Siirry sisältöön
Osallistu Joulun toivelahja -keräykseen ja autat potilaita konfliktialueilla Lahjoita

Harkovan metroasemat muuttuivat klinikoiksi

Uutinen

Siitä lähtien kun sota Ukrainassa alkoi, maan toiseksi suurin kaupunki Harkova on kärsinyt hyökkäyksistä vakavasti. Moni on paennut kaupungista, mutta ne jotka ovat jääneet, hakevat turvaa metroasemista. Monelle tämä on ainoa vaihtoehto. Olemme pystyttäneet liikkuvia klinikoita useille metroasemille.

Pommitus on ollut yhtäjaksoista, etenkin kaupungin pohjoisosissa. Ennen sotaa Harkovassa asui 1,8 miljoonaa ihmistä. Nyt kaupunki näyttää melko autiolta.

“Pommituksia on yhä pitkin päivää, noudattaen näennäisen sattumanvaraista kaavaa. Sireenit varoittavat ihmisiä, kun se tapahtuu. Myös älypuhelimiin on varoitusjärjestelmä. Nämä kellot soivat useita kertoja päivässä. Se on aika ahdistusta herättävää ”, Ukrainan avustustyön johtaja Michel-Olivier Lacharité kuvailee.

Niille 350 000 ihmiselle, jotka viranomaisten mukaan ovat jääneet kaupunkiin, maanalaiset metrotunnelit ovat nyt turvallisin paikka. Metrossa on kolme linjaa, ja suurin osa asemista on käytössä. Jokainen asema majoittaa päivisin noin 100 ihmistä, ja määrä on helposti kaksi tai kolme kertaa suurempi öisin. Suurin osa on vanhuksia tai haavoittuvassa asemassa olevia. He ovat viettäneet yli 40 päivää kylmillä ja kosteilla asemilla. Telttoja ja tilapäisvuoteita on pystytetty kaikkialle, mikä tarkoittaa, että hygieniatilanne asemilla ei ole aina ihanteellinen.

Osa klinikoilla tarjottavista lääketieteellisistä konsultaatioista tapahtuu yöllä. Vaikka öisin on ulkonaliikkumiskielto, tiimimme pääsee liikkumaan asemien välillä tunnelien kautta. Olemme tehneet yli 510 lääketieteellistä konsultaatiota sen jälkeen, kun toiminta metrossa aloitettiin. Olemme hoitaneet pääasiassa hengitystieinfektioita ja verenpainetautia, mutta myös asemien ja tunnelien asuinolojen ja stressin seurauksia. Lisäksi annamme tukea mielenterveyteen. Näissä oloissa asuville lapsille ja nuorille yleisin stressitekijä on ulkomaailmaan menemisen pelko.

Jaamme myös paljon tarvittuja arjen tarvikkeita: mikroaaltouuneja ruoan lämmittämiseen, pesuaineita puhdistukseen ja vesifilttereitä veden puhdistamiseen, jotta puhdasta juomavettä on tarjolla öisin.

Ukraina

Ukraina

Lääkärit Ilman Rajoja alkoi työskennellä maassa ensimmäisen kerran vuonna 1999.

Lue lisää aiheesta Ukrainan sota.

Uutinen

  • Tiedämme, että hiljaisuus voi varmasti tappaa – 25 vuotta Nobelin rauhanpalkinnosta

    Uutinen
    Avustustyö
  • Sudanin pääkaupungissa sijaitsevassa sairaalassa joka kuudes haavoittunut potilas on lapsi

    Uutinen
    Sodat ja konfliktit
  • Gazan kuolemanloukku: raporttimme osoittaa Israelin toimien Gazassa aiheuttavan täydellisen tuhon

    Uutinen
    Sodat ja konfliktit
  • Joudumme lopettamaan toiminnan Geo Barents -pelastusaluksella, mutta lupaamme palata Välimerelle

    Uutinen
    Välimeri
  • Naisten poissulkeminen lääketieteellisistä ammateista uhkaa terveydenhuollon tulevaisuutta Afganistanissa

    Uutinen
    Naisten terveys
  • Koillis-Syyriassa on kymmeniätuhansia kodeistaan paenneita ihmisiä huonoissa oloissa, kylmässä ja ilman perustarvikkeita

    Uutinen
    Sodat ja konfliktit
  • Talvi lisää sairaanhoidon tarvetta Gazassa – samaan aikaan Israel päästää alueelle vähemmän avustuskuljetuksia kuin kuukausiin

    Uutinen
    Sodat ja konfliktit
  • Keskeytämme toimintamme Haitin pääkaupungissa Port-au-Princessä poliisien tekemien uhkauksien seurauksena

    Uutinen
    Sodat ja konfliktit
  • Gazassa haavoittuneiden lasten pitkä tie toipumiseen 

    Uutinen
    Sodat ja konfliktit
  • Pankkimme vaihtuu

    Uutinen
  • Vuosi tuhoisaa sotaa Gazassa

    Uutinen
    Sodat ja konfliktit
  • Humanitaarisen avun tarve Libanonissa kasvaa

    Uutinen
    Sodat ja konfliktit

Ukrainaan on vietävä sitä, mitä siellä tarvitaan: lääkkeitä, tarvikkeita ja tietoa

Avustustyö Ukrainassa on paikallisen terveydenhuoltojärjestelmän tukemista Saamme paljon kyselyitä siitä, kuinka monta suomalaista työntekijää teillä on paikan päällä Ukrainassa, kuinka monta klinikkaa olette perustaneet Ukrainaan ja voiko kauttanne lähettää tarvikkeita maahan.Viemme maahan sitä, mitä ukrainalaiset sairaanhoidon ammattilaiset kertovat tarvitsevansa. Avustustyö räätälöidään tarpeiden mukaisesti On maita, joissa vuosikymmenten aseellinen konflikti on tuhonnut lääketieteellisen koulutuksen ja ajanut…