Siirry sisältöön
Allekirjoita vetoomus: tulitauko Gazaan nyt! Allekirjoita

Tanganyika-järven rannoilta: lupaava alku Burundissa

Blogi
Leikkaussalissa Bujumburassa. Oikealla Kariantti Kallio.

Kariantti Kallio

Afrikassa on jalokivi, josta tarpeeksi moni ei vielä tiedä – maa nimeltä Burundi, joka on piilossa vihreiden sumuisten vuorten ja suuren Taganyika-järven välissä. Lentokoneesta ihailtuna näky on uskomaton.

Pelkästään tämä näky tekee Burundista vierailemisen arvoisen. Ilma on raikasta ja järveltä puhaltaa usein mukava tuulenvire. Maa on täynnä ystävällisiä ihmisiä, mielenkiintoista kulttuuria ja siistiä rumpumusiikkia.

Lisäksi Burundi pääsi tänä vuonna ensimmäistä kertaa jalkapallon Afrikan mestaruuskilpailuihin.

Monet eivät myöskään tiedä, että tämä jalokivi ei ole täysin ilman säröjä. Vuonna 2015 jännitteet ja väkivaltaisuudet alkoivat lisääntyä, erityisesti suurimmassa kaupungissa Bujumburassa. Vaikka tilanne on rauhoittunut, poliittisia jännitteitä on edelleen.

Lääkärit Ilman Rajoja avasi traumasairaalan nimeltä L’Arche kesällä 2015 hoitaakseen väkivaltaisuuksien uhreja. L’Arche olisi seuraavan projektini päämäärä.

Nykyään ampumahaavat ja muut väkivallan aiheuttamat vammat ovat sairaalassamme onneksi vähemmistössä. Sen sijaan sairaalaamme virtaa liikenteessä ja kotona tapahtuneiden onnettomuuksien uhreja sekä palovammapotilaita. Vaikka väkivaltaisuudet ovat vähentyneet, on kaupungissa edelleen kysyntää maksutonta hoitoa tarjoavalle traumasairaalalle.

Burundissa on monella tapaa rauhallisempaa verrattuna aikaisempiin projekteihini Jemenissä ja Keski-Afrikan tasavallassa. En tiennyt, mitä odottaa.

Minut vietiin projektikoordinaattorin toimistolle, jossa henkilöstöpäällikön pöydän takana istui yllätyksekseni hyvä kongolainen ystäväni Jacques, johon tutustuin edellisellä työrupeamallani Keski-Afrikan tasavallassa. Miten onnellinen sattuma! Alku oli lupaava.

Ensimmäisen päivän ohjeistamisen jälkeen lähdin hyvin toimivaan traumasairaalaamme. Sairaalaa pyöritti erinomaisen pätevä ryhmä paikallisia ja ulkomaalaisia työntekijöitä, joihin lukeutui sairaanhoitajia, kirurgeja, lääkäreitä, ortopedeja, anestesiologeja, psykologeja, fysioterapeutteja ja muita ammattilaisia.

Sairaalan leikkaussalissa päivät täyttyivät traumapotilaista, joiden tila vaihteli lievemmän ja vakavan välillä. Laitamme paljon ulkoisia kiinnityslaitteita erilaisiin murtumiin ja puhdistamme haavoja päivittäin. Tarvittaessa suoritamme myös sisäelinkirurgiaa sekä ihosiirteitä lukemattomille palovammapotilaille.

Tahti kiihtyy

Vastaanotimme sairaalaan yhdeksänvuotiaan pojan, joka oli jäänyt auton alle. Hänellä oli sisäinen verenvuoto. Minut kutsuttiin sairaalaan hätäleikkaukseen. Ennen anestesiaa poika oli jo shokissa, kärsi sydämen tiheälyöntisyydestä ja alhaisesta verenpaineesta. Vatsalaukussa oli yli 500 millilitraa verta. Kirurgi poisti lisäksi revenneen pernan.

Onneksi meillä oli pojalle verta varastoissamme. Teimme verensiirron leikkauksen aikana. Kun hänen tilansa alkoi vakiintua silmieni edessä, sain taas muistutuksen siitä, kuinka paljon pidänkään varsin tehokkaasti ja nopeasti vaikuttavasta kokoverestä, jota käytetään osassa projekteista – ja kuinka nopeita projektin kirurgit ovatkaan. Kaiken kaikkiaan olin vaikuttunut työryhmän osaamisen tasosta. Leikkauksen jälkeen siirsimme pojan teho-osastolle tarkkailtavaksi.

Poika toipui leikkauksesta onneksi hyvin. Vain kahden päivän jälkeen pystyimme siirtämään hänet vuodeosastolle jatkamaan toipumista. Hän tulisi tarvitsemaan rokotuksia tulevaisuudessa, koska pernan poisto huonontaa immuunivastetta. Poika kuitenkin selvisi, mikä on jo saavutus – tai suurikin sellainen.

Sitä voi muistella huonompina päivinä.



Onnellisia loppuja: pienet palovammapotilaat toipuvat

Vakavat palovammat vaativat säännöllistä puhdistusta, mikä tarkoittaa kivuliaita toimenpiteitä. Kun pienet lapset eivät vielä ymmärrä, miksi heidän täytyy mennä näihin kivuliaisiin toimenpiteisiin uudestaan ja uudestaan, sydän meinaa särkyä.

Burundi

Burundi

Lääkärit Ilman Rajoja alkoi työskennellä maassa ensimmäisen kerran vuonna 1992.

Blogi

  • Pelastettu vauva ja osaston täydeltä malariasta toipuvia lapsia

    Blogi
    Epidemiat
  • ”Yksi pahimmista kriiseistä vuosikymmeniin” – vetoamme avun kiireellisen laajentamisen puolesta Sudanissa

    Blogi
    Sodat ja konfliktit
  • Kahden rintaman välissä – puoliksi ukrainalainen, puoliksi palestiinalainen

    Blogi
    Sodat ja konfliktit
  • Sairaanhoitaja lähti parantamaan terveyspalveluiden saatavuutta Kolumbiaan ja oppi, mikä avustustyössä on parasta

    Blogi
    Sairaanhoito
  • Lääkärinä Haitissa: ”Kuvittele Helsinki, jossa Punavuori, Töölö ja Kallio ovat kaikki sodassa keskenään”

    Blogi
    Avustustyö
  • Haluan uskoa, että suomalaiset ovat valmiita auttamaan ihmisiä riippumatta siitä, missä tai keitä he ovat

    Blogi
    Vetoomukset ja kannanotot
  • Kunduzin uusi traumasairaala on lähes valmis ja takaa entistä monipuolisemman hoidon

    Blogi
    Avustustyö
  • Arkkitehti avustustyössä – suunnittelemassa synnytyssairaalaa

    Blogi
    Avustustyö
  • Päivän mittaan malariaa sairastava poika alkoi availla silmiään – avustustyöntekijän päivä sudanilaisessa kenttäsairaalassa

    Blogi
    Avustustyö
  • Lasten malariaa, nuoren miehen tuberkuloosi, käärmeen puremia – opittavaa on paljon

    Blogi
    Pakolaiset ja siirtolaiset
  • ”Vaikeinta avustustyössä on, kun tiedostaa, että ihmishenki olisi Suomessa voitu pelastaa”

    Blogi
    Avustustyö
  • Henkilöstöpäällikkönä Keski-Afrikan tasavallassa – paikallisten kollegojen merkitys korostui

    Blogi
    Avustustyö