Vaadimme ruoan, lääkkeiden ja välttämättömien tarvikkeiden välitöntä toimittamista Zamzamin pakolaisleirille Sudaniin.
Tilanne Zamzamin maansisäisten pakolaisten leirillä Sudanin Pohjois-Darfurissa on katastrofaalinen.
Leirillä arvioidaan olevan 300 000—500 000 ihmistä, joista monet ovat joutuneet siirtymään useasti paikasta toiseen.
Sudanin terveysviranomaisten ja Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tekemän ravitsemustilan seulonnan mukaan ravitsemustilanne leirillä on katastrofaalinen ja pahenemassa.
Yksi Sudanin sodan osapuolista, RSF-joukot, valvoo leirille tulevia teitä, ja on tehnyt ruoan, lääkkeiden ja välttämättömien tarvikkeiden tuomisen leirille lähes mahdottomaksi sen jälkeen, kun taistelut El Fasherin ympärillä kiihtyivät viime toukokuussa.
Kehotamme YK:ta ja kansainvälisiä järjestöjä kartoittamaan kaikkia vaihtoehtoja, jopa lentopudotuksia, jotta alueella saadaan nopeasti elintarvikkeita.
”Emme voi enää hukata aikaa. Kyse on tuhansista lapsista, jotka ovat vaarassa kuolla seuraavien viikkojen aikana, jos he eivät saa asianmukaista hoitoa, ja jos humanitaarista apua ja välttämättömiä tarvikkeita ei saada kiireellisesti Zamzamiin”, varoittaa Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön hätäoperaatioiden johtaja Michel Olivier Lacharité.
Maailman pahin aliravitsemustilanne
YK:n tukeman asiantuntijoiden yhteenliittymän tekemän IPC-raportin (Integrated Food Security Phase Classification) mukaan alueella vallitsi 1. elokuuta nälänhätä.
Leirillä toissa viikolla rokotuskampanjan aikana seulotuista yli 29 000 alle viisivuotiaasta lapsesta 10 prosenttia kärsi vakavasta akuutista aliravitsemuksesta, joka on hengenvaarallinen tila, ja 35 prosenttia kärsi akuutista aliravitsemuksesta, joka kehittyy vakavammaksi aliravitsemuksen muodoksi, jos sitä ei hoideta tehokkaasti ja ajoissa.
”Seulonnassa havaitut aliravitsemusasteet ovat vakavia ja todennäköisesti maailman pahimpia tällä hetkellä”, kertoo Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön lääketieteellinen asiantuntija Claudine Mayer.
Varastoissa oleva ruoka on hupenemassa. Elintarvikkeiden hinnat ovat kolme kertaa korkeammat kuin muualla Darfurissa. Myös polttoaineen hinnat ovat nousseet, mikä vaikeuttaa veden pumppaamista ja generaattoreiden avulla toimivien klinikoiden toimintaa.
”Tällaisessa vaikeassa tilanteessa meidän pitäisi laajentaa toimintaamme. Sen sijaan olemme joutuneet vähentämään toimintaamme keskittyäksemme vain kaikkein vaikeimmassa tilanteessa oleviin lapsiin, sillä tarvikkeista on vakava puute”, Mayer sanoo.