Sairaita ihmisiä ja pitkällä raskaana olevia pidetään tuntikausia tarkastuspisteillä, ambulanssien renkaita on puhkottu, Israelin sotilaat takavarikoivat kontin, jossa Lääkärit Ilman Rajoja antoi mielenterveyden tukea – tilanne Masafer Yattassa, miehitetyillä palestiinalaisalueilla on sietämätön.
Jatkuva pelko häädetyksi tulemisesta, kotien näkeminen tuhottuna ja liikkumisen rajoittaminen ovat joitakin haasteista, joita palestiinalaiset kohtaavat Masafer Yattassa ja sen ympärillä Länsirannassa. Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön uusi raportti tuo esiin Israelin viranomaisten toimia, joilla paikallisia yhteisöjä painostetaan poistumaan alueelta sekä sen, millainen vaikutus tällä on ihmisten fyysiseen terveyteen ja mielenterveyteen.
“Jos menetän maani, menetän elämäni”, sanoo Masafer Yattassa sijaitsevan Al-Majazin kylän asukas.
Asukkaat elävät jatkuvan kotoaan häädetyksi tulemisen pelon lisäksi jatkuvan väkivallan pelon alla.
“Sotilaat tulevat kyliin öisin, valvovat ulkonaliikkumiskieltojen ja muiden liikkumisen rajoitusten toteutumista, suorittavat sotatoimiin liittyviä harjoituksia asuinalueiden lähellä, takavarikoivat kulkuneuvoja ja tuhoavat koteja”, kuvailee David Cantero Pérez, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön avustustyön johtaja miehitetyillä palestiinalaisalueilla.
“He tekevät elämisestä kestämätöntä.”
Israelin viranomaisten toimenpiteet ovat voimistuneet toukokuusta 2022 lähtien kun Israelin korkein oikeus teki päätöksen, jolla poistettiin kaikki oikeudelliset esteet palestiinalaisten pakkosiirrolta Masafer Yattasta. Päätöksen myötä alueesta tehdään sotilasalue. Tällä on ollut vakavia seurauksia asukkaiden mahdollisuuksiin saada peruspalveluita, kuten sairaanhoitoa.
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön raportti paljastaa, että potilailta evätään rutiininomaisesti pääsy kyliin, joissa järjestö tarjoaa sairaanhoitoa, jos heidän henkilökortissaan lukee, että he asuvat eri kylässä. Muissa tapauksissa ambulansseja, jotka ovat yrittäneet päästä Masafer Yattaan on viivytetty tai jopa estetty, ja asukkaita, jotka ovat yrittäneet päästä sairaaloihin, on pysäytetty tarkastuspisteillä. Asukkaat ovat kertoneet, että epävarma pääsy sairaanhoitoon Masafer Yattassa on pakottanut monet haavoittuvassa asemassa olevat ihmiset jättämään kotinsa ja perheensä ja lähtemään läheiseen Yattan kaupunkiin.
Pakkotoimet tarkoittavat, että asukkaat pelkäävät jatkuvasti turvallisuutensa puolesta ja vanhemmat tuntevat olonsa avuttomiksi lastensa suojaamisessa. Yksi vanhemmista kertoi, että heidän lapsensa oli herännyt yöllä siihen, että aseistettu sotilas ja koira astuivat makuuhuoneeseen. Toiset vanhemmat kuvailivat tuntevansa epätoivoa ja voimattomuutta, kun heidän lapsensa palasivat koulusta kotiin nähdäkseen kotinsa tuhoutuneen.
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön mukaan näin haastavissa oloissa elämisellä on valtava vaikutus ihmisten mielenterveyteen. Järjestön liikkuvat klinikat ovat tarjonneet sairaanhoitoa, kuten mielenterveyshoitoa, Masafer Yattan asukkaille vuodesta 2021 lähtien. Järjestön raportti tuo esiin jyrkän nousun mielenterveystuen tarpeessa niillä asukkailla, joiden koteihin on tunkeuduttu ja joiden koteja on tuhottu. Näiden tapahtumien seurauksena yli puolet järjestön potilaista kertoi vuonna 2022 psykosomaattisista oireista, neljäsosalla oli traumaperäisen stressin oireita ja kaksi kolmasosaa kertoi masennusoireista.
“Sairaanhoitoon keskittyvänä humanitaarisena järjestönä tuomitsemme Israelin politiikan ja kehotamme Israelin viranomaisia pysäyttämään häätösuunnitelman välittömästi, sekä lopettamaan toimenpiteet, jotka rajoittavat Masafer Yattassa olevien palestiinalaisten pääsyä peruspalveluihin, kuten sairaanhoitoon. Tämän tarpeettoman kärsimyksen on loputtava”, sanoo Cantero Pérez.
Lääkärit Ilman Rajoja kehottaa kansainvälistä yhteisöä ryhtymään kiireellisiin ja tarpeellisiin toimenpiteisiin Masafer Yattan väestön suojelemiseksi ja varmistamaan, että heidän ihmisoikeuksiaan kunnioitetaan.
Lääkärit Ilman Rajoja on tarjonnut sairaanhoitoa ja mielenterveyspalveluita Masafer Yattan asukkaille liikkuvilla klinikoilla vuodesta 2021 lähtien ja mielenterveyspalveluja Hebronin kuvernoraatissa, johon Masafer Yatta kuuluu, vuodesta 1996 lähtien.
Masafer Yatta
Israel nimesi Masafer Yattan ensimmäistä kertaa armeijan ampuma-alueeksi vuonna 1981.
Masafer Yattan kahdessatoista yhteisössä elää yli 1000 palestiinalaista, mukaan lukien yli 550 lasta.
Toukokuusta 2022 Israelin korkein oikeus teki päätöksen, jolla poistettiin kaikki oikeudelliset esteet palestiinalaisten pakkosiirrolta Masafer Yattasta. Päätöksen myötä alueesta tehdään sotilasalue.
Vuoden 2021 toukokuun ja lokakuun välillä mielenterveysongelmien vuoksi hoidetuista Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön potilaista 21 prosentin kotiin oli tunkeuduttu ja 4 prosentin kohdalla omaisuutta oli tuhottu. Luvut nousivat 40 prosenttiin ja 22 prosenttiin samana ajanjaksona vuonna 2022. Tapausten lisääntymisen jälkeen yli puolet potilaista kertoi psykosomaattisista oireista, neljänneksellä oli traumaperäisen stressin oireita ja kahdella kolmasosalla oli masennusoireita.
Verrattaessa ajanjaksoa vuoden 2022 toukokuusta lokakuuhun samaan jaksoon vuonna 2021, Lääkärit Ilman Rajoja havaitsi 27 prosentin laskun kroonisten sairauksien hoitoon liittyvien käyntien kokonaismäärässä liikkuvilla klinikoilla. Seurantahaastattelut osoittivat, että suurin osa potilaista lakkasi käymästä säännöllisillä seurantavastaanotoilla, sillä heillä oli ongelmia sinne pääsyssä, esimerkiksi Israelin armeijan takavarikoitua heidän autonsa. Potilaat joutuivat viettämään enemmän aikaa läheisessä Yattan kaupungissa ollakseen lähempänä sairaanhoidon laitoksia.
Vesiputket katkaistaan säännöllisesti Masafer Yattassa, vesisäiliöitä tuhotaan ja vesisäiliöitä toimittavat kuorma-autot pysäytetään ja takavarikoidaan. Veden riittävyyden saamisen haasteita pahentaa entisestään sateen puute. Veden puute aiheuttaa huolta asukkaiden fyysisestä terveydestä.