Libyan pidätyskeskuksissa on mielivaltaisesti pidätettynä viidestä kuuteen tuhatta pakolaista ja siirtolaista. Kuvareportaasimme kertoo oloista Zintanin ja Gharyanin pidätyskeskuksissa.
Huhtikuun alusta asti Libyan väliaikaishallituksen (GNA) ja Libyan National Armyn (LNA) välillä raivonnut konflikti on tehnyt heidän tilanteestaan vieläkin vaarallisemman. Huolimatta toistuvista vaatimuksista, että pakolaiset ja siirtolaiset saisivat suojelua ja heidät evakuoitaisiin pidätyskeskuksista, näköpiirissä ei ole turvaa. Samaan aikaan EU:n tukema Libyan rannikkovartiosto palauttaa ihmisiä tähän väkivallan ja vankeuden kierteeseen.
Aiemmin tänä vuonna noin 50 heikoimmassa kunnossa olevaa siirtolaista siirrettiin Zintanin pidätyskeskuksesta Gharyanin pidätyskeskukseen. Taistelut kuitenkin valtasivat alueen, kun LNA otti sen haltuunsa osana hyökkäystään Tripoliin huhtikuussa.
Aseellisten joukkojen hyökkäyksen varalta pidätyskeskuksen johto antoi pakolaisille ketjun ja munalukon – suojaksi vartijoiden ollessa poissa. Tietojen mukaan vartijat pakenivat taisteluiden vuoksi ja tuberkuloositartunnan pelossa.
Vielä 29 ihmistä oli jumissa Gharyanin pidätyskeskuksessa, kun GNA:n joukot ottivat kaupungin uudelleen haltuunsa raskaiden taisteluiden jälkeen 26. kesäkuuta. Gharyanissa jäljellä olevat ihmiset eivät voineet paeta taisteluita mihinkään ja he pelkäsivät henkensä edestä.
Viikkoa myöhemmin heidät viimein siirrettiin Tripoliin: kahdeksan siirrettiin Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön sairaalaan ja 21 siirettiin kansalaisjärjestön pyörittämään ensisuojaan.
Zintanin pidätyskeskuksessa olevista ihmisistä suurin osa pakenee vainoa ja väkivaltaa Eritreasta ja Somaliasta.Suurin osa on kokenut hirvittäviä asioita Libyassa. Ihmissalakuljettajat ovat kiduttaneet ja raiskanneet heitä. Heillä on sekä fyysisiä että psyykkisiä oireita.
Sen sijaan, että he saisivat pääsyn pois ja kansainvälistä suojelua, mihin heillä on oikeus, nämä pakolaiset ovat tuomittuja väkivallan ja vankeuden kierteeseen.
Vammojen ja epätoivon määrä on niin valtava, että pidätyskeskuksista on raportoitu useita itsemurhayrityksiä. Tilannetta kärjistää entisestään määräämättömän pituinen vankeus. Pidätyskeskukseen suljettujen täytyy toistuvasti pidätellä vakavista mielenterveysongelmista kärsiviä kohtalotovereita estääkseen heitä satuttamasta itseään tai muita.Koska tilanne on niin kriittinen, Lääkärit Ilman Rajoja on tarjonnut potilaskonsultaatiota ja järjestänyt siirtoja sairaalaan toukokuun lopusta alkaen. Heinäkuun ensimmäisen viikon aikana tehtiin neljä siirtoa ja yli 120 potilaskonsultaatiota Zintanin pidätyskeskuksessa. Kaiken kaikkiaan siirsimme sairaalaan 17 potilasta Zintanista ja 11 potilasta Gharyanista.
Niin kauan kuin potilaamme ovat samassa pitkittyneessä tilanteessa ilman kansainvälistä suojelua, lääkärimme pystyvät lievittämään heidän kärsimystään vain hyvin rajallisesti.
Pidätyskeskuksissa saatavilla oleva ruoka on lähinnä leipää ja pastaa, mikä on pitkittyneessä tilanteessa huonoa ravintoa erityisesti heille, joilla on muutenkin heikko terveys. Lisäksi tuberkuloosi voi aiheuttaa aliravitsemusta ja aliravitsemus puolestaan kasvattaa tuberkuloosin riskiä.
3.6. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR siirsi 96 ihmistä Zintanin pidätyskeskuksesta UNHCR:n tiloihin Tripolissa, missä he odottavat evakuointia Libyasta. Tällä hetkellä 585 ihmistä on edelleen Zintanissa.
Pakolaisia ja turvapaikanhakijoita on otettava vastaan ja evakuoitava kiireellisesti lisää. Monille pidätyskeskuksissa olevista ihmisistä kyse on elämästä ja kuolemasta.
Kuvat: Jérôme Tubiana / MSF
Libya
Libya
Lääkärit Ilman Rajoja alkoi työskennellä maassa ensimmäisen kerran vuonna 2011.