillä yritykset, jotka ovat vieneet maan sairaaloihin lääkkeitä ja lääketieteellisiä tarvikkeita, eivät pääse tai uskalla mennä maahan. Myös tässä me voimme auttaa.

Lääkärit Ilman Rajoja on jo 50 vuoden ajan toiminut maissa, joissa on käynnissä aseellinen konflikti. Meillä on siis kokemusta katastrofiavun logistiikasta, ja siitä miten konfliktin osapuolten kanssa neuvotellaan ja miten niiltä saadaan takeet turvalliselle maahan pääsylle. Aina maahan pääsy ei ole mahdollista, jos takuita turvallisesta pääsystä ei saada.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Koulutus poikkeuksellisen suureen potilasmäärään vastaamisesta Lvivin kaupungissa maaliskuussa 2022.

Lääkäreille täydennyskoulutusta sotavammojen ja suurten potilasmäärien hoitoon

Sodassa lääkärit ja hoitajat tarvitsevat uudenlaista osaamista. Ukrainassa lääkärit ovat kokeneita ja monet pitkälle kouluttautuneita erikoislääkäreitä, mutta viime vuosina vain harva heistä on hoitanut kranaattien, pommien tai muiden räjähtävien ammusten aiheuttamia vammoja.

Tavanomaisessa hoitotyössä ei myöskään välttämättä kohtaa tilanteita, joissa potilaita on samanaikaisesti valtava määrä. Miten toimia, kun sairaalaan saapuu samanaikaisesti sata potilasta, joilla on vakavia vammoja?

Ukrainasta tulikin pian Lääkärit Ilman Rajoja -järjestölle selkeä pyyntö: tarvitsemme lisäkoulutusta suuronnettomuuksien hallinnasta ja sotavammojen hoidosta. Tällaista koulutusta olemme järjestäneet paikan päällä Lvivin kaupungissa läntisessä Ukrainassa ja etäyhteyksin.

Kuten muutkaan toimijat, emme pääse piiritettyihin kaupunkeihin kuten Mariupoliin. Siksi tällä hetkellä autamme muita paikkakuntia valmistautumaan vastaaviin tapahtumiin, jos ja kun taistelut ulottuvat myös sinne.

Lue uutisia Ukrainasta

  • Sisua vaativa matka: 36 tuntia potilaiden hoitoa junassa

    Uutinen
    Sodat ja konfliktit
  • Myönteisiä tarinoita sodan keskeltä?

    Uutinen
    Sodat ja konfliktit
  • Yli 200 psykiatrista potilasta evakuoitu lääkintäjunalla Harkovasta Kiovaan

    Uutinen
    Sodat ja konfliktit
  • “Olen piilottanut surun syvälle sieluuni” – Mielenterveydenhuollon tarpeet Ukrainassa

    Uutinen
    Sodat ja konfliktit
  • Harkovan metroasemat muuttuivat klinikoiksi

    Uutinen
    Sodat ja konfliktit
  • Pommitusten keskellä Mariupolissa – kirje työntekijältämme

    Uutinen
    Sodat ja konfliktit
  • Siviilien pääsy sairaanhoitoon taattava – Mariupolin humanitaarinen katastrofi pahenee

    Uutinen
    Sodat ja konfliktit
  • Humanitaarisia käytäviä tarvitaan, mutta ne eivät yksin riitä

    Uutinen
    Sodat ja konfliktit
  • Kysymyksiä ja vastauksia humanitaarisesta avusta Ukrainassa

    Uutinen
    Sodat ja konfliktit
  • Lääkärit Ilman Rajoja valmiudessa Ukrainassa ja naapurimaissa

    Uutinen
    Sodat ja konfliktit
  • Ukrainan tilanne eskaloituu: Lääkärit Ilman Rajoja huolissaan potilaista

    Uutinen
    Sodat ja konfliktit
  • Rakkautta ja muita parannuskeinoja: “Haluan kertoa tarinani, koska minä olen hengissä”

    Uutinen
    Sodat ja konfliktit

Ukraina

Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja alkoi työskennellä maassa ensimmäisen kerran vuonna 1999.

Ukrainaan on vietävä sitä, mitä siellä tarvitaan: lääkkeitä, tarvikkeita ja tietoa

Avustustyö Ukrainassa on paikallisen terveydenhuoltojärjestelmän tukemista Saamme paljon kyselyitä siitä, kuinka monta suomalaista työntekijää teillä on paikan päällä Ukrainassa, kuinka monta klinikkaa olette perustaneet Ukrainaan ja voiko kauttanne lähettää tarvikkeita maahan.Viemme maahan sitä, mitä ukrainalaiset sairaanhoidon ammattilaiset kertovat tarvitsevansa. Avustustyö räätälöidään tarpeiden mukaisesti On maita, joissa vuosikymmenten aseellinen konflikti on tuhonnut lääketieteellisen koulutuksen ja ajanut…