Kirurgiset välineet, lasten antibiootit sekä lääkkeet kroonisiin sairauksiin, kuten epilepsiaan, verenpainetautiin ja diabetekseen ovat loppumassa Gazassa. Lääkkeiden puute voi johtaa pysyviin vammoihin tai jopa kuolemaan. ”Tämä on kuin hidasta kuolemaa”, kuvaa tilannetta Myriam Laaroussi, hätäapukoordinaattorimme Gazasta.
Israelin viranomaiset asettivat Gazan saartoon kuukausi sitten, eikä Gazaan ole kuukauteen päästetty avustuskuljetuksia tai kaupallisia kuljetuksia. Tämän vuoksi välttämättömät lääkkeet ovat jälleen loppumassa. Samaan aikaan kun Israel jatkaa Gazan pommituksia, se jättää ihmiset ilman perustarpeita, kuten ruokaa, vettä ja lääkkeitä. Tämä voi johtaa lukemattomiin terveysongelmiin ja kuolemiin.
Lisäksi Israelin viranomaiset katkaisivat 9. maaliskuuta vesilaitosten tarvitseman sähkön. Avun toimittamisen estäminen ja sähkön katkaiseminen on riistänyt Gazan asukkailta suurimman osan perustarpeista, mikä tarkoittaa Gazan asukkaiden kollektiivista rankaisemista.
Työntekijämme ovat joutuneet jälleen aloittamaan lääkkeiden, kuten kipulääkkeiden, säännöstelyn, sekä tarjoamaan vähemmän tehokasta hoitoa tai jopa käännyttämään potilaita pois. Myös kirurgiset välineet, kuten anestesia-aineet ja lasten antibiootit sekä lääkkeet kroonisiin sairauksiin, kuten epilepsiaan, verenpainetautiin ja diabetekseen, ovat loppumassa.
Osassa klinikoista työntekijämme joutuvat hoitamaan loukkaantuneiden haavoja ilman minkäänlaista kivunlievitystä lääkkeiden puutteen vuoksi. Emme myöskään pysty toimittamaan verta Nasserin sairaalaan varaston vajeen vuoksi, vaikka sairaalaan tulee runsaasti Israelin armottomissa pommituksissa loukkaantuneita potilaita.
Tämä on kuin hidasta kuolemaa.
hätäapukoordinaattori
”Israelin viranomaisten asettama saarto aiheuttaa sietämätöntä kärsimystä ihmisille Gazassa”, sanoo Myriam Laaroussi, hätäapukoordinaattorimme Gazasta. ”Tämä on kuin hidasta kuolemaa.”
Esimerkiksi verenpainetautia tai diabetesta sairastavien ihmisten kohdalla hoidon puute voi johtaa vakaviin ongelmiin, kuten pysyviin vammoihin tai jopa kuolemaan. Saarron alettua työntekijämme ovat pystyneet antamaan potilaille lääkkeitä kattamaan heidän tarpeensa vain seitsemän tai kymmenen päivän ajaksi.
“Minulla ei ole enää yhtään verenpainelääkkeitä jäljellä. Poikani etsi lääkkeitä kaksi päivää, mutta ei löytänyt. Mitä voin tehdä? Olla ilman hoitoa? Jos en ota verenohennuslääkettäni, minulle tulee nenäverenvuotoja ja alan yskiä verta”, sanoo Sobheya Al-Beshiti, joka oli potilaana klinikallamme al-Attarissa, Khan Younisissa.
Saippuan ja puhtaan veden puutteen vuoksi työntekijämme myös tapaavat eri puolilla Gazaa yhä enemmän ihmisiä, joilla on ihosairauksia. Saarron aiheuttamien puutteiden vuoksi työntekijät eivät pysty tarjoamaan lääkkeitä ihosairauksien hoitoon, vaan ainoastaan pieniä määriä voidetta kivun lievittämiseksi.
Israelin on lopetettava palestiinalaisten kollektiivinen rankaiseminen ja Gazan epäinhimillinen saarto sekä noudatettava miehittäjävaltiona velvollisuutta helpottaa humanitaarisen avun toimittamista.