Olemme hoitaneet Gazassa noin 27 500 potilasta väkivallan aiheuttamien vammojen vuoksi vuoden aikana. Yli 80 prosenttia vammoista liittyy pommituksiin.
Vaadimme Israelia lopettamaan sodan ja peräänkuulutamme myös Israelin liittolaisten vastuuta.
Vaikka Israelin liittolaiset puhuvat julkisesti tulitauon tärkeydestä ja tarpeesta helpottaa humanitaarisen avun toimittamista Gazaan, ne toimittavat edelleen aseita Israelille. Erityisesti Yhdysvallat, joka on viime aikoina kannattanut tulitaukovaatimuksia, on usein pyrkinyt hämärtämään, estämään ja heikentämään tulitaukopyrkimyksiä YK:n turvallisuusneuvostossa.
”Israelin liittolaiset ovat jatkaneet sotilaallisen tukensa antamista Israelille samalla kun lapsia tapetaan joukoittain, panssarivaunut tulittavat suojia ja hävittäjät pommittavat humanitaariseksi väitettyjä alueita”, sanoo pääsihteerimme Chris Lockyear.
Olemme vaatineet välitöntä ja pysyvää tulitaukoa Gazaan pian vuoden ajan.
”Myös Suomen on tehtävä osansa. Suomen on edistettävä tulitaukoa ja oltava valmis vastaanottamaan niitä potilaita, jotka odottavat tällä hetkellä hengenvaarassa evakuointilupaa, unohtamatta paluuoikeutta Gazaan”, korostaa Linda Konate, toiminnanjohtajamme Suomessa.
Koska Gazan terveydenhuolto on tuhottu ja vaikeasti haavoittuneiden määrä valtava, on tuhansia potilaita tarpeen evakuoida hoitoon muihin maihin. Maailman terveysjärjestö WHO on vedonnut EU-maihin potilaiden vastaanottamiseksi, mutta Suomi ei ole vastannut pyyntöön.
”Gazassa teemme leikkauksia ilman nukutusta, todistamme lasten kuolevan sairaaloiden lattioilla resurssipulan vuoksi ja työntekijämme joutuvat hoitamaan omia kollegoitaan ja perheenjäseniään. Näin ei voi jatkua”, Linda Konate sanoo.
Hoidamme pommituksissa aiheutettuja vammoja
Sen jälkeen kun Hamas 7. lokakuuta 2023 tappoi jopa 1 200 ihmistä ja otti noin 250 panttivankia, Israel on käynyt Gazaa vastaan pian vuoden ajan täysimittaista sotaa. Vuoden aikana on surmattu yli 41 500 ihmistä ja haavoitettu yli 96 000.
Olemme hoitaneet päivittäin potilaita, joilla on massiivisten pommitusten aiheuttamia vammoja. Potilailla on laajoja palovammoja, heidän luitaan on murskattu ja ruumiinosiaan irronnut.
Lokakuusta 2023 lähtien työntekijämme ovat hoitaneet yli 27 500 potilasta väkivallan aiheuttamien vammojen vuoksi. Yli 80 prosenttia vammoista liittyy pommituksiin.
Ihmiset ovat joutuneet toistuvasti siirtymään asuinsijoiltaan ja asumaan yhä pienemmillä alueilla, mikä lisää sairauksien leviämistä.
Olemme toimineet Gazassa pitkään ja hoitaneet ennen nykyistä eskalaatiota Gazassa Israelin 17 vuotta kestäneen saarron ja toistuvien hyökkäysten inhimillisiä seurauksia, kuten mielenterveysongelmia ja vakavia palovammoja.