Siirry sisältöön
VETOOMUS: Loppu iskuille – sairaaloita on suojeltava! Allekirjoita

“Humanitaariseksi avuksi naamioitua teurastusta” – Israelin ja Yhdysvaltain ruoanjakelujärjestelmä Gazassa purettava

Uutinen
17-vuotiasta Ashrafia ammuttiin, kun hän yritti hakea ruokaa siskoilleen. Kesäkuu 2025.

Israelin ja Yhdysvaltain ruoanjakelujärjestelmä (GHF) Gazassa on kuolemanloukku ja se on purettava. Työntekijämme näkevät päivittäin potilaita, jotka ovat loukkaantuneet tai tapettu heidän yritettyään saada ruokaa GHF:n jakelupisteiltä.

Israelin ja Yhdysvaltain ruoanjakelujärjestelmä GHF on toiminut reilun kuukauden ajan Gazassa. Järjestelmä halventaa palestiinalaisia pakottamalla heidät valitsemaan nälkiintymisen tai henkiensä vaarantamisen välillä. Yli 500 ihmistä on tapettu ja lähes 4000 loukkaantunut heidän yrittäessään hakea ruokaa. Järjestelmä on humanitaariseksi avuksi naamioitua teurastusta, ja se on purettava välittömästi.

Tämä ei ole apua, tämä on kuolemanloukku. He aikoivat tappaa meidät yksi kerrallaan.

Hani Abu Soud al-Mawasin sairaalan yhteisötyöntekijä

Israelin viranomaisten täytyy lopettaa ruoan, polttoaineen, lääkintätarvikkeiden ja humanitaaristen tarvikkeiden saarto ja palata YK:n koordinoimaan humanitaarisia periaatteita noudattavaan avustusjärjestelmään.

Tapa, jolla GHF jakaa ruokaa, pakottaa tuhannet nälkiintyneet palestiinalaiset kävelemään pitkiä matkoja päästäkseen johonkin neljästä jakelupisteestä ja sen jälkeen taistelemaan vähäisestä ruoasta. Monet naiset, lapset, ikääntyneet ja vammaiset ihmiset eivät pysty kävelemään jakelupisteille. Kaoottisessa ruoanjakeluprosessissa kuolee ja haavoittuu jatkuvasti ihmisiä.

Kansainvälinen yhteisö näyttää ohittavan jatkuvat julmuudet lähes olankohautuksella ja sallivan nämä kansanmurhaan viittaavat toimet. Tämän ei voida antaa jatkua.

47-vuotias Samah Hamdan oli kävellyt 15 kilometriä ruoanjakelupisteelle saadakseen lapsilleen ruokaa. Hän joutui keräämään pastaa maasta, sillä mitään muuta ei ollut jäljellä. Kesäkuu 2025. ©MSF

Hätäavun koordinaattorimme Aitor Zabalgogeazkoa Gazasta kertoo, että GHF:n neljä jalkapallokentän kokoista jakelupistettä sijaitsevat Israelin joukkojen valvomilla alueilla, ja niitä ympäröivät vartiopaikat, maavallit ja piikkilanka-aidat. Aidattu sisäänkäynti tarjoaa vain yhden reitin sisään ja ulos.

“GHF:n työntekijät pudottavat kuormalavat ja ruokalaatikot, avaavat aidat ja päästävät tuhannet ihmiset kerralla sisään taistelemaan ruoasta viimeistä riisinjyvää myöten”, Zabalgogeazkoa kuvailee GHF:n toimintaa.

“Jos ihmiset saapuvat liian ajoissa ja lähestyvät tarkastuspisteitä, heitä ammutaan. Jos he saapuvat ajallaan, mutta väkeä on liikaa ja he hyppäävät piikkilankojen yli, heitä ammutaan. Jos he saapuvat myöhässä, heidän ei pitäisikään olla siellä, koska se on “evakuoitu alue”, ja heitä ammutaan”, Zabalgogeazkoa kertoo.

Työntekijämme näkevät päivittäin potilaita, jotka ovat loukkaantuneet tai tapettu heidän yritettyään saada ruokaa näistä jakelupisteistä.

”Ihmisiä ammuttiin suoraan. Tämä ei ole apua, tämä on kuolemanloukku. He aikoivat tappaa meidät yksi kerrallaan. Olimme nälkäisiä ja yritimme vain ruokkia lapsemme. Mitä muuta voimme tehdä?”, sanoo Hani Abu Soud, al-Mawasin sairaalan yhteisötyöntekijä. “Paketti linssejä maksaa noin 30-40 sekeliä [6-10 euroa]. Ei meillä ole niin paljon rahaa. Kuolema on tullut halvemmaksi kuin selviytyminen.”

Ampumavammojen määrä lisääntynyt huomattavasti

GHF:n aloitettua toimintansa, Työntekijämme ovat nähneet huomattavan kasvun ampumavammapotilaiden määrässä. Järjestön telttasairaalassa Deir al-Balahissa ampumavammapotilaiden määrä kasvoi 190 prosentilla kesäkuun ensimmäisten viikkojen aikana.

Jäljellä olevat, hädin tuskin toimivat sairaalat Gazassa ovat lopullisen romahduksen partaalla. Kivunlievitys-, nukutusaine- ja verivarastot ovat hälyttävän vähissä. Jopa täysin toimivien sairaaloiden olisi vaikea selviytyä näin suurista potilasmääristä päivystyksissä.

Loukkaantuneet hakevat apua perusterveydenhuollon klinikoilta tai telttasairaaloista, sillä Israel on vahingoittanut hyökkäyksillään suurempia, paremmin varusteltuja sairaaloita. Monet näistä sairaaloista eivät ole enää toiminnassa.

”Kuka muu ruokkisi perheeni? Minun täytyi mennä”, kertoo 32-vuotias loukkaantunut potilas. Mawasi, Rafah, Kesäkuu 2025. ©Nour Alsaqqa/MSF

Al-Mawasin klinikallemme on saapunut 423 ruoanjakelupisteillä haavoittunutta potilasta kesäkuun 7. päivän jälkeen. Klinikka ei ole varusteltu traumapotilaiden hoitoon. Jakelupisteiltä saapuu päivittäin vähintään kymmenen potilasta, joilla on väkivallasta syntyneitä vammoja. Tällaiset vammat vaativat välitöntä hengenpelastavaa hoitoa, kuten verensiirtoja tai leikkauksia, joita ei voida tarjota perusterveydenhuollon klinikalla. Potilaat lähetetään harvoihin jäljellä oleviin sairaaloihin, kuten Nasserin sairaalaan. Terveydenhuoltoa on kuitenkin niin niukasti jäljellä, että osa jakelupisteillä haavoittuneista on kuollut vammoihinsa ennen kuin he ovat saaneet hoitoa.

Sodan osapuoli ei saa käyttää humanitaarisen avun jakelua sotilaallisten tavoitteidensa edistämiseksi. Israelin viranomaiset ovat käyttäneet ruoan epäämistä sodankäynnin taktiikkana. Israel on ottanut ruoan sodankäynnin välineeksi ensin estämällä sen toimittamisen kokonaan ja nyt rajoittamalla sen hyvin vähäiseen määrään. Tämä on vastoin kansainvälistä humanitaarista oikeutta.

Humanitaaristen periaatteiden tarkoituksena on mahdollistaa avun toimittaminen sitä tarvitseville ihmisarvoisesti. Apua on toimitettava näiden periaatteiden mukaisesti, riittävässä mittakaavassa. Humanitaaristen periaatteiden mukainen avustusjärjestelmä on palautettava välittömästi toimintaan Gazassa ja sinne on saatava pysyvä tulitauko. Tämä on välttämätöntä palestiinalaisten selviytymiseksi.

Lisää uutisia Palestiinasta

  • EU-maiden toimettomuus lisää kärsimystä Gazassa

    Uutinen
    Sodat ja konfliktit
  • “Jos kuulet minut, ehkä olen elossa” – siirtymiskäskyt romuttavat mielenterveyden Gazassa

    Uutinen
    Sodat ja konfliktit
  • Kymmeniä palestiinalaisia tapettiin Yhdysvaltojen ja Israelin tukemilla ruoan jakelupaikoilla 

    Uutinen
    Sodat ja konfliktit