Sairaanhoitajana olen pöyristynyt.
Näin kertoo Matthias Kennes, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestölle Länsirannalla työskentelevä sairaanhoitaja.
Israel on saanut kansainvälistä huomiota koronarokottamisensa nopeasta tahdista, mutta samanaikaisesti Palestiinaan on tuotu vain kourallinen rokotteita. Tämä epätasa-arvoisuus tuntuu konkreettisesti Länsirannan palestiinalaisalueilla ja Gazassa, missä Lääkärit Ilman Rajoja toimii.
Tähän mennessä Israel on onnistunut rokottamaan lähes 4,2 miljoonaa ihmistä ensimmäisellä koronarokoteannoksella. Tämä on noin 50% Israelin väestöstä. Jopa 30% väestöstä on jo saanut rokotteen molemmat annokset.
Samaan aikaan Länsirannalla on ollut saatavilla vain muutama tuhat annosta. Viikonlopun aikana Arabiemiraatit lahjoittivat Gazaan 20 000 annosta koronarokotetta, mutta tämä ei vastaa lähellekään alueen rokotetarvetta. Näilläkin määrillä vain 0,8% palestiinalaisista saataisiin rokotettua.
Toisin sanoen: israelilainen saa koronarokotteen jopa 60 kertaa todennäköisemmin kuin palestiinalainen. Aluetta miehittävänä valtiona Israelilla on velvollisuus huolehtia siitä, että miehitetty väkiosuus saa tarvittavat sairaanhoidon välineet ja tarvikkeet.
Tulin itse Länsirannalle osana Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tiimiä, jonka tavoitteena oli auttaa nimenomaan COVID-19-taudin vastaisessa työssä. Kun toinen aalto alkoi Länsirannalla viime joulukuussa, sairaalat täyttyivät koronapotilaista. Heistä monet – erityisesti vanhukset – kuolivat. COVID-19-tauti on tappanut miljoonia ympäri maailmaa, mutta nämä potilaat kuolivat suoraan edessäni: siksi heidän kohtalonsa satuttaa minua.
Nyt tartuntaluvut ovat lähteneet uudestaan nousuun. En halua enää nähdä ihmisten kuolevan, ja rokote on tällä hetkellä ainoa toivoni tämän estämiseen.
Vain muutaman kilometrin päässä Israelissa kaikki riskiryhmät on jo rokotettu. Pian Israel alkaa rokottaa terveitä aikuisia ja nuoria. Omalla työpaikallani Länsirannalla sairaalan työntekijöille on pystytty antamaan rokote, mutta määrä ei riitä lähellekään rokottamaan kaikkia terveydenhoitoalan työntekijä, puhumattakaan vanhuksista ja muista riskiryhmäläisistä.
Herää kysymys, miksei näitä ihmisiä voida rokottaa, jos rokotteita odottaa pinossa vain puolen tunnin ajomatkan päässä Israelin puolella. Tähän en osaa vastata. Se ei ole ainoastaan uskomatonta, vaan myös epäoikeudenmukaista ja julmaa.
Israel on miehittäjä, jolla on miljoonia rokotteita. Palestiina on miehitetty alue, jolla on hädin tuskin pari tuhatta rokotetta. Sairaanhoitajana minua ei kiinnosta, kuka tämän tilanteen korjaa. Sen sijaan minua kiinnostaa se, että kaikista haavoittuvammassa asemassa olevat asetetaan etusijalle.
Matthias Kennes on sairaanhoitaja, joka työskentelee Hebronissa Länsirannalla osana covid-19-vastettamme.