Siirry sisältöön
Allekirjoita vetoomus: tulitauko Gazaan nyt! Allekirjoita

Sydämeni palaa tänne

Blogi
Kariantti kollegoidensa kanssa Burundissa.

Kariantti Kallio

Pitkät jäähyväiset eivät ole lyhyitä helpompia. Avustustyöntekijänä työskennellessä maan tarinan ottaa omakseen.

Projektini on päättymäisillään ja on vaikea uskoa, että kuusi viikkoa on jo mennyt. Viikot ja päivät sairaalassa ovat sulautuneet yhteen, ja muistoja on vaikea erotella toisistaan. Olen istunut loputtomia öitä majapaikkani terassilla katsellen tähtiä ja odottaen hälytystä sairaalalta.

Joskus tämä tuntuu vielä siltä, että se tapahtuu jollekulle toiselle ja minä olen vain sivustakatsoja, joka ihmettelee, mitä tapahtuu seuraavaksi. Toisaalta työni Suomessa tuntuu joskus untakin etäisemmältä, jota hädin tuskin muistaa herättyään. Ja muutaman päivän kuluttua minun pitäisi olla taas töissä siellä. Se ihminen tuntuu joltain aivan toiselta.

Burundissa olen otettu paikallisen henkilökunnan hoidon laadusta ja taidoista. He ovat olleet aina halukkaita oppimaan uutta saavuttaakseen uusia tavoitteita. Olen hyvin iloinen ja luottavainen voidessani jättää potilaat sekä paikallisten että kansainvälisten avustustyöntekijöiden kyvykkäisiin käsiin.

Olen hyvin iloinen ja luottavainen voidessani jättää potilaat sekä paikallisten että kansainvälisten avustustyöntekijöiden kyvykkäisiin käsiin.

Tämä on ollut myös itselleni monin tavoin oppimiskokemus. Tunnen saaneeni paljon enemmän kuin mitä pystyn koskaan antamaan takaisin. Laskiessani pelastettuja ja autettuja elämiä voin rehellisesti sanoa, että hyvät kokemukset ylittävät pahat joistain murheellisista kohtaloista huolimatta. Tunnen itseni kiitolliseksi ja nöyräksi valmistautuessani lähtemään.

Tämä on kolmas projektini Lääkärit Ilman Rajoja -järjestöllä ja sitä luulisi, että olisin jo tottunut hyvästeihin. Mutta en ole.

Viime kerralla lähtiessäni Keski-Afrikan tasavallassa hyvästit olivat nopeat ja täynnä huolta kollegoideni ja paikallisen väestön puolesta, kun jännitteet ja väkivaltaisuudet kasvoivat alueella. Tämä kerta oli erilainen. Tilanne Burundissa on onneksi rauhallinen ja minulla oli runsaasti aikaa valmistautua lähtöön. Se ei tee hyvästeistä yhtään helpompia.

Tiedän jo jääväni kaipaamaan tätä kaikkea, ja kaipaankin jo. On ollut hieno kokemus vierailla täällä. Kun vertaa aikaisempiin projekteihini, myös onnellisempi, koska täällä ei ole sisällissotaa tai taisteluita. Mutta lähtiessäni oloni on myös levoton.

Mielessäni on Burundin tarina, joka koko maailman kuuluisi tietää. Se on tarina ihmisistä, jotka asuvat tässä paratiisia muistuttavassa maassa. Ystävällisistä, kohteliaista ja kilteistä ihmisistä, jotka työskentelevät kovasti saavuttaakseen unelmansa niillä rajallisilla keinoilla, jotka heillä on. Ihmisistä, jotka ottavat vastuuta paitsi itsestään myös toisistaan. Se on tarina, jonka vain harva tietää.

Nyt ainakin sinä ja minä tiedämme. Ja nyt se on myös meidän tarinamme.

Burundi by night

Miltä näyttää Burundi öisin? Kun leikkauksen jälkeinen adrenaliinipiikki pitää hereillä, voi ihastella auringonnousua ja katsella, kun yön otukset alkavat antaa tilaa päivälle.

Burundi

Burundi

Lääkärit Ilman Rajoja alkoi työskennellä maassa ensimmäisen kerran vuonna 1992.

Blogi

  • Pelastettu vauva ja osaston täydeltä malariasta toipuvia lapsia

    Blogi
    Epidemiat
  • ”Yksi pahimmista kriiseistä vuosikymmeniin” – vetoamme avun kiireellisen laajentamisen puolesta Sudanissa

    Blogi
    Sodat ja konfliktit
  • Kahden rintaman välissä – puoliksi ukrainalainen, puoliksi palestiinalainen

    Blogi
    Sodat ja konfliktit
  • Sairaanhoitaja lähti parantamaan terveyspalveluiden saatavuutta Kolumbiaan ja oppi, mikä avustustyössä on parasta

    Blogi
    Sairaanhoito
  • Lääkärinä Haitissa: ”Kuvittele Helsinki, jossa Punavuori, Töölö ja Kallio ovat kaikki sodassa keskenään”

    Blogi
    Avustustyö
  • Haluan uskoa, että suomalaiset ovat valmiita auttamaan ihmisiä riippumatta siitä, missä tai keitä he ovat

    Blogi
    Vetoomukset ja kannanotot
  • Kunduzin uusi traumasairaala on lähes valmis ja takaa entistä monipuolisemman hoidon

    Blogi
    Avustustyö
  • Arkkitehti avustustyössä – suunnittelemassa synnytyssairaalaa

    Blogi
    Avustustyö
  • Päivän mittaan malariaa sairastava poika alkoi availla silmiään – avustustyöntekijän päivä sudanilaisessa kenttäsairaalassa

    Blogi
    Avustustyö
  • Lasten malariaa, nuoren miehen tuberkuloosi, käärmeen puremia – opittavaa on paljon

    Blogi
    Pakolaiset ja siirtolaiset
  • ”Vaikeinta avustustyössä on, kun tiedostaa, että ihmishenki olisi Suomessa voitu pelastaa”

    Blogi
    Avustustyö
  • Henkilöstöpäällikkönä Keski-Afrikan tasavallassa – paikallisten kollegojen merkitys korostui

    Blogi
    Avustustyö