Siirry sisältöön
Osallistu Joulun toivelahja -keräykseen ja autat potilaita konfliktialueilla Lahjoita

Sudanin pääkaupungissa sijaitsevassa sairaalassa joka kuudes haavoittunut potilas on lapsi

Uutinen

Bashairin opetussairaala on yksi viimeisistä eteläisessä Khartumissa yhä toimivista sairaaloista. Kuudesosa tänä vuonna sairaalassa hoidetuista haavoittuneista potilaista on ollut alle 15-vuotiaita lapsia. Monella on ampuma-, räjähdys- ja sirpalevammoja. Samaan aikaan sairaalassa on nähty lisääntyvissä määrin lapsia ja raskaana olevia naisia, joilla on akuutti aliravitsemus.

Uutinen sisältää lapsista otettuja röntgenkuvia, jotka voivat järkyttää.

Tyttö, 20 kuukautta, sirpale päässä

Yhtenä päivänä lokakuun lopulla yli 30 haavoittunutta potilasta kiidätettiin Bashairin sairaalaan Khartumissa, Sudanissa. Alle kilometrin päässä sijaitsevalla torilla oli räjähtänyt, ja monella potilaalla oli palo- sekä muita vammoja. Kaksitoista potilaista oli alle 15-vuotiaita.

Joukossa oli vuoden ja kahdeksan kuukauden ikäinen tyttö, joka oli saanut sirpaleen syvälle päähänsä. Kun henkilökunta nosti hänet varoen pöydälle röntgenkuvausta varten, pala hauraasta kallosta putosi pöydälle.

“Tällaiset tapaukset ovat tavallisia”, sairaanhoidon päällikkö, lääkäri Moeen* sanoo. “Onneksi tämä pieni tyttö selviytyi. Kaikki eivät ole yhtä onnekkaita.”

Ampuma-, räjähdys- ja sirpalevammoja

Bashairin opetussairaala on yksi viimeisistä eteläisessä Khartumissa yhä toimivista sairaaloista. Kuudesosa tänä vuonna sairaalassa hoidetuista haavoittuneista potilaista on ollut alle 15-vuotiaita lapsia. Monella on ampuma-, räjähdys- ja sirpalevammoja.

Bashairin sairaalassa tarjotaan kiireellistä ja kirurgista hoitoa sekä äitiysterveyden palveluita. Tilanteet, joissa sairaalaan saapuu lyhyessä ajassa suuri määrä potilaita, ovat lisääntyneet voimistuneiden taisteluiden myötä. Ne muutamat sairaalat, jotka edelleen toimivat, ovat valtavan paineen alla ja henkilökunta joutuu ponnistelemaan vastatakseen tarpeisiin.

Lisäksi sairaalassa ei pystytä tekemään vaativampia leikkauksia. Se johtuu osittain siitä, että kirurgisten välineiden toimittamista on systemaattisesti estetty lokakuusta 2023 lähtien. Potilaiden lähettäminen alueen ulkopuolelle hoitoon on myös hyvin vaikeaa, koska tiet on joko tuhottu tai ne ovat liian vaarallisia.

Lääkkeiden ja lääkinnällisten tarvikkeiden kuljetusten estäminen tarkoittaa myös sitä, että jotkin toimenpiteet, kuten vakavien palovammojen hoito, eivät ole mahdollisia. Erityisen huolestuttavaksi tilanteen tekee se, että kaupungissa ei ole enää jäljellä yhtään täysin toimivaa palovammayksikköä, vaikka siviilit joutuvat lisääntyvissä määrin pommiräjähdysten uhreiksi.

Poika, 18 kuukautta, luoti rintakehässä

“1,5-vuotias Riyad-vauva tuotiin päivystykseen harhaluodin osuttua häneen, kun hän oli päiväunilla perheen kotona”, Moeen* kertoo. “Henkilökunta kamppaili neljä tuntia vakauttaakseen hänen tilansa. Suuren verenhukan vuoksi mahdollisuudet selvitä leikkauksesta olivat 50-50.”

Henkilökunta sai verenvuodon loppumaan, mutta luoti jäi rintakehään. Vielä ei osattu sanoa, milloin sille voidaan tehdä jotain.

Lisääntyvä määrä aliravitsemusta

Samaan aikaan sairaalassa on nähty lisääntyvissä määrin lapsia ja raskaana olevia naisia, joilla on akuutti aliravitsemus. Ilman hoitoa akuutti aliravitsemus voi olla hengenvaarallinen. Sairaalassa tutkittiin loka-marraskuun vaihteessa hieman yli 4 000 naista ja lasta. Heistä yli 1 500 todettiin olevan vakava akuutti aliravitsemus, ja 400 kohtalainen akuutti aliravitsemus.

“Nämä väkivalta- ja aliravitsemusluvut tuovat esiin painajaisen, jossa ihmiset, mukaan lukien lapset, elävät Khartumissa. Konfliktin osapuolten on varmistettava, että siviilejä suojellaan. Lääkinnällisiä tarvikkeiden tuominen pitäisi sallia kaikkiin sairaaloihin Sudanissa”, hätäavun koordinaattori Claire San Filippo sanoo.

* Lääkärin nimi on muutettu hänen henkilöllisyytensä suojelemiseksi.

Työmme Sudanissa

  • Yli 500 000 ihmistä on hakeutunut hoitoon tukemiimme sairaaloihin, terveyskeskuksiin ja liikkuville klinikoille ympäri Sudania konfliktin alettua huhtikuussa 2023.
  • Työskentelemme yli kahdessatoista sairaalassa konfliktialueilla, mukaan lukien Khartumissa, joissa taistelut ovat olleet kiivaita sodan alkamisesta lähtien.
  • Tammi-syyskuun 2024 välisenä aikana hoidimme Sudanissa yhteensä yli 6 500 konfliktin vuoksi haavoittunutta potilasta.
  • Yli 11 miljoonaa on joutunut pakenemaan, mikä tarkoittaa suurinta pakolaiskriisiä maailmassa vähään aikaan.
  • Toimimme yhdessätoista osavaltiossa, joissa tarjoamme ilmaista sairaanhoitoa niille, jotka sitä eniten tarvitsevat.

Lisää uutisia Sudanista

  • Tuhansia lapsia vaarassa kuolla lähiviikkoina ilman humanitaarisen avun lisäämistä Sudaniin

    Uutinen
    Aliravitsemus
  • Kirje työntekijältämme: “Tilanne on katastrofaalinen”

    Uutinen
    Sodat ja konfliktit