Tänään julkaistussa raportissamme kerromme, kuinka Israel tuhoaa elämisen edellytykset Gazassa jatkuvilla iskuilla ja saartotoimilla. Israelin toistuvien hyökkäysten, terveydenhuoltojärjestelmän ja muun infrastruktuurin tuhoamisen, saartotoimien ja humanitaarisen avun pääsyn järjestelmällisen estämisen yhteisvaikutukset ovat tuhoisat gazalaisille.
Tänään julkaistussa Gaza: Life in a death trap -raportissa kerromme vuoden aikana Gazassa todistamastamme siviilien ja potilaiden ahdingosta. Vaadimme jälleen kerran välitöntä tulitaukoa ihmishenkien pelastamiseksi ja humanitaarisen avun perille pääsyn mahdollistamiseksi. Israelin on lopetettava siviileihin kohdistetut iskut, ja sen liittolaisten on toimittava viipymättä palestiinalaisten henkien suojelemiseksi ja sodan sääntöjen kunnioittamiseksi.
“Missään ei ole turvallista, ketään ei säästetä, eikä Gazasta ole pakotietä ulos”
“Gazalaiset kamppailevat selviytyäkseen apokalyptisissa olosuhteissa, mutta missään ei ole turvallista, ketään ei säästetä, eikä Gazasta ole pakotietä ulos”, sanoo pääsihteerimme Christopher Lockyear, joka vieraili Gazassa aiemmin tänä vuonna.
“Viimeaikaiset hyökkäykset Gazan pohjoisosissa ovat karu osoitus julmasta sodasta, jota Israel käy Gazassa. Näemme selviä merkkejä etnisestä puhdistuksesta, kun palestiinalaisia pakkosiirretään, ajetaan loukkuun ja pommitetaan”, Lockyear sanoo.
“Tämän konfliktin aikana sairaanhoidon ammattilaisemme ovat todistaneet asioita, jotka ovat yhdenmukaisia monien oikeusasiantuntijoiden ja järjestöjen kuvausten kanssa siitä, että Gazassa on käynnissä kansanmurha. Vaikka meillä ei ole oikeudellista toimivaltaa määrittää tekojen tarkoituksellisuutta, etnisen puhdistuksen merkit ja jatkuva tuho ovat kiistattomat. Näihin merkkeihin luetaan muun muassa joukkotappamiset, vakavat fyysiset ja henkiset vammat, pakkosiirrot, ja mahdottomat elinolosuhteet palestiinalaisille saarron ja pommitusten keskellä”
Palestiinalaisten fyysiset ja henkiset vammat ovat musertavia, ja tarpeet avulle kasvavat jatkuvasti. Tukemissamme sairaaloissa ja terveydenhuollon laitoksissa on vastaanotettu ainakin 27 500 väkivaltaa kohdannutta potilasta ja tehty 7 500 kirurgista toimenpidettä. Ihmiset kärsivät sodan aiheuttamista vammoista sekä kroonisista sairauksista, joita pahentaa se, että he eivät pääse elintärkeisiin terveydenhuollon palveluihin tai saa tarvitsemiaan lääkkeitä.
Lääketieteellisiä evakuonteja ei sallita, vaikka mahdollisuudet saada hoitoa Gazassa hupenevat
Israelin toteuttamat pakkosiirrot ovat ajaneet ihmiset kestämättömiin ja epähygieenisiin elinoloihin, joissa taudit leviävät nopeasti. Tämän seurauksena työntekijämme hoitavat suuria määriä ihmisiä muun muassa ihosairauksien, hengitystieinfektioiden ja ripulin kaltaisten sairauksien vuoksi. Niiden odotetaan lisääntyvän kylmenevän talven myötä. Lapset jäävät ilman tärkeitä rokotuksia, mikä tekee heistä alttiita sairauksille, kuten tuhkarokolle ja poliolle. Olemme havainneet aliravitsemuksen lisääntymistä Gazassa, mutta täydellistä aliravitsemusseulontaa ei voida toteuttaa nykyisissä turvattomissa olosuhteissa.
Samalla kun mahdollisuudet saada hoitoa hupenevat Gazassa, Israel on vaikeuttanut entisestään potilaiden lääketieteellistä evakuointia. Rafahin rajanylityspaikka oli suljettuna toukokuusta syyskuuhun 2024, ja tänä aikana Israelin viranomaiset ovat antaneet luvan evakuoida vain 229 potilasta, mikä on 1,6 prosenttia niistä, jotka olisivat sitä tarvinneet kyseisellä ajanjaksolla.
Työntekijämme Gazassa ovat yli vuoden todistaneet Israelin joukkojen armotonta kampanjaa, jota on leimannut massiivinen tuho, kärsimys ja epäinhimillistäminen.
pääsihteeri, Lääkärit Ilman Rajoja
Pohjois-Gazan tilanne on erityisen vakava Israelin viime aikoina käyttämän poltetun maan taktiikkaa noudattavien hyökkäysten jälkeen. Ne ovat ajaneet ihmisiä pois suurilta alueilta sekä tappaneet arviolta lähes 2000 ihmistä. Gazan pohjoisosa, erityisesti Jabalian leirin alue, on ollut jälleen Israelin joukkojen saartama 6. lokakuuta 2024 alkaen. Israelin viranomaiset ovat vähentäneet huomattavasti pohjoiseen päästettävien elintärkeiden avustusten määrää. Lokakuussa 2024 avustustoimitusten määrä koko Gazassa oli laskenut alimmalle tasolle sitten lokakuun 2023. Lokakuussa 2024 alueelle päästettiin päivittäin keskimäärin 37 avustuskuljetusta, kun ennen 7. lokakuuta 2023 alueelle saapui päivittäin 500 avustusrekkaa.
“Palestiinalaisia on tapettu koteihinsa ja sairaalasänkyihin”
“Työntekijämme Gazassa ovat yli vuoden todistaneet Israelin joukkojen armotonta kampanjaa, jota on leimannut massiivinen tuho, kärsimys ja epäinhimillistäminen”, sanoo Lockyear.
“Palestiinalaisia on tapettu koteihinsa ja sairaalasänkyihin. Heidät on pakotettu siirtymään yhä uudelleen alueille, jotka eivät ole turvallisia. Ihmiset eivät voi täyttää edes tavallisimpia perustarpeitaan, kun heiltä puuttuu ruokaa, puhdasta vettä, lääkkeitä ja saippuaa ankarien saartotoimien keskellä.”
Kehotamme valtioita, erityisesti Israelin lähimpiä liittolaisia, lopettamaan varauksettoman tukensa Israelille ja täyttämään velvollisuutensa estää kansanmurha Gazassa. Lähes vuosi sitten, 26. tammikuuta, Kansainvälinen tuomioistuin (ICJ) määräsi Israelin ”välittömiin ja tehokkaisiin toimenpiteisiin, jotka mahdollistavat kiireellisesti tarvittavien peruspalvelujen ja humanitaarisen avun toimittamisen palestiinalaisille Gazassa”. Israel ei ole tehnyt mitään merkittäviä toimia noudattaakseen tuomioistuimen määräystä. Sen sijaan Israelin viranomaiset estävät edelleen meidän sekä muiden humanitaaristen järjestöjen elintärkeän avun antamisen ihmisille, jotka ovat loukussa saarron ja pommitusten keskellä.
Valtioiden on käytettävä vaikutusvaltaansa siviilien kärsimyksen lievittämiseksi ja mahdollistettava humanitaarisen avun laajamittainen lisääminen Gazan alueella. Miehittäjävaltiona Israel on vastuussa siitä, että humanitaarista apua toimitetaan nopeasti, esteettä ja turvallisesti niin paljon, että se riittää vastaamaan ihmisten tarpeisiin. Sen sijaan Gazan asukkaiden on lähes mahdotonta saada välttämättömiä tarvikkeita, kuten polttoainetta, ruokaa, vettä ja lääkkeitä Israelin saarron ja avun jatkuvan estämisen vuoksi. Samaan aikaan Israel on päättänyt käytännössä kieltää toiminnan YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestö UNRWA:lta, joka on suurin palestiinalaisia auttava järjestö.
Pitkän aikavälin vaikutukset ovat ennennäkemättömät, vaikka sota päättyisi tänään
Toistamme vaatimuksemme välittömästä ja pysyvästä tulitauosta. Palestiinalaisten elämän tuhoaminen Gazassa on lopetettava. Vaadimme myös välitöntä ja turvallista pääsyä Gazan pohjoisosaan, jotta sairaaloihin voidaan toimittaa humanitaarista apua ja lääkintätarvikkeita. Samalla kun jatkamme elintärkeän hoidon antamista Gazan keski- ja eteläosissa, kehotamme Israelia lopettamaan alueen saarron ja avaamaan tärkeät maarajat, mukaan lukien Rafahin rajanylityspaikan, jotta humanitaarista ja lääketieteellistä apua voidaan lisätä merkittävästi.
Vaikka Israelin sotilaallinen hyökkäys Gazassa päättyisi tänään, pitkän aikavälin vaikutukset olisivat ennennäkemättömät, kun huomioidaan tuhojen laajuus ja poikkeuksellisen suuret haasteet terveydenhuollon tarjoamisessa. Infektiot, amputaatiot ja pysyvä vammautuminen uhkaavat hälyttävän monia haavoittuneita. Monet tarvitsevat vuosia kestävää kuntoutusta. Äärimmäinen väkivalta, perheenjäsenten ja kotien menettäminen, toistuvat pakkosiirrot ja epäinhimilliset elinolot ovat aiheuttaneet fyysisiä ja henkisiä traumoja, joiden jäljet näkyvät sukupolvien ajan.
Hamasin ja muiden aseellisten ryhmien järkyttävässä hyökkäyksessä 7. lokakuuta 2023 1200 ihmistä sai surmansa ja 251 ihmistä otettiin panttivangeiksi. Israel tuhoaa vastatessaan koko Gazan väestön.
Sodan osapuolet ovat käyneet taisteluja terveydenhuollon laitosten lähellä, ja vaarantaneet potilaiden, hoitajien ja lääkintähenkilöstön hengen.
- Israelin täysimittaisessa sodassa Gazassa on Gazan terveysministeriön mukaan kuollut yli 45 000 ihmistä, mukaan lukien kahdeksan Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työntekijää.
- Sodan aiheuttamien kuolemien määrä on todennäköisesti paljon suurempi, koska terveydenhuoltojärjestelmä on romahtanut, epidemiat leviävät, ja ruoasta, vedestä ja suojista on pulaa.
- YK arvioi aiemmin tänä vuonna, että yli 10 000 ruumista on jäänyt raunioiden alle.
- Israel on estänyt elintärkeiden tarvikkeiden, kuten ruoan, veden ja lääkkeiden pääsyn Gazan kaistalle, sekä estänyt ja viivyttänyt humanitaarisen avun saapumista.
- Noin 1,9 miljoonaa ihmistä, 90 prosenttia Gazan koko väestöstä, on pakkosiirretty, ja monet ovat joutuneet siirtymään useaan otteeseen.
- Vain alle puolet Gazan 36 sairaalasta on edes osittain toimintakykyisiä, ja terveydenhuoltojärjestelmä on raunioina.
- Henkilökuntamme on joutunut kokemaan lokakuun 2023 ja lokakuun 2024 välisenä aikana yhteensä 41 hyökkäystä tai muuta väkivaltaa terveydenhuollon laitoksia kohtaan. Ilmapommitusten lisäksi järjestön turvataloja ja kuljetuksia on tulitettu, ja Israelin joukot ovat mielivaltaisesti vanginneet työntekijöitämme.
- Työntekijämme ja potilaat ovat joutuneet evakuoitumaan sairaaloista ja terveydenhuollon laitoksista 17 kertaa, usein juosten kirjaimellisesti henkensä edestä.
Avun tarve Gazassa on valtava. Varmista elintärkeä sairaanhoito potilaille. Lahjoita hätäapukeräykseen.